Criminaliteit in Suriname nadert nieuwe piek

36

PARAMARIBO, 2 okt – De criminaliteit nadert een nieuw hoogtepunt. Roof en roofmoord zijn hard op weg weer een punt van heftige discussies te worden. De recente moord op twee bejaarden en de roofoverval op een wisselkantoor lijken een herhaling in te luiden. De herhaling van een toestand van niet zo gek ver terug.

Het eerste halfjaar van 2011 had veel weg van een angstpsychose, waar een hele samenleving in gevangen zat. Aanleiding waren de vele aanslagen op andermans goed. Stuitend was vooral de grove manier waarop de criminelen te werk gingen. Het genadeloos inbeuken op weerloze slachtoffers was meer regel dan uitzondering. Terwijl de samenleving steeds verder frustreerde, verzandde het politieke debat. Was het erger geworden of ‘alleen maar’ grover?

Wat intussen niemand kan tegenspreken is dat er op gegeven moment een relatieve rust ontstond. Het aantal berovingen nam aanmerkelijk af en ook de gewelddadigheid liep terug. Politie en politiek leken de zaak onder controle te hebben en de loftuitingen waren niet van de lucht. Op een of andere manier was er indruk gemaakt op het tuig. Dat lijkt nu voorbij. Als duveltjes uit het doosje zijn ze terug, en hoe. Het is een kwestie van tijd eer de oude psychoses weer de kop opsteken. Van slapen zonder dievenijzer zal voorlopig geen sprake zijn.

Bekijk ook:


36 REACTIES

 1. Beste landgenoten.
  Wat verwachten jullie als de president van jou land een drugs crimineel en massamoordenaar is.
  De korpschef is de laan uitgestuurd nieuwe korpschef benoemd tientallen willekeurige burgers opgepakt om de indruk te wekken dat het goed gaat terwijl het stilte voor de storm was.
  Als de minister van justpol alias rasta man misserjan een andere politieke kleur had dan de mega-criminelen bende was hij al heeeeel lang ontslagen dus rasta man mag lekker door blijven modderen en zijn onkunde tentoonstellen terwijl de bevolking in angst leeft. Dit zijn allemaal de gevolgen van de militaire dictatuur die Suriname jaren lang in zijn ijzeren greep had, en nu weer heeft, maar nu hebben die criminelen hun militaire pak ingeruild voor een nette pak met stropdas en zonnebril.Ik heb al eerder aangegeven dat deze criminele regering kampioen is in symptoom bestrijden. Een oud spreekwoord zegt hoogmoed komt voor de val.


  Maak melding

 2. om de criminalisering goed in te dammen is er maar 1 oplossing;DE ROVERS METEEN DOODSCHIETEN.als je dit een paar keren doet dan worden de rovers BANG en stoppen ze met hun crimenelige aktiviteiten op,want iedereen heeft zijn leven lief.

  EEN BETERE OPLOSSING BESTAAT ER NIET.

  DEZE DUIVELS WETEN HEEL GOED WAARMEE ZE BEZIG ZIJN.

  IN MIJN OGEN IS DIT TOCH DE ENIGE OPTIE OM ZONDER DIEFIJZR TE KUNNEN SLAPEN


  Maak melding

 3. Dievenijzer?

  Dievenijzer heet voortaan moordenaarsijzer.
  Met of zonder dieven of moordenaarsijzer ben je helemaal niet veilig op je balkon.
  Stel dat je met je vriend of vriendin lekker achter je tralies op balkon zit te kletsen.
  Verschijnt er plots een rover met wapen in de tuin. “Maak open of ik schiet je vriendin aan flarden!” Zegt de rover met het wapen gericht op je liefste. Wat doe je? Voel je je dan veilig achter die tralies?

  Buurtwachten en ingehuurde veiligheidsburo’s
  zijn de enige hulpmiddelen die het volk het volk heeft, want de politie is je beste kameraad niet meer.
  Wat dacht u van iedereen een wapen plus vergunning? Kan Desi daar niet voor zorgen in plaats van de laptop? Criminelen trekken criminaliteit aan.


  Maak melding

 4. als je levensmoe bent,moet je vandaag de dag
  met vakantie naar suriname.
  het kan wel,mits je aan veel regels houdt,
  zoals geen goud en zilver op je lichaam.
  geen groot doenerij tegen de bevolking.
  logeren in goed beveiligde huizen
  na zes uur binnen achter de dieven ijzer
  dan kom je zonder trouma terug naar huis


  Maak melding

 5. onmiddellijk de DOOD STRAF invoeren alle crimies ,,,,op de vlucht dood schieten,,,,,
  dan zal je zien hoe snel dit ophoudt.

  misiedjan direct de laan uitsturen hij geeft min/meer zelf aan dat er gestolen/gemoordt moet worden.

  want waarom neemt hij gen harde maatregelen..

  waarom werken pol en miltairen niet samen ze worden maandelijks voor niks betaald,laat ze wat doen voor land/volk..

  mijn voorstel elke verdachte boef schurk oplichter verkrachter direct neer schieten..dan heb je ook geen last van ze meer en kost de staat niks aan onderhoudt bewaring..


  Maak melding

 6. Wat velen niet willen of kunnen inzien, op de parasieten en poep(geld)vliegen na,die deze regering tot stand hebben gebracht,is het feit dat men op leiders heeft gekozen die op meedogenloze wijze tijdens de jaren tachtig een heel land en volk de verdoemis in brachten. Men heeft willens en wetens onverschillig vanwege hun domheid gestemd om wetverachters,moordenaars,drugsbonzen,geweldenaars, terroristen en bankrovers. Welk voorbeeld hebben jeugdigen als het thuis ontbreekt aan het goede voorbeeld. Baas en Lon. Misdaad loont, en heeft deze twee warlords materieel voorspoed gebracht, daarom stemden deze jeugdige idioten die denken dat onberechte mensenrechten schenders zegen,voorspoed,veiligheid en rust zouden brengen op de ndp en acleiders.

  Wie het niet willen weten of horen zullen de jaren tachtig opnieuw beleven, zevenmaal erger. en geen valse tienden eisende pastoor, nog zijn volgelingen zullen een kering in kunnen brengen. Ze houden vast aan de vele misleidingen en leugens, hebben meer liefde voor genot dan God. Hoe anders zou de uitslag zijn geweest als al die zgn pastoors een andere boodschap zouden prediken. Het ware evangelie insplaats van voorspoedevangelie. Daarom zullen ze zwaarder straf krijgen om hun valse leer aan onnozelen, geef geef….en neem srd.6.000,- voor geestelijk advies. Net als de bonumang die graag ontvangt van zijn domme klanten. Het resultaat zal rampzalig worden.


  Maak melding

 7. Jammer dat dit allemaal plaats vind in Suriname. Vroeger, 30 jaar geleden, was hiervan geen sprake. Waarom denken de meeste mensen?
  Welnu, ik zal enkele antwoorden geven en wellicht worden deze herkend.
  1 – Er was sociale controle
  2 – Er werd gestraft zowel op school als thuis
  3 – De binnenland bewoners (zg. bosnegers “djoeka’s” en indianen) kwamen nauwelijks voor in de stad. Waren zij er wel dan pasten zij zich aan.
  4 – Vielen onder Nederlands gezag en dat werd keihard erin gehamerd (rechterlijke macht gescheiden van politieke macht)
  5 – Corroigerend optreden werd geaccepteerd mede door goede huiselijke opvoeding.
  hiertegenover staan de oorzaken die deze beesten hebben voortgebracht.
  1 – Binnenland bewoners komen naar de stad
  2 – De meeste binnenland bewoners zijn ziet geschold en werkeloos doch willen wel een leven hebben die veel geld vraagt.
  3 – De sociale controle van de binnenland bewoners (grotendeels de djoeka’s) word anno heden niet meer erkend (opperhoof heeft geen macht meer).
  4 – Wapens worden aan de verkeerde personen gegeven
  5 – onze regeermacht heeft zijn grenzen bereikt als gevolg van kortzichtigheid, hebzuchtigheid en bovenal ontwikkelingsplafond die is bereikt door de vele brain drain als gevolg van de wijze van besturing van het land (ikke eerst en dan familie en dan vrienden, niks geen personen die capabel zijn om een job te doen qua opleiding en ervaring)
  etc etc etc
  Ik kan zowat 24 uur doorgaan met het opsommen van redenen waarom het zo is.

  Ben ik de domme of zijn zij de dommen?
  zoals op dit forum is aangegeven door Sheela
  “doden in plaats van gevangen nemen”, want dood zijn kan geen herhaling plaats vinden en dat is juist wat er gebeurt deze moordenaars / rovers schrikken nergens van terug.
  Voer de doodstraf weer in.
  Maar let wel, de meeste ter dood veroordeelden zullen de achterban zijn van Brundsie want deze soort brengt de meeste onheil en verdriet bij ons.


  Maak melding

 8. Deze regering heeft al zoveel beloofd…..

  Gezien de huidige omstandigheden is er geen sprake van democratische rechtstaat en dat was al onder de vorige regering aan de orde.

  Meneer Bouterse heeft vertrouwen gekregen omdat deze man steeds DEMOCRATIE in zijn mond nam. Nou Nou, uh, is er sprake van democratie als rechters als Charan samen met advocaten als Dharmindernath Moerahoe en Frank Truideman vergezeld met notaris Soerdjbalie een crimineel netwerk vormen?????

  Uw minister van justitie, uw parlement en het hof van Justitie zijn op de hoogte gebracht van de corrupte praktijken van rechter Charan en derest van het zooi!

  En wat doet deze regering? Waar is hun grote mond gebleven? Dit is kiezers bedrog.

  Natuurlijk gaat men roven, stelen, en moorden om genoegdoening. Die lamlul van rechter Charan zit waar die zat. Als meneer Bouterse dat een democratie noemt?

  Koni sondro moni


  Maak melding

 9. Criminaliteit is doodnormaal!!

  De Surinaamse regering, en deels van haar bevolking doen corruptie hand in hand overgaan, en het neutrale deel van het volk leeft in een angstpsychose, want de duivel is God himzelf!

  De Surinaamse regering belooft haar burgers regelmatig gouden bergen, vaak zonder resultaat. Ik betwijfel wel of dat allemaal wel waar is dat de regering haar taken overal verstek laat gaan. Toch bemerk ik wel terdege vooruitstrevende veranderingen in Suriname, daarnaast is het voor de hand liggend dat een groot aantal beloftes „godsonmogelijk“ gerealiseerd kunnen worden, in een land waar diverse bevolkingsgroepen in grote verdeeldheid samen wonen en waarvan velen behept zijn met slavenbloed, aangezien voor „gouden bergen“ meer dan alleen maar een belofte nodig is. Namelijk de hoofdingrediënten ontbreken, dat zijn éénheid en saamhorigheid. Blijkens onder meer het feit, dat de meerderheid van het belanghebbende surinaamse volk van de top tot laag allooi in deze moderne tijd het nog steeds niet met elkaar kunnen vinden.

  In Holland heb je landgenoten die meestal aanelkaar geplakt zijn, je weet nooit of je een goeie voor je heb. Vaak dezelfde situatie zoals in Suriname, vandaag zijn ze Katholiek, morgen Christen, overmorgen Heiden, over een week boeddhist, een jaar later zijn ze Vrijdenkers en dan weer Moslim en zo gaat dit maar door. De meesten echter huichelen met de Hollanders mee en het gekonkel over Bouterse is niet van de lucht. Dit soort Surineds zijn niet serieus te nemen gelet op de cynische weerwoorden die zij op waterkant naar elkaar toeschrijven oftewel over en weer met slijk gooien. De één weet het beter dan de andere, en telkens overstijgen zij elkaar in praatjes en hanengedrag. Ik zal het zo stellen; „In Nederland krijgen Bouterse en Surinamers altijd de schuld”.

  Er is weinig hoop op éénheid tussen Surinamers onderling. Dit zal ik illustreren met slechts één voorbeeld;
  Bij een hardloopwedstrijd staan 10 hardlopers klaar voor de start, maar eer de wedstrijd begint slaan ze egoïstisch allemaal een kruis, want ieder wil de eerste en de uitverkorene zijn. Als de één wint denkt deze meestal dat hij geweldig is en dat god hem/haar uitverkoren heeft boven al de andere 9 hardlopers, tweedracht zaaien is ook een hobby van god. En meestal gaan verliezers huilen en stom doen omdat het oog van hun god niet op hun is gevallen, en dat is balen als een stekker natuurlijk. Bijna iedereen wil winnen en uitverkoren zijn, maar alleen de sterke overwint in deze, en dat is nou typisch religieus gewauwel.

  De ongeschreven Natuurwet bepaald dat de sterkere de zwakkere dient te koesteren. Ieder mens heeft talenten en vaardigheden wat niemand anders heeft, niemand kan de ander overtreffen. Waar de één sterk in is, is voor de ander wellicht niet zijn „goeiste vak”, andersom ook. Mensen hebben elkaar nodig om het leven voor elkaar te vergemakkelijken en niet om het voor elkaar te verzieken . Op grond van bescheidenheid is iedereen even sterk en ieder mens presteert evenveel. Ook iemand die volgens kritische ogen erg lui is en bijna de ganze dag in bed doorbrengt en verder geen sikkepit uitvoert, presteert ook zeer enorm. Menigeen zou een luilak niet kunnen evenaren in luiheid, want het is een „prestatie” om zo te kunnen zijn, je moet het wel kunnen. En wedden dat het merendeel bij een luilak-, en slaapwedstrijd het onderspit zou delven? Een wedstrijd behoeft geen winnaar noch verliezer, want winnaars en verliezers komen slechts voor in de denkwijze van de snode godsdienstige wereld.

  Ik lees hier dikwijls termen als massamoordenaar en criminele president Bouterse en de rest die deel uitmaakt van zijn regering zijn oliedom, evenals de Surinaamse burgerij die voor Bouterse zijn, worden door Surineds en door tegenstanders van Bouterse gescandeerd als ezelachtige figuren, buriki’s en domme Surinamers omdat zij Bouterse in hun hart hebben gesloten.
  En wie denkt men dat de gelovige mensheid eeuwenlang heeft aanbeden en nu nog steeds aanbidt, vooral ook door goedgelovige Surinamers? Dat is de massamoordenaar en topcrimineel „God „ derhalve zijn deze aanhangers automatisch medeplichtig aan alle misdaden die hun „Here/Allah“ ooit gepleegd heeft in vroegere tijden en recentelijk nog, door zijn volgelingen aan te zetten tot wereldwijde mensenrechtenschendingen en genocide, en het genadeloos inbeuken op weerloze slachtoffers was meer regel dan uitzondering.

  De titulatuur die vijanden aan Bouterse hebben gegeven is nietszeggend in vergelijking met wat uw vervloekte god en consorten (=kerkeenheid) op hun kerfstok hebben. God is onschendbaar toch? Dus Bouterse ook! Het verwonderd mij geenszins dat god niet toe staat dat zijn beste keus en pupil Bouterse fel bekritiseerd wordt, derhalve zal hij ook niet geneigd zijn om naar zijn aanhang te luisteren, want god is ook oost-indisch doof. De Bijbel zegt; God is almachtig en zijn bedoelingen zijn ondoorgrondelijk? maak je borst maar nat, je hebt je daarin te berusten Surinamers of knikker de bijbel massaal op de brandstapel, zo verlost u uzelf van het kwade en daarna praten wij verder.

  De meeste tegenstanders van de Surinaamse regering houden zichzelf voor de gek en roddelen graag over Bouterse terwijl zij zelf dagelijks de grootste crimineel en massamoordenaar aller tijden adoreren, precies zoals hun gemene en valse voorouders vroeger ook hebben gedaan. God heeft zijn fans gestimuleerd tot roof en moord van onschuldige mensen door de eeuwen heen en zelfs nu nog, en omdat God Bouterse als zijn beschermeling in de armen heeft gesloten dienen de godvrezenden alom ter wereld het besluit en de wil van god te respecteren en niet tegen diens wil in te gaan. Precies zoals de arrogante mensheid de genocide acties van Bush koesteren, want dat was ook gods werk, zo dient het goedgelovige Surinaamse volk en de meelopers mondiaal gezien Bouterse en Brunswijk met respect te behandelen. God is ook een massamoordenaar en rover 1-ste klas en de grootste crimineel aller tijden, die tevens leider is van een wereldwijde criminele organisatie die vandaag nog bestaat en die in de volksmond Kerk wordt genoemd. Gelijke monnikken, gelijke kappen. Geen wonder dat god niet luistert naar het gejudas en de mensenrechtenschendingen in Suriname, zijn wil is heiliger dan welke wet dan ook.

  Zo zijn de kwaadsprekerijen naar Bouterse toe en het Surinaamse volk van een legio posters hier op waterkant slechts dooddoeners, want de meesten dwepen met hun godsgeloof wanneer het hen goed uitkomt…. dus ….. „look who is talking“.
  God straft jullie mi boi, en wat staat er alweer in de bijbel geschreven over kwaadsprekerij? of lees liever de Koran, want deze is de verkapte maar nog zuivere vorm van de bijbel in originele staat, terwijl de bijbel zelf vanaf de kopie van Mohammed sedertdien een legio maal is gewijzigd en tegenwoordig gerust door mag gaan als de „ratjetoe van hutselfrutsel?? Vraag maar aan Choennie de pastoor, die moet dit weten. Ofschoon god slechts bestaat in het bedorven brein van godvruchtigen, kan men gerust aannemen dat god met zijn broederschap (=god de vader en zijn medeplegers de zoon en de heilige geest) tijdens hun leven kwaadaardige mensen waren geweest en alle roofovervallen, massamoorden en gewelddadige volksoverheersing door de eeuwen heen zelf hadden gepland en gepleegd in naam van hun fictieve denkbeeld, hun creatie Gods.

  Ik ben ervoor dat Bouterse nimmer in genade mag vallen en berecht dient te worden wegens de door hem en zijn makkers gepleegde misdaden op Surinaamse bodem. Ik was daar echter niet bij, derhalve kan ik de door hem gepleegde strafbare feiten niet met zekerheid beamen. Ik heb het gelezen en nogmaals gelezen, gehoord en geluisterd en ik ben er nu nog niet helemaal uit. Allemaal verwarde en wazige verhalen van landgenoten en vijanden van de Surinaamse regering waarvan ik niets kan aannemen. Stel dat, als de wilde verhalen van de gedupeerde Surinamers over Bouterse op waarheid berusten, dan moeten Bouterse en zijn helpers inderdaad hun straf niet ontlopen, want de godvrezende mens doet niet aan vergeving en dit is in schril contrast met de normen van de bijbel?

  Voor ons is het niet van belang wie wat heeft uitgespookt, voor gelovigen kennen wij slechts één straf, dat is kop eraf ongeacht de positie van de godvruchtige. Dit is ook de wil van God, ja toch? Daarentegen zijn Bouterse en Brunswijk weliswaar stout geweest in het verleden, maar dat geeft verder niemand het recht om genoemde lieden voor hun beurt te berechten, daar het niet eerlijk en netjes is dat nieuwkomers vooraan de lijst worden geplaatst van een reeks wachtenden voor hen. Ieder hoort in de rij te staan zoals bij de bakker of bij de groenteboer en het maakt niet uit wie het is, elk moet zijn beurt afwachten.
  God de criminele massamoordenaar en zijn kerkeenheid komen als eerste voor straf in aanmerking, en nadat de ellenlange lijst van misdadigers door de historie heen o.a. Katholieke kerkgezanten, imams, kerkelijke afgezanten o.a. priesters en alle gelovigen afgewerkt is, dan zijn we 400 jaar verder. Daarna komt nog eerst de berechting van de Amerikaanse ex-president met voorrang op Bouterse en Brunswijk, want Bush moet als eerste hangen, aangezien de door hem gepleegde misdaden veel zwaarder wegen dan die door Bouterse en Brunswijk ooit werden gepleegd. Tegen de tijd dat Bouterse uiteindelijk aan de beurt is en gestraft mag worden, dan is hij al eeuwen dood en ondertussen verheven tot een idool met een verdiende standbeeld in het hartje van Paramaribo als herinnering voor de nageslachten, en zo hoort het ook. Want zie God heeft ook standbeelden en die zal erop toezien dat zijn geliefde pupil Bouterse er ook ééntje krijgt.

  Het grootste probleem is God en de kerkleiders over de hele wereld genomen, die eerst hun straf met terugwerkende kracht dienen te ondergaan en laten branden die hele zooi. Wikkileaks en de afrikaanse leeuw hebben reeds de Hel aangestoken waarin ze zelf zullen branden! Ik zie het als genoegdoening dat gelovigen elkaar kelen en daarom ben ik voorstander van o.a. Bashir, Al Qaeda en andere militante godsdienst groeperingen die middels zelfmoordacties andere gelovigen in stukken doen ontploffen. Ik doneer graag deze noeste arbeiders, zij doen tenminste wat hun god/allah van ze verlangt, dat zijn in mijn ogen rechtvaardige mensen, ik geef ze groot gelijk in hun streven, want het kwaad dat door hun Allah/God ooit in het leven is geroepen ter onderdrukking van medemensen moet met wortel en al worden uitgeroeid. Als hun jihad acties veelvuldig plaatsvinden wordt de onschuldige mensheid spoedig verlost van de tirannie van god/allah met zijn hele santenkraam. Laat ze maar elkaar van kant maken en wat ervan overblijft in deze godsdienstoorlog sabel ik alsnog neer zodat zij ook heen gaan, daar waar zij feitelijk pas aan het einde van hun levensjaren worden verwacht, doch eerder mag ook!

  Wie zielig is in Suriname dient zijn beklag te doen bij de massamoordenaar en criminele god en verwacht niet van hem dat hij gehoor geeft aan uw oproep, want god is doofstom voor arme gelovige stakkers en slechte mensen herkent men aanstonds aan hun devotie, deze nemen bij het minste en geringste direct het woord god in de mond, o.a. „god bless surinam“ , „god zegen u“, „oh mijn god“, „met gods wil”, etc. enz… Pas op voor zulke mensen, ook al zijn het jouw familieleden, broer, zus, tante oom, goede buurman/buurvrouw, bigisma, bonuman, obiaman etc., want zolang zij volharden met een fictie god in hun achterhoofd zullen zij slecht blijven doen en altijd een spoor achterlaten van vernietiging, huichelarij en lege beloftes. Kan hen wat schelen, even biechten des zondags en men kan herbeginnen met waar men mee bezig was, nl. anderen kwellen.

  En de straffen die door gelovigen bij voorbaat worden toegekend aan Surinaamse criminelen slaan nergens op. Hooguit dient men de rovers tot de orde te roepen, geef ze geld, een huis en maak ze gelukkig. Ook zij hebben goed werk verricht naar de maatstaven van God en de bijbel. Immers de criminelen die gemoord hebben, hebben de slachtoffers een goddelijke dienst bewezen, ze zijn alvast in de hemel zoals Bouterse en Brunswijk volgens insiders ook hebben gedaan ten opzichte van hun slachtoffers. Dat is ook de wil van God om het criminele netwerk gestand te houden.

  django


  Maak melding

 10. Beste Sheela,
  Ik ben het niet met je eens. Een mens doden kan en mag niet. God heeft leven gegeven en God mag leven nemen.
  Je zult wel zeggen en de man of vrouw die ze hebben beroofd/verkracht/doodgeschoten dan?
  De rechter moet dan de juiste strafmaat bepalen
  Doe je dit niet dan bestaat de kans dat
  1. Politieagenten te snel naar hun wapen zullen trekken en misschien onschuldigen doden
  2. Criminelen steeds verder zullen gaan in hun daden. Enerzijds om wraak omdat (criminele)vrienden zijn doodgeschoten, anderzijds omdat ze eraan gewend zullen raken dat agenten klaar staan om te schieten.
  Mensen gaan nu eenmaal steeds verder in hun daden
  Ik begrijp je reactie wel, maar ik heb liever een rationele reactie dan een emotionele reactie.


  Maak melding

 11. Er moet een nieuwe volkstelling c.q. meldplicht komen voor alles Surinamers in het land. Gekeken moet worden naar wat ze aan het doen zijn. Zowel in de stad als in het binnenland. Er moet een zekere volksadministratie zijn, wie zich waar bevind en wat hij of zij doet in het dagelijks leven.

  Suriname weet meer over de toeristen die 3 formulieren per bezoek moeten invullen dan over zijn eigen volk.

  Doel is om na een wet van werk en leerplicht, de nietsnutten verplicht bezig te laten zijn voor het eigen bestwil.

  Weigeraars moeten zwaar gestraft en heropgevoed worden. Vast staat dat er in sommige gezinnen men zeer tekort geschoten is met het opvoeden van kinderen qua discipline, normen en waarden. Waardoor deze kinderen ernstig zijn gaan criminaliseren.


  Maak melding

 12. @ degene die voorstander zijn van de doodstraf.
  In Amerika heb je de doodstraf en toch zitten de gevangenissen daar bom vol, dus mijn vraag is schrikt het af ? ik zelf denk van niet.
  In de sommige islamitische landen worden handen en voeten afgehakt toch komt criminaliteit voor in die landen.
  Steeds driester.
  Dit stuk staat geschreven op http://www.dewest-online.com Keerpunt Wat is Suriname toch veranderd in de afgelopen decennia.Een mensenleven is,naar het schijnt, helemaal niets meer waard te zijn en de voorbeelden liggen er in mate.Keerpunt is van mening, dat de deur voor deze misdadige ellende is opengezet op 25 februari 1980. Vanaf dat moment heeft men laten zien, dat door middel van geweld en misdadig handelen alles mogelijk is en te realiseren is.Het met het grootste gemak benemen van andermans leven is op die dag nadrukkelijk vertoond en daarna velen malen herhaald. Het doden van een ander om wat voor eden dan ook werd gemeengoed in Suriname en niemand is thans nog echt geschokt als er weer eens iemand om zeep is gebracht. De moorden van 8 december 1980 hebben het volk laten zien, dat van staatswege het ook mogelijk is om ongestraft politieke andersdenkenden te kunnen elimineren. wie dit in zijn geheel wil lezen moet maar kijken op http://www.dewest.com.


  Maak melding

 13. Amen broeder Django

  Ik hoop dat bepaalde mensen al is het maar een beetje wat kunnen leren van je gedachtegang.
  En zicht kunnen krijgen op de realiteit wat hard maar waar is.
  Ik ben geen schrijver of prater maar een denker maar je denkwijze strookt met de mijne.


  Maak melding

 14. #7 @ Paradjukaman

  ” Die zogenaamde “doodschietwet” van meneer Santhoki heeft dus geen zoden aan de dijk gezet.”

  BIJ MIJ WEL HOOR!

  Op allen die op jou lijken en zich ongevraagd toegang verschaffen tot mijn prive domein los ik altijd eerst een waarschuwingsschot tussen hun ogen. Pas dan roep ik de hulp in van de politie.

  Inmiddels heb ik ook vrouw en kids voorzien van een schiettuig. En ik moet zeggen dat hun vaardigheid met dit speeltje briljant te noemen is.
  Dus kom maar op als je het durft; wij wonen in hetzelfde district als jij.


  Maak melding

 15. Met dank aan de zelfstandigheid. Wat heeft het de Surinamers opgeleverd? Ja een kleine groep heeft zich enorm verrijkt. De groep die voor de zelfstandigheid totaal onbetekenend was.
  Voor het overgrote deel van de Surinamers is het alleen maar slechter geworden.
  Paramaribo was schoon en een pronkjuweel. Kijk maar hoe Willemstad nu nog is.
  Paramaribo was veel mooier.


  Maak melding

 16. Deze criminelen zullen snel op-gepakt worden.
  Ik heb verder het gevoel dat het misschien politiek gemotiveerd is , om deze regering te distabiliseren . Deze criminelen moeten begrijpen dat zij hun leven aan het verkwanselen zijn . Worden zij gepakt , zoals velen tot nu toe , dan zullen zij hard gestraft worden .


  Maak melding

 17. Alsof het zal uitmaken of er wel of niet een ambassadeur in nederland aanwezig is .Ze hebben al jaren niks dus nul,nul gepresteerd [V.H.P].Het zijn een paar gelukzoekers die denken om grond gratis te krijgen via hun maatjes.Alle mensen die hier in nederland, de surinamers zogenaamd steunen is al achterhaald dat het om eigen belang gaat.Een echte surinamer woont ter plekke en helpt om suriname te ontwikkelen niet met een afstand bediening.


  Maak melding

 18. Als de gedragingen van politici van zowel de coalitie als de oppositie gedurende enkele decennia worden geanalyseerd, komt men blijkbaar tot de ontdekking dat zij geen opposanten van elkaar zijn. Integendeel kan de conclusie worden getrokken dat zij een gemeenschappelijk slachtoffer maken. Bij het leveren van commentaar na het bestuderen van hun handelingen, krijgt men op een ‘zwak moment’ het gevoel dat men een negativist is. Niets is minder waar. Onze politici plegen daadwerkelijk handelingen die niet stroken met de ethiek en hun beloften. Natuurlijk worden enkele goede daden gepleegd, maar daarvoor worden zij immers gekozen.
  De laakbare handelingen worden echter in de hand gewerkt door de passieve en/of labiele houding van de bevolking. Onze egocentrische, hypocriete en ‘vriendje’ geaardheid, leidt ertoe dat wij noch liefde kunnen opbrengen voor het land, noch een eenheid kunnen vormen. De volgende handelingen van onze politici openbaren de eerder genoemde eigenschappen. Een voorzitter van een afbrokkelende politieke partij koos ervoor om zijn eigen positie bij een parastataal bedrijf via de groene tafel veilig te stellen en niet zoals beloofd, op die ene zaterdagmorgen voor ‘VCB’, om de benoeming van een crimineel in een veiligheidsorgaan in het parlement aan te vechten. Bij de dood van een politicus wordt die de hemel in geprezen door snikkende collega’s, ondanks zij op de hoogte zijn van vele walgelijke handelingen en hem altijd hebben bevochten. De benoeming van allerhande figuren in de waardige functie van districtscommissaris werpt reeds haar wrange vruchten af. De opmerking van een hoge autoriteit tegen een decadente politicus, tijdens de toespraak van een beëdigde, was daarom niet verwonderlijk: “Pe yu fen disi?”
  De kinderen van oppositionele politici worden nimmer met ontslag gedreigd, maar wel ambtenaren aan wie een politieke kleur wordt opgeplakt. Vaste aanstellingen van figuranten worden binnen een week verwezenlijkt, terwijl die van oprechte en capabele Surinamers worden geweerd. Walgelijk is het benoemen van een tot bisschop gebombardeerde tweede generatie ‘frommellaar’ tot adviseur met een hoog honorarium. Er wordt uitgekeken naar het moment waarop door middel van handoplegging alle problemen en ziekten in het land zullen verdwijnen. Het vasthouden van hoogbejaarden aan posities binnen het machtscentrum van politieke partijen, zoals bij een tot een kleine ‘odo famiri’ getransformeerde partij, geeft geen goede hoop. Men moet lering trekken uit de les van één partij waar, als gevolg van pressie met als resultaat de overname van de leiding door een dynamische persoon, de onkunde en disacceptatie van de vorige voorzitter manifest wordt.
  Het is onvoorstelbaar dat men een immoreel figuur als woordvoerder van de hoogste autoriteit blijft aanhouden, terwijl er capabele individuen ter beschikking zijn. Onvoorstelbaar is de benoeming van bewezen niveauloze figuren als speciale afgezanten van het hoogste gezag. Er kan worden gesteld: ‘stultorum infinitus numerus est’ (het getal der dwazen is oneindig). Als verder in aanmerking wordt genomen dat: -het standaard beeld van onze ‘tienerjongens’ is; lang haar, oorbellen, ‘pingziek’, schoolverlater en verwijfd gedrag- het beeld van onze opgeschoten meisjes wordt gevormd door; tatoeages als ‘all eyez on me’ onder de stuit, ‘tigri spoor’ op de borst, een vlindertje ver onder de navelpiercing en in staat zijn alles te doen om een ‘blackberry’, dan is de conclusie blijkbaar terecht: ‘Het komt nooit meer goed!’
  PS: Opdracht aan de President: faciliteer onze manschappen om de twee bewezen decadenten binnen de coalitie met wortel en tak uit te roeien; ontwaak de militaire inborst met betrekking tot ‘Tigri’.-.

  Drs. Frits Lalay


  Maak melding

 19. wikileaks, je blijft Bouterse maar overal de schuld van geven,ja we weten wat hij gedaan heeft,maar moet je dit nu altijd en altijd maar herhalen?
  wat denk je dat het hier in Nederland zo veilig is? Idere dag wordt er iemand vermoord of doodgestoken, vinden berovingen plaats,gebeuren er criminele dingen.
  Ik voel me WEL veilig in Sur en wil er zelfs gaan wonen.


  Maak melding

 20. In troebel water is het goed vissen! Blijkbaar ontgaat het ons dat deze wanorde met een factor 10 is vermeerderd na het aantreden van veroordeelden.

  Verder is de voorspelling dat wij veilig op ons veranda kunnen zitten uitgekomen.
  De moordenaar onder de moordenaars, keizer Bigi Mofo I heeft dit immers toegezegd.
  Het enige dat hij eraan toe had moeten voegen is;
  aan het eind van dit jaar kunt veilig op uw veranda zitten, vergeet u uw uzi dan niet te allen tijde doorgeladen bij u te dragen.


  Maak melding

 21. Een man is vanochtend in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) overleden aan opgelopen verwondingen. De man is iets voor half twee in de nacht uit een rijdende auto beschoten. Dit gebeurde op de kruising Saramaccastraat en de Zwartenhovenbrugstraat.

  De aanhangers van deze regering vinden het raar dat de criminaliteit is gestegen. Rare jongens en meisjes zijn het die onberechte moordenaars en drugsbonzen een kans hebben gegeven. Nu kijken ne zitten ze sip te kijkenlangs de kantlijn, wachtende op de volgende bermshow wiens schuld het is. Het is zoals een goddeloze gek ene django het schreef…..het is God’s schuld en niet de duivel.


  Maak melding

 22. Dat de criminelen in Suriname keer op keer veel lef/zelfvertrouwen ten toon spreiden,heeft deels ook te maken, door dat er in hogere kringen in Suriname absoluut géén Moreel heerst !

  Politie & Justitie en dé bewakingsburo`s zijn zelf niet integer bezig ! Er zijn medewekers van deze organisaties die informatie door spelen naar de figuren in de Surinaamse gemeenschap die niet willen deugen én SUPER Crimineel bezig zijn !!!!! Hier naar moet er,zo spoedig mogelijk gekeken worden !!!!! Dóór die rand debielen wordt het Surinaamse gemeenschap keer op keer ontwricht.

  Hoe lang gaan wij(zij) dit lijdzaam toe zien ???????? Wie stelt de grens ? Tot hier en niet verder ! Genoeg is genoeg !!!!!!!!!

  Groet, ram ram,goeda hafies (veel wijsheid )


  Maak melding

 23. Een ieder is voor een hardhandig optreden.
  Ik doe er een schep bovenop !!
  Politie en leger gezamenlijk patrouilleren en elke op heterdaad betrapte RAT direct afranselen en afmaken!!
  Surinamers…letten jullie goed op elkaar.
  Want er zijn altijd van die criminele allata’s die mijn/ons land tot een bananen-republiek willen maken.
  Een ding is zeker..Als ik een dader in mijn vizier heb,schiet ik hem zonder pardon DOOD.
  Lang leve de dalla-scotoes.Lang leve de police intelligence.Saaf safrie wo tjier ding !!


  Maak melding

 24. Suriname een prachtig land, met overwegend heel veel lieve mensen, is misschien niet zo veilig als wij allemaal zouden willen, maar dat zijn veel landen ook niet, in deze wereld, waar een mensen leven steeds minder waard is, is er volgens mij nog hoop voor de Surinamer.

  Nu het toerisme een bron van inkomsten is voor veel Surinamers, hoop ik dat de criminaliteit, daar geen halt toe roept.

  ik ben geen trotse nederlander, en schaam mij voor het verleden,wat wij hebben gedaan,in Suriname, en daarom ben ik gelukkig met mijn Surinaamse vrouw, en doen wij hulp projecten in Suriname, om vanuit mijn visie, iets terug te doen voor een prachtig land, met een bevolking, uit diverse werwelddelen.

  Jan.


  Maak melding

 25. Ik vind het jammer als nederlandse van Surinaamse komaf, te moeten constateren dat Suriname wordt afgeschildert als te zijn: onveilig. Overal op
  deze aardbol wordt geroofd en gemoord.Wij moeten samen met de Regeerders en wetsdienaars gaan zorgen dat Suriname weer veilig wordt. Dit kunnen de wetsdienaren niet alleen maar met zijn allen bereik je veel meer. Natuurlijk moeten mensen die verantwoordelijk zijn voor deze strafbare feiten berecht en gestraft worden. Maar het mag ook niet zo zijn dat wij gaan doden, want dan vergeldt je kwaad met kwaad. Men moet om te beginnen meer gevangenissen bouwen zodat mensen die anderen doden gestraft worden en geisoleerd worden van anderen die een minder zwaar vergrijp gepleegd hebben zodat deze groep door scholing weer kan terugkeren in de maatschappij. Het zijn vaak groepen die niet de kans gekregen hebben om zich te ontwikkelen, door problemen in huiselijke sfeer en zolang je de oorsprong niet kent kun je het niet aanpakken. Verder is het ook aan de mensen die daarvoor zijn opgeleid om ook hun werk naar behoren te verrichten. laten wij ophouden elkaar te beschuldigen.Een ieder krijgt in het leven wat ie verdient vroeg of laat. Wie verderf zaait zal ook verderf oogsten.


  Maak melding

 26. Die zogenaamde “doodschietwet” van meneer Santhoki heeft dus geen zoden aan de dijk gezet.
  Paraman

  Aan paraman,

  De wet is helaas niet door alle instanties doorgekomen men heeft het bewust tegengas gegeven omdat men bang was dat er marrons zouden worden doodgeschoten en dat doet pijn.
  Men heeft willens en wetens tegengewerkt dit hebben we te danken aan de diklip die toen de scepter zwaaide.
  De bep en abop waren bang dat de marron bevolkingsgroep zou slinken.


  Maak melding

 27. Van daadkrachtig optreden door de politie is vaak alleen achteraf sprake. Moet er geen preventief beleid gevoerd worden ipv weer achter de zoveelste boeven en moordenaars aan te gaan? Meneer de minister neem uw verantwoordelijkheid of laat het over aan iemand die er meer verstand van heeft. Mooie pakken en praatjes heeft het volk niets aan. President wanneer treedt u corrigerend op? Het volk is bang, heel bang.

  Ingezetene


  Maak melding

 28. Ook voor ’80 was er misdaad.Maar toen was de percentage van de opgeloste zaken bijna 100%.Maar na 80 zijn er muren gebouwd om misdadigers waardoor de pakkans van bepaalde lieden gereduceerd zijn tot nul.Wij weten allen wie de aanzetters zijn van de occupatie maar kunnen die personen niet aanpakken omdat ze met politieke macht bekleed zijn.Zo kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat de rooftochten geïnitieerd zijn door politici[mindere goden]waardoor er geen arrestatie’s verricht worden.

  Cobie.


  Maak melding

 29. De één wil ze doodschieten, de ander zegt dat het politiek gemotiveerd is.
  Ik zeg dat dit probleem met de binnenlandse oorlog te maken heeft. veel jongeren uit het binnenland zijn Getraumatiseerd niemand denk eraan om deze landgenoten Professionele hulp te bieden. hoe komt het dat bepaalde groepen binnen de samenleving over vertegenwoordigd is in de criminaliteit en in de gevangenissen.
  Censuur zal mij de mond nooit snoeren en vooral als wordt toegepast ten gunste van groepen of personen die het nooit respect hebben getoond voor de vrije meningsuiting en de pers vrijheid.


  Maak melding

 30. Klopt Wie moord en verderf zaait zal dat ook oogsten.De boom van al deze ellenden is op 25 februari 1980 gepland nu zijn wij de gevolgen aan het oogsten, sterker de zaaiers van toen zijn de rolmodel van nu .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.