Suriname wint goud en verliest brons

4

PARAMARIBO, 26 sep – Suriname vindt en wint steeds grotere hoeveelheden goud.. Honderden Surinamers vinden op een of andere manier een bestaan in deze lucratieve industrie. De drijfveer: de steeds hogere prijzen op de internationale metaalmarkt. Een zegen die zo zoetjesaan ook tot vloek verwordt.

Er hangt een schaduw over al wat de kunst in Suriname ook maar de minste glans verschaft. Brons, de materie waar de fraaiste kunst- en kopstukken van vervaardigd worden, verkeert in een ware crisis. Kunsthaters richten er begerige blikken op. Hoe zijn anders die lui te betitelen die nu een ware beeldenstorm ontketenen. Als je er tenminste van uit mag gaan dat het historisch erfgoed de Surinamer heilig is.

Om nu ook het complete beeld te stelen van Pinçonde Ojeda, de ‘ontdekker van Suriname’ is aldus bekeken je reinste barbarisme. Kunstenaar Erwin de Vries, maker van het beeld, zei onlangs nog dat vandalisme overal voorkomt en van alle tijden is. De Vries moest er persoonlijk ook aan geloven . Bronzen koppen in zijn tuin kregen zowaar voeten. Foetsie kunstenergie. Moet dat straks ook gezegd worden van Suriname’s kunstzinnigheid?

Bekijk ook:


4 REACTIES

 1. En wat about voetbal, is een schande, teleurstellend dat ze van curacao niet kunnen winnen en dan willen deze heren wk kwalificatie gaan spelen. Het is gewoon geldverspilling terwijl huize ashina dat geld beter had kunnen gebruiken.Die jongens worden in europa op amateur niveau vergeleken. Zonde zonde zonde.


  Maak melding

 2. Zozo, wat al heel lang plaatsvind in NL wordt dus nu ook een ware plaag in Sme. Door de grote vraag en schaarser worden van de grondstoffen worden alle metalen nu ook langzaam maar zeker duurder.

  Koperdieven slaan dus nu ook toe in sme. Dan maar goedkopere alternatieven gebruiken, welke niet aantrekkelijk zijn voor deze dieven.


  Maak melding

 3. Een zegen die zoetjes aan tot vloek verwordt,
  Heel mooi gezegd. als suriname als land niet met deze zegen kan omgaan vraag ik mijn af hoe het zal zijn als grote olie voorraden wordt gevonden in suriname.
  De man die een grote snuit op de podium had over ordening is nu zelf debet aan deze regelloosheid.


  Maak melding

 4. Ik kan hier helemaal niet van kunsthaters spreken het zijn metaaldieven,die de waarden in metalen zien.Op de wereld markt staan de prijzen op metalen zeer hoog.In velen landen in Europa worden de koperen daken gestolen,het zijn zogenaamde specialisten die het werk doen.Men is grote voorraden koper achter aan kunnen komen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.