Buren krachtcentrale krijgen vette rekening

10

PARAMARIBO, 22 okt – De bewoners van Brokopondo hebben vette rekening gepresenteerd gekregen van energiebedrijf EBS. Dit meldt de Times of Suriname. De buren van de krachtcentrale te Afobakka schrokken zich een hoedje. Voor stroomleveringen van tot ruim tien jaar terug zullen ze diep in de buidel moeten tasten.

De oudste rekening is van 1998. De hoogste rekening loopt in de duizenden Surinaamse dollars. Parlementariër Ronnie Asabina (BEP) vindt het niet kunnen. Het gaat om mensen die zware offers hebben gebracht. Om de bouw van de centrale met stuwmeer mogelijk te maken, moesten zij verhuizen in de jaren vijftig. Hele dorpen zijn geëvacueerd uit hun oorspronkelijke woongebied. Nog konden de mensen pas eind jaren negentig over energie beschikken.

“EBS had op zijn minst een regeling kunnen treffen met de mensen”, zegt Asabina. Marcel Eindhoven, technisch directeur bij EBS zegt niet op de hoogte te zijn van de maatregel. Er waren wel plannen om de mensen ‘aan te schrijven’. Hoewel de soep waarschijnlijk niet zo heet gegeten wordt als hij wordt opgediend, is de hele actie minstens bedenkelijk. Of het is de bedoeling dat ‘iemand anders’ de rekening betaalt.

Bekijk ook:


10 REACTIES

 1. Wat heeft de transmigratie uit de jaren 50 (dat is 60 jaar geleden) te maken met de gewone maatschappelijke verantwoordelijkheid om je eigen consumptie te betalen??
  Wat doen EBS en de gebruikers als blijkt dat rekeningen niet betaald zijn. Normaal is dan toch dat er actie wordt ondernomen – ook door de gebruiker – maar zo niet in SME. Daar draait men zich om in zijn hangmat en droomt verder.

  Hoe heet het ook al weer:
  Money for nothing and your chicks for free.


  Maak melding

 2. die mensen hebben gebruik van gemaakt dus logies dat ze moeten betallen maar men moet ophouden met het thema dat de overheid voor alles zal opdraaien .
  ze kunnen best vragen voor een regeling maar meer niet het is toch geen suiker pot,als de overheid maandelijks moet betallen bij de suralco dan hoor je niemand klagen maar ze hebben een andere plek gehad tijdens het bouwen van die stuwdam dan wil ik weer terug gaan naar het grond rechten vraagstuk elk grond gebied is van suriname en niemand kan dat op eisen dus de overheid bepaald wat goed is voor land en volk en niemand kan met een stuk bewijs komen dat hij of zij eigenaar is van een bepaald grond gebied.


  Maak melding

 3. Nee, Paraman, die buren zijn geboren wanbetalers. Daar wel eens over nagedacht? Openstaande rekeningen van meer dan tien jaar geleden? Als ik drie maanden EBS niet betaal, gaat de stroom eraf. Wanneer krijgen deze mensen een keer realiteitszin?


  Maak melding

 4. Geldt er geen verjaringstermijn in Suriname?
  In Nederland moet zoiets officiëel jaarlijks worden afgewikkeld.
  Als de gene die zegt geld van je toe moeten krijgen dat niet jaarlijks meldt hebben ze na 5 jaar nergens meer recht op!

  Suriname, een heel mooi land, maar met wel heel vreemde praktijken!


  Maak melding

 5. Daar gelaten dat ebs in gebreke is gebleven door de mense geen rekening te sturen, gaat men voorbij aan het feit dat de mensen door de jaren heen er aan gewend zijn geraakt dat zij altijd aan het min, van regeionale ontwikkeling hun rekeningen betaalden. De rekeningen werden aan huis geind. Wanneer de situatie wijzigd en er verwacht wordt dat de mensen naar een ebs kantoor moeten om de rekening te betalen, dan zal je, zeker in de beginfase prompt de rekening aan demensen moeten presenteren en aangeven op welk kantoor de rekening moet worden betaald. Het is alleszins onredelijk van de ebs om de mensen nu een rekening tepresenteren tot meer dan tien jaar terug, Het betreft in deze nalatigheid van de ebs


  Maak melding

 6. Rechten!

  In het leven heb je rechten en plichten. Na het leven heb je die niet meer. Het is je plicht om te betalen voor je consumptie, terwijl je recht hebt op bescherming cq veiligheid.

  Alles gratis krijgen kweekt luie mensen. Dat EBS de rekeningen nu pas presenteert geeft te denken. Een mis-administratieve handeling
  van een semi-overheidsbedrijf moet gevolgen hebben voor de leiding van dit bedrijf. Maar daar kijkt niemand naar.

  Laat niet weg dat er betaald moet worden voor genoten energie. Ik zou een soepele betalingsregeling voorstellen zodat men toch wat over heeft om de huur van de Blackberry te kunnen betalen. Als ik betaal, moet een ander dat ook!


  Maak melding

 7. Is EBS helemaal gek geworden? Waarom hebben ze de rekening niet zoals het hoort elke maand aangeboden?

  Als het niet betalen van je rekening een misdaad is, waarom zou dit misdrijf na een aantal jaren niet verjaren terwijl moord wel verjaart in Suriname?

  Waarom zou een consument door nalatigheid van de EBS 13 jaar later nog betalen voor geleverde stroom?

  Elektrische apparaten van mij gingen 3 jaar geleden stuk door de steeds wisselende spanning op het net. Zal de EBS die apparaten nog vergoeden als ik nu met een claim kom aanzetten? Ze zullen wel van mij eisen dat ik bewijs dat die apparaten door hun toedoen stuk zijn gegaan. Dat zal ik natuurlijk niet kunnen, zo ook zou ik als consument te Brokopondo, met de beste wil van de wereld niet weten hoeveel stroom ik van hen afgenomen heb 13 of desnoods 1 jaar geleden, ze kunnen me van alles wijs komen maken en als een kip zonder kop moet ik dan braaf over de brug komen? ‘Mi law ma mi no gek’ zou men in Suriname zeggen.
  De EBS had de rekening al veel eerder moeten innen en dat niet achteraf met t.w.k. willen doen.


  Maak melding

 8. Zelfs mijn schoonmoeder van 89 jaar betaald haar EBS en SWM en telesur rekening maandelijks. Ma nu willen die inheemsen dus zogenaamd niets betalen omdat het hun beloofd was.
  Boi het moet niet gekker worden met ze.


  Maak melding

 9. Leve de direkteur van ebs..met zijn paarse schoen heeft hij ook vele aanhangers een mooie poets gebakken….neks na gratis, a fout na neks, deng moes pai.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.