Verduistering in Surinaamse gevangenissen kopzorg

21

PARAMARIBO, 16 sep –Verduistering van publieke middelen en vandalisme in gevangenissen leveren de regering aardig wat kopzorgen. Dit zegt Edward Belfort, topfunctionaris op het ministerie van Justitie & Politie. Voedingsmiddelen en auto-onderdelen verdwijnen aan de lopende band. Beveiligingscamera’s worden stukgeslagen. Erger nog, gedetineerden worden aangezet tot het plegen van misdaden.

Het zijn veelal gedetineerden die de onderdelen en gereedschap pikken. Naar blijkt, gebeurt dit in opdracht. “Een gedetineerde heeft verklaard dat hij in de avonduren wakker werd gemaakt om onderdelen te slopen”, zegt Belfort tegenover de Times of Suriname. Er is al vaker aangifte gedaan bij de politie. Maar onderzoek stuit op angst bij gedetineerden. Die zijn bang te getuigen tegen gevangenispersoneel, vooral als tegen lange straffen aankijken.

Toch wil de regering een halt toeroepen aan de praktijken. Er worden te veel verliezen gelden. Alleen al aan voeding wordt maandelijks zo’n zeventigduizend Surinaamse dollar (ongeveer vijftienduizend euro) uitgegeven. Daar wordt een groot deel van weer weggedragen. “Door deze praktijken blijft de overheid maar investeren”, aldus Befort. Er komen maatregelen, zoals een tassen- en bodyscan. Ook met andere elektronische apparatuur moet de gang van zaken in de bewaarhuizen beter gevolgd kunnen worden.

Bekijk ook:


21 REACTIES

 1. Dus bewakers stelen? Of bewakers helen? Sluit ze op in dezelfde cel met de gedetineerden die ze hebben laten jatten.
  Dit is net “poti poespoesie loekoe merki!”


  Maak melding

 2. Het is troosteloos hoe ambtenaren middelen, welk zij onder zich hebben en waarmee zij de samenleving moeten beschermen/bedienen, verduisteren.

  Men ziet kans om zelfs branweerslangen door te sluizen naar de goudvelden.

  En toch komen deze dieven op hoogtij dagen in aanmerking voor de medaille van eerlijke- en trouwe dienst gedurende 25-, 30, 35-, 40 jaren en soms langer.

  Al die tijd niets anders gedaan dan graaien van de arme belastingbetaler.


  Maak melding

 3. Ais het klopt wat de berichten melden, vind ik dit een hele kwalijke zaak. leiders en Bestuurders, in dit geval: leiders in het gevangeniswezen, die er juist op moeten toezien dat mensen die verblijven in zo’n inrichting, worden heropgevoed om terug te keren in de maatschappij en het voorbeeld zouden moeten zijn voor deze groep, hen aanzet tot zulke praktijken? gaat mijn verstand te boven. Dit kan Echt niet. Er moet deze leiders sancties worden opgelegd, ze richten het heel systeem ten gronde.


  Maak melding

 4. Triest,schandalig,wat is er nou verandert in suriname.Als het zover is dat er zelfs in de gevangenis wordt gestolen,dan is dit het einde van ons geliefde s.u.Ik heb ooit geschreven,dat suriname op weg is om net als meneer chavez te worden.Vreemd is dat er nog steeds heel veel mensen naar nederland komen,met het idee hier te kunnen blijven,maar het zijn juist zij die hun stem hebben uitgebracht op die ddb.Dat er in de gevangenis een bepaalde ras het meest voorkomt(marrons)geeft al aan waar s.u. naar toe gaat.Hoe kun je de criminaliteit terugdringen,als er zelf,s in de gevangenis wordt gestolen tesamen met degene die een voorbeeld moeten zijn.toeristen worden beroofd en vermoord en die djoeka minister blijft maar volhouden dat er niets aan de hand is.Elke dag is er ergens wel een beroving of moordpartij,voor een land met minder dan een half miljoen inwoners.Ik ben geen racist,maar schuwt ook de realiteit niet,nergens ter wereld waar de neger aan de macht is gaat het goed.Ze hebben totaal niets geleerd van de slavernij,en de onderdrukking,in de eeuwen voorheen.eerst gilden ze het uit dat de blanken moordenaars waren en hun voorouders en familie hebben uitgemoord,nu vermoorden ze hun eigen broeders,en zusters.


  Maak melding

 5. Determinist,
  Liever jij dan ik. Wanneer het hen gelukt was om de zoveelste coup af te wikkelen hadden jij en consorten lekker getriomfeerd.

  Voor het overige mag jij op het dak gaan zitten hoor.


  Maak melding

 6. Dat moet toch niemand verbazen. Hoe was het spreekwoord ook alweer. Goed voorbeeld doet goed volgen. als de hoogste autoriteit een veroordeelde crimineel is moet je niets anders verwachten


  Maak melding

 7. Paraman

  Parasma na werkelijk dongsma, ma joe na duidelijk wang oliedomme aanhanger foe na dididbri partij, ma goed, het is je democratisch gekozen recht om ook moordenaars en drugsbonzen te vereren.


  Maak melding

 8. Redi doti,

  Natuurlijk, waar je werkt daar moet je eten had eerst moeten gebeuren voordat je het weet om maatregelen te treffen. Jammer dat er in de vorige regeringen geen aandacht hier aan besteed werd. Positief, ga zo door voor degenen die het daad werkelijk met het land menen en ervoor gaan. GOD BLESS SURINAM


  Maak melding

 9. Bla bla bla bla, wat een snerend verhaal naar het stakend gevangenispersoneel toe zeg. Dus klagen dat de regering haar beloftes nooit te na komt schijnt ook al represailles op te leveren naar de protestanten toe.

  Tjonge tjonge, wat een bullshit roddel dat gedetineerden door derden worden aangezet om te roven en te stelen terwijl zij gevangen zitten? Belachelijk gewoon, en een ieder die ook zonder verificatie klaar staat met haar oordeel op basis van dit weerzinwekkend gerucht van de overheid is geschift. Zo zijn gelovigen, altijd goedgelovig als het geloof zelf.
  Ik vraag mij hierbij af waar de gelovige (=lees ook kwaadaardige) regering van Suriname het recht vandaan haalt om dit verhaal uit haar duim zuigen tegen haar eigen onderdanen. Het is niet verwonderlijk waar zij zulks onmenselijk wangedrag vandaan halen. Van hun god en hun bijbel natuurlijk!!

  Anderen door het slijk halen en besmeuren is oh zo gemakkelijk. Wanneer de burgerij het voorbeeld volgt van de regering, zal zij net zo hard vallen als een papaja en open barsten, deze valt ook hard van de boom net als het gelul van de regering.

  In plaats van bestaande en precaire problemen op te lossen houdt de regering van Suriname zich bezig met laster en achterklap en zij schroomt zich er niet voor om daarvoor bevriende / kwaadwillende gedetineerden te ronselen om haar idiote verhaal te bevestigen.

  Wie wil geen gratie en wie wil niet vlug in vrijheid gesteld worden, alleen maar door iemand van de regering een dienst te bewijzen?…Iedereen die er belang bij heeft doet dat toch??

  Stel als ik in de Surinaamse bajes had gezeten en er werd mij van hogerhand een voorstel gedaan ten voordele van mijn invrijheidstelling, dan zou ik mij ijverig schikken en alles wat in mijn kunde zit uit de kast halen om de boel te verraden. Ik zou Bouta verraden hebben waar hij zijn kluis heeft bewaard en doorgeven hoeveel buitenvrouwen hij op na houdt en waar hij naar de kroeg gaat. Ik zou met alle pret de moeite nemen om eerst naar de houten kerk in Suriname te gaan om een cursus te volgen over „hoe kan ik liegen als de beste” en over Venetiaan zou ik liegen dat hij zijn nicht onzedelijk heeft betast, en als iets niet waar zou zijn, zou ik erop staan en acteren alsof dat de waarheid was en niets anders dan de waarheid. Want niemand kan erachter komen als ik lieg en god houdt van leugenaars, dus zit ik ondanks ik die niet bestaande god vervloek, ook nog picobello in mijn vel in een land als Suriname.

  In een verraderswereld (lees ook gelovige maatschappij) wordt men gedwongen om hypocriet te zijn om je eigen huid te redden, want god is met de kwaadaardigen van geest en die hebben momenteel helaas nog de macht. Ik zou zeker geen moeite hebben om mijn eigen recht te halen door de boel te belazeren, te verraden, te bedriegen en te beliegen, daar zou ik een 10+ op behalen en roomser zijn dan menigeen Surinamers en geloviger dan de kerk en de paus tesamen.

  Overigens, beliegen, bedriegen, belazeren, kwaadsprekerij en andere allemaal door het geloof bedachte kwaadaardigheden zijn gelovigen eigen dingen, derhalve zou ik zeker niet opvallen. Wat er momenteel gebeurd in Suriname; dat de regering gevolgd door allerlei burgers haar eigen onderdanen bekladt en met zogenaamde tegenbewijzen komt om haar vingerwijzing te staven is een kolonialistische en laaghartige streek.

  Ik geloof er geen zak van wat allemaal nu wordt verzonnen door gelovigen in Suriname en als dat toch waar blijkt te zijn is er toch nog niets aan de hand, want daar leven gelovigen van en daar kicken ze op, want stel je voor dat de pastoor lege kerken krijgt omdat niemand meer komt biechten ter verkrijging van absolutie, dus men moet slechte dingen om de goede giftige vrede te bewaren. Dat is de hele opzet van het vermadelijde geloof in een god (=lees ook dog) en een boek(=ook bijbel genoemd), dat ooit geschreven werd door halvegaren (=kerkeenheid).

  Maar goed, blijf gezond en zorg goed voor uzelf, dit richt ik tegen allen die in een god gelooft, want ik heb liever gezonde gelovigen dan ziektekiemen (=zieke gelovigen), er is al genoeg luchtvervuiling in de wereld en ik wil later niet vernemen dat ik ook zieke en zielige mensen de weg heb gewezen naar hun hemel, want dat strekt niet tot mijn eer. En gezonde gelovigen zijn diegenen die hun mond altijd laten roeren wanneer menzelf niet gekomen is op de slechte gedachtengang van de ander, men had het liever zelf willen doen….jaloezie!! En voor dit soort mensen ben ik al te gaarne en te allen tijde bereidt om mijn bord eten te laten staan om hun een laatste aardse dienst te bewijzen, nl. kop eraf en ga in vrede naar uw hemel….god zij met u, Amen.

  django


  Maak melding

 10. Ga die onberechte misdadigers in Den Haag zoeken. Zij hebben aan de wieg gestaan van de meest afgrijselijke lugubere daden. Doe niet zo naief met mekaar.


  Maak melding

 11. Sorry paraatje,

  Maar nu ben jij echt super naïef, of je speelt het…

  Begin bij jou onberechte misdadigers.
  Die baas van je weet exact wat hij heeft uitgevreten.
  Daarom durfde hij vroeger niet naar het buitenland.

  Maar nu heeft hij vrijspel, om lekker van jou belastingcentjes de hort op te gaan.
  Deze vent heeft in 1jr tijd, meer gereisd dan dhr. Venetiaan in 15jr.

  Eeh ik begrijp je niet hoor.
  Melvin heeft je vorige week opgedonderd toen je kwam bedelen om erkenning voor de ouwe padvindertjes en toch neem je het op voor dit sujet.

  Luister noh, je krijgt niets, helemaal niets…..
  Het was je werk toch, opdracht is opdracht, nix geen enkel bonus,
  Jij nu!


  Maak melding

 12. Paraman

  “Ga die onberechte misdadigers in Den Haag zoeken. Zij hebben aan de wieg gestaan van de meest afgrijselijke lugubere daden. Doe niet zo naief met mekaar”

  Beste Paraman, waar heb je het in godsnaam over. Denk je nu echt dat nog iemand met een iq hoger dan een garnaal ( jou niveau dus) jou gebrabbel serieus neemt.

  Voor elke misstand in Suriname dat opgelost moet worden, kom jij weer met een kul argument dat wat de Hollanders 200 jaar geleden hebben gedaan, eigenlijk veel erger is.

  Jij bent hopeloos en niet meer te redden


  Maak melding

 13. @django

  Maar dat is toch het enoigste wat deze regering kan en daarvoor zijn ze toch na al hun OCER tories beloond met de regeringsmacht.

  Het volk krijgt de regering die het verdiend. Megalomane moddergooiers.

  Jammer alleen voor de minderheid die wel integrer en realisties is. 🙁


  Maak melding

 14. Paraman-pinto
  Noem man en paard a.u.b
  Zover ik weet zit er geen enkele onberechte misdadiger in politiek den haag, dat kan je niet zeggen van het DNA in suriname.


  Maak melding

 15. Daarbij is het aandeel van Bouterse maar een trailer. Irak is platgegooid Sadam en grote delen van zijn volk onthoofd, zonder dat er ook maar 1 chemischlab is gevonden.

  En dat allemaal met instemming van uw premiers Blair en Balkenende.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.