WIC bouwde schepen speciaal voor slavenhandel

15
het slavenschip Leusden
Het slavenschip Leusden

Op 1 januari 1738 verging het slavenschip Leusden voor de monding van de Marowijnerivier in Suriname. Het is de grootste scheepsramp uit de Nederlandse slavernijgeschiedenis, maar bijna niemand weet ervan. Promovendus Leo Balai deed onderzoek naar de slavenschepen van de WIC en onttrekt de tragedie van slavenschip Leusden aan de vergetelheid.

Het slavenschip Leusden was een van de laatste slavenschepen van de West-Indische Compagnie (WIC). Leo Balai van de Universiteit van Amsterdam ontdekte dat het schip speciaal als slavenschip werd gebouwd en ook alleen als zodanig dienst heeft gedaan. Hiermee toont Balai aan dat, anders dan men tot nu toe dacht, in Nederland schepen werden gebouwd die speciaal bestemd waren voor de slavenhandel. Het waren dus niet alleen normale koopvaardijschepen die werden aangepast voor het vervoer van gevangenen. Volgens Balai gaf de WIC in elk geval vanaf het tweede decennium van de achttiende eeuw specifiek opdracht voor de bouw van slavenschepen zoals de Leusden.

In zijn proefschrift beschrijft Balai de tien slaventochten van de Leusden. Tijdens deze slaventochten verscheepte het schip in totaal 6564 Afrikaanse gevangenen, waarvan 1741 de dood vonden. Meer dan een kwart van de mensen overleefde de tocht dus niet.

Leo Balai hoopt op vrijdag 21 oktober te promoveren op zijn proefschrift. Het proefschrift verschijnt later deze maand in boekvorm bij uitgeverij Walburg Pers onder de titel: Het slavenschip Leusden. Bron: Historiek.net.


15 REACTIES

 1. Vlees noch vis’ers als Neus en Detrminist zullen dit verhaal met hun betweterigheid wellicht ook baggetelliseren.

  U bent een vloek voor die Surinaamse samenleving. Laat je voeren aan de pierings man.


  Maak melding

 2. Misschien is het tijd om Nederland eindelijk eens voor de rechter te slepen. AUB geen redimoesoe geleuter en stop het gezeur over de revolutie van Bouta. De grootste criminele daad tegenover ons volk is door Nederland gepleegd en Bouta is onze grootste held.


  Maak melding

 3. Paraman-pinto
  Die vloek is nu jou president achterlijk ding dat jij bent. over redi musu gesproken DDB heeft samen met de kolonisten nederland de democratie in suriname naar huis geschoten en daardoor suriname in zijn ontwikkeling gestopt. ik zou zeggen maak je druk over de toestand in jou land en die criminelen moordenaars die nu aan de macht zijn in suriname in plaats van een schip van 1738 stelletje huichelaars.


  Maak melding

 4. Beste anna_z ,

  Bij dit soort onderwerpen val jij gelijk uit je hangmat.

  “De grootste criminele daad tegenover ons volk is door Nederland gepleegd en Bouta is onze grootste held”

  En met types zoals jij wordt het nooit wat met Suriname en blijft het een bananenrepubliek.


  Maak melding

 5. weet je ,je wordt zo moe van het slavernij verleden..

  het is allang geleden meer dan honderd vijftig jaar, terwijl wij de 8 december moorden 1982 willen vergeten,hoe rijm je dat allemaal..

  de moordenaars lopen vrij en blij en doen wat ze willen bekleden de hoogste ambt in het land zijn de meest rijkste figuren en als je wat zegd,wordt nog opgesloten ook..,,sterker nog je wordt opgespoort en ernstig bedrijgd..

  wat we collectief moeten doen, kijken in de toekomst vandaag morgen overmorgen volgende week volgende maand volgend jaar over de komende 20 jaar vooruit nadenken..

  Plannen maken op lange termijn iedereen her en bijscholen lessen volgen..

  daar hebben we veel meer aan,dan schelden op de kolonialisten slaven drijvers enz enz..

  het verleden kun je toch niet terug krijgen..

  dus gebruik je verstand..


  Maak melding

 6. Al in mijn kinderjaren had ik van ome Loor gehoord van het vergaan van de Leusden in de Marowijne.En het is verkeerd weer gegeven dat Ned.dit schip liet bouwen.Het waren de handelaren die brood zagen in slaven vervoer en het schip lieten bouwen.
  Bepaalde mensen moeten er voor oppassen dat hun held niet overnight geplukt wordt uit zijn land en de volgende dag voor de rechter staat in het buitenland.En de held is er bewust van dat het een uitvoerbaar scenario is en daarom van tijd tot niemand die weet waar hij is.Ai kibrie so bun.

  Cobie.


  Maak melding

 7. @Henk Molenaar
  Ik zie geen enkel verschil tussen een bananenrepubliek en een bananenmonarchie. De bananenchips uit Suriname smaken wel een stuk lekkerder.


  Maak melding

 8. Beste Anna_Z,

  Dat is het probleem met types zoals jij. Als je buik maar vol zit en lekker feest kan vieren maar het jullie niets uit of de leiders van jullie land een stel corrupte misdadigers zijn. Lui en geen moraal besef en lekker bljven hangen in een slavernij verleden en im\n je slachtofferrol. Ga maar weer lekker terug in je hangmat,


  Maak melding

 9. @6, helemaal mee eens met dat slavernij gedoe. wel goed om de geschiedenis te kennen. mensheid is hypocriet tot en met. china heeft moderne slavernij maar we willen allemaal een goedkope TV. overheden staan in de rij om geld te lenen en doen daarom hun ogen dicht voor de situatie van de chinezen. en de man die zijn eigen volk moord wordt president. anna z, moet hij ook voor de rechter? dit is geen oordeel slechts een constatering


  Maak melding

 10. JA JA molenaar van jou had ik niks anders verwacht.

  @marcel

  150 jaar is lang geleden, maar zoals je laat blijken toch weer NIET.
  Ik heb maar 1 advies aan jou,
  “FREE YOUR MIND FROM MENTAL SLAVERY”


  Maak melding

 11. Ik vindt zo krom dat mensen iemand die zijn best doet om de geschiedenis te achterhalen zo wordt getypeert op zijn afstudeer schripty marcel ik zou die laatste regel van je goed lezen voordat je mensen bekriticeerd.wikileaks jij kan nooit surinamer zijn nooit
  Meneer balai van harte en dank voor het bewijs dat djoeka,s ook hun best kunnen doen en uitblinken laat die nederlandse suri,s ier met hun bijlmer woningen en hun uitkering stelletje zieligerds


  Maak melding

 12. stanley,
  Ik vraag mij af wat voor Surinamers die mensen zijn die een massamoordenaar en veroordeelde drugshandelaar als president hebben gekozen, en hem ook nog aanbidden.
  Ik ben trotse geboren surinamer en dat zal ik blijven tot mijn dood.
  Wij negers moeten afstappen van die minderwaardigheidscomplex en die slachtofferrol want dat brengt geen stap vooruit. je bent tegen iedere vorm van mensenrechten schending of je bent het niet .
  Je kan niet aan de ene kant Bouterse aanbidden en aan de andere kant blijven zeuren over honderden jaren geleden.


  Maak melding

 13. Wat een stel schyzofrenen hier op dit forum. Heb je het over slavernij, wordt DDB erbij gesleept en ook als je het over sport, mode, lekker eten, muziek, dans en wat dies meer zij…. Ziekelijk gewoon, zoek hulp!! of ben je al zover heen dat yepi no de moro? Verlos de wereld dan van jezelf en kruip onder een steen ofzo…


  Maak melding

 14. Ja Lucien de mens is geestelijk ziek het schrijven laten ze liever over aan witte mensen dan is alles oke.
  Zieke gasten.
  En de ME TOO beweging staat klaar om haat en modder te gooien.
  Mr Balai proficiaat


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.