Bouterse: landprobleem Suriname wordt opgelost

13

PARAMARIBO, 21 okt – Het probleem rond de landrechten van Marrons en Inheemsen wordt opgelost. Dit zei president Desiré Bouterse bij de opening van de conferentie over landrechten. Het is een eeuwenoud probleem dat de koloniale heerser achterliet. Surinamers moeten het zelf zien op te lossen.

Er zal een Surinaamse oplossing worden gevonden voor een Surinaams probleem. Het gebrek aan zekerheid op hun woongebied, leidt tot frustraties bij de doelgroep. “Het heeft geleid tot wantrouwen naar regering en politiek toe. Maar wij gaan eruit komen. Wij zullen deze hebi (last, red.) oplossen”, zei Bouterse. De opkomst van vooral vertegenwoordigers uit het binnenland is goed.

Met regeringsfunctionarissen zal twee dagen lang gediscussieerd worden. De verwachtingen variëren. Sommige leiders geloven dat er eindelijk afgerekend wordt met de onzekerheid. Anderen denken dat het nog lang zal duren, vanwege “onbegrip in Paramaribo.” Bouterse vindt dat gezamenlijk naar het probleem moet worden gekeken. Buitenlandse oplossingsmodellen zijn niet per se goed voor Suriname.

Bekijk ook:


13 REACTIES

 1. En wederom heeft onze grootste leider gelijk.
  Geen van de vorige regeringen heeft deze koe bij de horens willen vatten, maar binnenkort zal dit problematiek voor eens en voor altijd zijn opgelost.

  Alleen moeten de bala´s Brunswijk niet gaan denken dat ze alles dat onder ‘hun’ grond gebied ligt, mogen claimen !
  Ik weet niet vanaf welke koemakoisie deze Brunsie´s gerukt zijn maar hun zogenaamde chantage politiek schrik Bouterse absoluut niet af. Het werkt eerder als een rode lap op een stier, want Bouterse wil praten over dit vraagstuk en dan komen de Brunswijkjes met allerhande eisen en wensen !

  Het Nieuwfront tijdperk ligt al heel ver achter ons dus niemand (ook Somohardjo niet) moet denken dat hij/zij als individu of partij eisen kunnen stellen.

  Dus Leo en Lonnie; op de plaats rustig !


  Maak melding

 2. Als men niet in staat is het boedelprobleem van de paramangs op te lossen hoe dan in dit uitgestrekt bebost gebied. Komen en grenslijnen. Het grote probleem wordt nog de verdeling onder de stammen, want laten we eerlijk zijn, net zolas in afrika zitten deze afstammelingen met elkaar overhoop. Hopelijk leid dit niet tot bigi ai, zwwef teki njang, het wordt een zeer moeilijke opgave. Ook de arme bewoners van plantage mariemburg , overal her en der zal men zich beroepen op recht op land. Dit wordt een precedent, hihi met alle gevolgen van dien, wantrouw, hebzucht,eerzucht, ontervredenheid…noem maar op…..tjek joe ai loekoe…het verwordt als in afrika


  Maak melding

 3. Wat jaren geleden is mij gewoon ontzegd om een gebouwtje neer te zetten langs een rivier door de djoeka’s.Vandaag kunnen ze zeer weinig doen tegen de CTU.Ik hoop dat de conferentie er toe leidt dat ik weer in aanmerking kan komen voor een stukje grond langs de rivier.Want op het vorige staat er wel wat van een djoeka.Misschien word ik de buurman van Paraman/Pinto in Ladoeani of Pikin Slee.Maar ja,bij bout blijft toch alles bij woorden.

  Cobie.


  Maak melding

 4. ddb moet niet telkens weer een ander de schuld geven..

  hij was ook lijder opperhoofd bevelheber in de jaren tachtig en heeft niets gedaan..

  dus no lul ala joeroe..

  kijk naar je zelf los je bloftes in..

  anders moet weg uit het regime..


  Maak melding

 5. Ja hoor, niets nieuws onder de Surinaamse zon. Ook Suriname is niet bespaard gebleven van redimusu’s, verraders en of NSB’ers.

  Determinist, heb je niet meer in huis joh?


  Maak melding

 6. In Libie hebben ze 42 jaren moeten wachten op de verlossing, in suriname zal het niet zolang duren voor dat wij verlost worden van die DDB hebi.
  @ Milton Fleur wat ben jij een domme schaap zeg. Overal waar Bouterse komt zorgt deze hebi voor overlast hij lost de problemen van het land niet op hij stapelt suriname met nog meer problemen op.Die zogenaamde ordening in het binnenland is bedoeld om zijn vrienden familie en loyalisten te meer controle te geven in het binnenland.


  Maak melding

 7. Overal op de wereld zitten mensen met elkaar overhoop. Zelfs in India en Europa. Blijf inhoudelijk reageren op het bericht. Geen zaken aanhalen die er niet toe doen!


  Maak melding

 8. @Milton Fleur

  Je kunt beter zeggen:

  “En wederom heeft onze grootste leider” gelogen, zijn incompetentie & dictatoriale neigingen getoond en geeft hij de schuld aan anderen


  Maak melding

 9. @wikkileaks,

  In Libie hebben ze inderdaad jarenlang moeten wachten op de verlossing, maar in suriname heeft de verlossing sinds 1980 plaatsgevonden door zijne excellentie de president van Suriname Desi Delano Bouterse. En Surinamers zouden allemaal heel trots op hem moeten zijn.

  Ik ben ook ervan overtuigd dat Suriname pas tot ontwikkeling komt wanneer de generatie van neus, marcel, pico, afu sensie, wikkileaks, determinist en nog vele meelopende anderen bij hun Satan en god op logé zijn. Het is misschien cru uitgedrukt, maar wel de realiteit. De onderhavige generatie heeft zogenaamd keihard gewerkt maar waren niet in staat om noodzakelijke projecten in ons land te realiseren.

  Het is lekker om de naam van anderen door het slijk te halen, maar veel prettiger is om tegelijkertijd de machteloosheid van snode lasteraars te voelen.

  Welwillende mensen bekritiseren en roddelen schijnen geliefde bezigheden te zijn van mensen die blanken de hemel in prijzen en het eigen volk de grond in stampen. Daar is bovengenoemde generatie heel erg goed in. En van wie hebben ze dat allemaal geleerd??


  Maak melding

 10. Meneer of mevrouw op nummer 8,
  klopt wat u zegt, maar u vergeet erbij te vermelden dat het niet mogelijk is om overeenstemming te bereiken met lieden die een dictatoriale inborst hebben.
  de mensen die het voor het zegge hebben in Suriname is kleine klik met een militaire achtergrond. Bouterse is in het geheim bezig zijn greep op de totale Surinaamse gemeenschap uit te breiden en te verstevigen ook de media moeten het ontgelden.Blijven jullie maar slapen.


  Maak melding

 11. Het is mij in deze duidelijk dat wij als Surinamers vooruit moeten kijken en niet achteruit.
  Echter als er gebeurtenissen in het verleden liggen die van essentieel belang zijn voor de toekomst dan moeten deze ten harte worden genomen in belang van het volk en zijn toekomst.
  Ik denk dat wij allen er mee eens zijn dat de Marron gemeenschap dat staat voor vrijheid.
  Daar men zich in de 18é eeuw heeft weten vrij te vechten als eerste vrije gemeenschap van Suriname.
  Ruim voor de algemene afschaving van de slavernij in 1863.
  Er is vastgesteld altoen dat het grondgebied waar deze inheemsen op wonen aan hen toebehoord.
  Enkel vanuit dit oogpunt moet men naar mijn mening dit tere onderwerp anders benaderen dan dat men nu doet.
  Dit is naar mijn mening hetgeen de gebroeders brunswijk proberen tr realiseren.
  Als ik enkel kijk naar de geschiedenis van deze twee heren dan zie ik opjectief bekeken veel vooruitgang in positieve zin.
  ik denk dan ook dat met hier leerring uit kan trekken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.