Voorlichtings- en netwerkbijeenkomst Surinaamse ouderen

1

Het Surinaams Inspraak Orgaan (SIO) organiseert i.s.m. stichting Asha op 22 oktober 2011 een voorlichtings- en netwerkbijeenkomst voor Surinaamse ouderen waarbij de toegankelijkheid van de zorgvoorzieningen en wet- en regelgeving centraal zullen staan. Uit gegevens van het CBS blijkt dat van de oudere niet-westerse migranten in Nederland anno 2011 de Surinaamse ouderen vanaf 55 jaar de grootste groep vormen. Naast de gebruikelijke problemen bij het ouder worden, zoals een verslechterde fysieke en geestelijke gesteldheid en een grotere zorgafhankelijkheid, kampen deze ouderen met specifieke problemen, zoals armoede, taal- en cultuurbarrières, kennisachterstand en (andere) chronische ziekten.

Van de Surinaamse ouderen heeft 95% een onvolledige AOW. Ze zijn dan aangewezen op een aanvullende uitkering. Ook zijn deze oudere migranten meestal niet goed op de hoogte van de mogelijkheden van aanvullende bijstand, bijzondere bijstand en andere tegemoetkomingen. Wat de toegankelijkheid van de zorgvoorzieningen betreft, blijkt dat veel Surinaamse ouderen weinig weten van het aanbod van zorginstellingen. De informatie van zorginstellingen bereikt hen niet of onvoldoende. Zij zijn vaak aangewezen op informatie die zij ontvangen van directe familieleden die zich over hen ontfermen. In de media en de politiek en ook op straat wordt steeds negatiever gesproken over de aanwezigheid van niet-westerse migranten in Nederland, wat een groeiend gevoel van onveiligheid en ongewenst zijn veroorzaakt bij oudere migranten.

Het SIO wil met deze bijeenkomst Surinaamse ouderen een beter inzicht verschaffen over het aanbod van zorginstellingen, de wet- en regelgeving, de toegankelijkheid van de zorgvoorzieningen, de aanvullende bijstand, de bijzondere bijstand en andere tegemoetkomingen.

Datum: zaterdag 22 oktober 2011
Tijd: 11.00 – 16.00 uur
Locatie: FORUM, Kanaalweg 86, Utrecht

Voor deze bijeenkomst kunt u zich aanmelden bij het SIO via info@sioweb.nl.

Bekijk ook:


1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.