Nationaal Divali festival in Den Haag

3

In de week van 22 oktober tot en met 29 oktober wordt het nationale Divali festival gehouden in Den Haag, ‘de Hindoestaanse hoofdstad’ van het Europese vasteland. Dit festival wordt gerealiseerd door de onderlinge samenwerking van stichting Dunya, stichting Federatie Eekta, de Holland India Surinam Business Association (HISBA), vereniging Sanatan Hindi Parishad Nederland (SHPN), Stichting Hindi Onderwijs (SHO) en Vision Events met ondersteuning van City Mondial. Om de saamhorigheid in onze stad te benadrukken zal Burgemeester van Aartsen op 25 oktober een diya aansteken op het Spuiplein.

Divali kent haar oorsprong in India en in de benaming Dipavali, hetgeen een lichtsoer of krans van licht betekent. Dit festijn is één van de belangrijkste Hindoefeesten en wordt zowel met vreugde als ingetogen gevierd door veel Hindoes over de hele wereld. Voor velen symboliseert dit feest de overwinning van het licht op de duisternis. Het vergeten van oud zeer en het maken van een nieuwe start ligt geheel in de lijn van de Divali gedachte en moet leiden tot geluk en vrede.

Op Divali-avond worden diya’s (kleine lampen) aangestoken. Het licht van de diya’s brengt licht in het leven en verwelkomt daarmee het geluk. Op deze dag wensen familie en vrienden elkaar Subh Divali (gelukkig Divali ). Voor de meeste hindoes is dit een dag van harmonie en bezinning en wordt dit ook op een spirituele wijze ingevuld.
In India en enkele andere landen wordt Divali uitbundig en knallend gevierd met vuurwerk.

Nederland is met haar 120.000 Hindoestaanse inwoners, de grootste Hindoestaanse gemeenschap van het vasteland van Europa. Hiervan wonen ruim 60.000 in Den Haag en omstreken. Dat is dan ook de reden waarom het Nationale Divali Festival groots uitpakt en een week lang diverse activiteiten organiseert in de multiculturele stad Den Haag.

Bekijk ook:


3 REACTIES

  1. Danke je wel Wiep-Ding, maar ook aan jou en iedereen een subh divali.
    Toen ik nog in Suriname woonde, liep ik mee met de fakkeloptocht. Het was fantastisch.

    In Nederland ga ik weleens kijken. Is ook mooi, maar de belevenis in Suriname was toch anders.

    Ik hoop dat waterkant op 26 oktober ook een diya kan plaatsen. Zal de sfeer ten goede komen.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.