Evaluatie Nederland: Suriname economisch kwetsbaar

19

PARAMARIBO/DEN HAAG, 29 sep – Suriname is economisch uitermate kwetsbaar. Dit stelt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken in haar laatste evaluatierapport over de ontwikkelingshulp. De productiestructuur blijft eenzijdig en ook is het land nog immer afhankelijk van de minerale sector. Dit levert bedreigingen, maar ook kansen op.

Alleen, noch de regering, noch het bedrijfsleven speelt er echt op in. Veel plannen en voornemens stuiten op bureaucratie. Ook is er te weinig uitvoeringscapaciteit. “Daarnaast wordt niet altijd gerapporteerd welke resultaten zijn behaald, welke niet en wat de reden was.” Het is dan ook niet met zekerheid te zeggen of de ruim vijf en zeventig miljoen euro aan hulp het afgelopen jaar, ook echt duurzaam is besteed.

Het geld ging naar onder mer versterking van de private sector. Ook verbetering van de publieke sector kreeg een deel, evenals de sociale sectoren. “De evaluatie klinkt bijna als preken voor eigen parochie”, zegt parlementariër Henk Ramnandanlal (Mega Combinatie/Palu) tegenover de Ware Tijd. Duurzaamheid was niet waar Nederland op uit was. Alleen die projecten mocht doorgaan die Den Haag goed uitkwamen.

Bekijk ook:


19 REACTIES

 1. De oude politiekemachthebbers moeten eerst uitsterven voordat het goed komt met Suriname. Altijd maar anderen de schuld geven van eigen falen. Surinamers hebben altijd de neiging om op elk gebied het wiel opnieuw uit te vinden. De kennis is er om een land welvarend te maken (helemaal wat suriname betreft). Wees niet altijd wijs in eigen ogen….


  Maak melding

 2. Look who’s talking?

  De aluinaarde werd toch door de eeuwen heen naar Delfzeil verscheept, zonder dat er in Suriname de waarde van 1 aluminium popnagel achter bleef?


  Maak melding

 3. Suriname heeft voor Nederland altijd de status van wingewest gehouden. Infrastructuur en ontwikkeling waren vooral gericht om de geldstromen en grondstoffen richting Nederland te verzekeren. Nederland was vooral aanwezig in Suriname om geld te verdienen. Gelukkig is die tijd voorbij en kan Suriname nu zelf aan ontwikkeling werken.


  Maak melding

 4. Moet deze Nederlandse minister niet de Nederlandse zaken in het buitenland waarnemen? Wel Heer Mini-ster , ik heb nieuws voor U. Met onze Minister President Bouterse hebben we aangegeven niet meer gediend te zijn van Nederlandse bemoeingen in Surinaamse zaken. Ga maar die helikopter by Gadafi terug halen, Maak je eens nuttig, looser.


  Maak melding

 5. In DWT staat een uitgebreide reactie van Ramnandanlal ( Rammen en lallen ) van de PALU. http://www.dwtonline.com/website/nieuws.asp?menuid=37&id=94820

  Daarnaast wordt niet altijd gerapporteerd welke resultaten zijn behaald, welke niet, en wat de reden daarvoor was. ‘Gratis’ hulp “De evaluatie van de door Nederland gefinancierde projecten in de afgelopen periode klinkt bijna als preken voor de eigen parochie”, reageert assemblee-lid Henk Ramnandanlal (MC/Palu) op het rapport. “In de ogen van de Nederlandse beleidsmaker zal de voortgang wel allemaal technisch kloppen. Het zal ook wel allemaal kloppen voor wat betreft de doelstellingen die door hen zelf zijn geformuleerd en die al dan niet gehaald zijn. Maar wat ik lees in de projecten is dat er weinig of geen rekening is gehouden of de resultaten duurzaam zullen zijn.”

  De projecten zijn uitgevoerd op wat het assembleelid zou noemen een ‘ouderwetse’ manier, zoals gewend is in de relatie met Nederland. “Er zijn ‘sectorplannen’ opgesteld waarin een integrale aanpak van problemen opgenomen is. Vervolgens heeft de Nederlandse regering besloten slechts enkele projecten uit deze plannen te financieren die haar goed uitkwam. De rest van de projecten in de plannen hebben geen voortgang gevonden. En deze benadering garandeert geen duurzame voortzetting van de behaalde resultaten, zeker daar waar het gaat om beheer en onderhoud van dure apparaten die zijn geïnstalleerd en opgeleverd zoals bij enkele ziekenhuizen en zoals de auto’s bij het Korps Politie Suriname”, vindt Ramnandanlal. “We moeten deze projecten natuurlijk ook zien in de context van een regering die we in de afgelopen tien jaren hebben gehad en die niet op een duurzame wijze keek naar de Surinaamse samenleving. Suriname had te maken met een Surinaamse regering die niet durfde of niet wilde omkijken naar een nieuwe aanpak en ook niet in voldoende mate gebruik wilde maken van andere financieringsbronnen dan de ‘gratis’ Nederlandse ontwikkelingshulp. Het was een behoudende regering die de ‘ouderwetse’ relatie met Nederland wilde voortzetten en zich op sommige momenten letterlijk het beleid liet voorschrijven door Nederlandse deskundigen. En vanwege deze houding zijn overwegend die delen van de plannen uitgevoerd waarvoor financiering vanuit Nederland mogelijk was in de afgelopen tien jaren. Vragen als ‘waar moeten de door Nederlandse hulp gefinancierde projecten ons land naartoe brengen op langer termijn’, zijn daarbij niet bekeken”, aldus Ramnandanlal.-.
  ===
  Rammmen en lallen toont daarmee duidelijk zijn niveau en karakter. Volgens hem had NL, omdat SME zelf de mensen niet had, ook maar gratis allerlei andere zaken moeten oplossen. En de auto’s hadden geleverd moeten worden met monteurs. Is hij vergeten dat onder de minister van deze regering alle auto’s van Just Pol NIET gerepareerd mochten worden. Ook al waren daarvoor slechts simpele en goedkope onderdelen nodig. Laat hij zich liever druk maken om de schandalige incompetentie die SME onderontwikkeld houd in combinatie met de politieke onwil om zaken als GLIS, anti-corruptie wet, goud, drugs, etc echt aan te pakken ( dit was toch de regering van geloof in eigenkunnen? of was het eigen incompetentie)
  Het enigste waar ze succesvol mee zijn lijkt Wijsman te zijn. 🙁


  Maak melding

 6. Inderdaad. nu hoe het gestopt is proberen ze wanorde te stichtten met hun zogenaamde onderzoekjes. Wie controleerd hun dat ze hun onderzoek eerlijk hebben uitgevoerd?
  Laat deze mensen nooit meer toe om wat in te winnen in Suriname,ze zijn ons veel schuldig. Wij zouden nu moeten ontvangen.


  Maak melding

 7. Delfzijl wat onderdeel van Tatasteel (India) bestaat pas sinds 1966. Er is vrijwel geen Aluinaarde van Suriname naar toe gegaan. Alles komt uit Australie maar vooral uit hergebruik. Bovendien exporteert Suriname vrijwel geen aluiaarde meer sind de jaren tachtig.
  Nu heeft de politiek Billiton verjaagd en Suralco mag niet in nieuwe gebieden mijnen.


  Maak melding

 8. “Suriname is economisch kwetsbaar’.
  Dit is een terechte constatering.
  Maar dit geldt ook voor landen die niet alleen afhankelijk zijn van de minerale sector. Hoe zou je anders de economische crisis in Europa en Amerika kunnen verklaren. De economische kwetsbaarheid is dus niet gekoppeld aan landen die alleen afhankelijk zijn van de minerale sector.

  Er wordt beweerd dat Suriname nog immer afhankelijk is van de minerale sector.

  Recentelijk heeft de IMF nog gerapporteerd
  dat Suriname op middenlang termijn een verdere economische groei zal doormaken, mede dankzij de hoge prijzen van mineralen zoals goud.
  Landen zoals Dubai, Qatar en Koeweit zijn goede voorbeelden van landen die geheel afhankelijk zijn van de minerale sector (olie,gas) maar wel economisch welvarend zijn.
  Qatar staat op de 2e plaats van de rijkste
  landen van de wereld mede dankzij de minerale sector.

  Met die minerale sector kan Suriname ook die economische welvaart bereiken.
  Suriname is qua mineralen gestegen van de 17e naar de 12e rijkste land van de wereld.
  Waarom zou Suriname geen gebruik kunnen maken van deze bodemschatten om economische vooruitgang te boeken?
  Deze bodemschatten zullen anders voor altijd verborgen bodemschatten blijven.


  Maak melding

 9. @ 13
  Het wordt eentonig, maar ik zal het desalniettemin blijven herhalen. Het gaat niet alleen om rijk zijn. Het gaat om de VERDELING van de welvaart.
  Het gaat om de gezondheidszorg, om de positie van vrouwen, om het vergroten van de kennis van de jeugd om het verminderen van de criminaliteit, om het uitbannen van de corruptie,om het milieu. Dit zijn zaken die van belang zijn.
  In potentie veel hebben, maar er niets meedoen of het onjuist gebruiken dat is stompzinnig


  Maak melding

 10. Henk Molenaar Anna_z heeft het met haar racistische vriendjes gepresteerd om het forum van De Waretijd uit de lucht te krijgen. Nu ze dit forum heeft ontdekt zullen jullie merken hoe deze dame in Curacao met een Nederlandse-uitkering en paspoort de discussie verziekt.
  Hopenlijk zijn de moderators tegen dit soort aanhangers van Bouterse opgewassen.


  Maak melding

 11. Kwetsbaar?

  Geef toe dat we economisch kwetsbaar zijn. Niet erg, want dat zijn andere landen ook.
  Maar onze kwetsbaarheid ligt meer in onze domheid en halsstarrigheid en stupide trots.

  Vaak weten we niet hoe we iets moeten aanpakken en gaan dan weer voor de zoveelste keer het wiel ontdekken om indruk te maken.
  We zijn koppig en corrupt en degene die niet corrupt is verjagen we van zijnhaar stoel.

  Met deze mentaliteit zal Suriname kwetsbaar blijven want de rijken maken zichzelf rijker terwijl de armen doofstom toekijken.
  Een land is rijk wanneer de totale bevolking er van kan genieten en niet alleen de bovenlaag. Bodemreserves houden een keer op, dan moet je als land op een andere, bij voorbeeld kennis economie kunnen bouwen. Maar wij denken alleen maar aan wat we in de grond hebben en dat is niet genoeg, vooral als je zelf niet de know-how hebt om het eruit te halen.


  Maak melding

 12. Ik vindt dat een paar van de mensen hier echt niet weten waar over ze praten , luister eens kennis is niets iets dat je niet kan importeren
  als het moet hoe denken sommigen dat andere landen het doen is niet anders dan mensen inhuren die verstand van zaken heeft .
  Dus zijn niet alleen hollanders die hier werken
  ik werk ook en bent suri begrijpje zo heb je ook hoog geplaatste mensen van andere landen
  als je het land vooruit wil helpen moeten stappen ondernemen anders blijft het bij ouwehoeren


  Maak melding

 13. Musk! Neem de goede voorbeelden van Nederland!! Geen kruimeldiefjes! en inderdaad dom, koppig, corrupt,exact zoals je aangaf! helemaal mee eens!! zondermeer!!


  Maak melding

 14. Als je een aantal funderingen van een huis weghaal of bewust vernietigd dan wordt dat huis inderdaad zwakker en kwetsbaar.
  Als je de economie van een land doelbewust kapot maakt en de munt laat devalueren door wanbeleid en kortzichtigheid dan maak je een land economisch kwetsbaar ja.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.