Brunswijk wil woningen voor arme Surinamers

27

PARAMARIBO, 19 okt – De sociale woningbouw mag niet in het verdomhoekje. Dit zegt A Combinatieleider en parlementariër Ronnie Brunswijk. Al wat de klok nu lijkt te slaan is huizenbouw voor mensen met bankwaardig loon. Waar is de goede ouwe tijd?

De tijd waarin de sociale toestand van burgers meetelde. “Ik zie dat je moet betalen. Maar hoe zit het met de armen. Daar moet je ook naar kijken”, zegt Brunswijk. Flink wat burgers hebben zich beklaagd. De woningbeurs was een ware ontnuchtering in dit opzicht. Er staan wel prachtige huizen en die heten alle binnen handbereik te zijn. De stichting Volkshuisvesting gaat er ook nog wel over. Maar diens rol is nu meer bemiddelaar tussen cliënt en de bank als financier.

Toch zal het er van moeten komen. De urbanisatie van het laatste decennium trok een zware wissel op het al karige huizenbestand. De regering heeft wel sociale woningbouw beloofd, maar hoe die vorm krijgt is nog een mysterie. Brunswijk schijnt niet te behoren tot de ingewijden. Hij vindt dat het ministerie van Sociale Zaken & Volkshuisvesting een voortrekkersrol moet krijgen. “De middenstand bedenken is goed, maar de sociale woningbouw moet doorgaan.”

Bekijk ook:


27 REACTIES

 1. Die man Brun heeft een groot gat in zijn hoofd.
  Din bucie blakaman licie …dan wat voor huis gratis…laat die domme achterlijke luie kerels en wijven gaan werken ….planten/ kweken…maar geen roof.

  Dan komen zij heel netjes aan geld voor huis……..deze mensen zijn dom en worden nog dommer en achterlijker door luiheid…Bruncie idi boro en dat is duidelijk…GO WROKO…!!!!luie honden!!!!!!!


  Maak melding

 2. ‘Ai baya, na so a de’. Het is goed dat er ook aan de arme mensen gedacht wordt. Het geld moet hoe dan ook ergens vandaan komen. Daarom stel ik voor dat Brunswijk het maar uit eigen zak betaald. Met zijn drie salarissen en zijn vele hout- en goudconcessies moet het voor hem niet zo moeilijk zijn.


  Maak melding

 3. Eh, Brunsie, alles weer voor niets zeker? Jouw eigen achterban heeft zich al jaren verzekerd van o.a. kosteloze geneeskundige hulp, gratis dit en gratis dat. Kom op, denk je dat de regering een filantropische instelling is? Veel mensen dachten dat ze op het huidige project op Hanna’s Lust ook alles gratis zouden kunnen krijgen. Nu blijkt dat overal voor betaald moet worden, haken veel mensen af. Ja, voor niets gaat de zon op. Hoe dom kan je zijn.


  Maak melding

 4. Van alle wallen eten is ook een kunst. Suriname is een zeer gecompliceerde samenleving. Moeten er ook volkswoningen komen te Bigiston en hoe staat het met de grondenrechten? Mag ik als stadsbewoner ook een gooi doen?

  Laten wij serieus zijn in dit land hoor.


  Maak melding

 5. Waar heeft Brumswijk het nou over.Wat verstaat hij onder armen.Ik geloof niet dat er armen zijn onder de Marrons.Ze spelen allemaal potiemangs en hebben het goud in het binnenland.In Marowijne zijn zij de grootste grondbezitters en gouddelvers.Deze zelfde mensen komen in Paramaribo en doen alsof zij arm zijn. Gaan naar Sociale Zaken voor on- en min vermogenkaart en laten zich registreren voor een woning.Rijden in de duurste auto’s.Regering , hou dit goed in de gaten,Benoem een Commissie die ervoor moet zorgen dat alles ordelijk en eerlijk verloopt.Als het aan de Minister van Sociale Zaken en Brunswijk ligt dan is heel Marowijne in december al in Paramaribo.De gevangenissen zitten al vol met deze gasten.We kunnen niet meer veilig slapen en op straat gaan.Dagelijks wordt er geplunderd en beroofd.
  Suriname is een tweede Zinbabwe.Regering, denk aan de eerlijke hardwerkende Surinamers.Sta dit niet toe.
  Wij mogen nieteens richting Marowijne gaan.Is dat wel eerlijk?????????????

  Danitia


  Maak melding

 6. Brunswijk is de 3e grote exporteur van hout. Hij kan het goede voorbeeld geven door jaarlijks 50 woningen te bouwen voor zijn de armen. Geld is voor Brunswijk geen probleem, omdat hij ook in de goud business zit.
  Daarnaast is hij adviseur op 6 ministeries, waardoor hij extra inkomsten heeft, naast zijn DNA toelage. Tegelijkertijd zou het goed zijn als hij de jonge mannen oproept om het vak van timmerman te leren zodat ze zelf woningen kunnen bouwen en niet wachten op een gratis woning.


  Maak melding

 7. heel nobel van Cowboy Lonnie maarrrr….

  Dada Desi moet waarschijnlijk buitenlanders inschakelen omdat de ingezetenen vies zijn van werken of moet het een baan zijn bij de luie overheid!!!!

  Oe Mars Go Wroko,dang je go spaar,dan huisje bouwen,pas dan een gezin stichten naar gelang het inkomen!!!!!

  Het Suri-model…eerst 8 kinderen,..vaders spoorloos = passe


  Maak melding

 8. “I believe in white supremacy until the blacks are educated to a point of responsibility.”
  De sociale woningbouw heeft z,n tijd gehad,
  “Arme Surinamers”, een verzamelnaam voor zij die constand ervoor kiezen dat anderen hun lasten dragen.Wie hebben zich beklaagd????
  Degene die een arme tegenkomt,sta dehelft van je vermogen aan die persoon af.


  Maak melding

 9. Brunswijk moet zijn mond dicht houden betreffende sociale woningen.
  wat heeft hij met zijn woningen gedaan op moegotappoe.Huizen op coronie enz,enz voorts.
  Hij begrijpt en Amofo niet wat change is.
  En dat is liberaal en sociaal beleid dat voert deze regering. zelfstandigheid van elke
  induvidu.


  Maak melding

 10. Gratis wonen?

  De mentaliteit van gratis wonen moet verdwijnen. Iedereen moet zich opwerken om zijn eigen lasten te betalen. Zolang dat niet verandert blijven we arm.
  Sociale woningbouw is niet verkeerd, maar dan moet men ingezet kunnen worden voor maatschappelijk werk om zo iets terug te doen.


  Maak melding

 11. Brunsie,
  je moet uit de coalitie treden.
  pas dan maak je het waar dat je meent.
  er wordt over jullie heen getrapt.
  julle betekenen niks meer.
  en als je niet nu eruitstapt wordt je de volgende verkiezing goed gestraft.

  mark my Word.

  raga


  Maak melding

 12. Wie hier arm zijn hebben het grotendeels aan zichzelfs te danken. Op school deden ze nooit hun best, slechte omgang was voor hun pret, werken daar zijn ze te lui voor, velen namen het vb van hun ouders over. Met zijn allen stemden ze voor slechte leiders, onberechte mensenrechten schenders. Misdaad is voor hen zeer lonend geweest, middels misleidingen hebben ze deze armen als stemvee misbruikt. Het moet niemand meer verwonderen als de vele armen het ambt van de misdaad aanvaarden. Zo leiders zo aanhangers……misdaad loont in dit land, kijk na onze slechte leiders. Leve de misdadigers krijsen deze arme misleide domme mensen. Yea en de paarse karavaan volge hen na.


  Maak melding

 13. Waar is die goede ouwe tijd???

  Ik snap niet wat Brunswijk ermee bedoel. Het wordt tijd dat, de alles moet gratis zijn, mentaliteit van sommigen moeten gaan veranderen.

  Er is geen enkel land ter wereld waar men niet hoeft te werken en alles gratis is. En als er ooit zo’n land ontstaat dan zal het heel snel weer ten onder gaan. Voor de zieken en arbeidsongeschikten is het een ander verhaal.

  De regering kan mischien hooguit kwalijk genomen worden dat er te weinig gedaan word voor arbeidsgelegenheid voor dit groep. Men mag ook strenger gaan optreden tegen rondhangende nietsnutten. Zeker als die er werkgelegenheid er komt. Desnoods gedwongen.


  Maak melding

 14. Dus met andere woorden Bouta heeft schijt aan de domme armoedzaaier die op hem hebben gestemd.
  Waardige landgenoten wanneer hebben jullie het door dat jullie in de maling worden genomen door die Megabeneleider DDB.


  Maak melding

 15. Ik ontrek mij niet aan de indruk dat Brunswijk z’n volgelingen gratis woningen wil geven op kosten van de gemeenschap.Dat levert stemmen voor de volgende verkiezing. Leer je volgelingen verstandig om gaan met hun goud verdiensten. Ik zag laatst op tv een programma over o.a. goudzoekers in Suriname. De marrons onder hen gebruikten 80 % van hun goud opbrengst voor plezier. Je kan zelf bedenken wat dat inhoud. De overige 20 % waren voor bestemt voor hun meerdere vrouwen en kinderen in hun dorpen. Hun gedrag zou voortkomen uit hun cultuur werd door hen gezegd. Zo kom je toch niet vooruit ? Logisch dat anderen concluderen dat het een achterlijke cultuur is. Natuurlijk moet armoede worden aangepakt. Ik ontzeg arme mensen geen fatsoenlijke huisvesting. Brunswijk je hebt een schone taak. Breng je volgelingen een andere mentaliteit bij.


  Maak melding

 16. ronny je bent niet meer belangrijk,jou tijd is voorbij..

  jij moest met de ndp een overeenkomst sluiten wat heet ,,regerings beleid ondertekenen,,,dan had je daarop kunnen terug vallen..

  nu zit voor spek en bonen..

  ik zou zeggen houd de eer aan je zelf,je hebt land en volk verraden en nu ben je bekaaid van afgekomen..


  Maak melding

 17. Brunsie,
  stap uit de coalitie en toon dat je lef heb.
  jullie tellen nergens meer en toch blijf je zitten.
  jullie worden volgende keer hard gestraft.

  neem nu een beslissing voordat het te laat is.
  Raga


  Maak melding

 18. Ik hoop dat Romeo Bravo werkelijk de arme mensen die van een pensioentje van ca 400 SRD (of minder) moeten leven, en niet de luie garde van jonge mannen en vrouwen.
  Elke overheid dient voor haar burgers te zorgen, maar dit wil niet zeggen dat de overheid haar burgers moet gaan verzorgen !!!

  Iedere burger dient zich zelf te verzorgen, en krijgen daar voor de infra en tools van de overheid om dit te realiseren.

  Het gratis tijdperk is voorbij en daar moeten de mensen zich van bewust worden !

  Urbanisatie of niet, de luie jonge garde uit het binnenland (en ook in de stad) moeten de handen uit de mouwen gaan steken en er voor zorgen dat ze niet meer arm zijn en blijven !


  Maak melding

 19. Veel mensen van het binnenland hebben hun eigenhuis of perceel in par’bo gekocht,overal in Suriname zijn arme mensen ongeacht kleur, ras , cultuur


  Maak melding

 20. Brunsie alles op zijn tijd.

  Eerst de werkenden die een woning kunnen kopen, daarna de huurwoningen voor de mofina wangs.

  Behalve gehandicapten en sommige ouderen zijn er geen echte mofina wangs in Suriname. Iedereen verdient geld in het grijze en zwarte circuit tenzij je echt lui bent en niets doet, voor de laatste groep zal de regering niets moeten doen. Niemand zal ooit nog gratis wioningen krijgen in Suriname, dat moet duidelijk zijn, gesubsieerde huurwoningen is een ander verhaal en die komen ook.


  Maak melding

 21. Het Nieuwe denken!

  Hallo brunsie, het is de bedoeling dat je ook participeert in het nieuwe denken.
  Ik heb begrepen dat vroegûh alles beter was. Het is helaas door jou coalitie-genoten verboden om in de achteruitkijkspiegel te kijken; vooruit kijken is het motto, het nieuwe denken!

  Geef brunsi ongelijk, brunsi d8 wat somo ken, ken ik ook….
  Zowel brunsi als somo zijn genegeerd op de veelbesproken woningbeurs; gaan er nog steeds
  geen belletjes rinkelen? Tenminste als het je boeit.

  Bala het is weer tijd voor het lendendoekje, je 8chterban moet opgevoed worden, op zijn suri’s : manieren leren! Meneer gratuz is overleden.

  Als je even niet oplet, dan wordt brunsie de next president, onderschat zijn Suri-Franse achterban van circa 70.000 man niet. Als die terugkeren, dan zijn de rapen gaar!


  Maak melding

 22. Het wordt er steeds mooier.Een gratis woning in de stad en een goed draaiende goudmijn in het binnenland.Een waar El Dorado.En als er even tijd overblijft dan een bejaarde of zwerver ombrengen als tijdverdrijf.Of andermans grond toe-eigenen.De zweef-teki vind ik een prachtig uitgevonden woord.

  Cobie.


  Maak melding

 23. en wie zijn die “arme”surinamers????
  Zijn het importezen die hiernaar toe zijn gebracht voor het harde werk? of zijn het de importezen die in een hangmat willen blijven liggen???


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.