Parlement bezorgd om spilzucht Surinamers

20

PARAMARIBO, 19 okt – “Mensen maken schulden voor recreatieve doeleinden, dat kan ik me niet voorstellen.” Dit zei Ronnie Asabina (Bep) in het parlement. Hij neemt het burgers kwalijk dat zij zich tot de neus in de schulden werken. Handelsbanken en geldschieters spelen er maar al te gaarne op in.

“We zien dat mensen er opzettelijk in worden geluisd”, aldus Asabina. De banken en ook bedrijven adverteren luid over hoe makkelijk krediet te halen is. Om cliënten dan rentes door de keel te drukken van wel vijftig procent. Mensen trappen er kennelijk maar al te graag in en zitten diep in de schuld. “We kennen gevallen waar mensen voor meer dan negentig procent van hun loon verplicht staan”, zegt Rabin Parmessar (NDP).

En er lijkt maar geen eind aan te komen. Door het makkelijke krediet laten mensen zich verleiden tot aankoop van soms overbodig spul. Volgens Asiskoemar Gajadien zijn niet alleen particulieren schuldig. Ook de overheid kan er wat van. Het huizenproject voor de middenklasse heeft veel weg van een valkuil. De financiering wordt compleet overgelaten aan de banken. “Duizenden mensen worden zo in de schulden gejaagd”, aldus Gajadien.

Bekijk ook:


20 REACTIES

 1. Het huizenproject voor de middenklasse heeft veel weg van een valkuil. De financiering wordt compleet overgelaten aan de banken. “Duizenden mensen worden zo in de schulden gejaagd”, Klinkt bekend in de oren.
  Zie mijn eerdere postings omtrent dit fenomeen
  Nu lenen volgend jaar betalen. je kan het de burgers niet helemaal kwalijk nemen. Verkopers hangen mooie praatjes op en men trapt erin.
  In Nederland zijn duizenden mensen in de praatjes van DSB getrapt, de Postbank hanteerde trouwens dezelfde taktiek. Van beide banken heb ik vertegenwoordigers in huis gehad, beide heb ik duidelijk gemaakt dat ze gemeen bezig waren.
  Aangezien de regering toch het toezicht op het kredietwezen gaat aanpassen, kan ook op dit gebied iets gebeuren.
  Simple zaken zoals vast dienstverband, niet meer dan x% van het vrij besteedbaar loon mag worden geleend. (Dit is niet het netto loon)
  L..verhalen die verwijzen naar voorgaande regeringen die niets gedaan hebben kunnen achterwege blijven. Koop je niets voor.


  Maak melding

 2. Maar nog meer bij de nu zittende politici, ze hebben het geld dat front achterliet rijkelijk verkwist aan zaken die het volk en de domme aanhangers niets hebben opgeleverd. Integendeel, megaschulden liggen in het verschiet, deze dommen verdienen het terug te gaan in de tijd waar een brood ei 10.000srd kostte. Die tijden komen terug, tjek you ai loekoe


  Maak melding

 3. ?? En de regering geeft zelf het verkeerde voorbeeld door belastingverhogingen en ook nog eens het leningenplafond te willen verhogen en toekomstige opbrengsten te willen verpanden. Straks heeft de volgende regering ook nog maar 5% over. Dan sturen we alle ambtenaren zeker naar huis?


  Maak melding

 4. Ja vooral mensen die met belastinggeld een toiletpot laat zetten van een half miljoen srd, op hun kantoor.. Terwijl schoolkinderen met een lege maag naar school moeten gaan.


  Maak melding

 5. Meneer Asabina u president roept de bevolking op om groot te denken en groot te doen zonder poen.Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik geen hoge pet op hebt voor Asabina en ook niet voor criminele Mega-bende waar hij toe behoord.
  Iemand die zijn afkomst verloochent voor macht is voor mijn geen knip voor zijn neus waard.


  Maak melding

 6. Indien het nieuwe huizenproject werkelijk een valkuil is voor de middenklasse, moet het parlement er een stokje voor steken.
  Als regel geldt dat een gemiddelde burger voor ca 1/3 deel van zijn netto inkomen verwoond, dwz dat voor dit deel van zijn of haar salaris aan hypotheek of huur wordt betaald.
  Een bank heeft er niets aan om iemand onnodig in de problemen te laten geraken, en is het meest gebaat om de client zo lang als mogelijk aan zich te binden.

  Verder dienen de mensen hun consumptieve gedrag idd aan te passen, want ik heb altijd geleerd dat je eerst 2 gulden verdiend moest hebben aleer er 1 uit tegeven.
  Aflossing van de dure telefoons, tv’s, auto’s, etc. die op afbetaling zijn gekocht hakken uiteraard vreselijk in op het maandelijks te besteden budget van de mensen.

  Dus mensen, wees en leef zuinig en koop vooral geen spullen, welke je niet dringend nodig hebt, op afbetaling !


  Maak melding

 7. Als er zelfs mensen zijn die leningen aangaan voor het geven van een verjaardagsfeest, dan zou ik zeggen: dan maar geen groot verjaardagsfeest. Of is het zien en gezien worden? Je kunt achteraf de banken niet de schuld geven van je eigen stommiteit! Maar ja, een spaarzame Surinamer is net zo zeldzaam als een zebra op IJsland. (De goeden niet te na gesproken, natuurlijk).


  Maak melding

 8. De Bala-machine draait overuren.
  Zijn ze eindelijk wakker..

  Asabina begin maar met voorlichtingscampagnes voor het publiek (zo’n rijksvoorlichtingsfilmpje, in verschillen talen).
  Laat ze maar de Nederlandse series:”uitstel van executie”en “een dubbeltje op zijn kant” zien.
  Misschien dat het dan ergens doordringt.

  Dit fenomeen zit diepgeworteld bij sommige mensen, het wordt een flinke uitdaging.

  Dit geld ook voor individuen die gelaten, cadeautjes accepteren van hun zoon/partner/vader etc etc, van wie ze 300% zeker weten, dat deze geen baan heeft, tsja, dan wordt het inderdaad een zware opgave.


  Maak melding

 9. vandaag leef ik,…vandaag wil ik genieten,…vandaag beleef ik al het moois wat het leven te bieden heeft!!!!!

  ….nu ben ik oud en ben ik vergeten wat opzij te leggen voor mijn oude dag, en nu slaap ik op de stoep van HUIZE ASHIANA

  !!!!! JONG VERLEERD OUD GESTRAFT !!!!!!

  🙂 🙂 🙂


  Maak melding

 10. De Manja valt niet ver van de stam!

  Zo geleerd, zo gedaan! Slecht voorbeeld doet volgen! Zo vader, zo zoon! Zo regering, zo het volk!

  Pico, mooi stuk. Duidelijk en allesomvattend.
  Picobello zou ik zeggen en ga zo door.
  Suriname is vaak Haantje de Eerste als het om nieuwe oplichtingspraktijken gaat, maar nu zijn de Amerikaanse banken en o.a. DSB in Nederland ons voor geweest.

  Een deel van de bevolking zal hier de ergste problemen mee krijgen. Onze medeSuri’s van Aziatische afkomst zullen dit wel overleven maar onze broeders van Afrikaanse afkomst helaas niet. Terwijl de eerste groep 100 SRD verdient en 200 wil sparen, geeft de 2e groep 200 SRD uit, terwijl het maar 100 verdient. Gek om het te moeten bekennen maar het is niet anders. Sommigen zullen hier dood aan gaan.
  Zoals de regering wil lenen, laat het haar bevolking ook doen. Deze denkwijze is nietmeer van deze tijd.


  Maak melding

 11. asabina ronny,,

  begin aan je baas dddb te zeggen,laat hij alle reizen naar het buiten / binnenland afschaffen,dat scheeld miljoenen aan srd’s/US$.

  alle faciliteiten z.a. auto ,telefoon ,gratis gas,licht, water, eten drinken bigie presierie op staatskosten direct afschaffen,dan worden die huizen zeker voor de helft minder en betaalbaar ook voor jouw famireis..

  als de overheid de helft van alle zeven-even oer luilakken ontslaat en deze bij particulieren laat plaatsen,dan is sme binnen een jaar een paradijs..


  Maak melding

 12. Goed voorbeeld doet goed volgen.
  Neem de regering, verspilzucht in een verdeel en heers politiek.
  Ma dang later komen pas de gewonden. Er wordt gedacht “laten wij het gevecht winnen terwijl de oorlog verloren gaat”


  Maak melding

 13. Op de pof leven is niet iets typisch Surinaams maar behoort tot de uitwassen van het kapitalisme. De VS is een goed voorbeeld van op de pof leven en ook Nederland kan er wat van. Wie wijs is leeft niet boven z’n stand. Grappig dat sommige lieden steeds weer naar met het vingertje richting de Surinaamse president wijzen. Diep triest!


  Maak melding

 14. “Volgens Asiskoemar Gajadien zijn niet alleen particulieren schuldig. Ook de overheid kan er wat van. Het huizenproject voor de middenklasse heeft veel weg van een valkuil. De financiering wordt compleet overgelaten aan de banken. “Duizenden mensen worden zo in de schulden gejaagd”, aldus Gajadien. ”

  Een grotere kronkel kon Gajadien dus niet bedenken, typische front gedachtegang. Dus niet alleen de particulieren zijn schuldig aan de spilzucht maar ook de overheid want die zouden huizen bouwen en de financiering aan de banken overlaten.

  Wat wil Gajadien dan precies, dat de overheid de financiering regelt. Enne hoe zo valkuil, als er een schuld is die gemaakt kan en mag worden dan is het wel bij het kopen van een huis, dat is noodzaak tenzij je alles direkt uit eigen middelen kan betalen, maar dan heb je dit soort woningen ook niet nodig.

  Is dat de reden waarom front nooit een woningprogramma heeft durven opzetten, want het zou een valkuil zijn en Surinamers in de schulden jagen als ze eventueel de woningen zouden kopen. Laat ze dan ipv de woningen auto’s en BB kopen. Wat een farce.


  Maak melding

 15. Wie wijs is leeft niet boven zijn stand aldus nummer 18.
  Als miljarden wil uitgeven aan prestige projecten en zelfs zo ver gaat dat je de grondstoffen van het land als onderpand wil zetten vraag ik mij af hoe wijs dit is.
  @ Afu Sensie hoelang blijf jij deze flauwe kul verkondigen ?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.