Viering Dag van de Marrons in Nederland

3

De herdenking en viering van de Dag van de Marrons zal ook dit jaar plaatsvinden in Utrecht en wel op zondag 9 oktober in trefcentrum OASE aan de Cartesiusweg 11. De organisatie is dit jaar in handen van de Raad van Marrongezagsdragers in Nederland. Het programma begint om 14:00 uur met een toespraak door kabiten Kensley Vrede getiteld: Marronage, een bewustzijnsproces voor de hedendaagse Marrons. Na een intermezzo is er om 14:30 uur een inleiding door kabiten André Pakosie, getiteld: Het Marron traditionele bestuurssysteem, een Afrikaanse traditie in Suriname. Het programma eindigt om 18:00 uur.

De Marrons herdenken op 10 oktober de overwinning van hun vrijheidsstrijd tegen de koloniale overheerser die bekrachtigd werd met het vredesverdrag van 1760. Voor de Marrons heeft dit verdrag diepere historische betekenis dan de officiële afschaffing van de slavernij, 103 jaar later op 1 juli 1863.

De Dag van de Marrons, 10 oktober, is sinds vorig jaar een nationale feestdag. Alle overheidsinstanties zijn dan gesloten. Houdt u er rekening mee dat ook de Surinaamse ambassade in Den Haag en het Surinaams Consulaat in Nederland aanstaande maandag gesloten zijn. Voor mensen die naar Amsterdam afreizen voor een visum is dit van belang om te weten.

Bekijk ook:


3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.