Suriname kleurt goudwinning compleet groen

5

PARAMARIBO, 23 sep – Suriname gaat voor een compleet groene goudwinning. Volgens minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen, NH, moet deze bedrijfstak een groen label zien te verwerven. Het gebruik van kwik wordt dan ook volledig uitgebannen.

Tegen begin volgend jaar moet het al zover zijn. “Goud is geen eeuwige hulpbron”, zei Hok bij de formele aankondiging van de goudbeurs. De beurs wordt in oktober gehouden om gouddelvers en het publiek bewust te maken van de gevolgen van kwikvervuiling. Juist omdat goudvoorraden eindig zijn, moet de schade zo beperkt mogelijk blijven.”We moeten met de opbrengsten kunnen investeren in duurzame ontwikkeling”, aldus Hok.

De ordening van de goudwinning is ook daarom begonnen. Makkelijk valt het niet, omdat oude gewoontes volharden. Hoewel de import van kwik al verboden is, wordt het metaal nog volop gebruikt in talloze kleine mijnen van het binnenland. Volgens Gerold Dompig, voorzitter van de commissie Ordening Goudsector, worden op de beurs alternatieve methoden gedemonstreerd. “Je kunt zelfs water gebruiken om het goud te winnen.”

Bekijk ook:


5 REACTIES

 1. Kwik-Import!

  Een heel dorp van 120 personen is door het eten van met Kwik besmette vis in west Afrika al lachend en schuimbekkend dood gegaan.
  Importverbod op Kwik is daarom geweldig, maar Brazilianen smokkelen het spul de onbewaakte grens over. Iedereen die met Kwik wordt betrapt moet 5 jaar de cel in. Met een importverbod alleen los je niets op.


  Maak melding

 2. En komt nu eindelijk die wet er die het bezit van kwik verbied en daarop een zware sanctie zet??
  En is er al ove na gedacht hoe ze de controle op het misbruik gaan aanpakken?


  Maak melding

 3. Sji na bribi. Met geklets los je niets op. Aktie! Msar ja, in Suriname volgt aktie pas op reaktie. Zie de reactie van Gerald Dompig over de ordening in de goudsector. Onderschatting heet dat. En inmiddels gaat men vrolijk verder met de vernietiging van de natuur. Surinamers geven geen moer om hun moederland.


  Maak melding

 4. Ndp parasieten hebben het makkelijk praten. Ze verdienen een dikke boterham, de oliedomme stommelingen die stemden op onberechte criminelen en moordenaars het nakijken. Deng e pina moro tijdens a Front regering.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.