Suriname verwacht uitvoering klimaatverdragen

9

PARAMARIBO/NEW YORK, 23 sep – Suriname verwacht zo gauw mogelijk uitvoering van internationale klimaatverdragen. Dit zei president Desiré Bouterse tegenover de Algemene Vergadering van de VN. Het land heeft er alle baat bij dat de verdragen nu worden uitgevoerd. “Suriname is blootgesteld aan de dreiging van een stijgende zeespiegel.”

Dat is maar één van de gevolgen van de ingrijpende klimaatveranderingen in de wereld. “Ons vermogen om voedsel voor onszelf te produceren loopt serieus gevaar. Het is voor ons van groot belang dat onder andere het verdrag van Cancun wordt uitgevoerd. We zijn dit verschuldigd aan de huidige en komende generaties” , zei Bouterse. Vooral het Special Climate Change Fund moet eindelijk worden ingesteld om de meest kwetsbare landen bij te staan.

In economisch opzicht gaat het de goede kant op. “Suriname staat op het kruispunt duurzame ontwikkeling te bereiken. We werken aan een investeringsvriendelijk klimaat. We willen de mijnbouwsector verder ontwikkelen als motor van ontwikkeling voor de korte en middellange termijn”, aldus Bouterse. De huidige economische wereldcrisis wordt dan ook met argusogen gevolgd. “Verkeerd omgaan met de crisis zal gevolgen hebben voor onze economie.”

Ook Cuba en Palestina kregen aandacht. “Suriname erkent het recht van het Palestijnse volk op een eigen staat.” De blokkade tegen Cuba moet worden opgeheven. De internationale beloften aan Haïti moeten eens eindelijk worden nagekomen. “Het uitblijven van de beloofde hulp stagneert de ontwikkeling van Haïti”, aldus Bouterse. Hij vindt het ook tijd dat er een “eind komt aan besluitvorming door slechts enkelen met desastreuze gevolgen voor grote groepen.”

Bekijk ook:


9 REACTIES

 1. Suriname heeft zich goed geprofileerd in New York. Bouterse was niet bevreesd om controversiële onderwerpen als Cuba en Palestina aan te kaarten.
  Zelfs de drugshandel en wapenhandel werden sterk veroordeeld.
  Ook maakte Bouterse zich sterk voor de verdere integratie van Suriname in de regio.
  Hij riep de VN om de humanitaire crisis in Haitie en Somalië verder ter hand te nemen.
  Verder besteedde Bouterse aandacht aan de niet overdraagbare aandoeningen.
  Kortom de speech van Bouterse is niet onopgemerkt gebleven in de VN.
  Waarschijnlijk was zelfs Obama daarvan onder
  de indruk waardoor hij tijdens de lunch zelf naar Bouterse toe liep om hem de hand te schudden.

  Ik denk dat sommigen hun woorden maar moeten inslikken want ze beweerden dat Obama Bouterse niet wil ontmoeten laat staan zijn hand zou willen schudden.
  Het bewijs is nu geleverd dat sommigen mensen alleen maar onzinnigheden over de arrestatie van Bouterse op dit forum uitkramen.

  Wikileaks,

  Is Obama ook iemand zonder moraal, een domme ezel en een aanhanger van Bouterse?


  Maak melding

 2. Mensen,

  Ik heb een reactie van ene Fernando ergens anders op dit forum gelezen en ik ben van mening dat het een mooie toeving is aan de discussie waarom Bouterse niet gearresteerd wordt of gaat worden.

  Het onderstaand bericht is van ene Fernando ;

  ‘Ik ben er ook niet echt blij mee maar
  die man staat daar toch echt. In New York!
  Een wereldpodium. Onaangeroerd en zonder handboeien. What about het internationale arrestatiebevel van Nederland dan?
  Ik wil de hoop van sommigen dat Bouterse tijdens zijn ambtstermijn nog wordt gearresteerd niet de grond in boren maar
  internationale afspraken, verdragen, gewoonterechten en wetten spreken allemaal in het voordeel van Bouterse:
  Zittende staatshoofden genieten volledige immuniteit. De toepasbaarheid van de Nederlandse strafwet wordt volgens het Nederlandse Wetboek van strafrecht en de Wet internationale misdrijven beperkt door volkenrechtelijke uitzonderingen. Een van die uitzonderingen vloeit voort uit het volkenrechtelijk gewoonterecht: de erkenning dat bepaalde personen zozeer verbonden zijn met hun staat en zo representatief zijn voor het publieke gezag daarvan, dat hun strafrechtelijke immuniteit wordt toegekend. Om die reden zijn buitenlandse staatshoofden en regeringsleiders in Nederland strafrechtelijk onschendbaar.

  De basis van die onschendbaarheid is de staatssoevereiniteit. Deze houdt in dat van elkaar onafhankelijke en ten opzichte van elkaar gelijke soevereinen zich niet met elkaars interne aangelegenheden bemoeien en elkaar niet berechten. De soevereiniteit die Suriname toekomt, leidt dus tot immuniteit van zijn president. Een immuniteit bovendien die volledig, absoluut en oneindig is. Dat betekent dat de Surinaamse president door de Nederlandse rechter op geen enkele wijze aanspreekbaar is voor de daden die hij in zijn functie verricht. Maar ook dat hij niet kan worden aangesproken op daden die hij in zijn privéleven heeft begaan. Noch tijdens, noch voorafgaand aan zijn presidentschap.
  Er zijn echter uitzonderingen maar daar kom straks op terug.

  Behalve de erkenning van de soevereiniteit van een andere staat en het zich weerhouden van inmenging in interne aangelegenheden is er een derde reden om een staatshoofd immuniteit te verlenen. Zonder immuniteit zou het onderhouden van internationale betrekkingen voor een staatshoofd onmogelijk worden. De Nederlandse regering heeft bij de totstandkoming van de Wet internationale misdrijven opgemerkt dat het, juist voor een internationaal gericht land als Nederland, cruciaal is dat contacten met het buitenland op hoog niveau onbelemmerd plaatsvinden. De immuniteit van een staatshoofd duurt voort zolang hij als zodanig in functie is. Dat blijkt uit een uitspraak uit 2002 van het Internationaal Gerechtshof (IGH). Die komt erop neer dat zittende staatshoofden, regeringsleiders en ministers van Buitenlandse Zaken op grond van internationaal gewoonterecht volledige strafrechtelijke immuniteit genieten. Daarom kon de toen zittende president Bush in 2005 volgens de rechtbank Den Haag niet strafrechtelijk in Nederland vervolgd worden .

  Sommige mensen zullen nu opspringen en zeggen
  ja maar Noriega en Pinochet die zijn wel gearresteerd. Dat is inderdaad waar. Maar ten tijde van hun arrestatie waren beiden geen zittende staatshoofden meer.
  En hoe zit het dan met president Bashir van Sudan? Voor hem is dus wel een internationale arrestatiebevel uitgevaardigd terwijl hij een zittende president is. Ja inderdaad, maar dit arrestatiebevel is uitgevaardigd door het Internationaal Strafhof, dus niet door Nederland of een andere individuele staat.
  Dit zijn dus de uitzonderingen die gemaakt worden op volledige immuniteit;berechting wegens zeer ernstige misdrijven (zoals genocide) voor een internationaal tribunaal. In het geval van Bouterse is slechts sprake van een drugsfeit en bovendien berecht door een individuele staat. Victimless crime dus, die qua ernst vergeleken met een feit als genocide bijna in het niet valt.
  En dat is de reden dat Bouterse vrij kan reizen zonder dat hij gearresteerd wordt ondanks het feit dat hij door Nederland is veroordeeld.
  Gezien het bovenstaande zou Nederland een gigantische flater slaan indien ze een internationale arrestatiebevel zouden uitvaardigen. Geen enkel land zou namelijk uitvoer hieraan geven.

  Het bovenstaande is niet om Bouterse vrij te pleiten voor zijn daden maar zo zitten internationale verdragen, afspraken, gewoonterechten en wetten nou eenmaal in elkaar.
  Ik heb het niet bedacht.
  Nederland weet als geen ander wat deze wetten en verdragen inhouden vandaar dat ze geen werk van maken om Bouterse in het buitenland te laten arresteren.

  Dus willen we dat Bouterse in het buitenland wordt gearresteerd dan moeten we hem eerst bij het Internationaal Strafhof aanklagen wegens ernstige genocide. En dan moet hij ook nog eerst berecht worden.
  Alle andere arrestatiebevelen van individuele landen doen in dit geval niet ter zake en zullen er niet voor zorgen dat Bouterse gearresteerd wordt door welk land dan ook.

  Een ander mogelijkheid is natuurlijk om een opstand te creëeren in Suriname.
  Maar wie gaat ons voor?

  Aldus de posting van Fernando


  Maak melding

 3. Begin eerst de natuur in jou land te beschermen,kijk wat er gaande is in de binnenlanden van suriname en het stuwmeer.
  Bouterse is een lachertje die geweldig wil doen gesteund door Limbo en lacking en die andere meelopers.


  Maak melding

 4. Eigen buik!

  En wat doen we er zelf aan? We moeten zelf beginnen met maatregelen en niets aan de VN over laten. Geld gaat het altijd winnen van principes dus bescherm je eigen buik.


  Maak melding

 5. Dat kan een gezellige boel worden met al die voertuigen voorzien van defekte en of ontkoppelde uitlaatgas reciculatie-systemen.

  Ik zie het al voor me, “diesel roetmeting”. Alles gaat van de weg.


  Maak melding

 6. Suriname kan zelf het voorbeeld geven, maar ziet daar vanaf.
  “Het surinaamse volk is daar nog niet klaar voor”. riep een minister onlangs.
  Overigens Shanice ik heb helaas de speech van Bouterse niet met eigen ogen kunnen aanschouwen. Kan je me zeggen waar jij het gezien hebt. Ik kan dan alsnog proberen dit te zien.
  Bij voorbaat mijn dank.


  Maak melding

 7. @Shanice / Saïsta

  Er zijn in het verleden wel meer idioten geweest die van alles en nog wat konden verkondigen in de VN. Zelfs recent nog, de walgelijke onzin van de president van Iran kan als voorbeeld dienen. Dat zegt allemaal niets.

  Maar voor beide geldt dat ze niet onder een ander vlag dan als president op uitnodiging van een groot internationaal orgaan, dat het niet kan maken om sommige leiders niet uit te nodigen, op bezoek kunnen komen in enig zichzelf respecterend land.

  De door jullie aangehaald bescherming opgrond van souvereigniteit van SME biedt slechts een heel beperkte bescherming, nml. : dat ze in eigenland (SME dus) niet gearresteerd kunnen worden en dat ze in genoemde specifieke gevallen deel kunnen nemen aan internationale vergaderingen. Waarbij op gemerkt moet worden dat ze voor elke reis een laisse fair moeten regelen want anders worden ze alsnog opgepakt.

  En de opmerking over het ICC slaat nergens op. De genocide en moorden die onder DDB gepleegd zijn dateren van voor de oprichting van het ICC dus vallen ze niet onder de jurisdictie van het ICC. SME zal zelf eens voor moeten maken met het 8 december proces en een aanvang met het Moi Wana proces. Dat laatst is een plicht die door het OAS reeds jaren teug aan SME is opgelegd.

  Overigens gaat Fernando helemaal voorbij aan het feit dat DDB al veroordeeld is en dat er een internationaal arrestatie bevel tegen hem ligt. Dat maakt de situatie weer duidelijk anders.

  Kortom jullie postings hebben totaal geen (nieuws)waarde.


  Maak melding

 8. @ die olie domme aanhangers van die criminele president van suriname DDB.
  Chanice, jij en de rest van die kudde laten duidelijk zien dat jullie algemene kennis over internationale zaken hihil is daarom schrijven jullie die leugens en onzin hier op dit net.
  Chavez, kadaffi Castro, Ahmadinejad zijn figuren die VN gebruiken om amerika uit te schelden kaddafi ging nog verder hij gooide de handvest van VN over zijn schouder toch krijgen deze figuren een visum om in de VN te spreken dus die loftrompet van jou slaat helemaal nergens op. je laat duidelijk zien hoe dom die aanhangers van DDB zijn. Bouterse laat mij denken aan die open dagen aan het begin van een nieuwe voetbal seizoen in nederland, hoe blij die kinderen zijn om op de foto te mogen staan met hun idool. precies op de zelfde manier gedraag bouterse zich en ook zijn aanhangers, maar er wel een heel groot verschil tussen Bouterse en die kinderen, die kinderen menen het oprecht Bouterse niet, hij heeft als voorbeeld chavez , castro kadaffi en hij is een bewonderaar van het cubaanse model en hij heeft nooit afstand van deze verwerpelijke gedachten genomen daarom vindt ik het hypocriet, schijnheilig dat deze moordenaar van zijn eigen volk als een blije kleuter in de beurt staat van de leider van democratie in de wereld sterker nog ze gaan zo ver dat ze twee foto,s hebben gemanipuleerd om bouterse de hele in te prijzen.http://caraibischeletteren.blogspot.com/2011/06/venetiaan-viert-75ste-jaardag.html hier zie je duidelijk dat obama tijd heeft genomen voor venetiaan en zijn vrouw zo hoort het. leest dit maar goed voor jullie algemene ontwikkeling.http://vorige.nrc.nl/buitenland/article2368181.ece/Gaddafi_verbijstert_VN_met_chaotische_toespraak


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.