donderdag, april 25, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSurinamer werkt niet graag in agrarische sector

Surinamer werkt niet graag in agrarische sector

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 29 sep – “De Surinamer heeft er moeite mee te werken in de agrarische sector.” Dit stelt voorzitter Mohammed Taus van de Vereniging van Groente Exporteurs, Ges. Landbouw- en veeteeltbedrijven hebben dan ook de grootste moeite arbeiders aan te trekken. De overheid is de grote schuldige in zekere zin.

Het wordt werkzame krachten niet bepaald moeilijk gemaakt een keus te doen. “De meeste arbeidskrachten worden door de overheid opgeslokt”, zegt Taus tegenover de Ware Tijd. Voor zijn eigen bedrijf is het rekruteren uit het verre Apoera of buurland Guyana. Taus denkt dat Suriname uiteindelijk massaal arbeiders zal moeten importeren. Dat helemaal als de regering haar ambities waar wil maken.

Om Suriname werkelijk te maken tot de regionale landbouwschuur, zijn nogal wat handen nodig. “Er zijn geen arbeidskrachten in de buurt van de vruchtbare gronden”, aldus Taus. Het is dan toch opmerkelijk dat bij bananenproducent SBBS Surinaamse arbeiders klagen over de influx van Haïtiaanse werkers. Msar het bedrijf klaagt al jaren over de slechts respons op lokale sollicitatieoproepen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

21 REACTIES
  1. Dit is niet nieuw. Op mijn bedrijf in de jaren 90 zorgde ik voor 1000 varkens, 4000 slachtkippen en 500 legkippen. Daarnaast plantte ik ook komkommers, tomaten en pompoenen. Ik heb zoveel mogelijk geautomatiseerd want arbeiders bleven om diverse redenen nooit lang. ondanks dat ik hun salaris heb vastgelegd in UDS. Ze waren vaak ziek, verschenen maandag niet als ze vrijdag waren uitbetaald, en enkelen stalen als raven, de voormannen inbegrepen. Processen automatiseren bleek de enige oplossing te zijn.


    Maak melding
  2. Het is in Suriname tegenwoordig erg moeilijk om personeel te vinden in de bouw en de agrarische sector. Surinamers houden van beroepen waar je zo min mogelijk lichamelijke arbeid hoeft te doen. Bijvoorbeeld bij de overheid, als ambtenaar. Juist omdat ze de hele dag niet zoveel hoeven te doen. Wie geen ambtenaar kan worden kiest eerder een baan als wachter, terwijl er zoveel kansen zijn in de landbouw sector. Zag woensdag 28 september in het programma nieuws uur dat de hongersnood in Afrika te wijten is aan de eigen schuld van de bewoners van Etiopie. Er is namelijk voldoende vruchtbare grond, maar de inwoners zitten te wachten op hulp uit het buitenland. (Doet mij denken aan Suriname). In het programma lieten ze 2 ondernemers zien, een Indiase en een Hollandse die wel raad wisten met het vruchtbare bodem. Ik Pleit ervoor om een groep Indiase en Hollandse boer in de gelegenheid te stellen om in Suriname te komen werken in de agrarische sector.


    Maak melding
  3. @ Redactie:
    Wat een rare kop heeft dit artikel.

    Zijn de duizenden Hindoestanen en Javanen die vanaf de afschaffing van de slavernij er voor zorgen dat het land dagelijks te eten heeft, en dus in de agrarische sektor werken dan geen Surinamers?

    Mag de aanduiding “Surinamer” alleen gebruikt worden voor één bepaalde bevolkingsgroep?

    Ik ben zeer benieuwd naar uw reactie hierop.


    Maak melding
  4. Het is algemeen bekend,dat suris oer oer lui zijn en werk schuw.

    ik maak het elke dag zelf mee.

    ze komen nooit op tijd ,altijd een paar minuten of een kwarier of later aan.,met de bekende smoesjes vergeet niet ze staan te trappelen om eerder weer weg te gaan met de bekend smoesjes..bus problemen.

    de prestaties zijn o,o en je bent verplicht elke seconde achter hem/haar te zitten er is geen vertrouwens basis..

    ze willen elke week loons verhoging..

    dit is mijn persoonlijk ervaring en het is niet anders..

    daarom heb ik besloten om niet meer te doen,dan absoluut noodzakaleijk is,zoveel mogelijk in eigen beheer,de rest kan de pot op..

    Wat ik persoonlijk heel jammer vind van deze regering,hoewel de verwachting was geschept voor de verkiezing,dat zij geen daden kan stellen..

    Ik had zeker verwacht,dat ddb de mensen zou verplichten om minimaal acht uren per dag arbeidt te verrichten,discipline op te leggen her en bijscholing..


    Maak melding
  5. “surinamers hebben er moeite mee te werken in de agrarische sector etc..” De onderzoeker heeft gelijk! ik begeef me ook niet in die sector….in de hitte,werken net als mn ouders? no way!slaven arbeid doen we niet meer.Er is tegenwoordig machines die bijna alles kunnen,waarom ik?


    Maak melding
  6. Wanneer houdt men eens een keer op met dit verhaaltje de wereld rond te sturen? Eerst heette het dat de Inheemsen (Indianen) niet geschikt waren voor het werk op de plantages, dus moest men Afrikanen halen uit Afrika, toen de Afrikanen Creool waren geworden, hielden die niet van landbouw maar Hindoestanen en Javanen wel. Dus ging men die tot aan de andere kant van de aardbol halen. Nu houden plotseling alle Surinamers niet van de landbouw. De oplossing: men moet weer (goedkope)Aziaten gaan halen. Als straks na een rekensommetje blijkt dat Haitianen goedkoper zijn, worden het uiteindelijk Haitianen die het werk voor een hongerloontje komen verrichten, want daar gaat het steeds om: “de ondernemers willen zo weinig mogelijk betalen en daarvoor gaan ze steeds op zoek naar de goedkoopste arbeidskrachten die er te krijgen zijn.” De ter plekke aanwezige mensen krijgen dan de etiketten: ‘ongeschikt’, ‘onwillig’ of ‘lui’ opgeplakt. Als men ze, een voor Surinaamse begrippen, redelijk loon aanbiedt zul je zien hoeveel van hen in de rij gaan staan om het werk te doen. Ik hoor Staatsolie, Suralco en I Am Gold tenminste nooit zeggen dat Surinaamse arbeiders lui of ongeschikt zijn. Tijdens een educatieve dagtocht met leraren van een Middelbare school beweerde I Am Gold dat Surinamers van al hun vestigingen in de wereld (o.a in Canada en Guyana) de hardst werkende arbeiders waren. Dat was natuurlijk net zo’n grote onwaarheid als te beweren dat Surinamers luier zijn dan de rest.


    Maak melding
  7. @de Bussy

    Ja er zijn gelukkig nog heel veel javanen, hindoestanen en boeroes die in de landbowu werken. Maar daarmee is er nog steeds een enorm te kort aan werknemers met verantwoordelijkheidsgevoel in de agrarische sector. Dus je vraag snijdt geen hout, is volkomen onbelangrijk.

    In DWT staat een aardig artikel. http://www.dwtonline.com/website/nieuws.asp?menuid=37&id=94821
    In dat artikel de gebruikelijke gebakke lucht van Bouterse waar niemand iets aan heeft en niemand iets mee kan. Retoriek die typerend is voor de afwezigheid van visie en beleid. Nergens geeft hij concrete speerpunten, acties en budgetten aan. Kortom het is het gebruikelijke geblaat zonder dat er van enig beleid sprake is.
    Gelukkig maar dat er naast de regering, DNA en overige politicie ook nog echte deskundigen rond lopen die wel een visie hebben:
    Kernpunten voor het beleid moeten liggen in verbeteren van de logistiek en waarborgen van een constante hoge kwaliteit aldus LVV. Gelukkig voor SME zijn er ook nog mensen als Tjang A Jong die wel met verstand van zaken praten.


    Maak melding
  8. de Bussy @ 5, snap je het nu nadat je mijn vorige bijdrage gelezen hebt? Ze bedoelen alle Surinamers. Als het ze lukt om de goedkope arbeiders uit India, Bangladesh of Haïti binnen te halen zullen de Hindoestanen en Javanen (Surinamers dus) die nu in Suriname wonen net als de Creolen vroeger uitgemaakt worden voor lui, daar zijn ze al mee begonnen zoals uit het stuk van de redactie blijkt. Ik zeg niet dat er geen luie Surinamers zijn, die zijn er zeker, maar niet alle Surinamers (van welke etnische achtergrond ook) zijn lui. Als ze niet te vinden zijn voor het werk op de landbouwvelden is er iets anders aan de hand, dat te onderzoeken zal meer tijd kosten dan zomaar uit je nek l..llen dat SURINAMERS lui zijn. Volgens de bestaande theorieën zou het toch geen moeite moeten kosten om harde, ijverige werkers te rekruteren uit de Hindoestaanse en Javaanse gemeenschap? Of zijn die intussen besmet door de Creolen met het luiheidsvirus?


    Maak melding
  9. Beste Sentot542,

    “in de hitte,werken net als mn ouders? no way!slaven arbeid doen we niet meer.Er is tegenwoordig machines die bijna alles kunnen,waarom ik?”

    Jij verwart hard werken met slavenarbeid. Waarschijnlijk wacht jij tot een nieuwe ijstijd in Suriname om aan de slag te gaan.

    Volgens mij ben jij gewoon aartslui.


    Maak melding
  10. su heeft van de Hollanders geleerd,copy,Voorbeeld:de boeren schreeuwen om plukkers van aardbei,en ander gewassen,maar de werklozen zitten /liggen langer in bed dan gaan extra centjes verdienen.Dat noem ik pas toppunt van luiheid!De opvoeding speelt uiteraard ook een rol.Droombaan:weinig verdiende ambtenaar,wachters,maar ze worden wel gezien.


    Maak melding
  11. Deze Surinamers kunnen alle kanten op behalve de goede!!

    Jantje wilt dat zijn kinderen artsen worden en is ook geworden.

    Pietje wilt allemaal ingenieurs en ook geworden.

    klaasje ging voor piloten en inderdaad volbracht.

    Vertel mij nou maar! wie gaat deze sector dan in en wie gaat planten?


    Maak melding
  12. Ik denk dat het werken op het land voor sommige bevolkingsgroepen, traumatische geschiedenis syndromen veroorzaakt. Generaties lang met de paplepel ingegoten. Dit kan een van de oorzaken zijn.

    Zoveel mogelijk automatiseren kan een goede oplossing zijn. In NL kan 1 boer in zijn eentje 20 hectare land bewerken. Ploegen, zaaien, oogsten, bewerken enz.enz.met machines. Kontrakt arbeiders aantrekken uit het buitenland. Werk en leerplicht invoeren voor hangende nietsnutten. Overvolle gevangenissen werkstraf laten uitvoeren, op het land.

    Er zijn talloze oplossingen maar je moet ze wel in de praktijk kunnen uitvoeren. Suriname moet naast een luilekkerland ook een werkland worden wil je een gezonde economie worden en kunnen blijven.


    Maak melding
  13. Beste Gronman,

    Ik heb een goede opleiding, hard voor mijn diploma’s gewerkt. En nu heb eigen bedrijf en verdien dus mijn eigen centen. Niks in deze wereld komt je aanwaaien. Je hebt nergens recht op je zal er hard voor moeten werken.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES