Humming Bird niet voor de (Surinaamse) bakker

8

PARAMARIBO, 13 okt – Het is nog niet voor de bakker en de vraag is wanneer. Humming Bird heeft inderdaad van zijn meel broodjes gebakken. Het betekent nog niet dat de Surinaamse bakkers er ook massaal en gretig naar zullen grijpen. Althans, niet goedschiks. Als het de Trinidadiaanse meelproducent daarom te doen was, is de plank mis geslagen.

Er was een bakker uit Trinidad nodig voor het uitvoeren van de zogeheten baktest. Lokaal was daar kennelijk niemand voor te vinden. En daar spint het conflict met Suriname eigenlijk omheen. Humming Bird en de twee in Suriname traditionele merken doorstonden glansrijk. Maar dat schenen lokale bakkers al vooraf te weten. Het gaat ze kennelijk ook niet om de bakkwaliteit, ook al is die schijn gewekt.

Dat Humming Bird Suriname voor de rechter sleept, heeft meer te maken met economische haken en ogen. Suriname is net als elk lidland van de Caricom verplicht voorkeur te geven aan regionale producenten. Als die niet (kunnen) voldoen, is ontheffing mogelijk. Suriname importeert nu van elders. Het ‘andere’ meel vergt geen verbeteraars bij het bakken. Humming Bird wel en dat stuwt de productiekosten. “Te duur”, zegt de bakker. De ingrediënten voor het vervolg staan klaar.

Bekijk ook:


8 REACTIES

 1. Wij verdommen het, wij willen geen Humming Bird, wat is is dan in Godsnaam het vraagstuk?

  Surinamers laten zich geen shit door de keel persen!


  Maak melding

 2. Het vraagstuk is, dat Suriname in Caricom verband afspraken heeft gemaakt dat regionale producenten voorkeur krijgen.

  In dit geval importeren de Surinaamse bakkers meel van andere producenten.

  Dus beroept Hummingbird zich op afspraak vanuit de Caricom en toont ook aan dat er niks mis is met hun meel. Suriname moet dan maar aantonen dat meel van Humminbird niet door de bakkers gebruikt kan worden omdat ze hun produktieproces anders moeten aanpassen (wat tot hogere kosten gaat leiden). Maar het is deze claim die onderzocht moet worden, en anders wordt Suriname gevonnist door de Caricom.

  Heel erg benieuwd hoe dit afloopt.


  Maak melding

 3. Ik vraag me af of hummingbird de enige andere meelproducent in het Caraibisch gebied is.JA we hebben het Caricom accoord inderdaad getekend.maar het licht toch aan ons(de consument) of we dit product willen consumeren


  Maak melding

 4. Jammer dat stutgart zich heeft laten leiden door de dollars van hummingbird.
  Analyseer maar het gebruiken van het brievenhoofd van Celos .de harde woorden naar de bakkers toe .zie vorige artikelen.

  Jammer jammer jammer

  Ik hoop dat hij eens zijn nek uitsteekt voor suriname in caricom verband


  Maak melding

 5. Ik ben het roerend eens met een ieder, “Suriname is een derdewereldland”, Wij weten wel wat lekker is! En wij houden ook van mooie dingen. Kom niet als je als een draak oogt. Bika Sranansma na mooi sma!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.