Surinaamse Inheemsen keren landrechtenkwestie om

16

PARAMARIBO, 22 okt – Het landrechtenoverleg te Colakreek, Para, is gesprongen. De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden, Vids, keert de landrechtenkwestie om. Het regeringsprincipe dat de grondwet leidraad is, is alleen acceptabel als die grondwet wordt gewijzigd. Volgens Vids-bestuurslid Carlo Lewis willen Inheemsen geen halve oplossing. Ook de Marrons delen dit standpunt en de regering heeft besloten het overleg voortijdig te beëindigen.

De standpunten blijken onverzoenbaar. Volgens de grondwet zijn alle natuurlijke hulpbronnen in de grond het bezit van de hele natie. De grondwet kent geen collectieve rechten, zoals de Inheemsen en Marrons die claimen. En ook als er zeggenschap komt over hun eigen woongebied blijven de mineralen en andere rijkdommen in de bodem bezit van de staat.

Artikel een en veertig van de grondwet stelt onder meer: “Natuurlijke rijkdommen en hulpbronnen zijn eigendom van de natie en dienen te worden ingezet in de economische, sociale en culturele ontwikkeling. De natie heeft het onvervreemdbaar recht om volledig bezit te nemen van de natuurlijke hulpbronnen.” De Vids kan daar niet mee leven. “Ons standpunt is dat we eigendomsrechten willen met alles erop en eronder. We willen niet een soort halve eigendom of verzwakt eigendom. We willen permanente eigendomsrechten, en geen tijdelijke rechten die na een tijdje vervallen”, aldus Lewis.

Bekijk ook:


16 REACTIES

 1. Er is goud gevonden in Suriname en de ontelbare aasgieren evenals de vele ratten en alle andere ongedierte, verlaten reeds nu hun holen, riolen en zwampen om hun deel te bemachtigen.
  Welkom Rosebel, IAMGold, New Mount en alle andere mega buitenlandse investeerders. Welkom alle mega projecten die zelfs voor een te kort aan arbeidskrachten in Suriname gaan zorgen. Welkom iedereen in ons aller onbaatzuchtige Suriname.
  Ik voorspel: het BEGIN van….het DEFINITIEVE EINDE!!!


  Maak melding

 2. Geef ze hun eigen staatjes zou ik zeggen.Als dat het is dat ze wensen.Zulke eisen hebben steeds tot gewapende conflicten in de wereld geleid.Dat kan voorkomen worden door ze hun eigen huishouding te laten voeren in hun eigen land.Zo als zuid-Soedan laatst.

  Cobie.


  Maak melding

 3. Ik ben altijd tegenstander geweest, dat de Surinamers een moordenaar tot president hebben gekozen. Echter, op dit punt heeft Bouterse gelijk, als hij zegt dat de natuurlijke rijkdommen en hulpbronnen eigendom zijn van de natie en dienen te worden ingezet in de economische, sociale en culturele ontwikkeling.
  Ik denk dat de DNA geen politiek zal bedrijven en de toekomst van het grondgebied van Suriname centraal zal stellen. Als wordt voldaan aan de eisen van binnenlandbewoners is het hek van de dam en kan Nickerie straks ook eisen dat hun grondgebied met alles erop en eronder van de Nickerianen is. Suriname valt dan uiteen in meerdere staten. Dit mag geen enkele politieke partij in Suriname toestaan. Dus aan de oppositie het verzoek om de toekomst van Suriname centraal te stellen.


  Maak melding

 4. Als de verklaring van de inheemsen en marrons aan de nationale assemblee aangeboden wordt om behandeld te worden dan zijn er toch geen verliezers!!! of gaat de president er gemakshalve van uit dat het weggestemd gaat worden. In elk geval zie ik geen verliezer omdat DNA bij uitstek het orgaan is dat over dit zwaarwichtig onderwerp moet beslissen en niet de president.We zijn zonder het te beseffen een ronde verder. De moeite is echt niet voor niets geweest. Kortom ik zie geen mislukking.


  Maak melding

 5. Lees mijn reactie op: http://www.waterkant.net/suriname/2011/10/23/eisen-inheemsen-en-marrons-naar-parlement-suriname/comment-page-1/#comment-445225

  De regering is 9 maanden bezig geweest met de voorbereiding en toont hier dat ze duidelijk niet bereid is dan wel capable om het probleem op te lossen. Bedenk dat er al eeuwen met deze mensen gesold is en dat de meeste en grootste aasgieren nog steeds in Groot – Parbo wonen ( strekt zich uit tot en met bv Lelydorp).


  Maak melding

 6. En wat als de inheemsen en marrons geen algehele en permanente rechten krijgen over de grond waar ze op wonen ?

  Gaan ze dan wederom een binnenlandse oorlog beginnen ???

  Gaan ze een eigen staat afkondigen en zich afzonderen van de rest van Suriname ?

  Gaan ze hulp om in het buitenland vragen om deze regering (al dan niet met geweld) te dwingen hen de onafhankelijke status te geven ?

  Waar zijn deze roodhuiden en djoeka’s eigenlijk mee bezig, weten ze wel wat de gevolgen van hun onnozel en simplistisch denken kunnen zijn ?


  Maak melding

 7. Ja Cobie!

  En laat ze behoorlijk belasting betalen over hun staatjes en hun mineraalvondsten. Daar moet de overheid dan een belastingssysteem voor ontwikkelen zodat elk grammetje goud belast wordt en de centen in de staatskas deponeren zodat de natie nog wat heeft.


  Maak melding

 8. Natuurlijk misselukt die flut conferentie. Wij overige Surinamers zijn er ook nog.

  Anno 2011 leeft niemand meer in stamverband.

  Eenmaal de kusstrook geproeft keert vrijwel niemand meer naar die jungle.

  Het wemelt van de in “stamberband” levende Surinamers in hartje Paramaribo.

  What the hel met die grondenrechten.

  Die dignitarissen worden met de telmaat van de klok gebypassed door de jongeren, die er geen jota meer verstaan.


  Maak melding

 9. Wat ik heb voorzegd is uitgekomen, de problemen zijn op elk vlak immens. Maar het grootste probleem en oorzaak is het geestelijk en moreel verval van de politici en een derde deel van dit volk. Welk volk kiest voor misdadigers en moordenaars? oliedomme stommelingen.


  Maak melding

 10. Over het algemeen kan ik de uitspraken van Bouterse niet uitstaan, maar in dit specifieke geval geef ik hem volkomen gelijk.

  In het geval van de Inheemsen kan ik de gevoelens enigszins begrijpen: “het land Suriname is hen zonder dat ze er iets over te vertellen hadden afgepakt”. Maar of ze het leuk vinden of niet het is niet meer terug te draaien dat Europeanen met in hun kielzog de overige bevolkingsgroepen nu ook in het land wonen, de Inheemsen zijn nu ook onderdeel van het nieuwe Suriname. Hoe levensvatbaar ze hun eventuele kleine onafhankelijke staatjes binnen het grote Suriname zien, weet ik niet. Wij moeten het samen doen in het land, het beste wat de Inheemsen voor zichzelf en de rest kunnen verlangen is dat iedereen dezelfde rechten en plichten heeft in het land.

  In het geval van de Marrons kan ik kort zijn, voor hen moeten dezelfde rechten en plichten als voor alle andere etnische groepen in het land gelden. Willen ze dat, door hebzucht gedreven, niet dan riskeren ze een tweede binnenlandse oorlog, waar niemand in Suriname beter van zal worden.


  Maak melding

 11. Ik hoop echt een keer dat de heren wikkileaks determist en consorten een keer met oplossingen komen..
  In plaats van alleen maar tieren en klagen zonder een oplossingsmodel aan te geven.
  Ja jullie zijn niet eens met de gekozen democratisch president vergeet niet dat hij voor 5 jaar blijft met of zonder jullie goedkeuring (dus zijn ambtstermijn zal hij volbrengen.
  Dus a.u.b. kom met oplossingen want het schijnt dat jullie het allemaal zo goed lijken te weten.

  Met vriendelijke groeten, en hopend een keer op oplossingsmodellen


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.