Erfgenamen Surinaamse plantages willen fair play

13

PARAMARIBO, 1 okt – Bij de aanleg van de weg van bauxietbedrijf Suralco mag geen sprake zijn van eenrichtingsverkeer. Dit stellen de erfgenamen van de plantages in Para, waar de weg doorheen zal lopen. Er moet eerder sprake zijn van gelijk oversteken. De erfgenamen hebben een verlanglijstje.

Althans, het lijstje bestaat in concept. “We willen een rehabilitatieplan”, zegt Helmut Gezius van de initiatiefgroep Belangenbehartiging Plantages. Dat hoort sowieso al bij alle grote operaties van multinationals. Maar de mensen willen het ook echt zien. Dat er bij de aanleg natuurlijk milieu gaat sneuvelen, is een feit. Omdat de weg de bauxietreserves in het Nassau-gebied moet verbinden met de raffinaderij te Paranam, is daar alle begrip voor.

Het gaat immers om voortzetting van de bauxietindustrie in Suriname. De initiatiefgroep wil niet dwarsliggen. “Wat we willen is weten wat onze rechten zijn”, aldus Gezius. De groep dringt dan ook op overleg aan met de regering en Suralco. De maatschappij wil wel compensatie geven, maar veel ruimte tot onderhandelen lijkt er niet te zijn. De erfgenamen pikken het niet. De econoom en activist Armand Zunder is gevraagd een financieel overzicht te maken van eventuele sociale en milieuschade.

Bekijk ook:


13 REACTIES

 1. Wikkileaks,

  Normaal reageer ik niet op uw reacties,maar vind het noodzakelijk een opmerking te maken.

  Ik heb mijn reactie van 30 sept.jl. ‘Surinaamse inheemsen zijn bemoeizucht beu’ om 1.28am verstuurd in de wetenschap dat de volgende ochtend latere reacties reactie niet meer op het forum verschijnen.Het onderwerp stond al ver onder de andere onderwerpen.

  U reageerde pas de volgende ochtend om 11.38am op mijn reactie.

  Technisch gesproken heb ik het vermoeden, dat u nog toegang krijgt op het onderwerp op het forum en dus de mogelijkheid heb tot reactie. In mijn wetenschap krijgen voornamenlijk de trollen die mogelijkheid.

  U bent vermoedelijk dus een trol, die de kracht van de herhaling gebruikt om zo een mening te verkondigen in de hoop dat anderen extra gaan reageren.

  Wikkileaks, welkom tot de trollen- gemeenschap op het internet!!!
  Voor de rest, laat ik u in uw waarde.

  Wel wil ik mijn reactie van 30 sept. jl. hieronder herhalen. Die reactie heeft een verband met de Paranen en met het hier bedoeld onderwerp.

  Lees reactie:

  30 sept.2011: Surinaamse inheemsen zijn bemoeizucht beu.

  Wanneer zullen een aantal van jullie nu eindelijk leren gericht en inhoudelijk op een onderwerp te reageren?

  Ik kan het goed begrijpen dat een aantal van jullie met de pijn van het verleden worstelt en dit forum zien als een therapeutisch alternatief.

  Maar wat jullie niet begrijpen is dat door jullie emotie en ongerichtheid de buitenwereld de Surinamer, zeker in Nederland,een stereotyp beeld toebedeeld van te veel emotie, te veel ongerichtheid, geen eenheid kunnen vormen, niet van een redelijk niveau van denken en doen zijn,napraters, lullen meer dan ze doen, negatieve geesten.

  Sommigen van jullie heb ik reeds lang een gezicht van de trollen op dit forum gegeven.
  Trollen zijn goed om tot extra reacties te prikkelen en door de extra reacties op deze site, de sitehouder een kleine extra verdienste krijgt. Niets mis mee!

  Maar vergeten jullie niet dat dit forum ook door anderen bekeken en gelezen wordt. En door een deel van die anderen, onze reacties ook nog een waardering qua niveau meekrijgen.
  Het zo verkregen beeld, kan ons als groep Surinamers/Surineds schaden.

  Nu de Inheemsen.

  De Inheemsen begrijpen het politiek-economische spel in Suriname nog steeds niet.

  In West Suriname gaat het om de controle/bezit van de grondstoffen in relatie tot het belang van de staat Suriname en potentiële multinationals t.o.v. internationale verdragen

  Ik denk dat in deze politieke wisselwerking een hoofdkapitein gekozen is om in de toekomst het uitspelen van een groep door de multinationals te voorkomen.
  Ik ga hier niet in op de vraag, of de nieuwe hoofdkapitein op de traditionele manier gekozen is.

  Voor zij op dit forum die toch hierin inhoudelijk meer belangstelling hebben:

  Vergelijk wat er in West-Suriname gebeurt bij de Inheemsen en de voorstellen van de DC van Para om hem volmacht te geven de boedelgronden van de Paranen met vermoedelijk bauxiet in de bodem of andere natuurlijke hulpbronnen te mogen beheren.
  Het waarom, zal ons eens duidelijk worden, maar staat ook in relatie tot het belangenspel van staat en multinationals.

  Ik ga verder niet in op de zaak van de Inheemsen. Ik heb bekende Inheemsen en/of hun organisaties mijn steun aangeboden en wacht al maanden op hun reactie. Zelf de Inheemse essembleelid laat niets meer van zich horen.
  Srika


  Maak melding

 2. Natuurlijk moet bij de aanleg van de weg met van alles rekening gehouden worden. En natuurlijk moeten de eigenaren van grond die onteigend wordt volgens ganbare maatstaven gecompenseerd worden.

  Maar ik begrijp niet waarom de eigenaars de econoom en activist Armand Zunder is gevraagd een financieel overzicht te maken van eventuele sociale en milieuschade. Zijn ze op eens zo begaan met het milieu en de sociaal economische situatie? Vreemd want de meeste hebben jaren, ja zelfs eeuwen weinig tot geen belangstelling getoond voor hun bezit.
  Er zou al snel de indruk kunnen onstaan dat ze de onderzoeksresultaten als pressie cq chantage middel gaan gebruiken om een grotere compensatie te krijgen.

  Wat is het bezit van een plantage toch heerlijk. Je ligt in je hangmat, roept wat, geeft opdracht voor een onderzoek je en het geld stroomt binnen. Dat kan natuurlijk alleen in SME. 😉


  Maak melding

 3. Ik vraag me af wanneer de regering een paar procent belasting op de marktwaarde gaat heffen op onroerendgoed. Belasting heffen kan een van de middelen zijn om het verschil tussen arm en rijk zo veel mogelijk te beperken. Suriname moet absoluut geen belastingparadijs worden voor kapitalisten.


  Maak melding

 4. @Srika

  Wat een vreemde plek om je emotionele, demagogische en kromme reactie te plaatsen.

  Je gaat voorbij aan het feit dat de vertegenwoordigers door het volk gekozen worden en niet door de president worden aangesteld. Dit gewoonte recht hebben ze al jaren. Deze “hoofdkapitein”is gewoon door DDB aangesteld omdat hij behoefte had aan een stroman die zijn belange doordrukte tenkosten van de wensen en belangen van de lokale bewoners.

  Kortom je posting is danwel uiterst dom, danwel een lage poging onwettelijke gedrag en ondemocratisch wanbestuur van de huidige president goed te praten middels een warrig en inconsistent verhaal


  Maak melding

 5. Men denk dat onze voorouders de plantages gratis hebben gehad van hun slaven meesters maar niets is minder waard het armezalige loontje wat ze kregen werd weer afgepakt door die plantages aan het einde van de slavernij aan de slaven teverkopen, dus wij hebben echt recht op gaan in nikerie een weg aan leggen dwars door die mensen daar hun land dan ga je zien als ze geen geld voor gaan krijgen .Wij willen ook geld vangen van wie dan ook die aktiviteit ontplooid op ons land jaaaaaaaaaaaaaaaaaa


  Maak melding

 6. Het levert de mensen een niewe weg en een brug bij Klaaskreek op.
  Een brug die beter is dan bij Carolina 🙂
  In een normale democratische rechtstaat worden eigenaren van grond schadeloos gesteld. Echter wordt er ingeval van verzet onteigend.
  Oh en dan nog wat over Trollen.
  De Trollen van Bouterse en zijn aanhang hebben sinds zijn presidentschap de gewoonte te trollen om zo de nog bestaande fora omzeep te helpen.
  Hoe minder kritiek hoe beter.
  Srika. Je weet dus weinig van inheemsen. Dat blijkt maar weer.
  Maar je zal maar zonder werk zitten.


  Maak melding

 7. Meester Srika tochhhh,

  Meester Srika, heeft moeite met de hedendaagse social media.
  Oftewel meester Srika heeft geen idee hoe een site werkt.
  Meester Srika, de linkerkolom op de homepagina bied de mogelijkheid om berichten van maanden zelfs jaren geleden op te vragen.(kijk links, linkerhand).
  Onderaan de hoofdpagina heb je een zoekfunctie (search). U bent vrij om te reageren op eerdere berichten.
  Weer een onterechte beschuldiging aan het adres van wiki, laat wiki met rust!
  Valt me tegen dat u nog steeds in trollen geloofd.

  En btw we wonen wel in Nederland maar zijn nog steeds geen koude kikkers, maar wel warme emotionele Suri’s, hahahahaha.

  Vwb de inheemsen, zelfs die nemen geen contact met u op,….

  hmmm, ik stuur de rekening wel op, dit advies was niet gratuz.


  Maak melding

 8. Dame en Heer bedankt.
  Ik had wel gereageerd op die demagogische gebrabbel van Srika maar door één of andere reden is het niet geplaatst.
  Mij vraag aan hem was, mag je de oorspronkelijke bewoners van Suriname die volgens zijn arrgante bewering het politieke spel niet begrijpen van alles door hun strot mag dauwen.


  Maak melding

 9. Neus(nr.2/4),

  Bedankt voor de reactie. Uw geschreven woorden vatten samen uw belevingsniveau. Om uw belevingsniveau wat verder op te trekken, beveel ik u aan de Pedagogie van de onderdrukten, van de Braziliaan Paulo Freire te lezen.

  Pas dan wil ik met u over het begrippen demagogie en bewustwording praten.Hopenlijk begrijpt u na het lezen van dit standardwerk de surinaamse situatie, zeker die van het binnenland,beter.
  De aanbeveling geldt tevens ook voor Esmerald(nr.7).

  Reageerder (nr.6),

  Mijn kennis omvat maar een druppel water van alle oceanen op Aarde.

  U kunt gelijk hebben dat ik weinig van Inheemsen weet. Maar wat ik van de Inheemsen weet beheers ik voortreffelijk.

  Ik ben tussen de Inheemsen geboren,deels mee opgegroeid en veel activiteiten ontplooid voor het proces van langzame politieke/sociaale/ economische bewustwording onder de Inheemsen.

  Zo was bijv. ook al IN 1991 op het min. van LVV het aankomende cassave project al voorgesteld.Maar jammer, sommige van de Inheemse leiders waren misschien nog niet bewust dat het om de gemeenschap moet gaan en niet om een enkel individu.

  Ik denk mijn Inheemse mensen op een aantal punten heel goed te kennen en daarom in dezen mijn openheid van schrijven.

  Want indien een aantal leiders van de Inheemsen zich zo blijft gedragen zullen de Inheemsen als groep juist verder geraken van hun eigen doelstellingen.

  Esmerald(nr.7),

  Door het plegen van te veel handelingen op een website,laat je ook veel electronische sporen achter.Een derde kan je zo makkelijker opsporen op het NET. Je ziet ook dat ik mij niet met andere delen op deze website bezighoudt.Het wordt dan met enig vernuft voor een derde simpel ten minste jouw mailadres te achterhalen.
  Maak je geen zorgen.Ik ga dat echt niet doen.
  Wel gebruik je vaker de afkorting btw.Een typisch surinaamse uitspraak!
  Srika


  Maak melding

 10. De “erfgenamen” zijn opeens actief. Handje ophouden en rijk worden? Waarom hebben ze de plantages niet ontgonnen maar zijn aan blok naar Nederland getrokken? Hier handje opgehouden en op latere leeftijd hetzelfde geintje uithalen in Sur. Waarom konden mensen zoals mijn grootmoeder met het geld dat ze verdiende wel grond kopen? Juist omdat ze de juiste instelling hadden. Hoeveel terreinen zijn niet uitgegeven aan nazaten van de zg eigenaren van deze plantages? ze hebben het allemaal laten verwilderen. Neen, landbouw was niet hun ding. Ze claimen van alles. Ik was laatst op Bersaba en wilde met een netje wat visjes vangen. Werd mij door een inwoner verboden op een bedreigende manier. De mensen uit Bersaba die hadden alleen het recht om aquariumvisjes te vangen. Ik zou broodroof plegen. Noem mij een inwoner van Bersaba die aquarium visjes verhandeld. Geen een. Komt bij dat die kreek openbaar bezit is. Zodra een ander een activiteit ontplooit willen zij hebben en vangen. Kotsmisselijk wordt ik van die mensen. Als het ging om in cultuur gebrachtte gebieden kon ik hun standpunt begrijpen.Velen die rechten menen te hebben weten niet een hoe ze er moeten komen. Laat ze met eigendomsaktes komen, dan kunnen we verder praten. Tot dan wegwezen en ga werken voor je geld.


  Maak melding

 11. #9. Beste Meester Srika,

  Ik heb gelukkig niets te verbergen hoor, mijn mailadres mag, maar… dat geldt niet voor mijn pincode natuurlijk!
  Gaat u mij gezellig mailen?

  Maar ik ben toch suri-ned, logisch dat ik suri- woordjes toepas, of niet dan?
  Ik begin U bijna aardig te vinden.

  Neus hier een link naar het boekje http://www.scribd.com/doc/46955903/Freire-Pedagogie-Van-de-Onderdrukten

  De eerste zin: “Een belangrijk gevolg van onderdrukking is het ontstaan van de cultuur van het zwijgen. Mensen durven geen weerwoord meer te geven, of worden apathisch.”
  Meester Srika, das nou de hoofdreden waarom ik niet zwijg, ik wenst niet onderdrukt te worden net als de inheemsen van toen..

  Meester Srika, hier een interessante link (denk ik tenminste) Moppermotivatie, de kracht van tegenkracht.
  http://www.managementsite.nl/21653/verandermanagement/moppermotivatie.html

  Misschien dat U en anderen eindelijk eens begrijpen waarom individuen kritiek leveren.


  Maak melding

 12. Het is best wel komisch en arrogant dat iemand die beweerd dat hij is geboren en opgegroeid tussen de indianen zo laatdunkend over die Indianen spreekt.Srika behoord tot die groepen NDP-ers die vanuit een bepaalde soort leer, dogma beredeneren daarom heeft hij het altijd over bewustwording en proces.Laat iedereen in zijn waarde arrogante kwal.het zou wat mooist zijn als die indianen zeggen dat de stads mensen moeten gaan leven volgens hun traditie, zo werkt het niet. ik vraag mij af wat voor bewustwording en welke proces deze figuur na streeft kan jij dat uit leggen?


  Maak melding

 13. Srika spreek zich zelf constant tegen hij zegt dat het om de gemeenschap moet gaan en niet om enkel een individu.Hoe verklaard jij het feit dat megebendeleider DDB zijn belangen boven dat van het land zet want iedere normaal denkende mensen zouden moeten weten dat Bij een president Als Bouterse meer deuren dicht zullen gaan dan open.Hij heeft over de indianen die honderden jaren geleden onderdrukt werden maar meneer zwijgt in alle talen over de onderdrukking, vernedering en knechten van de jaren 80 tijden de militaire dictatuur van DDB en de gevolgen daarvan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.