Ex-president Suriname: intrekking begroting fout

30

PARAMARIBO, 9 okt – Het intrekken van de staatsbegroting en de vervanging door een nieuwe versie, is en blijft een foute zaak. Dit stelt ex-president en parlementariër Ronald Venetiaan. Bouterse mag zich dan beroepen op een grondwetsartikel dat wetsvoorstellen intrekbaar stelt. Maar volgens een ander artikel gaat dit niet voor de staatsbegroting op.

Artikel honderd en zes en vijftig stelt onder meer dat de president de begroting moet aanbieden in een buitengewone openbare vergadering van het parlement. Na de intrekking is een nieuwe versie aangeboden tijdens een gesloten vergadering. Ook deed Bouterse dat niet zelf. “Ik heb niet eens een aanbiedingsbrief gezien”, zegt Venetiaan tegenover De West. Als er inderdaad fouten zitten in de begroting, zijn er andere wegen.

Het had gewoon bij het originele moeten blijven. Niks geen intrekking, maar tijdens de behandeling in het parlement aanvullen en corrigeren. “Dat had de president moeten doen, maar hij koos voor de ongrondwettelijke weg,” aldus Venetiaan. Alsnog een correctie valt niet te verwachten. “Ik maak me die illusie niet. Ik verwacht geen correctie van een man, die eerder de hele grondwet buiten werking stelde en zich tijdens de uiteenzetting van zijn beleid denigrerend uitlaat over specifieke zaken.”

Bekijk ook:


30 REACTIES

 1. Deze man moet zijn mond houden.

  Deze President heeft tenminste gezien en geluisterd dat er fouten zijn gemaakt. Venetiaan en zijn team hadden niet eens in de gaten dat zij hun eigen begroting van 2009-2010 niet hadden afgekondigd.Deze regering heeft dat gecorrigeerd en alsnog afgekondigd.

  Ga maar weer lekker slapen zoals in de afgelopen 10 jaren.


  Maak melding

 2. Bita gron AAAAAAAiiii , maar het mag niet baten;Zijne Excellentie DD. Bouterse is aan de macht . Voor klaag-zang is geen tijd . De ontwikkeling van Suriname gaan hard vooruit .


  Maak melding

 3. Vene man ga eens een keer met pensioen, ipv van je dom geleuter steeds te ventileren.#

  Tijdens jou zgn democratisch bestuur, hebben jullie de grondwet gewoon opzij gezet.

  Hoeveel jaar regeerde je zonder een rekenkamer?

  Waarom was je MOP niet tot wet verheven? dat heeft deze regering moeten doen in mei van dit jaar.

  Waarom werden de frontbegrotingen nooit op tijd en volledig ingeleverd?

  Hoevel rechtzaken heeft de staat verloren, omdat jullie de grondwet gewoon niet naleefden, waarom werden de dwangsommen tot 100 miljoen srd niet in de begrotingen opgenomen.

  Feit is en blijft dat de staatsraad opmerkingen heeft tov de begroting en de President heeft goed aangedaan die terugte trekken, nu mogen jullie gaan discussieren over een goede en complete begroting.

  De staatsraad wordt serieus genomen door deze regering. Jij in de dna moet je werk doen, je wordt door het volk betaald. Die wil niet tijdens de begrotingsbehandeling steeds horen dat de begroting gewijzigd moet worden waardoor die hele behandeling tot een soort nietszeggende discussie verwordt.


  Maak melding

 4. wat wil je ook verwachten van een man die nu president is en een opleiding heeft gehad van soldaat en alleen weet hoe die moet moorden hij is de man van de kogel daar kan hij wat mee maar bestuur beleid en visie dat kent hij niet en begrijp me goed ik ben voor de nps maar vene moet niet zo zeuren want hij had alle tijd om bouterse te stoppen maar gaf hem vrij spel in alles dus nu moet hij toe zien hoe het slechter gaat met het land en dat is moeilijk maar hij had de kans en hij had meer moeten luisteren naar ronnie brunswijk en meer voor het binnenland moeten doen dan was ronnie niet naar bouta gegaan maar ja het is allemaal makelijk om dat zo hier op te schrijfen dat weet ik maar het is allemaal zo jammer dat het zo moet gaan in surinaame en dit heeft allemaal te maken met 1980 1982 dit werkt al zo lang door in de harten van de surinameres zo lang dit niet is uit gesproken zal het blijfen en dat is niet goed voor de toekomst van surinaame


  Maak melding

 5. Voor het eerst sinds Bouterse op het politieke toneel verscheen, kunnen vriend en vijand het eindelijk met elkaar eens zijn: ‘deze handeling van hem getuigt niet van professionalisme.’


  Maak melding

 6. het enige wat rest overblijft voor ddb is,,,

  houdt de eer aan je zelf ontsla het parlement leg je functie neer en benoem een zaken kabinet,die bestaat uit hoog op geleide techneuten die verstand van zaken hebben in sme..

  jou vrouw en kinderen kunnen toch niks van bakken..

  weg met het pratronache gedoe van vrienden kennissen kinderen vrouwen ..

  jou eer is toch al diep aangetast en niks anders dan negatief voor de samenleving en ver daar buiten..

  de enige redding voor het land/volk is een zaken kabinet die de zaak nog recht kan trekken en een goed overheids infrastructuur op poten kan zetten wat ookal geloofwaardig is voor het land en daar buiten,aan jou bla bla bla heeft niemand niks aan..ook jij niet..


  Maak melding

 7. The guys waren gewoon niet ready met hun huiswerk. Wie denkt dat ze op hun leeftijd en onervarenheid met al die buitenlandse spoedreizen dit alles kunnen bolwerken, droomt !


  Maak melding

 8. Wat een poppenkast.
  Zelf de blinden zien wat deze man aan het doen is.
  Grondwet of niet. Wie is de baas. Ik en ik lap ale wetten geschreven of niet aan mijn laars. Zo wordt er door deze man geredeneerd.


  Maak melding

 9. Dese bechroting is fanwege taalvouten in-chetrokken. Bechreipt men dat niet.
  Alteid as er iets met onse preesiedent dan moed alleemaal hem aanfallen. Dat iz heel laff fan die oppo-siessie. wagt maar, jullie sulle sien.

  Mr. Mi Mofo Grati


  Maak melding

 10. Corr Uptie

  rusteg hoor, wint je niet op, de bauwtisten en aanhangers kunne niet anders doen dan schefe schaatze reiden, egt een groebje domme aanhangerz.


  Maak melding

 11. Vene moet zijn mond houden volgens die schapenkoppen, maar toen volks bedrieger DDB zijn one man show gaf in ocer was het lachen geblazen. wat vene zegt is de waarheid Bouterse heeft inderdaad de hele grondwet buiten werking gesteld hij heeft ook denigrerende uitlating gedaan specifieke zaken.Bouterse laat keer op keer zien hoe incompetent hij is.


  Maak melding

 12. Daar is een president toch ook voor !
  Nek’s no fout !!!
  Kennen jullie nog het verhaal van de ene kleine komma(,)???
  Dat maakt het verschil !!!
  Krakti nanga soso lobi !!!
  Sranan sa wini !!!


  Maak melding

 13. Morena #4,
  Tot dan waren zij allemaal afkomstig van de Vrije-Universiteit, de Erasmus of Anton de kom en hebben letterlijk niet kunnen voorkomen dat het Surinaamse volk anno 2010, ten einde raad koos voor deze gewezen professionele militair.

  Als de tekenen niet bedriegen zal het nu pas de goede kant opgaan met dit land.

  Met doemdenkers als Morena komen wij ook geen millimeter verder.


  Maak melding

 14. Tee wang kaw njang a musu waai fu gi asi passi.

  Meneer de doktorandus Venetiaan, u heeft gedurende lange jaren uw deel gehad!

  Schuift u a.u.b. op om anderen de kans te geven om er het beste van te maken.

  Deze meneer heeft blijkbaar het gevoel dat alleen hij en hij alleen in staat moet worden geacht om dit land naar grotere hoogten te tillen.

  Schuif, dribi, grati, hori yu mofo!


  Maak melding

 15. Volgens de grondwet heeft de president in zo een geval het recht tot intrekking van het document.
  Wel krijgt dit verschijnsel geen schoonheidsprijs als werkelijk komt vast te staan dat de reden ligt in de taalkundige neerslag in het document.

  Vergelijkt dit met “Centrale bank lonkt naar bolledozen”, G.Hoefdraad.
  In dezen, misschien een tekort aan bolledozen in de taalkundige formulering.

  Nu iets anders.

  Srika gaat voorlopig stoppen met het actief meedoen op dit forum.

  Ik word tegenwoordig te lang gemodereerd of mijn bijdrage verschijnt niet. Hierover heb ik op dit forum al eerder een beklag gedaan.

  Een recent voorbeeld is de reactie op het onderwerp “Centrale Bank lonkt naar bolledozen.”

  Hierop heb ik twee maal gereageerd. Bij de tweede reactie, 07 0kt.2011: 1.45pm, werd ik gemodereerd tot zondagochtend.

  Opvallend is wel dat bijvoorbeeld Neus op 07 okt. 2011:3.32pm nog heeft gereageerd op mijn tweede reactie en zelf nog op 08 okt.2011: 1.20pm kon reageren.

  Ik kreeg de reacties pas te zien nadat het onderwerp van de actuele lijst was weggehaald, dus pas zondagmiddag.

  Reageren, en waarbij een ieder mijn reactie normaal kan lezen, kan dus niet meer.Ik onbeer dus binnen de spelregels van dit forum de objectieve vrijheid tot participatie.Althans, dat vind ik.

  Ik beschuldig hier niet de moderator, maar het blijft voor mij opvallend.

  Neus, Wikkileaks en Esmerald:”Lees het boek van de Braziliaan Paulo Freire: Pedagogie van de onderdrukten. Ik hoop dan dat jullie een beter beeld zullen verkrijgen van de niet – westerse sociologie waarin Suriname makkelijk te herkennen zal zijn.

  Aan de anderen, tot reactie.Blijf feitelijk opjectief en gebruik geen grove taal en cotroleer de emoties.
  Srika


  Maak melding

 16. Blinde pico op 8 jij kan nooit zien wat de President doet.

  Hou nou eens een keer op met je onzin, grondwet of niet? noh. Voor jou informatie een grondwet is heel erg belangrijk als de President handelt binnen de Surinaamse grondwet is er niets aan de hand.

  Haatdragendheid en domgeklets van mensen als jou en front, hebben van Suriname een bananenrepubliek gemaakt, alle wetten werden aan hun laars gelapt, Grondwet of niet toch.


  Maak melding

 17. Nee, Vene als er fouten in de begroting zitten, is intrekking de beste oplossing en gewoon een aangepaste versie aanbieden.

  Nu mag de DNA een goede begroting behandelen.

  Hoe vaak tijdens front moesten tijdens de behandeling de begroting niet aangepast worden omdat cijfermatig niets klopte.

  Trouwens de foutieve begroting zou toch gewoon worden aangenoemen dus waar heb je het over.

  Het geeft de kracht van deze regering weer, publiekelijk aangeven dat zaken niet kloppen en aanpassen. Tijdens front zou dit nooit publiekelijk worden gemaakt maar met een waas van onduidelijkheid worden aangepast. Transparantie was ook niet een woordje die front kende.


  Maak melding

 18. Bouterse heeft geen verstand van economie.Hij doet maar wat en daarom komt Suriname nooit vooruit.Het zijn alleen maar zakkenvullers in Suriname.Ook de burgers houden zicht niet bezig met de begroting en weten niet eens wat het inhoud.Bouterse heeft meer verstand van wapens om mensen te doden.Dat is mijn mening.


  Maak melding

 19. Tai hori zijne excellentie President Bouterse. Dat na mang tok. Hij is een grootheid en een lot uit de loterij voor Surinamers. Onze president weet wat hij doet, hij laat ons niet in de steek. Ik ben erg trots op hem. Als iemand mij pijn wil doen en ik verdedig mezelf, dat maakt mij nog geen moordenares. Welnoh dat heeft onze president ook gedaan. Leve Bouterse de president van Suriname!


  Maak melding

 20. Corr Uptie (9),

  Mooi bedacht. Heel grappig en goed geschreven.
  Eigenlijk zouden we met z’n allen grappen moeten maken over de beslissingen en botte uitspraken van deze regering. Misschien dat dat helpt.
  Want ze weten dat ze grote fouten maken maar proberen dat allemaal goed te praten. En toch! Geschreven fouten zijn aantoonbaar en gesproken fouten minder. Daarom moest de begroting teruggehaald worden. Wat een Famiri Misma-achtig toneel is dit toch.


  Maak melding

 21. Aann de aanhang van Droga Desi.(DDB)

  Mensen kunnen hun soort genoten die in het dagelijks leven meer betekenen dan zij zelf
  adoreren en hem blindelings volgen.Ook al schijt en plast hij op hun kop dan nog schreeuwen zij “he wat lekker hemel water”
  Als ik Op deze forum mensen tegen kom die de eerder genoemde drug-Master met een verstand van een ezel de hemel inprijzen, dan vraag ik mij af hoe het is gesteld met de verstandelijke vermogens van de aanhangers van hem.Is er nog plaats bij de Psychiatrie?

  Jagteraho


  Maak melding

 22. @16 Paraman
  Ik hoop dat je gelijk krijgt. Maar stel dat de vooretekenen wel liegen. Een (goed)voorteken is dat de rating het Suriname mogelijk zou moeten maken goedkoper te lenen op de kapitaalmarkt. Bouterse heeft het nu over een optie om onderpand te geven.

  @ Afu.
  Jij kan beter stoppen met lezen en schrijven.Je begrijpt er niets van. Ik ben het vaak oneens met Paraman, maar daar staat zijn mening waar het je het mee eens of oneens kan zijn. Jij kletst maar wat als een dronken aap. Totaal geen inhoud


  Maak melding

 23. @ Srika,
  Ik geloof niet in kwade opzet. Er zullen andere factoren een rol spelen.
  Bij mij gaat het soms snel en soms heel langzaam.
  Paraman heeft een keer geschreven en dit werd gepubliceerd! dat zijn bijdrage werd verwijderd. De moderator zal vast en zeker hiertoe aanleiding hebben gezien.
  Bij de Telegraaf is het 1000 keer erger.
  Reageer daar eens op pagina vrouw en kies met opzet niet de kant van de schrijver.
  Reageer nog eens en kies dan de kant van de schrijver.


  Maak melding

 24. Sommige ministers hebben een begroting ingediend en weer anderen een bekroting en dat is het verschil.

  Weer anderen weten niet eens hoe zij zo iets in elkaar moesten timmeren omdat zij hun totale staf hebben vervangen door mensen, die principieel op hen lijken maar geen kaas hebben keketen.

  Bouta gaat zich echt belaklek laten maken hoor, geloof mij!

  Wees gerust, de begroting komt zo!


  Maak melding

 25. Beste Srika,
  weer zie jij op iedere weg een beer.
  Jij verwijst iedere keer naar een boek , ik verwijs jou naar Bouterse zijn verleden en naar de gevolgen van Dictatuur op de mensheid.
  Lees de boeken van Mario Vargas Llosa.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.