Conferentie over de cassave sector in Suriname

7

PARAMARIBO, 3 okt – Op 7 oktober a.s. wordt in het CELOS-auditorium op het universiteitscomplex de conferentie ‘De ontwikkelingspotentie van de cassave sector in Suriname’ gehouden. Deze conferentie maakt deel uit van het project ‘Ontwikkeling Cassave District Para’ dat een brede aanpak kent.

Cassave is wereldwijd het vierde consumptiegewas. De helft van de productie gebeurt in Afrika, waar cassave ook veruit het meest wordt gegeten. Sinds drie jaar is er een investeringsgolf in cassave merkbaar en steeds meer mensen zien cassave als het antwoord op de globale voedselcrisis. Tot voor kort werd er nauwelijks of geen onderzoek gedaan naar de potentie van cassave. Nu er steeds meer informatie voorhanden is, is het de kunst om dit alles om te zetten in duurzame ontwikkeling van de sector. Juist hierop zal door deskundigen worden ingegaan tijdens de conferentie.

Met deze conferentie wordt gestreefd naar bewustwording van beleidsmakers en wetenschappers met als beoogd resultaat: ondersteuning van het in gang gezette traject. Daarnaast wil men komen tot een samenbundeling van kennis, data en netwerken als belangrijke resources voor het welslagen van dit project.

Bekijk ook:


7 REACTIES

 1. Gat!

  Maak een gat, stop een cassave-stok erin en je kan gaan oogsten over een poosje. Meer niet!

  Cassave kan het gat in de markt zijn die wij kunnen gaan opvullen. Heeft u al een cassave-pom geprobeerd? Doen!


  Maak melding

 2. Paé, kulo nedhi telo.

  Telo is lekker, ja , daar lust ik wel pap van. Vooral met bakkeljauw, lekker pittig. Aai mo sibing!

  Maar nu dit gewas met name cassave meer en meer wordt geconsumeerd door de rest van de wereld, is het ook zeer verstandig om de eigen vermogens ter ontplooiing van dit gewas te exploiteren. Het komt hier kort op neer; “alles op een stapel, de boel wordt in één keer verkocht en na aftrek van de onkosten deelt men gezamenlijk de poet”.

  Het ligt nu aan de uitvoerders om de gang van zaken voorspoedig te laten verlopen, daar zijn ze voor, maar de teelt ervan laten we aan de boeren over, die weten daar alles van. Dat heet samenwerking. Jij doet dit en ik doe dat en het vertrouwen moet ook wederzijds zijn. Als men in Suriname op basis hiervan het land opbouwt zal zij ook op agrarisch gebied grote vooruitgang boeken.

  wreker


  Maak melding

 3. Aardvruchten moeten nieuw exportproduct worden
  dinsdag, 04 oktober 2011 04:59

  Paramaribo – Er zijn in Marowijne experimenten gaande met plantmateriaal met als doel Suriname tot een grote exporteur van aardvruchten te maken. Het gaat om een pilotproject waar niet veel ruchtbaarheid aan wordt gegeven door het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij en het Ministerie van Buitenlandse Zaken, die belast is met de buitenlandse handel. Plantage Victoria …

  in Brokopondo is geïdentificeerd als de locatie om op grote schaal zoete patat en napi te verbouwen. De agrarische producten zullen worden geëxporteerd naar een ondernemer in Frankrijk, die de hele oogst zal afnemen.

  Hij heeft zelf het plantmateriaal naar Suriname opgestuurd, zodat daarmee het pilotproject uitgevoerd kan worden. Op de kostgronden in Marowijne is het project in volle gang en volgens minister Winston Lackin zijn de eerste resultaten toe te juichen. “Ik heb de vrucht zelf geproefd en het ziet er goed uit.” Meer wil de bewindman niet kwijt over het pilotproject.

  “We willen eerst die zaken doen daarna de mensen wijzen wat de concrete resultaten zijn.” Hij bevestigt wel dat ook plantage Victoria en de kostgronden van de tribale gemeenschappen in Marowijne als ‘oefengebied’ in beeld zijn gebracht. De algemene coördinatie van het project valt onder de afdeling agrarische ontwikkeling van het Kabinet van de President en wordt direct gestuurd door landbouwtechnoloog Robert Power.

  Dit is wat het Surinaamse-volk moet hebben; productie en geen onzin verhalen .


  Maak melding

 4. Wij zijn inderdaad een volk van rapers en verzamelaars gebleven.Goed dat we terug keren naar de cassave.Die heeft weinig verzorging nodig en groeit overal.Kijk maar op de markt wat wij verkopen.Maripa,awara,markoesa en ook nog eens krapé eieren soms.Naar gelang de seizoen.Bedrijven als Wageningen en Surland zijn ons een maatje te groot.En zij die zulke maatschappijen konden draaien, hebben we met de meeste spoed verjaagd.Op naar de cassave!

  Cobie.


  Maak melding

 5. Eindelijk de belangstelling voor het opzetten van een cassave-industrie in Suriname.Sinds de voorstellen in 1991.

  Zeker komt het middelpunt van deze industrie, volgens de voorstellen van 1991 te liggen in en rond Inheemse gebieden.

  Cassave =tapioca =maniok is nu ‘booming’en heeft vele toepassingsmogelijkheden. Denk aan de voedselindustrie, bio-industrie(kippen- en varkenvoer), het produceren van ethanol, enz.

  Tevens heeft cassave de eigenschap op verschillende type gronden toch een goede productie te realiseren.

  Wel is de bodemerosie en uitspoeling van de grond hier een gevoelige vaststelling (Hangt wel af van het soort cassaveplant). Daar zullen deskundigen in Suriname aan moeten werken.

  Een grote speler op de internationale markt zal Suriname voorlopig wel niet worden. Een land als VietNam heeft een cassave aanplant van meer dan 225 duizend ha.Dan praat ik nog niet over Thailand en enkele Afrikaanse landen.

  Suriname moet zich in dezen meer richten naar binnenlands gebruik, het Caraibische gebied en eventueel naar de steeds meer honger krijgende China en de alternatieve olie-industrie.

  Bij een productie van tussen de 10 ton en 15 ton per ha.( extra toevoeging van kunstmest niet meegenomen), zie ik een goede toekomst voor de bewoners in bedoelde gebieden en een goede toekomst voor de cassave-industrie in Suriname.

  Ook de trainingen en afspraken met de doelgroep zullen het succes moeten schragen.
  Ik wacht de uitkomst van de conferentie af.
  Srika


  Maak melding

 6. waar is de grootste werloosheid in sme en onder welk volk zo u wilt etnisch minderheid..

  antwoordt is.. onder de blaka-mangs indjies en vergeet niet in welke gebieden……

  kom je langs coronie,dan zie nooit iemand arbeid verrichten en het zelfde geld voor distr. para..altijd hangen rond lopen niks doen..

  wie hangt op zanderij te bedelen als je uitkomt lopen van je vermoeiend vlucht. ..

  welnu laat deze mensen die casaba planten onderhouden oogsten en verkopen,kan ddb dit niet aanpakken..

  een hindoestaan javaan hoef je dit niet te vertellen..

  wees nou eerlijk mensen..

  over productie gesproken..export..


  Maak melding

 7. Ik kan mij nog herinneren dat in de jaren 80 men de eigen producten stimuleerde, mensen gingen koken op houtskool, er werden borden en glazen gemaakt allemaal troep terwijl die hoge militairen en hun familie lekker gingen winkelen in miami. Maak eerst een kosten batenanalyse voordat je komt met dit soort nutteloos gedoe. Waar zijn al die kleine staats bedrijven die in de jaren 80 zijn opgezet om de eigen producten te stimuleren allemaal zijn als sneeuw voor de zon verdwenen miljoenen guldens zijn toen over de balk gesmeten zonder enige resultaat.zonder die toeristen op zanderij verdienen die mensen in para niets met hun dosi, vertel aan de kinderen in Suriname dat zei in plaats van gewoon brood cassave brood naar school moeten nemen zal je zien hoe ze jou gaan uitlachen.
  Het gekke van dit soort gedachten gang is dat die gasten die dit stimuleren lekker hun brood halen bij fernandes.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.