Centrale Bank Suriname lonkt naar bollebozen

26

PARAMARIBO, 5 okt – De Centrale Bank van Suriname, CBvS, heeft de blikken gericht op de knapste jongens en meisjes van de klas. Volgens een overeenkomst met de Anton de Kom Universiteit van Suriname, is er plaats zat voor de best presterende studenten economie. Er is haast bij.

De bank zit volgens bankgovernor Gilmore Hoefdraad dringend verlegen om experts. Maar dan wel de crème de la crème. Het is een strategie met effect op termijn. “We moeten nieuwe managers maken die het land kunnen overnemen”, zegt Hoefdraad. Het is nu de tijd, omdat er behoefte is aan verjonging binnen de bank. De CBVS wil ook meer betrokken worden bij wetenschappelijk onderzoek.

Bekijk ook:


26 REACTIES

 1. Aanname gebaseerd op intellect waarna kunde kan worden bijgebracht door goede stage en praktijk begeleiding.
  Geheel mee eens als dit in het vaandel staat en niet op basis van names and faces en of op basis van mati cultuur en partijgenoten hun kinderen en achterban.


  Maak melding

 2. Ik krijg steeds meer het gevoel en het bewijs dat dhr. Hoefdraad, governer van de cbvs, het ongelijk van de critici, die hem zo negatief bejegenden, bewijst.
  Hij is qua beleid, niet alleen uitstekend bezig met de korte of middenlange termijn maar ook met de lange termijn.
  Daardoor vind ik dat hij zijn salaris ruimschoots aan het terugverdienen is voor Suriname.
  Hij heeft nu al zijn stempel op de financiële huishouding van Suriname gedrukt en klaarblijkelijk wat ik o.a. uit ondernemersland verneem, zowel nationaal als internationaal, zijn ze heel erg verguld met deze man aan het roer als governer van de cbvs.
  Hij krijgt heel goede kritieken vanuit de bancaire wereld en internationale organisaties.
  Ik kon deels natuurlijk ook de sceptici van vlak voor en na zijn komst begrijpen, aangezien het een onbeschreven blad was en de belangrijkste functie op financieel gebied voor Suriname betrof. (Over het niveau (met modder gooien) en de inhoudelijke kritiek (feitenkennis) kan ik het niet eens zijn.
  De minister van financiën is een politieke functie en derhalve in mijn ogen op een andere manier belangrijk.
  Natuurlijk ga ik er van uit dat de critici niveau zijn en hun ongelijk ruiterlijk toegeven.
  Dat zou ze in mijn ogen heel erg sieren.
  Vooral mensen zoals naipal, wikkileaks, neus en determinist.
  Ik lees jullie verhalen altijd met veel plezier.
  Tijdens een college zei een docent ooit tegen mij dat je juist veel meer leert van de mensen waar je het principieel altijd mee oneens bent. Vergelijkingsmateriaal is altijd het beste om je eigen waarheid en feiten te bevestigen.
  Ik dank jullie voor de wijze lessen en hoop dat er nog vele pennenvruchten van jullie hand mogen verschijnen.


  Maak melding

 3. Concurentie!

  Een van de redenen van de 2008 financiele crisis in de wereld was de concurentiestrijd.
  Banken zochten naar de beste, knappe mensen om te kunnen concureren met andere banken.
  De salarissen en toeslagen daaraan verbonden zorgden samen met de hoge bonussen voor een risico-volle aanpak met oog op korte termijn winst. De ellende werd versterkt.

  Zo had een halve Staatsbank in Nederland een bankdirekteur die 8 keer de Balkenendenorm verdiende. Los van toeslagen en vastgelegde torenhoge bonussen.

  Kennis mag betaald worden vindt ik. Maar toch is het uitklijken voor overdaad.


  Maak melding

 4. Yes!!!! die’s na torie ! en dat zou de overheid en veel meer bedrijven veel vaker moeten doen !
  Werkgevers in elke sector moeten de scholen en opleidingen afstruinen om de Surinaamse top talenten te ontdekken om hen de kans te geven om zich na hun studie, productief te maken voor de NV Suriname !

  Dit zal ook een stimulans zijn voor onze studerende jeugd om zich te bewijzen en een goede positie in te nemen in de maatschappij.

  Alleen wanneer je goed bent tel je mee, en kun je eisen stellen.
  Vele mensen denken eerst aan het geld dan aan de job, maar eigenlijk ligt het anders.
  Je zou je eerst moeten bewijzen dat je heel goed bent in jou werkzaanheden, waarna je verder eisen kunt stellen.


  Maak melding

 5. Die knapste jongens en meisjes gaan verder de wijde wereld in trekken, voor verder studie, net zoals hoefje dat heeft gedaan, ze gaan echt niet werken voor een cowboy monie, maar willen ook srd.80.000 per maand opstrijken, dus dag hoefje, hopelijk keren we terug op je bij te staan, natuurlijk onder dezelfde voorwaarden zoals jij eiste. Hahahahahaha


  Maak melding

 6. @Roy Coco

  Itt de meeste politicie heef hoefdraadnagel heel goed door dat er onder Veni een aantal wetten gemaakt zijn door hij persoonlijk aansprakelijk is voor bepaalde misstappen. De rest van de DNA is te dom om dit te begrijpen en/of denkt dat Baas ze wel zal beschermen. Maar DDB mag dan NIET veranderd zijn, de wereld is wel heel drastische veranderd.


  Maak melding

 7. determinist
  Wat bent u verbitterd zeg.
  Als het niet negatief kan zijn dan maar cynisch.
  In en in triest; ik ben bang dat er weinig hoop voor u is.


  Maak melding

 8. Heeee, what’s up doc…..sortoe kiekeboe hoefje wang kon lerie, srd 80.000 na swiet teki nang foe kon lerie sma a tjoerie. EEhhh wiens fa, misdaad pai lon, somo, nanga baas


  Maak melding

 9. En whatabout de student met redelijke cijfers??
  Wanneer komen die in aanmerking voor zoiets??
  Ik vind dat iedereen de kans gegeven moet worden hoor. Ze moeten knapheid niet meten d.m.v cijfers, want je kent de toestand niet waarin zo iemand zich bekeert. Iedereen in de economie klas is daar voor een rede, om te leren en de ene lukt het sneller dan de ander. Maar als het om stage gaat en het werk aanleren van een deskundige, moet de hele fase daarmee betrokken worden.
  Ik zou voorstellen elke week een groepje naar de CBvS en uit de groepjes dan de beste uitkiezen. Zo heeft een ieder de kans gehad zichzelf en wat die kan te tonen…
  Danku


  Maak melding

 10. Zo is het determinist. Knappe SuriNeds werken in Londen, Basel of Parijs. Daar leer je het vak en niet op de universiteit. Vervolgens ga je dan solliciteren bij een grote bank.
  Begin met een salaris van 100.000 euro per jaar is heel normaal.
  Maar Hoefdraad is al geen bankier dus een beetje hulp kan hij wel gebruiken.
  Hij deed toch statistieken bij het IMF. :-)))


  Maak melding

 11. Roy coco.
  Een zwaluw maakt nog geen zomer mi boi.
  Wijlen A. Telting heeft van die puinhoop Goedshalk en Bouterse een goede organisatie voor Hoefje achtergelaten dat is een feit.
  De kritiek op Hoefdraad ging terecht over zijn salaris, over zijn kundigheid en wat hij deed bij het IMF weet niemand, Men doet zo geheimzinnige over deze man en dat vindt ik opvallend er is geen enkele informatie op internet te vinden over Golmore Hoefdraad terwijl die man meer dan 20.000 Euro per maand verdiend en wijlen Telting had 6500 euro per maand zie hier het verschil van iemand die zegt dat hij graag zijn land wil helpen opbouwen.Ik hoor jullie de laatste tijd vaak over inhoudelijk kritiek en feite kennis hebben, het is toch een feit dat megabendeleider DDB en H.Goedschalk in de jaren 80 economisch een tering zooitje van heeft gemaakt en nu weer bezig is het te herhalen.
  waarom moest de minister van financien vertrekken? waarom is de geldwaarde bij het aantrede van deze regering gedevaluweerd en daardoor de prijzen in de winkels de lucht in zijn gevlogen. Vraag de man en vrouw op straat wat ze zien in hun portemonnee eind van de maand.


  Maak melding

 12. Wikkileaks, Neus e.a.,

  Dit bedoel ik met ontwikkeling en ontwikkelingsgericht denken en doen.

  Dhr. Hoefdraad vertolkt dit nieuwe denken hier prima.

  Het gaat uiteindelijk om de verdere ontwikkeling van Suriname bekeken in het internationale perspectief. En daarvoor heb je echte knapkoppen nodig. Zowel in Suriname als in de USA en Nederland zijn deze Suri-knapkoppen te vinden.
  Srika


  Maak melding

 13. @ Roy Coco
  Je kunt na 1 jaar niet spreken van succes want er is altijd sprake van een na-ijl effect wat de vorige regering heeft uitgevoerd / gerealiseerd en wat later pas meetbaar is.
  Laten wij pas een conclusie trekken na 3 jaar waarbij jaar 2 geldt als eigen agenda inzetten en jaar 3 geldt als meetbaar periode van de behaalde doelstellingen en resultaten die wel transparant eerlijk en meetbaar zijn.

  Tijdens een college zei een docent ooit tegen mij dat je juist veel meer leert van de mensen waar je het principieel altijd mee oneens bent.
  Ik wil hieraan toevoegen dat welke positie je ook neemt in een discussie er ALTIJD sprake is van een positief bericht wordt gesignaleerd in een negatieve respons / reactie.
  Dit ligt geheel aan de ontvangen van het respons


  Maak melding

 14. Met boeven en moordenaars aan het bewind moet het niemand verbazen als straks vele aanhangers het voorbeeld van hun grote misleiders overnemen.Zie de vele roofmoorden, zefs ouden van dagen worden vermoord, zoals arme zwerver, Gewoon voor lol.


  Maak melding

 15. Srika,
  Dit bedoel met het kaft van de koren scheiding,dit bedoel ik propagande gelul,als je het hebt over internationale perpectief dan geld dat niet voor een regering die onderleiding staat van een moordenaar en veroordeelde crimineel.Deze regering is kampioen in het smijten met geweldige voornemens. Srika vertel mij wat deze regering de afgelopen jaar voor elkaar heeft gekregen.


  Maak melding

 16. Wat de regering van Suriname het laatste jaar bereikt heeft, is bij een aantal antagonisten, hier op dit forum, ongecontroleerde frustraties op te wekken.

  Een extra analyse van wat dhr. Hoefdraad bedoeld te zeggen in zijn understatement, is dat er op belangrijke posten specifiek niet goed opgeleide en relatief oude mannen en vrouwen zitten.

  Zij belemmeren dus de doorstroom van jonge specifiek hoogopgeleiden.Dit verschijnsel werkt dus vertragend op bijvoorbeeld het verwezenlijken van gestelde doelen in de steeds sneller veranderende economische wereld waarin ook Suriname zit.

  LATEN WIJ DE REALITEIT EVEN BEKIJKEN.

  Een studie op het ADEK duurt normaal veel langer dan een vergelijkbare studie in het buitenland.

  Uit eigen ervaring ligt het vaak niet aan de student.Docenten met concurrentie-angst zorgen voor een bepaalde docering van geslaagden.
  Ook de politiek(e) (geaardheid) speelt op het adek een grote rol.Normaal zou dat niet mogen.

  Zoals ik eens(2006)hier op dit forum gezegd heb, houd ik mij prodeo bezig met het begeleiden van een aantal studenten uit Suriname.Ik vergelijk hierbij de vrienden van deze studenten die in Suriname gebleven zijn en een vergelijkbare studie volgen.

  Een aantal van deze Surinaamse studenten,is nu bezig af te studeren voor hun Master,terwijl hun vrienden in Suriname pas hun Bachelor behaald hebben.
  Ik wil hier aangeven, dat Suriname haar eigen intellectuele ontwikkeling verstoord.

  Let hierbij op, dat de meeste Surinaamse studenten in Nederland, na voltooien van hun studie, niet direct terugkeren naar Suriname.
  Sommigen gaan niet meer terug en gaan werken bij internationale organisaties waar ze wel de waardering aangaande hun studie krijgen.

  Ik probeer de groep studenten wel te prikkelen te kiezen voor Suriname.
  Maar ja, Suriname moet ze ook willen door gericht beleid hierop los te laten.

  Dit, denk ik, is de achter liggende gedachte van de uitspraken van dhr. Hoefdraad.

  Zeker om diep over na te denken.
  Srika


  Maak melding

 17. De Suri student sleept liever de Nederlandse staat voor de rechter,i.p.v. stage te lopen bij de Centrale Bank.
  Kunt u zich Kelvin nog herinneren: http://www.waterkant.net/suriname/2011/09/19/surinaamse-leerling-leerling-sleept-staat-voor-rechter/

  De studie van Kelvin is geen rocket science dat klopt en toch kiest hij voor Nederland.

  @coco, Hoefie leest ook WKN, hij heeft dit niet zelf verzonnen hoor :).

  @student, je bedoeld waarschijnlijk de studenten met een zesjes-cultuur.
  Wie zijn passie volgt is nooit tevreden met een zes. Dus het wordt aanpakken of switchen van opleiding.

  Hoefie moet eerst Internationaal georiënteerde Managers (tijdelijk)aantrekken, die op hun beurt de suri knapkoppen zullen begeleiden.
  Output= 3 vliegen in één klap: internationaal georiënteerd, knap(geschoold), geen braindrain.


  Maak melding

 18. @Srika

  Als jij Hoefdraad, die wat algemene kennis verkondigd, al zo geweldig vindt wat moeten de net afgestudeerde studenten van de Economische fculteiten in NL dan niet geweldig zijn. In NL krijgen die studenten ongeveer 2000 € netto per maand.

  Graag jouw mening. Moeten we die studenten met een salaris van 30.000 € / mnd naar SME lokken of moeten we het salaris van Hoefdraad verlagen naar een realistisch bedrag van circa 1000 €/mnd?


  Maak melding

 19. Wikileaks,
  Het kaf(t) van de koren scheiden no yu buriki yu! Het is niet te geloven hoe hoog deze zwak begaafde klant van de toren wil blazen.

  Gij zijt gewogen en te licht bevonden.


  Maak melding

 20. neus
  Itt de meeste politicie heef hoefdraadnagel heel goed door dat er onder Veni
  Ik ben het met je eens dat het een goede actie was na het debacle met Goedschalk.
  Maar ik denk dat dat niet de enige en hoofdreden is.
  Hoefdraad is nog jong en ambitieus en zal zijn carriere niet op het spel zetten door te gaan rotzooien met slands financien.
  Afgezien van het feit dat ik de indruk heb dat hij bij mij integer overkomt.

  wikkileaks
  Een zwaluw maakt nog geen zomer mi boi
  Natuurlijk;maar dat is niet aan de orde in mijn betoog. Ik geef alleen maar aan dat wat tot nu toe gedaan is en de respons daarop van erkende instanties en organisaties.
  Tevens heb ik hierboven al aangegeven dat Kuti er een vreselijke bende heeft achtergelaten; maar volgens mij was dhr Wijdenbosch en niet niet dhr Bouterse toen president. Derhalve vind ik het onterecht de zwarte piet bij hem neer te leggen. Dat hij invloed had op het beleid is waar maar eidverantwoordelijk blijft wel Bosje. Ik vind het wel heel jammer en ook een gemiste kans dat er door het NF geen gerechtelijke stappen tegen Kuti en Bosje zijn ondernomen.
  Dit ondanks dat ik Bosje een grote visionair vind; maar wat recht is is recht en dat is ongeacht wie dat is.
  Telting wilde zelf niet met deze regering werken; dat was al vroeg bekend, dus jouw opmerking daarover klopt niet.
  De officiele koers was al lang achterhaald door de straatkoers en was niet meer reeel het te handhaven. Dat de vorige regering het niet aandurfde de koers aan te passen had alleen te maken met de angst voor verleis van stemmen tijdens de verkiezing; niet dat het ze geholpen heeft.
  Je ziet nu dat de beide koersen, ook door de extra maatregelen om controle daarop te houden nu wel stabiel blijft .

  konkroe tete
  Je kunt na 1 jaar niet spreken van succes
  Absoluut ook mijn mening; maar je moet ook toegeven dat de start hoopvol is en dat wij in Suriname elke positieve actie kunnen gebruiken om de defaitistische instelling van ons volk te doorbreken.
  Ik heb mijn hele leven van ouderen alleen maar gehoord: baya, un kan tak’ san un wani, ma den bigi man toch e du san den wani.
  Geen geloof hebben dat er aan de top iets positiefs zou veranderen.
  Ook ik ben dankbaar dat Telting zo’n prudent beleid gevolgd heeft, waardoor de schulden voor een groot deel zijn afgelost.
  Maar nu wordt het tijd om beleid te maken voor de volgende generaties.
  Dus is het nodig dat er een ander soort manager aan het roer komt die durft te investeren, maar begeleid door een governer die hem in bedwang kan houden.
  En die beleve heb ik als het over Hoefdraad gaat. Noem het gutfeeling, maar je moet wel ergens in geloven. Dit wordt wel gevoed door de acties die die al door hem zijn ingezet.
  Mijn respons is trouwens altijd mijn inziens gebaseerd op feiten. Ik kan alleen reageren op de informatie die zwart op wit verstrekt wordt.
  Ik moet wel zeggen dat dit soort discussies in elk geval prettiger te voeren is dan wanneer men tegen wil en dank alles van andersdenkenden poogt af tebreken, omdat men de indruk heeft dat de ander tot een ander politiek kamp behoort.
  For the record; ik ben niet en zal nooit afhankelijk willen zijn van welke politieke partij dan ok. In alle politieke partijen heb je zowel positieve als negatieve elementen.
  Hopelijk zal het Surinaamse volkdat gaan snappen en de partijen dwingen ook gebruik te maken van de elementen die ons binden en niet ons scheiden.
  I BELEVE!!


  Maak melding

 21. Weet je, soms lees ik sommige reactie met interesse maar het moment dat ik lees dat het de schuld van kuti, of van Bosje was en niet van de man die de alleenheerser was in suriname dan stop ik met lezen. Roy Coco, Bosje Is nu adviseur van Bouterse samen met Alibux .
  Roy Coco het is de hele wereld zijn schuld en nooit de schuld van Bouterse toch.Ik ben benieuwd wie nu de schuld zal krijgen als het wederom mislukt.


  Maak melding

 22. Zouden die studenten dan ook op beheersing van de NL taal en accuratesse getoets worden??

  Lijkt mij dat een goede laptop met een goede tekstverwerker veel goedkoper is.


  Maak melding

 23. Best Roy Coco,
  Bij mij gaat niet om de taal en schrijffouten, maar om de boodschap die je uitdraagt.
  1) wie is verantwoordelijk de economische puinhoop van de jaren 80.
  2) wie zijn schuld is het dat onze munt is gedevalueerd.
  3) waarom benoem je wel wat andere in jou ogen fout hebben gedaan en nooit de fouten en misdaden wat Bouterse heeft begaan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.