Hoge verwachtingen bij nieuw schooljaar Suriname

11

PARAMARIBO, 24 sep – Het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling, Minov, koestert hoge verwachtingen aan de vooravond van het nieuwe schooljaar. Volgens minister Raymond Sapoen moeten vernieuwingen er nu doorheen. Ook de prestaties van leerlingen moeten aanmerkelijk beter.

Het gemiddelde van rond de vijftig procent de laatste jaren zal en moet tot het verleden behoren. “We streven naar niet minder dan tachtig procent”, zegt Sapoen. Een tamelijk grote sprong voor een systeem dat al tijden aan alle kanten rammelt. Nu moet het binnen een enkel jaar uitwerken. Hervormingen op de verschillende niveaus moeten het doen.

Sommige schooltypen gaan er zelfs helemaal uit. Het plan van de vorige regering om het elfjarig basisonderwijs in te voeren maakt plaats voor een achtjarig plan. Het kleuteronderwijs wordt opgenomen in het basisonderwijs. Ook de leeftijd waarop kinderen verplicht zijn naar school te gaan wordt verruimd. Nu is dat nog tussen zeven en twaalf jaar. Het wordt tussen vier en zestien jaar.

Bekijk ook:


11 REACTIES

 1. Als de plannen doorgaan en de scholieren (jeugd) worden slimmer dan heeft NDP een probleem. Juist de lage ontwikkelingsniveau van de jeugd van Suriname heeft voor gezorgd dat NDP de grootste partij en dat een veroordeelde crimineel President is gworden.


  Maak melding

 2. Systemen!

  Systemen werken pas als je de basis van de problemen aanpakt. Een systeem van een voetbalelftal wordt zorgvuldig ingevoerd en talloze keren beoefend alvorens het werkt.

  Deze minister wil in 1 schooljaar tijd van 50% naar 80% resultaat. Ga toch bij jezelf na dat dit niet kan omdat de bron van het probleem thuis en in de samenleving ligt.
  Wie houdt wie hier voor de gek?


  Maak melding

 3. Verruiming van de leerplicht tot 16 jaar is zeker een goede zaak. Maar dat betekent ook dat de overheid hier op toe moet zien en dat er plek voor al die leerlingen moet zijn.


  Maak melding

 4. Langer doorleren is op zich goed, maar als het op de manier gaat zoals in Nederland (met name op het MBO) dan is het een verschrikking. Voor de leerling en voor de leraar. Het onderwijssysteem moet op de schop.
  Meer stageplekken, meer praktijkonderwijs, dit is vooral voor kinderen die niet goed uit boeken kunnen leren, maar praktisch bezig moeten zijn.
  Opvoeding van ouders, zij moeten immers hun kinderen extra motiveren,
  Dat zijn zaken die belangrijk zijn.
  Een minister die vanuit zijn kantoor roept dat het percentage naar 80% moet en daar niet de middelen voor uit trekt kan beter zijn mond houden.
  Een troost, als je daarvan mag spreken, is dat in Nederland vanaf dit schooljaar, dus juni 2012, het slagingspercentage op havo en vwo behoorlijk lager zal worden. De minister heeft maatregelen genomen. In 2013 volgt een verdere daling als gevolg van een extra maatregel. Nog een maatregel.


  Maak melding

 5. Het is wel een goed Nederlandse voorbeeld he Pariaman?? leerplicht tussen 4-14 jaar!! ach, ja! liever laat als nooit invoeren.

  Straks de ouders ook aanpakken als de kinderen gaan spijbelen etc. ect.

  Succes allen.


  Maak melding

 6. Alleen het feit dat vele onnozele domme jongeren hebben gestemd op onberechte moordenaars en drugsbonzen zegt genoeg over hun ouders/opvoeders ( oliedomme ac en ndp aanhangers). Deze ouders hebben vaak geen moraal, hun kinderen zijn ontspoord, anderen zitten in Santo Boma voor allerlei vormen van delicten die ze thuis of in omgeving ( slechte vriendenkring) hebben overgenomen. Op school wil het ook niet lukken, maar waar ze vol bewondering van zijn dankzij hun domme ouders die aanhangers zijn van deze moordnaarsregering is dat misdaad deze gekozen leiders vooruitgang heeft gebracht. Misdaad loont, vandaar dat de misdaad nog weliger tiert dan toen Santoki haar bestreed. Kijk noh, met een minister met het uiterlijk van een rasta is nog niet zo erg, maar als hij ook het rastageloof aanhangt, is ook niet erg hoor, maar dat hij het opneemt voor de vele misdadigers, waarvan enkele vrienden dan weten we al hoe ver het is. Leve Suribabwe


  Maak melding

 7. Determinist,
  Jij zal een roepende in de woestijn blijven.

  Die jongeren hebben zich behoorlijk laten voorlichten over die snode plannen van jou chamoes. He did what he had to do when he had to do it.

  Jij zal eerder een wrak zijn, veel dan dat jullie wens in vervulling zal gaan.

  Jullie wikken, maar God heeft beschikt dat wij hier en nu deze president hebben!


  Maak melding

 8. Het gekke van deze berichten is dat mijn landgenoten altijd van een koude kermis thuiskomen van al die beloften van deze crime bende. we zulle zien wat voor excuses ze volgende jaar gaan verzinnen als het niet gaat.en of ze nog aan de macht zijn ik hoop dat suriname bespaard word van deze ellendige bende criminelen .


  Maak melding

 9. @ neus
  Helemaal met je eens, want controle is niet altijd (nooit) de sterkste kant geweest in Sranan, minder kinderen op straat betekend op den duur ook minder criminaliteit wat uiteindelijk weer tot meer groei in het land zal zorgen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.