Een merkwaardig misbaksel van Surinaamse makelij

11

PARAMARIBO, 3 okt – Het is een merkwaardigheid waarvan je hevig geneigd zou zijn te denken dat die alleen in Suriname kan voorkomen. Een meeltest die deel uitmaakt van een juridische strijd tegen de staat. Een meeltest die uitgevoerd wordt in een laboratorium dat dezelfde staat toebehoort. En, een lab dat ter elfder ure afstand doet van de test.

Er niets mee te maken wil hebben, er de vingers niet aan wil branden. Maar hoe bakken ze dat? Gewoon, het wetenschappelijk instituut Celos, eigenaar van het lab, geeft eerst wel toestemming. Meelproducent Humming Bird is natuurlijk dolblij. De test door het ‘objectieve’ Celos, kan het eigen gelijk versterken. Hun meel zou dan aantoonbaar goed blijken voor de Surinaamse markt.

Anders dus dan de overheid en lokale bakkers beweren en als reden hanteren om Humming Bird te mijden. En dan blijkt Celos toch niet zo objectief. Volgens het management is er sprake van misleiding. Misleiding door wetenschappelijk medewerker Ricky Stutgard. De meeltest is eigenlijk een baktest. Er wordt dan brood gebakken met verschillende merken bloem. En oh wee, als Humming Bird de test doorstaat. Wie zit dan met de gebakken peren?

Bekijk ook:


11 REACTIES

 1. Overheids instituut of niet de test hoort goed, volledig en neutraal uitgevoerd te worden. Dat dit gebeurt moet/is o.a. gegarandeerd door de mogelijkheid tegenexpertise te laten uitvoeren.

  Als Stutgard tot een andere conclussie komt dan de leiding van Celos dan moeten beide aan geven wat ze exact getest hebben en waarom hun uitslag juist is.


  Maak melding

 2. Dus dit bedoelen ze met de opmerking: als je zaken doet in het verre moet je op de hoogte zijn van de gewoonten aldaar.
  Humming bird zal een deel van de omzet of een deel van de winst moeten afstaan aan een corrupte ambtenaar/politicus pas dan zal het brood veel beter smaken.
  Ze bakken ze bruin in Suriname.


  Maak melding

 3. Vraag een stel varkens hun uitwerpsel te zonderzoeken en een meeting te doen naar de stank.
  Zij zullen concluderen dat er niets mis is met hun uitwerpsel en dat de stank niet kan worden gemeten omdat het volgens hen niet stinkt.


  Maak melding

 4. ze moeten alle twee de laan uitgestuurt worden staande de vergadering.. totaal ongeschikt..

  als ik Trinidad zou zijn,zou ik de regering sme een flinke proces aanbieden wegens smaad vernedering belediging..laat ze boeten..die leugenaars,zeker wat gekregen onder de tafel..dit stinks naar corruptie..


  Maak melding

 5. De Surinaamse bakkers weigeren meel van Hummingbird te gebruiken om vage redenen. De winstmarge op hun normale meelsoorten zijn ws vele malen hoger.

  Jammer genoeg werkt de vrije markt niet goed in een kleine economie als Suriname. In principe zou het volk gewoon moeten bepalen doordat ze boord van hummingbird moeten kunnen kopen en zelf bepalen of het voldoet aan hun standaarden.

  En niet de broodbakkers.


  Maak melding

 6. Waarom altijd afgeven op suriname.  
  Dit moet komen van de nederlandse  ex surinamers die niet hier wonen en werken.wij hebben een meelfabriek en onze bakkers willen het met onze meel hier doen.en dan kan geen enkele andere mogendheid hun verplichten om een kant klaar geimporteerde meel van elders te gebruiken.de heer stutgart zal zeker niet belangeloos zijn nek uitsteken voor de buitenlandse fabriek die zijn meel hier wil spuien.
  Wij hebben als Suriname al heel veel tegenwerking bij de Caricom ondervonden om onze produkten binnen te brengen in de lidstaten.
  De zogenaamde vrije mart betekend niet dat men van buitenaf jou verplicht hun produkten te gebruiken.
  Laat de bakker zelf beslissen wat voor meel hij in zijn bakkerij gebruikt en laat de hr. sturgard naar trinidad of een andere lidstaat vertrekken om hun belangen te verdedigen want hij schijnt het Sur. Belang niet te willen ondersteunen en zal er aardig wat van overhouden van de Trinidadianen.
   altijd afgeven op suriname.Dit moet komen van de nederlandse  ex surinamers die niet hier wonen en werken.wij hebben een meelfabriek en onze bakkers willen het met onze meel hier doen. Dan kan geen enkele andere mogendheid hun verplichten om een kant klaar geimporteerde meel van elders te gebruiken. De heer stutgart zal zeker niet belangeloos zijn nek uitsteken voor de buitenlandse fabriek die zijn meel hier wil spuien.
  Wij hebben als Suriname al heel veel tegenwerking bij de Caricom ondervonden om onze produkten binnen te brengen in de lidstaten.
  De zogenaamde vrije mart betekend niet dat men van buitenaf jou verplicht hun produkten te gebruiken. Dat laten ze ons ook zien.
  Laat de bakker zelf beslissen wat voor meel hij in zijn bakkerij gebruikt en laat de hr. sturgard naar trinidad of een andere lidstaat vertrekken om hun belangen te verdedigen want hij schijnt het Sur. Belang niet te willen ondersteunen en zal er aardig wat van overhouden van de Trinidadianen.
  Dat grapje om het brievenhoofd van Celos te gebruiken was heel vernuft maar lijkt wel op intimidatie.
  Laat stutgart even het boekje open gooien wat de buitenlandse meelfabriek hem betaald voor al deze intimidatie die op slinkse wijze is uitgevoerd.
  Hij moet dit helaas nu op eigen gezag doen omdat hij waarschijnlijk anders de dollars terug moet betalen aan Trinidad.

  Had veel respect voor deze man totdat hij zich heeft laten afglijden tot dit niveau.
  Sorry Stutgart maar geld maakt soms ook integere mensen zwak.
  Ja toch !


  Maak melding

 7. @Che
  Volgens mij, ik kan mij vergissen, ligt het wat ingewikkelder.

  -1- De bakkers beweerde eerst dat je er geen brood mee kon bakken. Stutgartheeft dit detail onderzocht en eelijk vastgesteld dat er geen probleem was.
  -2- Toen kwam de aap uit de mouw. Als de bakkers Humming Bird gebruiken zijn hun kosten hoger, cq winsten lager. (Iedereen heeft recht op een redelijke winst = inkomen)

  Maar wat is het gevolg voor SME & Caricom. Als we lokaalgeproduceerd meel gebruiken dan moet daarvoor graan geimporteerd worden dit komt van buiten de Caricom en is meestal zwaar gesubsidieerd door het herkomst land.

  Humming Bird zal echter ook zijn graan ergens vandaan moeten halen. Als dit ook van buiten de Caricom is dan is het feitelijke argument dat Humming Bird gebruikt – de plicht voorkeur te geven aan Caricom producten – niet valide. Immmers lokale meelfabrieken doen dan hetzelfde als Humming Bird. De bakker moeten gewoon de mogelijkheid krijgen om het goedkoopst in te kopen.

  Omdit probleem objectief te bekijken moeten we dan goed naar de logistieke keten kijken en beoordelen waar wat plaats vindt, waar welke waarde wordt toegevoegd.

  over Caricom: in principe ben ik principieel tegen deze constructies want meestal kosten ze de mensen gewoon meer geld. Echter soms is het nuttig om zwakke, essentiele bedrijven te steunen.
  Naar mij indruk is dit het zoveelste voorbeeld dat Caricom onterecht gebruikt wordt om vooral bevriende lokale bedrijven en eigen financiele belangen te dienen. Het lijkt op een plat communisme van gedwongen winkelnering en rijke politicie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.