Ondernemers steken voelhorens in Suriname uit

6

PARAMARIBO/DEN HAAG, 28 sep – Een groep Nederlandse en Belgische ondernemers in de ICT gaat naar Suriname om er de voelhorens uit te steken. Het initiatief komt van het in Nederland gevestigde Finance Suriname. De Nederlanders verwachten omstandigheden aan te treffen die elders niet of in mindere mate voorkomen.

De Nederlandse taal, lage bedrijfskosten en beschikbaarheid van ICT-diensten behoren tot die omstandigheden. Volgens Dennis Lapar, directeur van Finance Suriname, gaat het er vooral om Suriname te verkopen als bestemming voor offshore en outsourcing activiteiten. De Nederlanders kunnen zelf de leef- en werkomstandigheden in Suriname waarnemen. Maar ook zaken als het belastingregime, veiligheid en telecommunicatie komen aan de orde.

Ook mogen de ondernemers nagaan hoe het in Suriname zit met het ontwikkelen en testen van software. Dat geldt ook het invoeren van data, webhosting, netwerkbeheer en het afhandelen van Nederlandstalige klantgesprekken. Een aantal Nederlandse bedrijven heeft daar al ervaring mee. De ondernemers zullen ook met die bedrijven gesprekken voeren. Het wordt een hectisch programma, de trip duurt maar van dertien tot en met achttien november.

Bekijk ook:


6 REACTIES

 1. What’s in it for me!

  Prima plan, doen ze ook op Curaçao, het stikt er van de Nederlandse ondernemers.
  En de Cur. locals maar klagen dat de Nederlanders alles overnemen, tsja, het is jou land, wat
  heb je zelf gedaan om vooruit te komen.

  Hoe meer Nederlanders hoe beter, dan kunnen de suri-neds met een gerust hart terug, omdat
  zaken conform de Nederlandse maatstaven geregeld worden, het echte thuisgevoel!
  Over circa 15jr zijn de suri’s wel geïntegreerd denk ik, hihihihi…


  Maak melding

 2. MIcrosoft one of the best IT software there is in this market.

  Ik begrijp de mensen in Suriname niet. Dit alles wat ik lees is het meest simpele wat er te doen valt op ICT gebied, maar men is te lui om pdf ICT boeken of papierdruk te lezen. Schaf een goede pc aan, neem internet en zoek de opleidingen die van belang zijn, met name de jongeren voor wie een wereld open gaat en kun je vanuit Suriname internationale deals afsluyiten.

  Let wel op de web-criminelen ook een markt waar jij je op moet focussen.

  Wees onafhankelijk, maar voer de nodige discussies.

  Heel veel succes en laat de ICT branche flink groeien in Suriname.


  Maak melding

 3. Afrikaanse leeuw,

  Jij weet helemaal waar je het over hebt, dus niet:

  “Schaf een goede pc aan, neem internet en zoek de opleidingen die van belang zijn, met name de jongeren”
  met welk geld gaan de jongeren dit doen?
  Ja hoor, Ms Certificering is gratuzzzz.

  Ik wordt af en toe zo moe van die ouwe gabbers, die denken alle wijsheid in pacht te hebben, kap nou eens effe met dat belerend vingertje!

  Ik weet nu al dat het grootste probleem de infrastructuur is; het netwerk.
  Mooie kans voor Digicel om dit op te pakken, sneller,veiliger en goedkope internetverbindingen.
  En dan heb ik het niet eens over de veelvuldige blackouts.

  Feit is dat er heel veel suri-neds in de IT zitten, sommigen zijn al een bedrijfje gestart in su.
  Deze mensen zijn hier geschoold en zullen wel waken voor mindere kwaliteit en condities.
  Deze mensen zullen de weg vrij maken voor de rest.

  Weet jij wel waar je het over hebt, een paar loze kreten loslaten zet geen zoden aan de dijk?

  Feitelijk beweer je dat suri’s lui zijn, ik zeg ze zijn slim genoeg, geef ze de (Nederlandse) middelen en ze redden het wel.


  Maak melding

 4. blij met deze reacties maar ik zal ook moeten reageren omdat ik meen mijn eigen ervaring te kunnen geven als een ondernemer in deze branche. onze specilistaie is voor al op netwerk gebied en daarbij hebben wij mogelijkheden dat wij jonge dames en heren opleiden op volwaardige ondersteuners te worden in deze sector. de study wordt er betaald het examen wordt er betaald en de mogelijk tot goede machines wordt er hun geboden. toch is het heel moeizaam om surinaamse jongelui te vinden die dit willen doen. Ik moet ook aangeven dat het makelijker is om buitenlanders te vinden die dit willen doen in suriname dan surinamers zelf. verder kan ik niet inzien dat een surinamer die niets weet over het vak, waarvoor een helestudy betaald word een salaris op eist van een volwas persoon die al jaren in het vak zit. ik ben een geboren getachen en in suriname gestuurde ondernemer en het doet heel pijn te zien dat mijn eigen sranang mangs mij zo in de steek laten. als je het dus aan mij vraagt zeg ik laat de buitenlanders komen want op die kan ik bouwen en het bedrijf verder uitbouwen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.