Suriname vraagt advies Zuid-Afrika over goud

16

PARAMARIBO, 1 okt – Suriname wil advies van Zuid-Afrika over deelname in goudwinning. Dit zegt minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken. De ervaring van het Afrikaanse land is best te gebruiken bij het uitzetten van een strategie. Zoals het opzetten van een eigen bedrijf.

Het succes van Staatsolie moet minstens te evenaren zijn. “Waar we hulp nodig hebben van buiten, zullen we die moeten gebruiken. Maar we mogen niet dezelfde fouten maken als andere landen”, zegt Lackin tegenover de Times of Suriname. Daarom wordt ook advies ingewonnen bij andere landen. Ecuador bijvoorbeeld. Suriname wil actief deelnemen in de goudindustrie. Die is zo lucratief dat slechts genoegen nemen met royalty’s niet bepaald slim lijkt.

Een eigen bedrijf is op zich geen slecht idee. Goud is zonder twijfel een product dat makkelijk kan worden afgezet. Anders dan aardolie is het ook een product dat makkelijk verleidt tot diefstal en corruptie. Het ooit bloeiende publieke mijnbouwbedrijf Grassalco ging deels ook ten onder aan corruptie en nepotisme. Vooral die eigen ervaringen moeten meewegen bij wat voor strategie ook. Anders staat Suriname voor het zoveelste economische avontuur.


16 REACTIES

 1. Ja ndp jongens en meisjes, we gaan wederom advies vragen aan arme derde wereldlanden, maar nu geen spaanse,libische, maar afrikaanse stijl.
  In de meeste van deze landen die worden of werden geregeerd door zieke megalomanen heeft er veel strijd gewoed om hun behoud van macht. Nog steeds is er strijd in afrika om delfstoffen, diamant,goud etc. Wie hebben er al die jaren van geprofiteerd? Wie anders dan de leugenachtige zieke megalomanen. Het overgrote deel van de afrikaanse bevolking wordt door hun eigen gekozen megalomaanse leiders,beroofd,verkracht,vermoord, belazerd, onderdrukt. Hetzelfde staat jullie domme jeugdigen en domme aanhangers te wachten. Roof, misleiding en onderdrukking. Ook zullen afrikaanse criminelen zich komen vestigen voor allerlei duistere praktijken. Soort zoekt soort. Met een pres aan het hoofd van deze zieke marionettenregering die vol van volksverraders en opportunistische parasieten zal het van kwaad tot erger worden. En het is begonnen met de misdaad en zal ook eindigen met de misdaad en haar aanhangers. Leve deze onberechte moordenaars regering…..dankzij de oliedomme aanhangers…

  .Over aan de orde van de dag…….De 78-jarige Lie Kiem is vermoord in zijn woning aan de Powisiestraat te Morgenstond. De man woonde alleen en werd vanmorgen dood aangetroffen. Zijn honden waren vergiftigd.

  Tot gisteravond negen uur was de persoon die let op Lie Kiem nog met hem. Vanmorgen toen de man aankwam bij de woning, zag hij dat de honden waren vergiftigd. Hij schakelde de politie gelijk in.

  Nadat de politie de woning betrad, bleek dat het huis overhoop is gehaald. Lie Kiem werd dood aangetroffen. De politie is bezig met het onderzoek en het afnemen van verhoren. Er konden nog geen details worden verstrekt.

  Woensdag overleed Jozef Jusia (75) in het ziekenhuis. De vorige week werd in zijn woning aan de Uranusstraat ingebroken. De man werd mishandeld en beroofd. Jusia woonde alleen. Hij overleed aan de gevolgen van de mishandeling….met dank aan rastafaria en co….veiligheid werd beloofd, maar het wordt steeds onveiliger..de vloek der criminaliteit..door te stemmen op moordenaars.

  De begroting over het dienstjaar 2012 is symbolisch wel aangeboden aan De Nationale Assemblee, maar de leden kunnen er nog niet over beschikken. Vooral oppositieleden beklagen zich erover dat zij na de rede van president Desi Bouterse donderdag, geen exemplaar konden krijgen. ….gewoon een stel volkverlakkers die elke maand door de domme aanhangers worden onderhouden.

  Goudsector zal versneld worden ontwikkeld ..met als gevolg versnelde vervuiling en ontwrichting van het milieu…straks drinken de domme aanhangers zonder het te willen of te weten kwiksap

  Criminaliteitsbestrijding topprioriteit regering ………..hahahaha….doordat er een criminele vloek over dit land heerst zal de bestrijden ook het vroeg of laat begeven, daar er grote onberechte wetverachters en moordenaars en drugsbonzen de macht is gegeven. Dit is hetzelfde als de duivel met de duivel bestrijden. Wacht maar af domme duivelaanbidde aanhangers.

  President: Veiligheid op gestructureerde wijze uitvoeren…..wat een grote grap

  Suriname moet belangrijkste voedselproducent worden..met onze mentaliteit, vooral die van de gezagdragers …is dit weer een grap die de domme aanhangers wordt voorgehouden.

  President zinspeelt op nationalisering stuwmeer …wegens gebrek aan knowhow en onderhoud spat de boel uit elkaar, gevolg over enkele jaren…..kokolampoe, frofaja en ndpezels als openbaar vervoer op de weg. Back to african roots.

  Surinaams Staatsgoudbedrijf komt eraan ….Mijn goudbedrijf zou geloofwaardiger overkomen…met al die zgn veiligheidmannen en pionnen die de zaak coordineren.

  Veel agenten losgelaten op vergiftiging commissaris…dit kan alleen uit het brein komen van moordenaars. Vele vermoeden al uit welke hoek, ook de domme aanhangers beginnen zich af te vragen…sang e pasa….politie no bun…meki baas poti militair…een duister scenario is gaande.back to the eigthies.


  Maak melding

 2. Is het nu echt zo moeilijk om wat te verdienen aan goud dat er om kennis gevraagd moet worden?Het goud is aan de oppervlak te vinden.En de werkers zijn er al op de velden.Koop dan het goud van de delvers op en verkoop het met winst!Van concessionarissen valt er niet veel te plukken.

  Cobie.


  Maak melding

 3. Als er werkelijk een goud verwerkingsbedrijf wordt op poten gezet dan zou er heel goeds zijn voor deze regering.Eeen goed naam kunnen maken.Hoop niet later wordt kapot gemaakt(net als de staatsolie bedrijf/die werd wel gepoogd door de NDPers getracht).


  Maak melding

 4. ‘Surinamers en regeermacht Wilders’
  zondag, 02 oktober 2011 04:44

  COLUMN – Wij Surinamers in Nederland denken dat wij gevrijwaard zullen zijn als Wilders regeermacht krijgt! Sommigen denken dat deze man zich alleen richt op de Moslimgemeenschap, althans hij doet voorkomen alsof, maar intussen bouwt hij zijn positie op! Tussen de regels door loopt de rode lijn om alles wat niet origineel Nederlands stelselmatig is te elimineren. Kijk maar zijn houding in het parlement als het gaat om de dubbele nationaliteit, het vreemdelingen- en …

  asielzoekers beleid en de positie van de gekleurde mens in het bijzonder. De Moslimgedachte is het begin om in toekomst bij regeermacht alles en iedereen aan te pakken die niet van Nederlandse origine is. Ook de gekeurde Nederlander zal niet worden ontzien, dit blijkt nu met zijn voorstel om ze Nederlandse titel te ontnemen bij crimineel gedrag en ze terug te zenden naar het land van herkomst, ook al zijn ze in Nederland geboren. Een strategie dat ook uit de tweede wereldoorlog stamt en door Hitler werd uitgevoerd, waar ook de gekleurde Duitser het moest ontgelden. Ze werden zelf gecastreerd assimilatie te voorkomen.

  Wilders is heeft de teugels in handen, laten we wel wezen, hij heeft eigenlijk het meest te vertellen in de Nederlandse politiek. Hij stelt vast hoe er geregeerd moet worden en gaat over lijken. Der Fuhrer is in aantocht en dat blijkt uit zijn houding in de tweede kamer, waar hij alles en iedereen op schandelijke wijze schoffeert en met de vloer gelijk maakt. Zelfs de parlementsvoorzitter werd lamgelegd, zij durfde deze man niet tot orde te roepen tijdens zijn kanonnade aan beledigingen en het overschrijding van alle ethische fatsoensnormen tijdens de debatten.

  Het zijn niet Premier Rutte en zijn vervanger Verhage die Wilders gedogen, maar het is net andersom, Wilders gedoogt de beide opportunistische heren om te kunnen regeren, intussen worden wij doodgewoon in de maling genomen! Kortom Wilders heeft de teugels goed in handen, deze ex-liberaal houdt de opportunisten Mark Rutte (VVD) en Verhage (CDA) stevig in de wurggreep en houdt de sleutels goed op zak.

  De droom van de beide heren is uitgekomen, maar heeft desastreus gevolgen voor de samenleving en politiek Nederlandse. Wilders is de cipier die uitmaakt wanneer en hoe de heren zich mogen gedragen om lucht te scheppen. Een totaal nieuwe dimensie van gijzelen c.q. gevangenhouden in de eigen cocon. W is De eertijds uitgerangeerde dissident van de VVD is nu de baas geworden van de premier Rutte en daar geniet hij met volle teugen van.

  Heel slim heeft Wilders kans gezien om de hele Nederlandse samenleving op het verkeerde been te zetten, inclusief regering en parlement evenals de meeste politieke partijen! Zelfs de rechterlijke macht en de media heeft hij in de tang. Dit is de werkelijkheid waar wij niet aan ontkomen…of zijn we zodanig verlamt dat niemand hardop durft in te gaan tegen deze man zijn ideologieën. Zelfs rechters durven hem niet te veroordelen, want het standpunt wordt gehanteerd dat, democratisch gezien. wij van alles mogen roepen. Onzin natuurlijk!

  Als dat zo is dan mogen andersdenkenden ook hardop denken en zeggen wat ze willen. Hij is dus een fascistisch en en vertoont racistisch gedrag, een herboren Hitler! We zouden ook hardop kunnen roepen dat de EUROPEANEN dood en verderf hebben gezaaid in Afrika en in west- midden- en zuid Amerika en ongestraft piraterij en slavenhandel hebben bedreven, waarbij mensen op brute wijze mensen werden vermoord, mishandeld en onteerd.

  Doordat de democratische vrije meningsuiting wordt gewaarborgd, kunnen we onomwonden en onverkort uiting geven aan onze opvattingen/mening op alle maatschappelijke en geestelijke terreinen zonder de ethische waarden en normen in acht te nemen! Dat is toch niet waar, dat is toch ook niet de bedoeling de democratie. Het kan toch niet zo zijn dat we alles kunnen roepen, door mensen te kwetsen, te beledigen of te vernederen. Dat is toch te gek om los te lopen in deze moderne tijd. Waar is ons zelfrespect en eigen waarde gebleven?

  Vlijmscherpe en welgekozen woorden kunnen even gevaarlijker zijn als wapens dienen, want woorden kunnen meer kracht hebben om medemensen zonder mededogen geestelijk de vernieling in te jagen, te beschadigen of zelfs martelend te vernietigen. Daarvoor heb je echt geen wapens of fysiek geweld nodig. Geestelijk martelen, kwetsen en/of vernietigen kan ook moordend zijn en werd toen ook door de Duitsers gehanteerd. Wilders heeft de ruimte gekregen gif te spuiten in onze samenleving en kon daardoor kwetsbare goedgelovige mensen beïnvloeden. Deze methode mist elke vorm van beschaving, redelijkheid en tart elke fatsoensnorm in het bedrijven van politiek. Het is daarom onverantwoord en krankzinnig dat zulke mensen regeermacht krijgen.

  Veel Surinamers denken dat zij gevrijwaard zullen zijn en dat deze man zich alleen richt tegen de moslimse gemeenschap, de tijd zal het leren. Ik hoop dat ik het helemaal mis en het getij zal keren om uiteindelijk recht te doen harmonische multiculturele samenleving op basis van gelijkwaardigheid. Dat het fascisme voor eens en voor altijd zal zijn uitgeroeid.
  Max Sordam

  Geen wonder dat Suriname voor grote zaken niet meer bij nederland aan klopt . U kunt twee dingen doen ; of je doet niets , of je gaat maatregelen voorbereiden , in het geval dat.


  Maak melding

 5. Beste Theo,

  “We zouden ook hardop kunnen roepen dat de EUROPEANEN dood en verderf hebben gezaaid in Afrika en in west- midden- en zuid Amerika en ongestraft piraterij en slavenhandel hebben bedreven, waarbij mensen op brute wijze mensen werden vermoord, mishandeld en onteerd”

  Als je geschiedenis goed kent weet je dat de Afrikanen zelf de grootste slavenhandelaren waren. Het was in Afrika big business en de 12 miljoen slaven die vanuit Afrika naar de rest van de wereld werden vervoerd door Europeanen waren gevangen genomen en verkocht door AFRIKANEN. En er zijn in 1994 1 maand tijd in Rwanda meer Afrikanen vermoord door Afrikanen ( 1 miljoen in 4 weken!!) dan in een paar honderd jaar door Europeanen.


  Maak melding

 6. Al enige tijd denk ik na het zóveelste stuk van de als politiek analist gepresenteerde bakra Jan Gajentaan: laat maar waaien! Vrijblijvend geneuzel waaraan niemand een boodschap heeft. De beste stuurlui staan nog altijd aan wal, erger nog, aan Nederlandse wal. En – tragisch voor Gajentaan – zelfs zijn matti Romeo Bravo heeft ook geen boodschap meer aan hem. Mij is het nu ook genoeg.

  Zo schrijft Gajentaan nu: “Jaarrede geeft de goede richting aan”, maar ik durf er vergif op in te nemen dat zelfs Brunswijk het niet eens met hem is, al was het maar omdat het probleem ‘grondenrechten’, dat vorig jaar nog grote prioriteit had bij Bouterse, nu opeens naar het tweede plan is verschoven. Wat Gajentaan doet is pappen en nat houden, af en toe een klein beetje kritiek, maar (té) veel geslijm om toch maar vooral iedereen te vriend te houden, vriend én vijand.

  Zijn tot op heden –terecht– belangrijkste punt van kritiek op Bouterse is diens uit verdachte kringen samengestelde schaduwkabinet, dat het reguliere kabinet tot pajongwaaiers heeft gemaakt, maar dáár hoor je hem nu niet meer over. Warempel komt aan het slot van zijn betoog ook nog even de alleen nog maar op papier bestaande A Combinatie ter sprake waar hij zegt: “Ik hoop dat de A Combinatie ervoor zal waken dat de investeringen die gedaan zullen worden, in voldoende mate ook in het binnenland terecht zullen komen.”

  Concluderend zou ik aan de ‘politiek analist’ willen zeggen: Schoenmaker houd je bij je leest!

  Rolf van der Marck

  Al enige tijd denk ik na het zóveelste stuk van de als politiek analist gepresenteerde bakra Jan Gajentaan: laat maar waaien! Vrijblijvend geneuzel waaraan niemand een boodschap heeft. De beste stuurlui staan nog altijd aan wal, erger nog, aan Nederlandse wal. En – tragisch voor Gajentaan – zelfs zijn matti Romeo Bravo heeft ook geen boodschap meer aan hem. Mij is het nu ook genoeg.

  Zo schrijft Gajentaan nu: “Jaarrede geeft de goede richting aan”, maar ik durf er vergif op in te nemen dat zelfs Brunswijk het niet eens met hem is, al was het maar omdat het probleem ‘grondenrechten’, dat vorig jaar nog grote prioriteit had bij Bouterse, nu opeens naar het tweede plan is verschoven. Wat Gajentaan doet is pappen en nat houden, af en toe een klein beetje kritiek, maar (té) veel geslijm om toch maar vooral iedereen te vriend te houden, vriend én vijand.

  Zijn tot op heden –terecht– belangrijkste punt van kritiek op Bouterse is diens uit verdachte kringen samengestelde schaduwkabinet, dat het reguliere kabinet tot pajongwaaiers heeft gemaakt, maar dáár hoor je hem nu niet meer over. Warempel komt aan het slot van zijn betoog ook nog even de alleen nog maar op papier bestaande A Combinatie ter sprake waar hij zegt: “Ik hoop dat de A Combinatie ervoor zal waken dat de investeringen die gedaan zullen worden, in voldoende mate ook in het binnenland terecht zullen komen.”

  Concluderend zou ik aan de ‘politiek analist’ willen zeggen: Schoenmaker houd je bij je leest!

  Rolf van der Marck

  Na geluisterd te hebben naar de jaarrede van de president moest ik wel even mijn wenkbrouwen fronzen. De reden hiertoe is dat ik mij toen even afvroeg: waar zal hij de financiën vandaan halen?

  Maar kort daarna realiseerde ik mij dat de president in eerdere redevoeringen, en ook de minister van Buitenlandse Zaken, beaamde dat er donoren zijn die graag in Suriname wilden investeren. Ik denk niet dat de president die plannen allemaal naar voren brengt zonder te weten waar het geld vandaan moet komen.

  Glimlachend keek hij op toen er vanuit de oppositie, grijnzend, werd gereageerd. Onze president kennende weet ik dat hij van alles zal doen om zijn beloften aan het volk werkelijkheid te doen worden. Er zijn landen die in Suriname willen investeren. Frankrijk, China, India en Indonesië hebben al laten weten bereid te zijn Suriname, de financiële hand toe te reiken. Er zit voldoende goud in onze bodem om als garantie te dienen.

  De onderhandelingscommissie met aan het hoofd Henk Ramdien moet er alleen maar voor zorgen dat er goede overeenkomsten worden getekend. Landgenoten, waarachtige Surinamers, laten wij niet pessimistisch zijn.

  H. Ramdjietpersad, Wanica

  .PS..zien is geloven, maar daar hebben deze aanhangers van onberechte misdadiger geen boodschap aan. Dus dan maar een kleine bemoedigin aan het adres van de arme oliedomme aanhangers, die dagelijks meer en meer lopen te klagen, roven,stelen en moorden.


  Maak melding

 7. @4 Theo
  Deze site heet waterkant.net
  Je gebalk moet je posten of noordzee.net oid.
  Het gaat om SURINAME. Jij bent de tweede die ik hierop moet wijzen


  Maak melding

 8. henk molenaar of wie je bent wil je het goed praten door te wijzen naar afrika hoe ze mekaar afmaken ,dus wat ik begrijp is het dan niet zon probleem voor wat ze mijn voorouders hebben aan gedaan.Wie ben jij om dat voor ons te bepalen, wat is er gebeur in sabrenia servie hebben ze elkaar ook niet afgeslacht, over de afrikanen die hun mensen gingen verkopen kan ik je vertellen dat ze het zo hadden geregeld dat die mensen daar zogenaam mensen verkochten,wat de duitsers hebben gedaan mag wel over gerauwd worden maar wat mijn mensen betreft mag t .man of wie je ben weet waar over je praat


  Maak melding

 9. Dan moet je zijn bij Harmony Gold. Tja een echte maatschappij van Hollanders dus blanken.
  Mijn Oom was daar één van de directeuren. Zo,n echte koloniaal.


  Maak melding

 10. Waarom anno 2011 steeds de slaventijd en de slavernij erbij halen. Zijn jullie soms hersenarm of hersendood?
  Altijd alles de schuld geven aan slavernij is toch een hele erge zwakte bod.
  Omdat mijn roots bij de slaven ligt kan ik er niets aan doen dat ik:
  1 – een verkrachter bent want als slaaf kon je niet en mocht je alleen in opdracht neuken.
  2 – een moordenaar ben omdat als slaaf je vrijheid alleen kon krijgen door te moorden (ook na de afschaffing van de slavernij?)
  3- een dief en overvaller en rover omdat als slaaf je alleen door te roven en stelen en te
  overvallen in het bezit kon komen van iets dat je graag wilde hebben.
  4 – een luilak omdat als slaaf altijd heel veel en genoeg gewerkt is en nu ois het tijd om feest te vieren.

  blablablablabla
  wat een gemekker steeds overhet slaafse verleden te koppelen aan het slaafse heden.


  Maak melding

 11. Henk Molenaar
  Het is de moeite niet waard je te antwoorden over je Stomme redenering. Ik zou zeggen lees dit boek met de volgende titel: “King Leopold`s Ghost”geschreven door Adam Hochschild.A Story of Greed, Terror and Heroism in Colonial Africa.Dan weet je meer om Africa.


  Maak melding

 12. De oude Egyptenaren gebruikten slaven om hun cultuur op te bouwen. De Romeinen hielden slaven voor hun legers en eigen gerief. De Mongolen gingen als beesten tekeer. De Ottomanen hadden bloed aan hun handen. De Europeanen hadden bloed aan hun handen. De Arabieren hadden bloed aan hun handen.
  De overeenkomst tussen al deze beschavingen is dat er geen enkele meer van over is, óf op instorten staat.
  Haat, onderdrukking en zelfverrijking leiden tot niets. In het verleden blijven hangen evenmin. Laten we van het verleden leren en vooruit kijken.


  Maak melding

 13. Beste Roberto,

  Ik kan je weer 10 andere boeken titels geven om weer mijn gelijk te bewijzen…

  Ik breng niet elke keer het slavenverleden naar boven om een gelijk te halen….


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.