Multinational wil twee goudmijnen in Suriname

26

PARAMARIBO, 6 okt – Newmont wil niet één, maar twee goudmijnen opzetten in Suriname. Dit zegt Newmont’s topfunctionaris Esteban Crespo. Beide mijnen kunnen zowat gelijktijdig worden opgezet als het van de multinational afhangt. In het beoogde mijngebied zijn ongelooflijk rijke voorraden ontdekt.

Hoeveel precies wordt nog niet prijs gegeven. Van de plek waar de eerste mijn moet komen, is bekend dat er zeker honderdduizend kilo goud te puren valt. Als de onderhandelingen met de regering vlot verlopen, kan er tegen 2014 al geproduceerd worden. “We zien graag een overeenkomst in 2011”, zegt Crespo. Zover is het nog niet. De regering bestudeert onder meer de oude overeenkomst.

Die werd gesloten met de regering Venetiaan. Onder meer is er de mogelijkheid dat Suriname voor twintig procent meedoet. Hoe dat zal gebeuren, is nog niet duidelijk. Staatsbedrijf Grassalco kreeg net een tweede leven, maar de optie van een nieuw bedrijf is nog open. Ook de deelname van particuliere bedrijven is een mogelijkheid. Het gebied waar Newmont wil opereren, behoort bauxietbedrijf Suralco toe.

Bekijk ook:


26 REACTIES

 1. Het gebied waar Newmont wil mijnen behoort Suralco toe !
  Maar Suralco heeft enkel een vergunning om bauxiet te mijnen en geen goud !!!

  Dus wil Suralco mee dingen in het goud, dan zal ze het contract moeten openbreken en een nieuwe moeten aangaan.

  En ook al wil Newmont 10 mijnen opzetten moet dat geen probleem zijn als de Staat in alle mijnen voor minimaal 25% participeert.

  De gebruikelijke stommelingen zullen dan roepen van; wat is de Surinaamse inbreng ?

  Nou, dat is de zekerheid dat er goud in de grond ligt en de zekerheid dat er goed verdient zal worden in Suriname.


  Maak melding

 2. lijders gebruik je verstand en alles in eigen beheer ontwikkelen.

  De voorraden die in de grond ligt behoort aan het land sme en het volk ervan..

  dus newmont/suralco hebben geen enkele recht om over te beschikken..

  Willen ze helpen het land te ontwikkelen,dan moeten ze aan de surinaamse voorwaarden voldoen ..

  het land/volk moet beter worden met deelname van minimaal 50 tot 60 procent van het geheel,gestreeft moet worden om eind productie te maken,dat schept werk gelegenheid..


  Maak melding

 3. Het wordt een ware goldrush, money talks bullshit walks. Wie worden de begunstigers, degenen die deze deals kunnen beklinken krijgen ook hun aandeel. Het land, volk en die arme domme aanhagers, een korreltje zout in plaats van goud. En verdere vernietiging van de eco is ook een feit. Hahahahahahahahahahahhaahhahaha…na ons de zondvloed redeneren de aasgieren die deze deals beklonken.


  Maak melding

 4. Dit is allemaal al voor het grootste deel onder Veni geregeld en omdat DDB continue zat te klagen over de slechte deals die in het verleden gesloten zijn en hoge verwachtingen over de geweldige deals die hij zou afsluiten wekte is destijds geen definitief contract gesloten. Die stap werd overgelaten aan de volgende regering.

  Vreemd alleen dat we daar nog steeds niets over horen. Ja er staat een losse opmerking over de mogelijkheid van overheid en particulieren om voor 20% deel te nemen maar dat is niet zoveel zeggend. We kunnen immers ook aandelen van het bedrijf kopen.

  Waar het omgaat is welke rechten de overheid omniet krijgt voor het beschikbaar stelllen van de consessie rechten. De bekend 5% zullen we maar zeggen.


  Maak melding

 5. Suriname moet het Venezuela principe volgen, ons land, onze grondstoffen, onze inkomsten!
  en niet de Venetiaan methodiek met 5 procentjes vd opbrengst maar!

  Na 70 jaar ALCOA/Suralco moeten we niet weer de fout maken door onze winsten naar Noord-Amerika te laten vloeien!


  Maak melding

 6. Zijne Excellentie D.D.Bouterse zal nooit 5% accepteren . Omdat hij weet , dat hij dan de verkiezing van 2015 op zijn buik kan schrijven . Alleen Vene en gelijk denkenden zullen met 5% genoegen nemen . Verder heb ik alle vertrouwen in de onderhandelingen die nu gevoerd worden , tussen Suriname en Newmont . Mochten de westerlingen niet willen betalen , dan staat Suriname en China klaar om goede zaken te doen . Geen tijd voor slappelingen .


  Maak melding

 7. Suriname moet geen genoegen nemen met de aangeboden 20 procent. Dan maar inderdaad een ander grootmacht, die wel een eerlijke deal wil sluiten.

  Het belangrijkste vind ik, dat het volk en land er ook iets van de inkomsten moet kunnen merken, gelijk investeren in duurzame ontwikkelingen lijk me het verstandigst. En niet gelijk feesten en beesten met de inkomsten.


  Maak melding

 8. Er is bewezen dat er 500.000.000kg goud daar ligt dus laat su regering les trekken uit de bauxiet deal met die lui,waar su weinig aan heeft gehad.Fortnox gaat zeker ook uitbreide.Foute boel.of 50-50.


  Maak melding

 9. #8
  “Bouterse zal nooit 5% accepteren .”
  Maar wat doet hij nu dan? Accepteren lijkt mij, want voorlopig is het nog steeds 5%.

  “Omdat hij weet , dat hij dan de verkiezing van 2015 op zijn buik kan schrijven”
  Aha, je geeft toe dat het alleen maar verkiezings –propaganda was.

  Wat wel 100% zeker is, in 2015 is het over en uit.

  DOE mij maar VHP, mooie combi.


  Maak melding

 10. welke landen zijn er beter geworden van hun grondstoffen. geen!!! wie zijn er beter van geworden handelaren,multinationals, sjeiks, politici, etc. dus surinamers kijk om je heen staar je niet blind op je grondstoffen dat gaat het niet worden.


  Maak melding

 11. Natuur goud in de grond roest niet.Laat het maar rustig in de grond blijven totdat Surinamers, ongeacht wie je bent, nuchter en tot bezinning komt om die (eerst) kennis te vergaren om zelf onderzoeken te doen naar de fonds van het goud en daarna zelf te ontginnen.Suriname wordt wakker en leeft.


  Maak melding

 12. wikkileaks
  Kom maar op met jullie loftrompet jongens.

  We moeten het samen doen ongeacht wie daar zit, want anders lopen de multinationals weer gratis met al onze schatten weg.
  Dus dat houdt in dat we ook jouw inbreng nodig hebben of je de huidige machthebbers nu genegen of niet genegen bent.
  Het gaat ook om de erfenis van JOUW kinderen en kindskinderen.


  Maak melding

 13. Het beste kunnen wij een eigen mijnbedrijf
  opzetten om de ontginning en verwerking in eigen hand te houden.Expertise is altijd te koop of te huur, een 2de onderneming a la Staats Olie zal zeker niet misstaan in deze roerige tijden.

  Goud is geld dus dit moeten we zoveel mogelijk onder eigen controle houden.
  De financiele wereld ligt op zn gat en het enigste wat momenteel nog vertrouwen schept
  is bezit van goud buillion.
  Ik heb overigens vertrouwen erin dat deze regering meer dan ooit het belang van Suriname voor ogen heeft.


  Maak melding

 14. @TTheo

  Hij is nu al zo’n 1 1/2 jar aan het onderhandelen. De contracten lijken rond te zijn.

  Maar wat de resultaten zijn daarhoren we niets van!! Blijkbaar schaamd DDB zich voor het bar slechte resultaat. Een resultaat dat zo slecht is dat hij er alles aan doet om de aandacht van dit gebeuren af te leiden.


  Maak melding

 15. Roy coco.
  Voor mij maak het wel uit wie daar zit.
  Ik moet niets hebben van de criminele machthebbers in Suriname ik ken hun verleden al te goed.Jij hebt het over erfenis degene die ervoor hebben gezorgd dat een type als DDB president van Suriname is geworden hebben onze kinderen en kindskinderen een zeer slechte dienst bewezen. Lees reactie nummer 6 dan zie je dat niet iedereen trapt in die anansi tori van DDB.TTheo heeft het over 3 miljard uit china, Milton over 1 miljard abrahams over 2 miljard,Doekhie over miljoenen uit India, nu gaat het over twee mijnen, morgen gaan ze naar de maan. Het wordt tijd dat de Surinaamse journalisten en de media gaan onderzoeken wat er werkelijk klopt van deze spook verhalen want zo breng je de bevolking alleen maar in verwarring.
  Beste Roy Coco, heb je meegekregen wat die hele poppenkast in Frankrijk de Surinaamse samenleving gaat kosten, schrik niet zo een slordige 400,000 euro ai me boi.De man die voor de verkiezing zogenaamd zo begaan was met de arme bevolking in Suriname,hij gooit dat geld met bakken over de brug.hoe strakker moet die riem getrokken worden me boi.


  Maak melding

 16. 23 ftv aszsbv j
  Dat is dus die krabbenmentaliteit die ons achterhoudt.
  Steeds maar afgeven op een regering die je niet aanstaat, enkel en alleen omdat het niet jouw kleur vertegenwoordigt.
  Ik vind je wel een erg triest figuur om zo alles af te kammen.
  De komende inversteringen worden ook door de VES en de VSB erkent en ondersteunt.
  Het gaat alleen nu om de juiste en meest gekwalificeerde mensen, zonder aanziens des persoon, op de juiste plaats en ook daadwerkelijk alles ten goede te laten komen aan het Surinaamse volk en niet aan enkelingen.
  Expertise inkopen en niet denken dat in Suriname we alles zelf kunnen.
  Als je gewend bent met maximaal miljoenen om te gaan, is het een different ballgame om over 1000den miljarden te moeten onderhandelen; sommige mensen zijn dan daardoor zo geimponeerd waardoor hun onderhandelingspositie meteen nadelig beinvloed wordt.
  De kosten van de te openenen ambassade in Parijs wordt volledig gedragen door het bedrijfsleven en donoren.
  Je moet je wel eerst op de hoogte stellen van de echte feiten voordat je wild in het rond beschuldigingen de ether in stuurt.
  Je mag best kritisch zijn maar wel realistisch en vanuit feiten oordelen en niet vanuit emoties.
  Ook ik had mijn vraagtekens, maar heb gewacht tot de feiten daaromtrent bekend werden.
  Wel moet de Surinaamse pers nog leren veel meer onderzoek te plegen en door te vragen over zaken die in de maatschappij spelen.
  Onderzoeksjournalistiek zit in de kinderschoenen in Suriname.
  Mijn zorg is dat er sommige ministers en andere toppers dicht bij het vuur zitten die er puur zijn om sweef teki en grab’ teki.
  Daarom moet de pers allert blijven en geen zelfcensuur toepassen, wat nog steeds teveel gebeurt, afhankelijk van de politieke kleur van deze of gene journalist.


  Maak melding

 17. @ 18 Roy
  Je richt je oproep aan de verkeerde man.
  Hij heeft altijd op deze site verkondigd dat hij niets te maken wil hebben met Bouterse.
  Hij noemt hem een crimineel, een dictator een moordenaar.
  Je kan beter je oproep richten aan anderen.


  Maak melding

 18. 23 ftv aszsbv j

  Aangezien het voor jou wel uitmaakt wie daar zit, wat ga je er nu precies aandoen, als een gefrustreerde kip zonder kop op waterkant onzin ventileren zal moesje niet naar Parijs brengen.

  Neus de pathologische leugenaar is weer bezig, neus zegt doodleuk hij is al bijna 1 1/2 jaar aan het onderhandelen, dit terwijl het onderhandelingsteam pas in Juli is geinstalleerd. Jullie worden met de dag triester hier op waterkant.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.