Suriname kijkt nu anders naar multinationals

17

PARAMARIBO, 11 okt – President Desiré Bouterse staat een “andere approach” voor als het om multinationals gaat. Bij de onderhandelingen over het ontginnen van grondstoffen zal die benadering het moeten doen. Het moet vooral gedaan zijn met de eenzijdigheid die voorheen overheerste.

Suriname schoot er meer dan eens bij in. “Ik denk dat we een andere approach hebben, dan die waarbij je naar een technisch verhaal luistert en ‘ja’ knikt”, zegt Bouterse. Hij wil vooral kijken naar het Surinaamse voordeel en het aansnijden ook. In de onderhandelingen over goud en bauxiet wordt dit al meegenomen. Suriname peinst er dan ook niet over zonder meer alle bauxietreserves aan Alcoa af te staan.

De voorraden waar de multinational nu over beschikt zijn goed voor tot 2024. De reserves van West-Suriname zijn nog in handen van de staat. Alcoa kan daar hooguit een deel van krijgen. “Ze moeten dan kijken of ze ermee kunnen leven. Wat we niet doen is ze alles aanbieden en zeggen: je mag het ontwikkelen wanneer je wil. We laten ons niet beperken in de ontwikkeling van onze natuurlijke hulpbronnen”, aldus Bouterse.

Bekijk ook:


17 REACTIES

 1. Een andere approach? zou best kunnen, hoeft niet slecht te zijn. Maar de toevoeging .. “en ja knikt” impliceert dat zij die contracten in het verleden hebben afgesloten te dom waren. Dat mag en kan je niet zeggen in je functie als president.
  Bouterse toont geen respect vor vorige regeringen. Een kwalijke zaak. Hij hoort het voorbeeld te zijn voor het volk.
  Ik ga verder, ik denk dat zijn adviseurs hem dingen laten zeggen die niet realistisch zijn. In de onderhandelingen zal, hoe jammer ook, Suriname een bescheiden, afwachtende positie moeten innemen en niet hoog van de toren moeten blazen.
  Of is het zo dat Bouterse als een klein jongetje aanschuift bij de onderhandelingen en naar het publiek toe een grote mond heeft?
  Wat is het beste?
  Niet als klein jongetje aanschuiven, maar als volwaardige partner zonder een grote mond.


  Maak melding

 2. Nationaliceer de hele boel en bepaal zelf wat goed is voor het land/volk en niet anders.

  Andere landen als Zuid-Amerika Zuid-afrika hebben ook alle buitenlandse mij. genationaliceerd en halen nu zelf alle voordelen voor het land..

  Dat is de beste methode voor het land/volk.

  De uitbuiters hebben de afgelopen honderd jaar miljaren aan verdient en hebben alleen grote gaten millieu vervuiling achter gelaten.

  zelfs de arbeiders zijn er berooid achter gebleven zonder enig compensatie en leven in grote armoede in een krot woning slechte medische voorziening slechte pensioen ..

  Laat ze maar oprotten,, die goud hout bauxiet loopt niet weg..

  Als die grondstoffen blijven liggen in sme,zal altijd een hebberige mij./ land blijven komen om ons uittebuiten en spiegeltjes kraaltjes aantebieden..

  Nu hebben we alles nog in eigen beheer.

  Voorstel;; geef het volk nieuw modern onderwijs laat iedereen een scholing volgens kennis vergaren om zelf het land tot ontwikkeling te brengen..het kan nog..

  laat je niet omkopen..


  Maak melding

 3. Als ik de boven staande artikel lees,dan kom ik in een positieve stemming.Dat de heer Bouterse niet makkelijk mee gaat met de multinationals kan ik zeer waarderen !

  Wij moeten zuinig zijn,op alles wat Suriname ons te bieden heeft !!! En niet voor appel en ei “weg geven”.Wij moeten generaties lang van de rijkdom kunnen genieten wat Suriname ons te bieden heeft. Land en volk van Suriname moet maximaal van de rijkdom kunnen proviteren !En niet (alleen)de multinationals.

  Groet,ram ram,goeda hafies(veel wijsheid)


  Maak melding

 4. Goed zo. What’s in it for Suriname zou altijd de hamvraag moeten zijn.

  Het zijn onze grondstoffen, Suralco zit al heel lang in Suriname, ze hebben jaren alles ongecontroleerd kunnen wegdragen uit Suriname via hun eigen haven. Het is alom bekend dat Suralco jaar in jaar uit goud en diamanten uit de mijnen haalde en die exporteerde zonder dat Suriname er wat van over hield.

  Het Stuwmeer verhaal moet heel gauw zonodig aangekaart worden, het kan niet zo zijn dat Suralco nu een electriciteitsleverancier is in Suriname. Nationaliseren die stuwmeer als er geen vergelijk kan worden gevonden.


  Maak melding

 5. Twee verhalen?

  Deze ene president vertelt in korte tijd twee verschillende verhalen. In Onderpand geven van onze grondstoffen en andere aproach ten opzichte van multinationals.

  Een technisch verhaal waar hijzelf de ballen niet van snapt maar zegt het zelf en knikt tegelijkertijd met “ja”.
  Toemoffogong! Dubbelloopsgeweer in the ether. Hij zegt zo veel dat hij zelf niet meer weet wat hij zegt. Alsheimer allert?


  Maak melding

 6. De multinationals hebben een bredere kijk op zaken en het onderhandelingsspel. En zoals altijd is het money talks bullshit walks. Neem bv de vele beloften van Somo en Ronnie aan hun achterban en aanhang. Zijn die er beter van geworden? Ook de vele ndp jongeren en senioren hebben een extra knoop moeten maken om hun broeken aan te blijven houden. Maar pres en co, gevolg en familie,vrienden en parasieten en poep(geld)vliegen die zijn in een jaar tijd tienmaal op vooruit gegaan. Het volk heeft straks als de megaschulden komen het nakijken. Want op een populatie van 500.000 wordt het nageslacht met nageslacht die deze megaschuilden zullen moeten aflossen. De financiele wereld geeft wereldwijd een somber beeld. Denken deze megalomanen dat ze dit land kunnen opbouwen zonder de rest van deze wereld? Een wereld vol chaos en anarchie, een wereld op zijn kop. Dan kan liever in eigen kippenhok worden gekeken, naar capabele integere personen, helaas ndp en co vormen een belangengroep van bankrovers,moordenaars,drugsbonzen. Kondre klarie, djoeka e bari. Allemaal dankzij de oliedomme aanhangers.

  Formele erkenning van de rechten van homoseksuelen, lesbiennes en anderen dan heteroseksuelen, is geen prioriteit voor de regering. Zij houdt zicht liever bezig met ‘serieuze’ ontwikkelingsvraagstukken. Dat heeft president Desi Bouterse gisteren op een bijeenkomst met journalisten laten doorschemeren. Ook de formele erkenning van de wintireligie door de Staat is geen prioriteit……………

  dit is het enige waarmee ik het met de pres 100% eens ben. Hahahaha


  Maak melding

 7. Andere approach??!! Welke is die dan ??!!

  Het is te merken dat de journalisten “alleen maar een approach hebben, waarin naar een technisch verhaal luistert en ‘ja’ knikken”.

  En wat is et nut van een nieuwe approache als je alle contracten al volledig uitonderhandeld hebt??


  Maak melding

 8. Ik v ind de kijk van de president om nieuwe leningen aan te gaan erg creatief.
  Dat is nou out of the box denken.
  Wel is het belangrijk om goed door te onderhandelen tegen welke condities de grondstoffen als onderpand getseld zullen worden.
  Het moet natuurlijk niet backfiren in ons gezicht, waardoor het averechts werkt en de buitenlanders alsnog voor een appel en een ei met onze grondstoffen weglopen.
  De DNA moet goed de vinger aan de pols houden in dat soort kwesties.
  Ook dat wij de voorwaarden bepalen is een stelling die ik volledig onderschrijf.
  Wij moeten echt af van het “dantje baas” gedoe die altijd speelt wanneer wij met buitenlandse ondernemingen dealen.

  Ik ben het ook niet altijd eens met de president.
  Ik vind het heel erg denigrerend dat hij het heeft over dat hij met belangrijkere zaken bezig is als met het homovraagstuk.
  Ook voor deze mensen is hij president en ook zij hebben het volste recht dat hij dit vraagstuk even belangrijk acht.
  Dat hij er geen prioriteit aan verbind ivm keuzes die moet maken is een feit, maar ik vind dat je als president je woordkeus heel erg voorzichtig moet kiezen, waardoor je geen mensen, groepen kwetst of polariserend bezig bent.
  En die indruk zou je wel kunnen wekken, door een uitspraak van:”ik vind het leuke jongens”.

  Musk
  Of u snapt er niets van of u bent bewust bezig sommige uitspraken verkeerd te interpreteren.
  aanhaalt weel.


  Maak melding

 9. “Hij wil vooral kijken naar het Surinaamse voordeel en het aansnijden ook. In de onderhandelingen over goud en bauxiet wordt dit al meegenomen. Suriname peinst er dan ook niet over zonder meer alle bauxietreserves aan Alcoa af te staan”

  Over een “ander theoretisch manier” van onderhandelen kan men als regering altijd erover praten. De praktische uitvoering hiervan is een ander verhaal. Om bij besprekingen met multinationals goed te kunnen scoren en standpunten goed te analyseren is het beschikken van deskundigheid en materiekennis van belang. De vraag alleen is :Is die deskundigheid en materiekennis aanwezig ? Indien wel dan nog de vraag : Is het op nivo voldoende ?
  Als wordt voldaan aan het bovenstaande kan men met gerust hart de besprekingen voeren.

  Indien niet : Kan men eventueel deskundigheid inhuren.

  Ik heb gesproken,


  Maak melding

 10. Afu sensie,
  Blaas niet zo hoog van de toren man,kortzichtig ding dat je bent.Nationaliseer alles, dan zegen die multinationals tot ziens en dan mag jij jou stuwmeer en jou grondstoffen opvreten achterlijk ding dat jij bent.


  Maak melding

 11. -en wat gebeurt nou met al die plannen dan..

  -wat gebeurt met die meneer van onderwijs die op advies van el somo verplicht met verlof naar huis is gestuurt.

  -wat gebeurt met die geschiedenis boekt waarin staat dat ddb een moordenaar is..

  -wat gebeurt met de ingediende begroting die na enkele uren terug is ingenomen en het land nu zonder begroting zit..

  -wat gebeurt er met de opgehaalde goud inkomsten van de illegale goud zoekers wie o wie kontroleert dat en waargaat het geld heen..

  en zo kan je doorgaan..

  sme waarheen..wat voor toekomst hebben we..


  Maak melding

 12. Sur. heeft van alles in de bodem.
  Maar hoe ermee om te gaan weten ze niet .
  Geen enkele knohow ze hebben het altijd overgelaten aan multinationals.
  Ze waren meer bezig met hun status .
  En nu komen ze er achter er moet een land geregeerd worden.
  Maar hebben niets in huis dan een hele brigade ambtenaren waar ze niets mee kunnen.
  We hebben geen deskundigen voor de hout industrie,geen deskundigen voor de goud industrie,hebben niets geleerd van de mijn bouw er is meer dan alleen bauxiet de grond uitgehaald,wat voor knohow heeft suriname in huis dat zij altijd mulinationals de klus moeten laten doen met zeer slechte deals.
  Daar is wat de regering zich mee moet bezighouden.
  Als je niets zelfs kunt dan vraag je erzelf om ,om als land uitgebuit te worden.


  Maak melding

 13. Hoewel Bouterse zeer omstreden is kan man niet om deze man heen. Bouterse heeft al meer bereikt dan de hele front-bende bij elkaar. De geschiedenis van de Surinaamse grondstoffen leest zich als een boek waar het woordje uitverkoop nogal vaak in voorkomt. Gelukkig is deze ellende nu voorbij, dankzij onze meest vooruitstrevende president aller tijden.


  Maak melding

 14. Neus
  Ik vind het echt zielig dat iemand die pretendeert een bepaald niveau te hebben, gezien zijn reacties naar anderen toe zich verlaagd tot dit soort reactie. Ik ben het in principe nooit eens met jou, maar dit ben ik niet van je gewend. Normaliter reageer je inhoudelijk op items van anderen. Moet dit soms als bewijs voor mij dienen dat in dit geval je mijn gelijk bevestigt.
  By the way; in tegenstelling tot jouw persoon en vele andere posters ben ik niet bang mijn echte naam te gebruiken. Ik heb nl niets te verbergen aangezien ik on topic reageer en nooit kwetsend wil zijn. Zonde van mijn tijd en bebeden mijn niveau.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.