Politiek Suriname verdeeld over relatie Nederland

27

PARAMARIBO, 26 sep – De toonaangevers in de politiek van het moment staan lijnrecht tegenover elkaar als het om Nederland gaat. Chandrikapersad Santokhi, voorzitter van de VHP, dikte het nog eens aan tijdens zijn trip naar Nederland. De leider van de grootste oppositiepartij kan zich niet voorstellen dat er een grote boog wordt gemaakt om den Haag.

De essentie van het huidige beleid komt erop neer dat Nederland niet meer tot de prioriteitsgebieden behoort. Ondenkbaar en onverstandig, vindt Santokhi. En daarmee plaatst hij zich loodrecht op het formele standpunt van Paramaribo. Gek genoeg halen beide kampen dezelfde reden aan waarom de banden met Nederland niet of niet helemaal verbroken mogen worden: de ‘Nederlanders van Surinaamse origine.’

De ene zegt het misschien ietwat anders dan de ander. De regering Bouterse-Ameerali maakt ook echt een uitzondering voor de diaspora. Die zal als het goedzit een speciale toegangsregeling krijgen. En ook het Nederlandse bedrijfsleven is welkom. Den Haag wordt met de nek aangekeken. Dan maar liever via Parijs. Het verschil van inzicht lis zo breed dat het goed zou zijn als er een maatschappelijk debat komt.

Bekijk ook:


27 REACTIES

 1. het formele standpunt is het enige juiste standpunt. suriname moet niet willen samen werken met een regering die gedoogsteund wordt door de pvv deze mensen beldigen ons en onze wettige vertegenwoordigers aan de lopende band. laat die regering en iedereen die met hun heult mijn pom eten


  Maak melding

 2. Ik snap die logica van Santhoki niet.
  Het is toch juist de Nederlandse overheid die een grote boog om Suriname maakt omdat Bouterse aan de macht is?
  De regering Bouterse heeft duidelijk aangegeven totaal geen moeite te hebben met Nederlanders van Surinaamse origine en Nederlandse ondernemers.
  Het is de houding en visie van de Nederlandse overheid waartegen Suriname propageert.
  Net hoe het Nederland vrij staat haar eigen
  zakenpartner uit te zoeken zo staat het Suriname ook vrij haar eigen zakenpartner uit te zoeken.
  De Nederlandse overheid heeft vroeger gewoonte van gemaakt om de financiële hulp aan Suriname als chantagemiddel te gebruiken.
  Suriname mag blij zijn om daar nu van af te zijn.


  Maak melding

 3. Wat dacht je van een referendum waarbij het volk kan stemmen hoe verder. Zowel het surinaamse als het diaspora volk mag meestemmen. Democratischer kan niet.

  We zouden nooit onafhankelijk geweest zijn als dit referendum waarbij het volk mag kiezen, plaats gevonden zou hebben in 1975….


  Maak melding

 4. het groooootste probleem is dddb desi de lano bouterse him self..dat is dat hele ding..
  desi is de meest afschuiwelijke in het hele procedë.de oorzaak van het geheel..

  Let wel goed-op nederland heeft geen probleem met sme..,maar desi is het probleem en de rest wordt erbij gesleept..

  zoalng desi niet veroordeeld-beoordeeld is door de rechter zal dit item blijven bestaan..

  de arme sloebers weten niet beter en zijn tevreden met een portie bamie/nasie/rotie een glas parbo-bier en de valse hoop die hen wordt voorgespiegeld,dus stemmen ze op ndp..


  Maak melding

 5. Bouterse zet zijn persoonlijke vete met Nederland boven dat van het landsbelang dat is het hele eiereten, en die domme massa geloven hem die anti democraat. vandaag was santokhi bij premtime op bezoek de nieuwe president van suriname als het aan mijn licht iemand die suriname als land waardig zal uitdragen.


  Maak melding

 6. Niks maatschappelijk debat. In de verkiezingen van vorig jaar, hebben de kiezers met hun stem een duidelijke keuze gemaakt. Met andere woorden: tweederde van de Surinaamse bevolking kiest VOOR DDB en dus TEGEN nederland. Een keuze die aan duidelijkheid niets te wensen over laat. De eenderde minderheid van de bevolking roep ik op om deze democratische keuze te respecteren en zich er bij neer te leggen. Na 500 jaar uitbuiting en misdaden tegen de menselijkheid en tot heden dagelijkse aanranding en verkrachting op Schiphol door de Nederlanders kiest het Surinaamse volk nu eindelijk voor landen en volkeren die hen met respect bejegenen.


  Maak melding

 7. De waan van de dag. In Nederland wonen 400.000 mensen van Surinaamse afkomst. Tel daarbij op de kinderen van gemengde afkomst en je komt op ruim 700.000 Surineds. En omdat Bouterse een akkefietje heeft met politiek Den Haag en justitie behoort Nederland niet meer tot de prioroteitslanden. En Frankrijk wel? Kan iemand mij dit uitleggen….?


  Maak melding

 8. Laat Suriname met rust . Wij hoeven geen ontwikkelingshulp van den-haag . Geen politieke en economische bemoeienis van den haag , is een zegen gebleken voor Suriname . Dus kolonialen blijft a.u.b. weg , ver weg van ons . 150.000 moorden in Indonesie zeg al genoeg van de politieke erfenis van den haag in de recente geschiedenis . Bovendien zou alleen een aap geloven dat onze huidige president van Suriname in drugs zou hebben gehandeld . Simpel ; omdat personen met zoveel contacten en invloed , nooit persoonlijk de drugs aan de belg zou overhandigen of met hem samen te zweren . Daarom , los van de juridische implicaties van de presidentschap ,zien de nuchter denkende besuurders in de wereld het arrest van hof in nederland als onzin , en dus ook als een politiek proces . Verder heeft ook de Surinaamse bevolking het arrest afgewezen en DD.Bouterse gekozen tot president van Suriname. Tevens waarschuw in de VHP . Mochten zij doorgaan om ons te ondergraven , dan worden zij allemaal van uit Suriname naar den-haag gestuurd . Wij zullen dan zien of Wilders ze dan lust .


  Maak melding

 9. Het verschil van inzicht lis zo breed dat het goed zou zijn als er een maatschappelijk debat komt.

  Daar kunnen we, DDB kennende, waarschijnlijk nog 3 1/2 jaar op wachten. 🙁
  DDB houdt het liever bij monologen in de dictatoriale stijl van de oude communisten.


  Maak melding

 10. Beste broeder, begi begi danki danki, “verkoop onze lieve moeder Suriname niet voor een bordje linzensoep”. Het lijkt er anders verdomde veel op.

  Geef dit land niet over, wij zijn nog niet allen dood! Kerf uit je wonden de etter, en vecht!

  Vertrouw de Grieken niet, ook al komen ze met spiegeltjes.


  Maak melding

 11. Waarom zou Suriname Holland moeten zien zitten als blijkt dat Holland Suriname niet ziet staan?

  Ik zou zeggen u bent niet elkaars harten, nieren en of longen, so be it.

  Over een jaar of wat wordt hier het nederlands naar de achtergrond gedrukt en kunnen wij ons beter integreren in de regio waar Surinamers uiteindelijk in thuis horen.


  Maak melding

 12. Maatschappelijk DeWat?!

  Een maatschappelijk debat over deze kwestie is water naar zee dragen oftewel het vat der Kanaiden vullen.
  Nieuwe lijnen via Frankrijk die nog steeds vele kolonies heeft zijn tegenstrijdig met de reden waarom den Haag met de nek wordt aangekeken. Absurde grootwaanzinnigheid kan je het beter noemen.

  Nederland zal altijd -ook en vooral na de regering Desi- een belangrijke rol spelen in het dagelijks leven van de Surinamer. Zonder dat de politiek het wil, Holland zal er toch altijd zijn.

  Zonder bemoeienis van den Haag kan Suriname uitgroeien tot een natie waar met trots op terug kan worden gekeken. Maar mede met de bemoeienis van den Haag gaan grotere poorten open en niet alleen die naar St Laurant. Dus is bemoeienis nog geen onderdrukking maar samenwerking naar een trotse en doch vredige samenleving in SU.

  Suriname kent nu een zeer (PPP)populistische politieke periode die zal stranden als de Caraibisch Zomer en niet als de Arabische Lente.
  Daarom zal een Maatschappelijk Debat alleen maar tot kissebissen en bigg talk leiden in een land waar discussie altijd uitloopt op ruzie of vechtpartijen, ook in het Parlement.


  Maak melding

 13. ik snap santokie niet…
  NEDERLAND geeft niks zonder meer terug te nemen..zo is het eenmaal.
  suriname is onafhankelijk en soeverein.deze vhp’rs zijn slijmballen


  Maak melding

 14. Die slaafse houding past santokie helemaal.

  Typische front gedachtegang, bij hun begint en eindigt de wereld aan de Noordzee.

  We hebben geen Nederlandse belangenbehartiger nodig in Suriname.

  De relatie met nederland heeft Suriname niet tot een klein SINGAPORE kunnen maken, laten we het ergens anders proberen, we willen nu ook relaties hebben waar we beter van kunnen worden.


  Maak melding

 15. Hahahahah wel lachwekkend dat degene die iedere dag zijn slaafse houding hier etaleert Santokhi beschuldig van slaafse houding.
  Santokhi begint in Nederland en terecht gezien de historisch banden tussen Nederland en Suriname.Die OS Bouterse begint in Frankrijk een land waar wij geen enkel banden mee hebben wie is nou achterlijker ??
  Nederland heeft geen probleem met de Surinaamse bevolking want ze besteden miljoenen aan projecten in Suriname. Nederland heeft met Bouterse een probleem omdat hij voor drugssmokkel is veroordeeld in Holland. Domme schapen als Afu sensie begrijpen dat niet .


  Maak melding

 16. @17 wikkleaks; Inderdaad,goeie betrekkingen met Nederland heeft Suriname nú en in de toekomst véél meer aan.Wikkileaks, die halve zolen als Afu sensie &consorten snappen het nog steeds niet; dat je met één lepel Honing véél meer bijen vangt,dan met één Vat vol met Azijn.Zo zie je weer eens keer; zij moeten nog héél veel leren !!!!

  Groet,ram ram,goedha hafies( veel wijsheid )


  Maak melding

 17. Niks politiek-Suriname!

  Zeg maar gerust wie die ptatas lusten en wie niet.

  Politiek den Haag is heel wat anders dan het Neerlandse volk.

  Er lopen genoeg ptatas hier fris en vrolijk rond.

  Sommigen waren minister in een Nederlands kabinet en zitten nu Bouta te adviseren, fawaka/hallo?

  In Suriname hebben ptatas nog altijd een luizenleven en daar is op zich niks mis mee.

  Kom je ook uit de Haag dan?


  Maak melding

 18. Wikiliki,
  Weet jij hoeveel ptatas vastzitten werelwijd voor drugs overtredingen?

  Die splinter in mijn oog is voor jou zo danig zichtbaar dat jij die balk in de jouwe niet meer kan waarnemen.


  Maak melding

 19. Ik vind dit maar zielig.
  Nederland haat Surinamers helemaal niet.
  Ze haten drugs en criminelen. Zelf zijn ze ook niet best maar begrijp dat dit NIETS met slavernij en macht uitoefenen te maken heeft.
  Dit gaat om iemand die slechte dingen gedaan heeft en de verantwoording ervoor niet dragen durft. Ik zou er ook niets van willen weten, maar jullie maken hem pres…

  Alsof nederland jullie alleen slechte dingen bracht…..tsss, zielig gewoon.

  Leer te profiteren van je vriendenlanden ipv te zeuren over hoe slecht ze zijn.

  Kijk eerst naar uzelf alvorens de vinger naar een ander te wijzen.

  Wat brachten de surinamers, nederland?


  Maak melding

 20. En vraag ons ook maar af, Sinds wanneer begon de band met NL zo op het spel te staan als nu?

  Goed, met die 100% controle deden ze zich niet echt goed voorkomen maar vormt dat het probleem soms?

  Is het niet misschien een bepaalde wesp die de boel loopt op te steken? Een wesp die NL al een tijdje probeert te vangen. Maar dankzij 2/3de van het volk een hele korf achter zich heeft staan. Nu durft hij opeens weer te komen, kijk wie hij als eerste wilt terugpakken…NL (aartsvijand v/d wesp)


  Maak melding

 21. Man uit Para, je wauwelt!

  Wordt je niet draaierig van je gekronkel mannetje?
  Linksom of rechtsom je kunt niet zonder Jan-Peter en Annabel;
  “Sommigen waren minister in een Nederlands kabinet en zitten nu Bouta te adviseren”;
  daar gaan je belasting centjes jochie, goedkoop is ie niet, geen knowhow in huis?

  “In Suriname hebben ptatas nog altijd een luizenleven en daar is op zich niks mis mee.”;
  Héé dat was 300jr geleden ook zo, what’s new!
  Bakra basie will always rules you, tot op je eigen grondgebied, dus doe normaal oké.


  Maak melding

 22. Paramanpinto,
  Kom een keer met een verstandige en slimme opmerking want reactie 19 en 20 is meer een bevestiging hoe kortzichtig jij bent.
  Noem de de naam van een ex minister uit Nederland die Bouterse adviseert?
  Overal in de wereld heb je drugs handelaars en verkopers het is heel wat anders wanneer de president een veroordeelde drugshandelaar is en zijn zoon en de leiding van CIVD.
  Bouterse Houdt die domme massa voor dat hij niets van Die blanken moet hebben maar ondertussen laat hij zich adviseren door Nederlanders wie is nou achterlijk pinto?
  Kolonel valk ken je nog toch? ik kan mij nog herinneren dat schoothondje jennie moord en brand schreeuwde over blanke mannen in het binnenland die daar waren om Bouterse op te pakken en Bouterse op zijn Beurt had het over sluip schutters die worden opgeleid.


  Maak melding

 23. Simpel. Suriname kan de klere krijgen. Wij SuriNeds zijn Nederlanders. Hier horen wij thuis. Ons verleden ligt in Afrika en Suriname was een vervelend tussenstation. Wij werken inNederland en onze kinderen trouwen met Nederlanders. Elk gezin kent blanke kinderen. Je gezicht naar de toekomst. Nogmaal Bouta. Krijg het lazerus.


  Maak melding

 24. Stelletje gefrustreerde economische bannelingen
  U bent vlees noch vis in die maatschappij daar, vlees noch vis zal u blijven. In Suriname ben ik geen nummer!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.