Suriname schoorvoetend naar politieke consensus

10

PARAMARIBO, 30 sep – Het heeft nog niet echt vaste vorm, maar Suriname lijkt richting politieke consensus te schuifelen. Uiteraard is het nog veel te vroeg om victorie te kraaien. Maar in zijn jaarrede geeft president Desiré Bouterse hier en daar zelf aanwijzingen. Wellicht onbedoeld.

Onbedoeld, want er waren momenten waarop Bouterse adonistrekjes vertoonde. Zo’n moment was het toen hij het had over de groei van de nationale reserves. “Er is werkelijk zeshonderd en dertig miljoen dollar aangetroffen (wat het Nieuw Front beweert achter gelaten te hebben, red.), wij hebben er honderd miljoen aan toegevoegd de laatste maanden.” Gelukkig ligt de eigen lof er niet dik genoeg op. Er schijnt een zekere waardering doorheen voor het beleid van het Nieuw Front.

Bouterse zegt met zoveel woorden dat het beleid van de voorgangers zijn goede kanten had. Excellente kanten zelfs, zó dat erop wordt voortgeborduurd en ook nog over gepocht wordt. Uiteraard mag dat. Net zo zeer als dat het Nieuw Front zich op de borst slaat voor “stabiel beleid.” Stabiliteit waar Bouterse overigens meer dan eens de draak mee stak (steekt). Maar als hij er nu zoveel waardering voor heeft, dat hij erop doorgaat, en het komt Suriname ten goede, why not. De politiek lijkt eindelijk te breken met een gruwelijke traditie van afrekenen met alles wat de voorgangers nalieten.

Bekijk ook:


10 REACTIES

 1. Volkomen eens met de strekking van dit verhaal.
  Samen zijn we sterk en niet wanneer we steeds het wiel opnieuw pogen uit te vinden.
  Hopelijk blijven deze en komende regeringen op deze weg.
  Hierna nog het ontheffen uitbannen door alle nieuwe regeringen dan komen wij er zeker wel.


  Maak melding

 2. Dat betekend dat hij de bevolking heeft voor gelogen want als je alles wat de vorige regering heeft gedaan afkraakt tijdens jou verkiezing circus en nu op voortborduurt dan ben je in mijn ogen een laffe hond en dat geld voor limbo ook niets was goed van de vorige regering.In een moderne samenleving vertel je de bevolking eerlijk of er 600 miljoen kasreserve is achtergelaten door de vorige regering. Bouterse is en blijft een pathologische leugenaar die door de mand valt.


  Maak melding

 3. Ware het dan niet beter geweest voor het land om met dezelfde groep politici/bankiers door te gaan? Zo te lezen heeft de vorige groep het niet slecht gedaan. Als je bovendien rekening houdt met het feit dat sommige beleidsmaatrgelen pas na enige tijd zichtbare resultaten opleveren, dan is de extra 100 miljoen ook het werk van de vorige groep.


  Maak melding

 4. Complimenten voor Ronald Venetiaan.
  De beste en meest eerlijke President.
  Bovenal was het een Goed mens voor de Surinaamse bevolking.
  Had DDB maar deze eigenschappen


  Maak melding

 5. Beloning!

  Ik kan beloond worden als ik mijn concurent behoorlijk zwart maak zodat men hem of haar niet meer geloofd. Dan heb ik zijn of haar vleugel gebroken en kan die niet meer vliegen.
  Het is net “stree-kotti!” Ik maak veel scherpe scheermesjes vast aan de staart van mijn vlieger en haal alles van de vlieger staart van mijn concurent af.

  Concensus is niet het juiste woord hierbij.
  Bedriegen en leugens verkondigen om je zin te krijgen om te gaan regeren is een daad die past bij oneerlijke oneerbaarheid.


  Maak melding

 6. wanneer zal hij de waarheid spreken..

  al meer dan dertig jaar liegt en bedriegt hij het land en volk binnen en buiten..

  totaal onnavolgbaar,maar zijn daden spreken boekdelen..

  je kunt geen letter van deze man vertrouwen of er zit iets verdachts in het woordt..

  nu ook blijkt,dat hij een grote leugenaar is en slikt zijn eigen woorden zonder erom tevragen..

  wanneer gaan de movinas hem ter verantwoording roepen..

  ik hoop niet dat de 8 december 1982 moorden proces te niet wordt gedaan,anders heeft de toekomst geen zin meer voor de jeugd,die toch al zo weinig weet van het verleden..

  nu al is de geschiedenis vervalst..


  Maak melding

 7. Het is toch niet waar? Had President Venetiaan zoveel geld achter gelaten in de staatskas?

  Nu blijkt weer dat Venetiaan een heel integer en betrouwbaar iemand is, immers zei hij voor hij vertrok dat er meer dan 500 miljoen dollar in kas was.

  President Venetiaan werd door Bouterse en consorten belachelijk gemaakt men zei dat Venetiaan een lege kas heeft achter gelaten.

  Op alle podia in Suriname werd President Venetiaan belachelijk gemaakt vaak zelfs denigrerend beledigd.

  Nu komt deze top crimineel Bouterse zeggen dat President Venetiaan toch wel goede dingen gedaan heeft en zelfs veel geld in staatskas heeft achter gelaten.

  Het is dat Suriname een onderontwikkeld land is anders had het parlement deze crimineel met een motie van wantrouwen gedwongen af te treden.

  Bouterse sprak altijd heel denigrerend over President Venetiaan en zijn regering.
  Immers die regering heeft niks goeds voor Suriname gedaan en nu is Bouterse 180 graden omgegaan om te verklaren dat de regering Venetiaan goed beleid heeft gevoerd waarop hij kan voortborduren.

  Dit is geen nieuws voor mij en nog vele goed denkende Surinamers, wij wisten dat de regering Venetiaan goed werk heeft gedaan.

  Top crimineel Bouterse zal straks nog meer dingen toegeven dit is een voorbode. Zijn geweten begint op hol te raken.

  Het zal mij niet verwonderen als hij binnenkort toegeeft dat hij in december 82 persoonlijk Daal en Rambocus gedood heeft en om vergeving vraagt.

  Het is zijn strategie om straks met nog meer onthullingen te komen in de hoop dat hij niet in de gevangenis belandt. Het heet dat hij meewerkt met het proces.

  President Venetiaan heeft meneer de crimineel een straf proces aangesmeerd.


  Maak melding

 8. Bout mag draaien en keren en zeggen wat hij wil.Internationaal wordt hij toch opgespoord.Wat een joker met bloed aan zijn handen.Nu wil hij met de pluimen van El Vene goede sier maken.En zijn eigen visie?

  Cobie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.