Landrechtenconferentie moet draagvlak opleveren

10

PARAMARIBO, 20 okt – De grootste uitdaging van de komende landrechtenconferentie is niet zozeer het vinden van een oplossing voor een slepend probleem. “Het gaat om het vinden van een breed draagvlak”, zegt minister Martin Misiedjan van Justitie & Politie. Maatschappelijke steun is onontbeerlijk. Daar is nu nog geen sprake van.

Het zal er van moeten komen tijdens de conferentie, de eerste in zijn soort. Het kwam niet eerder voor dat alle relevante groepen en individuen aanschuiven. “De politieke wil is er om het probleem op te lossen”, zegt Misiedjan. Vandaar ook het initiatief. Voor- en tegenstanders, maar ook de cynici krijgen de gelegenheid hun punt te maken. De claims van Marrons en Inheemsen in het binnenland zijn al decennialang een heet punt van discussie.

Met de omvangrijke goudvoorkomens in het binnenland laait het alleen maar op. Volgens minister Linus Diko van Regionale Ontwikkeling moet het er maar van komen. “Ik kan het misschien simpel zien, maar ik geloof dat één van de problemen de zekerheid is die mensen willen. Dat niet op een dag een bulldozer op hun land staat die alles wegvaagt. Die zekerheid kan de overheid geven.” De tweedaagse conferentie begint eenentwintig oktober.

Bekijk ook:


10 REACTIES

 1. We benne benieuwd hoe dit vraagstuk naar alle Surinamers toe handen en voeten gaat krijgen en wel zodanig dat de in stamverband wonende Surinamer in Groot Paramaribo een stuk grond mag blijven aanvragen.

  Maar ook ik van uit Paramaribo in staat zal zijn om te Ladoeani een stuk grond aan te vragen.

  Speet kong!


  Maak melding

 2. Daar gaan we weer met de landrechten.

  Ik zal altijd van mening blijven dat het land Suriname tot alle burgers behoort. Incl. zijn hout, goud, bauxiet, vis, diamanten, olie en weet ik veel wat allemaal. En dat de rijkdom ook eerlijk verdeeld mag worden.

  Bovendien ben ik voor het benoemen van natuurreservaten, die tot beschermde gebieden verklaard moeten worden zodat de plaatselijke bevolking daar zorgeloos in vrede en harmonie kan leven. Waar ook absoluut milieuvriendelijke economische aktiviteiten plaats moeten vinden. In het belang van de lokale bewoners.

  En niet zoals Brunswijk zegt dat voor zijn mensen alles gratis moet zijn, zonder maar iets ervoor terug te hoeven doen, want daar komt het eigenlijk op neer. Nee, participeer ook in de maatschappij met al zijn rechten en plichten.


  Maak melding

 3. De “binnenland”bewoners mogen er blij om zijn dat ze tot nu toe gratis en voor niets hebben mogen wonen in een paradijselijk omgeving.Nu wordt het tijd dat ze hun grond aanvragen bij de domeinen indienen of te wel registeren.En dan weten we wie wat heeft.De traktaten getekend met het voormalig moederland mag
  niet als leidraad dienen en waaruit rechten ontleend kunnen worden.Ergens moet er eindelijk een streep getrokken worden in de hebberigheid van de meesten.

  Cobie


  Maak melding

 4. elk één waar dan ook wie dan ook moet zelf zorgen voor zijn onderdak..

  sinterklaas bestaat niet meer en helemaal geen pieterbaas,dus als je een brood kan kopen moet je ook geld sparen om t.z.t. een perceel met of zonder huis te kunnen kopen..

  dat doen heel veel mensen op deze aarde..

  er is een bepaalde groep mensen in sme,die alles en ook alles voor soso gratis willen hebben en die tijd is allang voorbij..

  letwel,je moet hard werken voor je geld je gezin je kinderen je onderdak en koesteren wat je hebt en dat maakt je gelukkig..

  leef zuinig en spaar je geld sticht een beschijden gezin één á twee maximaal drie kinderen zorg voor een goede job en een goede vrouw/man en je bent hapy probeer lang lang dit te behouden..

  je hoeft je niet aan meerdere vrouwen te bewijzen één is genoeg en gelukkig..

  no foefoeroe,ma wroko tranga kibri jou money..


  Maak melding

 5. Stel, je hebt hard gewerkt, gespaard, een woning kunnen bouwen op een perceel dat al sinds generaties in de familie is.
  Je leeft je leven in harmonie met de mensen rondom je en met de natuur.
  Dan komt de overheid je even vertellen dat de grond onder je woning van de staat is en of je maar ff wil vertrekken!
  Hoe zou jij reageren?


  Maak melding

 6. @Lon

  Kan gebeuren, als de overheid maar inkomt en je een marktgerichte prijs biedt. Het kan nl niet zo zijn dat jij de staat “frustreert”

  Ergens in Nederland in Noord_holland heb ik een huisje gezien die ingeklemd is tussen twee straten omdat de bewoner weigerde het perceel aan de overheid te verkopen.


  Maak melding

 7. Geachte Lon,
  wat je daar stelt over perceel met woning die jij op gebouwd hebt,blijkt heden ten dagen dat het weer uitgeven zijn aan anderen en die komen je wegdozeren van het perceel die generatie’s door je fam.bewoond is.Dat is heden een praktijk dat voorkomt aan de rand van Par’bo.Vooral mensen van Welgedacht A,B,C en Helena Christina zijn daar slachtoffer van het beleid van JTF.

  Cobie.


  Maak melding

 8. De Coalitietop is gisteren bijeengekomen op Colakreek om te praten over dringende vraagstukken. Zeer betrouwbare bronnen spreken van een bespreking tussen de coalitieleiders. “De president is hier en ze komen hem ontmoeten”, meldt een informant. Naar is vernomen zullen de politieke leiders praten over enkele brandende vraagstukken. Iedereen …

  blijft echter geheimzinnig over de ontmoeting die het staatshoofd heeft gehad met de politieke leiders binnen de coalitie. Ook waren niet alle politieke leiders aanwezig.

  Vernomen is dat Paul Somohardjo en Ronny Brunswijk aanwezig waren, terwijl president Desi Bouterse de Mega Combinatie vertegenwoordigde. John Nasibdar is volgens andere bronnen in Nickerie gesignaleerd en was dus niet aanwezig op de besprekingen. “Het heeft niets met geheimzinnigheid te maken. Wij moeten gewoon bepaalde zaken uitpraten”, zegt een coalitietopper.

  Uit andere bronnen is vernomen dat tijdens de bespreking spanningen in de kleinschalige goudsector, enkele buitenlandse missies en grondenrechten in een luchtige setting aan de orde zijn geweest. De Coalitietop is donderdag wel bijeen geweest, maar ook over die vergadering wenst niemand iets te zeggen.

  ER komt chaos.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.