Surinaamse leerkrachten worden ook getoetst

5

PARAMARIBO, 3 okt – Niet alleen leerlingen en studenten, maar ook leerkrachten worden getoetst in het nieuwe schooljaar. Dit stelt minister Raymond Sapoen van Onderwijs & Volksontwikkeling. Het wordt het jaar van evaluaties. Het kind blijft weliswaar centraal.

Maar evaluaties tussendoor zijn er niet alleen voor de leerling. “De evaluaties moeten niet alleen aantonen dat de lessen zijn begrepen, ook moet blijken dat de leerkracht goed les heeft gegeven”, zegt Sapoen. Behalve examens, zullen ook de tentamens en repetities duidelijkheid moeten geven. Om tijdig correcties aan te kunnen brengen, zal het inspectieapparaat versterkt worden.

Het is maar een deel van de maatregelen die dit jaar betere studieresultaten moeten opleveren. Sapoen is zich ervan bewust dat het niet al te best was de afgelopen tijd. Om er zeker van te zijn dat het beter wordt, is toch meer nodig dan inzet van het ministerie alleen. Als de controle op het personeel al aandacht krijgt, rest nog de bijdrage van de ouders. Die zullen meer dan ooit hun deel moeten bijdragen, vindt Sapoen.

Bekijk ook:


5 REACTIES

 1. Zou het niet beter en verstandig zijn dat deze toets of beoordeling hoe je het noemen wil gaat gelden voor iedereen die een voorbeeld functie heeft.


  Maak melding

 2. Opmerkelijk bij deze toetsing is dat juist degenen die afkomstig zijn uit deze gebieden er dwars over gaan liggen. het zou juist een goed voorbeeld moeten zijn en stimulans, maar owee, ze zitten liever in de stad op te scheppen hoe geweldig brunswijk en co zijn geworden.


  Maak melding

 3. Daar lag het dus aan. De leerkrachten hebben het niet goed gedaan. Geef hen de schuld.
  Neem een aantal mensen in dienst ( het overheidsapparaat wordt weer groter)om te controleren dan zullen de resultaten beter worden.
  Lariekoek.
  Een mooi voorbeeld is het particuliere Nederlands Lyceum (brokopondoweg?). Gemotiveerde leraren en directie. Desalniettemin is nog nooit een leerling geslaagd voor het havo dan wel vwo.

  Wellicht dat door de in het artikel genoemde maatregelen, tijdelijk de resultaten beter worden, omdat leerlingen/leraren/directie/ouders er bovenop zitten, maar dit ebt weer weg.
  De motivatie van bovengenomede groepen moet worden verbeterd en niet een of twee jaar, maar ten minste een generatie.
  Er is meer voor nodig. Zoals ik reeds eerder heb geschreven, moet je leerlingen opleiden voor vacatures waar vraag naar is. Minder (economische) opleidingen zoals Imeao en havo
  Je moet studiemogelijkheden aanbieden in de praktijk.
  Niet iedereen kan uit boeken leren. Sommigen leren beter door het zelf te doen. Timmermannen ed.
  Maak meisjes duidelijk dat ze economisch zelfstandig moeten worden! Het aantal jonge moeders zal hierdoor afnemen.


  Maak melding

 4. Ik vind dit soort inspecteren en evalueren wel een goed idee maar ben ervan overtuigd dat de inspectie gebaseerd moet zijn op opbouwende kritek en advies aan de leerkrachten. Inspecteurs moeten zelf wel ook onderwijs achtergrond en ervaring in hun pakje hebben zitten. Het gebeurt vaker dat de beste stuurlui aan wal adviezen geven. Ik hoop echt dat deze aanpak opbouwend is en dat de leerkrachten duidelijk ervaren dat ze ondersteund worden in hun dagelijkse taak en dat ze niet alleen maar geinspecteerd worden voor ‘goed of slecht’ werk. Ik kan me heel goed herinneren hoe kinderen delen uit boeken moesten copieren om lesmateriaal te kunnen hebben. Ik weet zeker dat er een heleboel creatieve en talentvolle leerkrachten in Suriname zijn en met minimale ‘resources’ het beste uit de leerlingen en studenten halen. Ga zo door Surinaamse leerkrachten! Petje af ‘despite the low overall outcomes’!


  Maak melding

 5. Surinamers moeten leren om dingen op te schrijven, notulen maken zodat je makkelijk kan na gaan waarom het fout gaat en vanaf wanneer het fout in het onderwijs. Het is niet altijd zo slecht geweest in het onderwijs sterker nog het is velen malen beter geweest dan nu, dan heb ik het specifiek over de jaren voor de militaire staatsgreep want vanaf daarna ging het bergafwaarts met Suriname


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.