Landlozen in Suriname moeten weer grond aanvragen

9

PARAMARIBO, 22 sep – Surinamers die al jaren een aanvraag hebben lopen voor een stuk grond, moeten zich weer laten registreren. Dit zegt minister Simon Martosatiman van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer, RGB. Het is een herregistratie van tienduizenden aanvragers die in de laatste twintig jaar links werden gelaten.

Geen antwoord of steeds weer terug moeten komen, deed menigeen er de brui aan geven. Een duik in het archief van RGB leverde zo’n tachtigduizend aanvragen op. Dat moet ongeveer de omvang zijn van de achterstand in het beantwoorden, zoals de wet voorschrijft. “Je kunt niet spreken van een werkelijke achterstand”, zei Martosatiman tegenover ATV. Hij heeft geen idee van hoeveel mensen precies gefrustreerd rondlopen. Dat heeft met meerdere vermoedens te maken.

Het kan best dat een deel op een andere manier aan grond is gekomen, door aankoop bijvoorbeeld. Of het tijdige met het eeuwige heeft verwisseld. Het herregistreren gaat vooraf aan het opschonen van het aanvragenbestand. Dat is een bewuste keus. Martosatiman wil niet eerst de aanvragen alsnog behandelen om er later achter te komen dat het verloren moeite was. Als ook maar de helft van het bestand ‘echt’ is, betekent het dat zeker tien procent van de bevolking zo lang aan het lijntje gehouden is.

Bekijk ook:


9 REACTIES

 1. Mijn ouders hadden ooit ook graag een stuk grond gehad. Maar in hun tijd kon dat niet. Wilde je grond dan moet je ervoor betalen ja betalen niets is gratis.
  anno 2011 wordt grond dus gratis verstrekt doch brengt minimaal één vraag met zich mee:
  “wie o wie zal betalen voor de aanleg en onderhoud van de toegangswegen. Wie o wie zal betalen voor de infrastructuur?
  Antwoord “mi no sabi no aksie mi”


  Maak melding

 2. Iedereen boven de achtien jaar die geen grond heeft moet hiervoor in aanmerking kunnen komen. Je kunt niet eeuwiglang bij je ouders wonen of op straat zwerven. Je kunt de jeugd ook belonen voor hun prestatie bijv. studies en diploma’s. Dit werkt zeker motiverend om te studeren.

  Mensen die al grond tot zijn beschikking hebben moeten er niet voor in aanmerking komen. Zij zijn de speculanten die alleen maar voor grote winst willen doorverkopen.

  Mensen die wel grond krijgen, moeten binnen een nog te bepalen termijn gaan bouwen of verbouwen. Anders wordt je grond teruggevorderd.

  Ook moet men kijken naar waarom iemand bijvoorbeeld een hele hectare wil hebben, is dat echt nodig. Grond wat gratis uitgeven wordt, mag niet doorverkocht worden aan derden zonder toestemming van de regering. Daar is het niet voor bedoelt. Dit moet onmogelijk gemaakt worden door een wet.

  Belangrijkste van allemaal, het moet voor regeringleden niet mogelijk zijn om hunzelf te verrijken met de gronduitgifte praktijken.


  Maak melding

 3. Goed zo, laat iedereen zich herregistreren.

  Daarna moet gekeken worden, wie al een stukje grond heeft gehad, dat soort mensen moeten direkt afgevoerd worden.

  Families dus vader en moeders die al hectares of grote lappen grond hebben gekregen of gewoon in hun bezit hebben, hun kinderen mogen het voorlopig ook vergeten.

  Wie een goede baan heeft en goed verdient mag het voorlopig ook vergeten.

  Rest dus die kleine groep ondernemers die grond willen voor het beginnen van een bedrijf, die krijgen voorrang mits ze met een ondernemingsplan komen aanwaaien waarin duidelijk staat dat ze op korte termijn kunnen beginnen.

  daarna Onderwijzers, politieagenten, militairen, brandweerlieden en nog een paar andere beroepen die werken maar niet genoeg verdienen om een stukje grond in euro’s te kunnen kopen.

  Daarna de sociaal zwakkeren en mensen die occuperen, die zouden een stukje grond moeten krijgen en met behulp van de staat een onderkomen bouwen.

  wat nu vooral moet gebeuren is de bestaande wetgeving gaan naleven maw mensen die domeingrond hebben en jaren niets mee hebben gedaan gewoon weer afpakken.

  Nieuwe wetgeving maken wbt gronden, Wie, Wat, Hoeveel. Niet iedereen kan zondermeer grond krijgen, wat krijgt men Bouw, landbouw of industriegrond en hoeveel kan iedereen krijgen en vooral een terugneem recht.


  Maak melding

 4. In principe kan aan elke onbehandelde aanvraag rechten ontleent worden. Ook als de aanvrager al is overleden. Stel hij had een mooie kavel aangevraagd en die kavel ook tijdig moeten krijgen. Dan is de overheid ingebreke gebleven en hebben zijn erfgenamen recht op de grondtitel. Juridisch ligt hier zeker nog wat uitzoek werk.
  Ook is de overheid in gebreken gebleven en ligt de bal dus bij haar. Het is dan ook de taak van de overheid om actief opzoek te gaan naar de aanvragers of hun eventuele erfgenamen.
  De aanvragen moeten ook in het kadaster geregistreerd worden. Immers het object van handelen is steeds een kavel. Het moet dan duidelijk zijn wie op welk tijdstip een aanvraag gedaan heeft. Daarnaast moet in het bevolkings register elke aanvraag door een individue geregistreerd worden op zijn persoons kaart. Dit om te voorkomen dat iemand meerder beschikkingen krijgt. Punt is wel dat iemand meerdere aanvragen moet kunnen doen zolang hij geen beschikking heeft.
  Met een vrij simpele applicatie zijn die gegeven redelijk te beheren. Een applicatie die zowel gegevens uitwisseld met het bevolkingsregister als met het kadaster.

  @Paagal
  Iedereeen boven de 18 moet gewoon volwassen worden en zijn eigen verantwoordelijkheid dragen. Niet zijn ouders of Lanti maar hij moet gaan werken.


  Maak melding

 5. @Paagal
  Iedereen boven de achtien jaar die geen grond heeft moet hiervoor in aanmerking kunnen komen. Je kunt niet eeuwiglang bij je ouders wonen of op straat zwerven

  Vraag
  En als je nooit hebt gewerkt en geen inkomen hebt
  en NOOIT naar school bent geweest omdat je niet wilde of nooit tijd had
  en NOOIT geen inkomen hebt omdat je altijd jou tijd in Santo Boma hebt doorgebracht.
  HEBBEN DEZE PERSONEN DAN RECHT OP EEN STUKJE GROND?
  WAARMEE ZULLEN ZIJ DEZE GROND IN ONTWIKKELING BRENGEN?

  Dus als je hard werkt en een stuk grond koopt en je eigen huis bouwt wordt je bestraft. Je kunt je huis niet meer verkopen omdat de huisprijzen door het gratis verstrekken van grond zullen dalen.

  Je wordt beloond omdat je te lui bent om te werken (om zelf te kopen)
  je wordt beloond omdat je te lui bent om een vak te leren (naar school gaan)

  yep de overheid houd dit in stand dus hoe dommer hoe beter dan kan de kudde de leider volgen


  Maak melding

 6. Neus en konkroe tete,

  Jullie kapitalisten kunnen makkelijk een stukje grond kopen van 25000 euro. Het hele grondbezit is in handen van eliten die de prijzen alsmaar opdrijven. Hebben jullie nou echt die duizend hectare nodig per man. Buiten het feit hoe jullie eraan gekomen zijn. Hard werken zeker……

  Een jongen of meisje van 18 jaar, ongeacht huidskleur, die geen rijke ouders heeft netals jullie moeten dus als ze 1000 srd verdienen per maand, 10 jaar sparen om een stukje grond te kopen. Dan nog 30 jaar werken om een huis erop te kunnen bouwen. Mooi plan, voor de toekomst van de jeugd….Tweedeling tussen arm en rijk wat alsmaar groter en groter wordt in Sme. Krabbenmentalteit, ikke, ikke, ikke en de rest mag stikken.

  Ik heb het al eerder gemeld het gaat niet lang meer duren voordat de bom ontploft. Als het zo door blijft gaan.


  Maak melding

 7. En natuurlijk moet er een wet komen waarin de jeugd verplicht moet worden om te gaan studeren en werken. Lui zijn en hangen op straat moet niet meer voorkomen, wil je kunnen groeien als land.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.