Marrons in Suriname zuchten onder juk egoïsme

10

PARAMARIBO, 7 okt – De meerderheid van de Marrons in Suriname heeft te lijden van de verdeeldheid onder het eigen leiderschap. Dit zegt parlementariër Ronnie Asabina (BEP). Zelf van Marronafkomst, vindt hij het beschamend dat de leiders zich maar laten meeslepen door hartstocht. Verder dan een mentaliteit van ‘zweef teki’ (graaicultuur, red.) komt het niet.

Macht, hebzucht en eigenbelang hebben de overhand. Het is wat A Combinatie met zijn zeven parlementszetels uiteen heeft gedreven. “De binnenlandbewoners hebben overtuigd gestemd io A Combinatie en wat hebben we gedaan? Zweef teki”, zegt Asabina tegenover de Times of Suriname. A Combinatie bestaat nu uit niet minder dan drie delen. Die kijken eigenlijk elk een eigen kant op.

Deze ontwikkeling heeft uiteindelijk zijn weerslag. De invloed op het regeerbeleid is miniem. Dat heeft uiteraard gevolgen voor de achterban. Die krijgt nu stank voor dank. Leiders hebben het veel te druk met zichzelf om zelfs minimaal contact te onderhouden met de eigen mensen. “Ik denk dat we ons moeten afvragen hoe we zijn omgegaan met het mandaat dat we hebben gehad bij de verkiezingen”, aldus Asabina.

Bekijk ook:


10 REACTIES

 1. waarheid als een koe wat Asabina aangeeft. Ja nagenoeg alle personen die in de politiek wedijveren doen dit voor eigen gewin maar ook voor familiegewin. Het is waarheidsvinding maar meer nog voortschrijdend inzicht van Asabina.
  Ronnie Brunswijk is nu één der rijksten, vraag dus hoe komt dat?
  Desie Bouterse is één van de grootste grondbezitter en ondernemer. Vraag : hoe is hij op dit punt aamngekomen.
  Paul Somohardjo, ooit een hele domme persoon die niet eens een goede scholing heeft ontvangen nog ooit arbeid heeft verricht is een groot grondbezitter en tevens een groot vrouwenbezitter. Hoe is hij zover gekomen?
  En zo kan ik doorgaan.
  Asabina je slaat de spijker op zijn kop.
  .Zweef teki, a san dé tide ja kan ma tamar joe no kang moror dus zweef tekie.


  Maak melding

 2. Niets nieuws onder de zon, de nakomelingen mogen blij zijn dat hun vijanden (afrikanen) hun voorouders hebben verkocht als slaven, want laten we eerlijk zijn, het is nog steeds een puinhoop onder de afrikanen die elkaar dagelijks naar het leven staan naar het voorbeeld van hun leiders. Net als hier kozen ze voor onberechte misdadigers als leiders. Suriname waarheen, naar de verdoemenis.


  Maak melding

 3. Asabina,
  Eerst hebben jullie je ziel verkocht aan de duivel om samen te werken met de man die dood en verderft heeft gezaaid in het binnenland DDB, en nu kom je met jou flauwekul.Dit is de tol die principeloze figuren betalen als zei ten koste van alles willen regeren.


  Maak melding

 4. Weer eens word het bevestigt dat niet een ieder met macht weet om te gaan.Helaas moeten we ook constateren dat het vaak onze zwarte broeders betreft.J.With heeft weer eens gelijk.


  Maak melding

 5. Een volk dat verdeeld en waarover is geheerst geeft geen andere outcome wanneer deze mensen een keer regeermacht ruiken.

  Dit is het regelrechte produkt van de traditionele politiek die deze mensen stelselmatig heeft gebruikt en misbruikt als stemvee.

  Het is effe wennen natuurlijk eer men gaat begrijpen dat niet het persoonlijk maar Algemeen belang telt.

  Voorlopig zal het nog even “hitti kong en sweef teki blijven”.


  Maak melding

 6. dit is 100 % de waarheid zonder aan ziens des persoon….

  zo is elk surinamer van welk komaf dan ook.

  wij met z’n met allen zijn de poep-zakken die het land bewonen ,,dus waar-de-loze burgers.,maakt niet wie je bent..van de hoofd-verdachte tot de dakloze..

  niemand hoeft zich op de borst te slaan,op één paar goede nagelaten , ook die zijn op één of ander manier besmet..

  je hoeft geen v.b. te geven,laat ieder-een zich zelf in de spiegel kijken en tegen die persoon zeggen dat hij/zij een grote klootzak is,leugenaar ,misbaksel,waar-de-loze figuur en zich zelf belazerd beduveld..

  ik heb altijd gezegd,,goed dat je niks meeneemt naar je graf..


  Maak melding

 7. De bron van de verdeeldheid is het verraad aan het electoraat. De leiders zijn gaan collaboreren met de moordenaars van Moiwana. Den zweef teki.


  Maak melding

 8. Keurig verwoord.
  Hierdoor komt de uitspraak van president Bouterse “AC en PL hebben geen ontwikkelingsvisie” in een heel ander daglicht te staan.
  Ik ben trouwens een adept van deze man.
  Ik ben het wel niet eens met zijn homo standpunt, aangezien ik daar lijnrecht tegenover sta, als rechtgeaarde democraat en heilig geloof in het recht van zelfbeschikking over lijf en leden.
  Ik vind het heel moedig van Asabina dat hij dit durft uit te spreken en hopelijk is dat een aanzet dat de “leiders” gaan snappen dat het tijd wordt voor het land te werken en niet alleen voor hun oneindig diepe zakken.
  Ook hoop ik dat,dwars door alle partijen heen, het een basis legt voor andere politici kritischer te zijn naar hun eigen partij en leiders, waardoor de kwaliteit van de politiek zal stijgen.
  De tijd dat de leiding van politieke partijen onaantastbare goden zijn moet echt voorbij zijn, willen wij wat van ons geliefd land maken.
  Ook geldt dit natuurlijk voor ons als leden en sympatisanten van die politieke partijen.


  Maak melding

 9. Beste Roy Coco,
  Het is toch Bouterse die deze regeer team heeft samengesteld? om achteraf te klagen over het niet hebben van ontwikkelingsvisie vindt ik laf. eigenlijk geeft de uitspraak van Asabina aan hoe deze regering in middag in elkaar is gestampt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.