Financiële markt Suriname biedt nieuwe uitdaging

10

PARAMARIBO, 20 sep – Kredietverleners in Suriname staan voor nieuwe uitdagingen. Dit stelt het management van de Finabank. Hoewel een relatief kleinere speler op de markt, ziet de bank voldoende mogelijkheden voor een versnelde groei. Maar dat betekent wel goed kunnen inspelen op situaties. Zoals de verzadiging die nu optreedt.

Op de consumentenmarkt is de financieringsbehoefte van cliënten vrijwel geheel gedekt. “De meeste huishoudens hebben al een auto. De meeste particuliere salarissen zijn ook reeds belast met één of twee leningen. Als je alleen blijft focussen op de consumentenmarkt, zal je problemen hebben met verder groeien”, zegt Finabank-directeur Eblein Frangie tegenover de Ware Tijd. Nu zijn er wel mogelijkheden. De kunst is alleen die ook te benutten.

Finabank wil zich dan ook meer gaan richten op investeringskredieten. Vooral het klein en middenbedrijf biedt mogelijkheden. Het ambitieuze huizenbouwprogramma van de regering bijvoorbeeld biedt perspectieven. Dat geldt net zo goed de plannen voor het aanleggen van fysieke infrastructuur. Ondernemers zien er mogelijkheden in en zullen wellicht financiering zoeken. “Vandaar dat we zeggen dat er wat rek zit in de zakelijke markt”, aldus Frangie.

Bekijk ook:


10 REACTIES

 1. Binnenkort vinden er hoofdbestuursverkiezingen plaats binnen de Nationale Partij Suriname (NPS). Er circuleren enkele namen van personen die het voorzitterschap van de partij ambiëren. En één van de personen die het voorzitterschap ambieert is Ronald Hooghart, de man die voor een kopje linzensoep als adviseur op de schoot van president Desiré Delano Bouterse zit. Het gaat een ieders verstand te boven dat de man die hand-en spandiensten verricht voor president …

  Desi Bouterse voorzitter wil worden van de NPS. Ronald Hooghart en Michael Miskin moeten goed begrijpen dat ze geen NPS-er kunnen zijn want ze hebben hoogverraad gepleegd jegens de partij. Ik vind dat de NPS deze twee pseudo-NPS-ers allang geroyeerd moest hebben, mensen die niet lyoaal zijn aan de partij moeten bedankt worden. Echter bepaal ik dat niet, het is een aangelegenheid van de partij zelf. De ambitie voor het voorzitterschap van Ronald Hooghart is niet zomaar uit de lucht komen vallen, er schuilt veel meer achter dit voornemen.

  Als Ronald Hoogart bij vorige de hoofdbestuursverkiezingen zich als kandidaat-voorzitter had gesteld zou hij misschien geloofwaardig zijn overgekomen. Toen schold hij de huidige president nog de huid vol en hem vaak uitmaakte voor moordenaar. Bovendien zei hij in een intervieuw met Carla Boëtius dat Desiré Delano Bouterse in zee gedumpt moest worden, en toen Carla hem later confronteerde met deze uitspraak wist hij niet welke houding hij moest aannemen.

  Een schoothond die bij zijn baasje op de schoot zit en van alles krijgt wat hij verlangt zal nooit negatiefs janken over zijn baas. Het enige wat er tijdens het intervieuw uit zijn mond kwam was hmm, hmm ehh, ehh , ik weet er niets van, het leek alsof er een geit daar stond te mekkeren. Het is publiek geheim dat Desi Bouterse altijd een vijandige houding aanneemt en heeft aangenomen tegenover de heer Ronald Venetiaan, dus hij heeft er baat bij dat de huidige voorzitter van de NPS van het politieke toneel verdwijnt.

  Ronald Hooghart zinspeelt op wraak, hij vond dat na de val van ex-president Wijdenbosch hij door de NPS leiding ( lees Ronald Venetiaan) op een zijspoor was geplaatst. Ik heb het vermoeden dat Ronald Hooghart ondersteuning krijgt van zowel Bouterse als van zijn boezemvriend Michael Miskin. Er wordt op hoog niveau politiek bedreven om de leiding van de Nationale Partij Suriname te ‘coupen’. De NPS moet rekening houden met dit soort zaken, ze moet oppassen dat de Frambo voor goed uigedoofd wordt.

  Hooghart is al begonnen met zijn splijtzwam, hij is al bezig enkele mensen op te jutten binnen de NPS. Onder valse voorwendselen probeert hij kandidaat- voorzitter van de partij te worden. NPS, wees op uw hoede, als je niet oppast wordt de hele partij straks overgenomen door exponenten uit de NDP. De NPS moet heel voorzichtig zijn met dit soort figuren, binnenhalen van Ronald Hooghart als voorzitter van de partij betekent gelijk binnenhalen van het Trojaanse paard. Wij kennen de geschiedenis van de stad Troje en het grote houtenpaard waarin de vijanden van de Trojanen verschanst zaten.

  Eenmaal binnen de poorten van Troje werden de poorten van binnen geopend en de ontvangers bewerkstelligden argeloos hun eigen ondergang. NPS, haalt u geen paarse paarden binnen, want hetzelfde lot zal u ook beschoren zijn. De man die de Trojanen moest overhalen om het paard binnen te halen was Sinon, hij was de sleutelfiguur in de list van het houtenpaard. Nu wordt de functie van Sinon toebedeeld aan Ronald Hooghart door zijn “ Superieur”. Hij moet onder valse voorwendselen proberen de poorten van de NPS van binnenuit te openen voor de tegenstanders. Dus NPS let op uw zaak.

  Dit soort figuren kan je ook zien als de computervirus : Het Trojaans paard. Als zo een virus(figuur) eenmaal voorzitter is van de partij zijn de gevolgen desastreus, je redt de partij niet meer. Zulke ongewenste figuren moeten onmiddelijk verwijderd worden uit de partij, want ze lopen altijd rond met snode plannen. Als je niet oppast wordt de hele partij in de uitverkoop gedaan aan de paarse partij, dus voorkomen is beter dan genezen. En als ze geen voorzitter kunnen worden, gaan ze fungeren als een mol. Liever plaats je zulke figuren in quarantaine, waar ze geen kwaad meer kunnen berokkenen.

  Apart van dit onderwerp enkele opmerkingen: De verkiezingen binnen de NDP is gewoon een formaliteit, alles is al voorgebakken. De eigenaar van NDP Desi Bouterse bepaalt alles, Bouterse is NDP en NDP is Desi Bouterse, en geen gezeik meer, punt uit. De zogenaamde djugu, djugu is er om de buitenwereld te laten zien dat er op democratische wijze verkiezingen worden gehouden binnen de partij, niet is minder waar. Good old Gilly van Holt is al uitgeblust, dus geen djugu, djugu meer, liever kan hij het liedje djugu, djugu afdraaien en genieten van zijn oude dagen.

  Ronnie Brunswijk, eens een noitoire bankrover, verdacht van andere ernstige strafbare feiten en ook veroordeeld wegens drugshandel tot 4 jaar gevangenisstraf door de Nederlandse Rechtbank werpt zich op als boodschapper. Hij spoort marron jongeren aan om het pad van de criminaliteit te verlaten, en dat is zeker toe te juichen. Ik hoop dat hij erin slaagt de jongeren zover te krijgen dat ze daadwerkelijk ermee stoppen.

  Alleen boodschappen brengen is niet voldoende, er moet meer gebeuren dan boodschappen brengen. De armoede moet bestreden worden, de noden van het volk moeten verlicht worden, door de holle woorden, worden de hongerige magen van de jongeren niet gevuld. Er moet voldoende werkgelegenheid geschapen worden, dan pas ga je de criminaliteit een halt toeroepen.

  Wat een volkverlakkers en leugenaars die de domme aanhangers verdienen…hahahaha


  Maak melding

 2. Tja, in een land van 500.000 inwoners zijn er welgeteld 6 bankbedrijven
  Surinaamse bank
  Hakrin bank
  Volks Kredietbank
  Postbank
  RBTT bank
  Fina bank

  En de bepaling van de winst strategie biedt de overheid de helpende hand door het overgroot deel van de bevolking richting bank te stuten om leningen en dergelijke af te sluiten hetzelfde geldt ook voor de verzekeringsmaatschappijen.
  De overheid kan ook regulerend optreden door de torenhoge rente percentages en premies een halt toe te roepen.


  Maak melding

 3. Hoogverraad,
  Op die gronden werd de hoogbegaafde Hans Breeveld nooit meer ingezet en moest Henk Aaron met schoppen en klappen grundjari verlaten, ik stond erbij en keek ernaar.
  Toen hij de kraaiemast blies werd het lichaam er wel opgebaard.
  Kijk maar hoe de NPS achterban er bij loopt. Over 100 jaar zal het met deze domme inborst nog precies zo zijn! Op naar de 0 zetels bij de eerst volgende verkiezingen.

  Blaka e njang blaka! Succes ermee!


  Maak melding

 4. Compa de hypokriet,
  Overigens was Hooghart wel goed om bij dat bekende protest jullie die zege te bezorgen. Nu hij een dagje ouder en wijzer is geworden is Leiden letterlijk in last.
  Tee dongmang kong koni, konimang ati e brrrrrrrrong.


  Maak melding

 5. GFC, stop Naipal
  Wednesday 21 September
  Als groot aanhanger van de democratie doet het mij eigenlijk zeer om het verzoek te richten aan uw medium, de heer Naipal A.I. geen platform meer te bieden. Maar er lijkt mij geen andere optie. Deze persoon is opruiend bezig en verkracht alsmaar de waarheid. Buitendien neigt hij vaak genoeg de racistische kant op te gaan. Vooral wanneer hij kritiek levert op Justitieminister Misiedjan.

  Mijn voorstel is daarom om de ingezonden stukken van de heer Naipal niet meer te publiceren omdat in het bijzonder het waarheidsgehalte van zijn artikelen ernstig te wensen overlaat.

  Door het mêleren van hele en halve waarheden in combinatie met leugens, probeert hij de lezers van GFC op een dwaalspoor te brengen. Alles is gericht op het zaaien van tweespalt tussen pro Bouterse en anti- Bouterse personen. Hoe meer hij kan polariseren, hoe meer hij slaagt in wat hij beoogt. In plaats van bruggen te bouwen, spoort hij lezers aan om muren te bouwen! Dit komt niet ten goede aan de ontwikkeling van Suriname.

  Wij moeten niet in termen denken van voor of tegen, maar wel als Surinamers met ieder zijn of haar eigen voorkeur. Bij Naipal is alles van de regering Bouterse slecht. Niets is goed, alles is erg fout. Ik heb nog nooit iets positiefs van hem gelezen als het gaat om ons staatshoofd, erg subjectief dus. En elk weldenkend mens kan begrijpen dat het niet zo is, hoewel hij dat wil doen geloven.

  Uiteraard is het een democratisch recht van de heer Naipal om zijn mening te ventileren, echter niet om leugens te verkondigen of zaken anders naar voren te brengen die niet overeenkomen met de waarheid. Dat kan hij tijdens een gesprekje doen op een feestje, maar niet op een nieuwssite. Kortom zijn stukken zijn schadelijk! Hij beschadigd het imago van hard werkende politici binnen de regeringscoalitie en werkt polarisatie binnen de gemeenschap in de hand! Hier moet op de meest korte termijn een einde aan komen.

  Mijn advies: Publiceer niets meer van de heer Naipal!

  B. van der Jagt

  Ps. Degenen die de revo periode hebben weten te overleven en niet zijn weggevlucht weten de parasieten en poepvliegen die deze marionettenregering vertegenwoordigen te ontmaskeren. Tien punt voor de heer Naipal. Ga zo door. Terecht voor oliedomme dwazen en ndpeters een aanstoot.HIHI


  Maak melding

 6. Devaluatie lucratief voor Assuria..hihi 20% per jaar, over enkele jaren 100-1000%..goed voor de domme aanhangers.

  Tussenhandelaren nemen veehouders in de maling ,,,na nmdpsma hihi

  Politie waarschuwt voor criminele organisaties …hahahaha…de domme aanhangers en ook delen van criminelen alhier stemden op onberechte mensendoders en drugsbonzen…wedden dat het wordt.water naar zee dragen…hahahaha

  Ooggetuige reageert op moord Eersel …ze volgden het slechte voorbeeld van hun leiders, onberechte moordenaars

  ‘Er hoeft maar iets te gebeuren en de vlam slaat in de pan’….met dank aan de onnozele ndp jeugd.

  En ze verdienen beestachtig hoge salarissen, deze volkverlakkers….dankzij de oliedomme aanhangers die dagelijks armer worden.


  Maak melding

 7. Compadebilist,
  Jij bent duidelijk paniekerig en haalt tegenstrijdigheden aan. Probeer je eigen brouwsel weer eens goed door te nemen. Yu vetre loesoe!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.