Kinderarbeid grootste vlek sociaal imago Suriname

9

PARAMARIBO, 18 sep – Kinderarbeid is nog immer de grootste vlek op Suriname’s sociale imago. Het lijkt weinig uit te maken of beleidsmakers nu hun best gedaan hebben de afgelopen jaren of niet. Kinderen gaan almaar hardnekkig aan de slag op andere plaatsen dan de school of in de eigen sociale sfeer. Plaatsen waar ze niet thuis horen. En het wordt alleen maar erger.

Kinderen zijn ook al neergestreken in de goudmijnen van het binnenland. Volgens parlementariër Ronnie Asabina (BEP) is de leeftijd er minimaal veertien jaar. Hij vraagt zich af wat er van de ordening komt waar de regering het zo vaak over heeft als een dergelijk fenomeen maar mag voortwoekeren. Er zijn ook delen van Suriname waar kinderen worden ingezet voor onder meer sjouwwerk. En het blijft maar doorgaan. Beleidsmakers wringen zich in de vreemdste bochten om continu wat meer tijd te kunnen winnen.

Tijd die ten koste gaat van de toekomst van zoveel jongeren. Want wat ook de sociale achtergrond mag zijn van zo’n kind, werken op jonge leeftijd is ingrijpen in een natuurlijk proces. Mensen zijn nu eenmaal gefaseerd in elkaar gezet. Er is een reden voor het vaststellen van een bepaalde leeftijd of fase voor het (aan)leren van allerlei vaardigheden en het opdoen van kennis. Daar kom je als samenleving aan en daar moet de politiek zich zo langzamerhand toch wel bewust van gaan worden.

Bekijk ook:


9 REACTIES

 1. Kinderen horen gewoon tot zeker hun 16-de actief deel te enemen aan scholing.

  Uit het artikel blijkt niet duidelijk of hier sprake is van kortzichtigheid of door armoede gedwongen kinderarbeid.


  Maak melding

 2. kinder arbeidt komt in sme,doordat vele vele vele blaka-mangs-djoekas wild west kinderen verwekken bij vele vele buiten vrouwen en hun verantwoordelijkheid niet nemen door de kinderen te verzorgen..

  dat is de hoofd oorzaak van al die kinderen die door de straten slenteren bij tij en ontij..

  Als je in het binnenland van sme komt,dan schrik je je rot van al die kinderen zonder vader..

  sme’se vrouwen in het algemeen en de blakaa-oemas in het byzonder zijn gewoon naai-machines die al deze ellende veroorzaken..

  Vergeet die klaka-mang niet, die heeft niet genoeg aan één oema..

  Als staat zou je een wet moeten maken om deze figuren te verplichten deze kinderen te onderhouden..


  Maak melding

 3. Hallo beset Wikkileaks,

  Ondanks dat ik vaak, maar zeker niet altijd je mening deel, vindt ik dat je hier wel erg onterecht alleen maar naar de huidige regering wijst. De voorgaande hebben het niet beter gedaan. Zolang als ik in Suriname kom en dat is al een hele tijd heb ik nog niet anders meegemaakt (helaas). Dus wat mij betreft heeft het niet zozeer met deze regering te maken.

  Gr Polderman


  Maak melding

 4. hahahahahahah, dus jij bent die gedrocht op nummer 3,
  Polderman, hoe slechter de economische situatie hoe meer kinderarbeid.
  Het heeft niet zo zeer met de regering te maken maar wel met de LIJDER van deze regering.


  Maak melding

 5. Marcel, ik geef je heeeel veeeel duimpjes, heel goed gezegd hoor, ze moeten gewoon minder kinderen maken. Al hebben ze niets te eten, maar voor elke man maken zij een kind, waarom, is het leuk, maar hoe verzorg je ze?
  Er moet een WET komen net als in China, iedere blaka-mang mag maar 2 kinderen verwekken, de rest moeten ze heeel veel boete betalen, mijn voorstel na de 2 kind elk een boete van srd 5000,=


  Maak melding

 6. Beste GR.Polderman,
  Feit is wel dat die militairen en hun LIJDER DDB het slechter hebben gedaan dan al die regeringen voor de staatsgreep, Feit is dat je vene niet verantwoordelijk kan stellen voor die puinhoop die Bosje Goedschalk en Bouterse voor hem hebben achtergelaten. laten wij de feiten wel in de juiste perspectief plaatsen anders voeren wij een zinloos discussie.Het is zo makkelijk om een land naar de klote te helpen, maar oohw zo moeilijk om het weer op te bouwen. Monseineur Wilhelmus de bekker van het rooms katholieke bisdom noemt de sfeer in suriname één van gespannen vrede. Er hoeft maar iets te gebeuren en de vlam slaat in de pan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.