Brunswijk: AC wordt partij voor alle Surinamers

26

PARAMARIBO, 16 sep – A Combinatie, AC, wordt omgesmeed tot een politieke partij voor alle Surinamers. Dit zegt AC-leider en parlementariër Ronnie Brunswijk. De droom is een nationale of multi-etnische partij te vormen. Die moet meer aantrekken dan alleen de traditionele aanhang van vooral Marrons. De omvorming is al ingezet.

Bij de voorbereiding van de bestuursverkiezingen krijgen ‘anderen’ de kans mee te doen. “Er kan pas worden gesproken van een nationale partij als de transformatie heeft plaatsgehad”, zegt Brunswijk tegenover de Times of Suriname. Het is niet de enige transformatie. A Combinatie bestaat uit drie politieke partijen, Brunswijk’s Abop, Seeka van minister Paul Abena van Sport en Jeugdzaken en een deel van de BEP. Die moeten gaan fuseren.

AC zou dan op meer politieke invloed kunnen rekenen. De BEP van Caprino Allendy doet niet mee. De partij trok zich vorig jaar terug uit AC. Een deel bleef achter, waaronder twee parlementariërs. Die moeten zich nog uitspreken over het opgaan in een nieuwe partij. Brunswijk ziet zich op termijn ook plaats maken voor jonger leiderschap. “Je kunt niet voor eeuwig voorzitter blijven. Ik ben constant bezig met jongeren, zodat ze de partij kunnen overnemen. Ik wil ook mijn rust later.”

Bekijk ook:


26 REACTIES

 1. Niet voor degenen die morele waarden en principes op de eerste rij plaatsen. Alleen voor parasieten,poepvliegende geboefte,gewel;denaars en rovers.


  Maak melding

 2. Ook mooi gezegd!

  Maar als hij zelfs in het voetbaleftal de plaats van zijn jongere zoon inneemt en die op 50 jarige leeftijd niet aan de jongeren wil overlaten, dan moet ik het nog zien.
  In de politiek gaat hij tot 100 jaar door.


  Maak melding

 3. mijn mening is,het zou verstandig zijn als alle bestuurs organen om de 5 vijf jaar een niuew bestuur kiezen..

  dat is het meest eerlijke en bevordelijke voor de doorstroming vernieuwing nieuw-bloed..

  Zelf in het parlement zou dat uniek zijn,als de leden om de vijf jaar vernieuwd werden met vers bloed en niet blijven zitten om het blijven en niks presteren..


  Maak melding

 4. Je kan ze van alles wijs maken daar in Suriname. Als Brunswijk en Bouterse het over eerlijke kansen hebben wordt ik misselijk.
  Het gekke van dit alles is dat er figuren in suriname rondlopen die deze gasten nog geloven dat vindt ik het ergste. de volgende regering heeft als taak suriname te zuiveren van al deze criminelen er moeten wetten komen die het onmogelijk maakt dat criminele president kunnen worden ook het parlement moet verboden terrein worden voor deze criminelen.


  Maak melding

 5. == Brunswijk ziet zich op termijn ook plaats maken voor jonger leiderschap. “Je kunt niet voor eeuwig voorzitter blijven. Ik ben constant bezig met jongeren, zodat ze de partij kunnen overnemen. Ik wil ook mijn rust later.” ==

  Aldus sprak de oudste (in leeftijd) nog actieve voetballer in de Surinaamse hoofdklasse.

  Het is best mogelijk dat de partij een multiraciaal gebeuren gaat worden. Maar! Neem het van mij aan daar gaan alleen zakkenvullers op af, onder het mom van even kijken wat er hier te halen valt. Wat dacht u van de positie vicepresident?!
  En dat allemaal met 11000 stemmen. Geweldig toch! Democratie noh!


  Maak melding

 6. Ik had voor deze dag nog niet gelachten, tatdat ik natuurlijk dit bericht vernam.

  Op dit moment worden primair aucanrs geaccommodeerd. Waar hebben we het over.

  Hiti kong, shweef teki maar hoor.


  Maak melding

 7. Ja,natuurlijk meneer wil ook president worden,dus gaan wij het op deze manier proberen.Heel zielig,en triest voor onze s.u.een ex bankrover,pistolen kid,heeft nog een openstaande gevangenissraf uit te zitten.meneer kan nauwelijks uit z,n woorden komen bij een intervieuw,maar ja als een domme volk het wil, dan kan het,suriname is nog steeds in de ban van het vriendje,s politiek gedoe,en zal zo altijd blijven.De verlosser moet nog geboren worden,en komt ie ook dan zal hij gelijk vermoord worden,zo werkt het surinaamse systeem nu.Bij deze heel veel sterkte toegewenst aan degene die op die verschrikkelijke bandieten hebben gestemd,en mijn mooie vredelievende s.u. tot een wrak hebben gemaakt.


  Maak melding

 8. Waarom horen we niets meer van de verkiezingen binnen de NDP!!!

  Daar was een groot conflict met Blauwgrond, en een aankondiging dat in andere regio’s de verkiezingen spoedig plaats vonden. Inmiddels zijn we weken verder en lijkt het alsof ook daar niets gebeurt is. ??!!!


  Maak melding

 9. Ronnie Brunswijk is dat niet de man die zich volkomen belachelijk maakt door zijn eigenbelang te stellen boven het belang van zijn team(genoten)?


  Maak melding

 10. Een persoon kan pas een crimineel genoemd worden, als zijn schuld is bewezen door rechtelijke uitspraak en niet door Bakra’s(slaven drijvers)


  Maak melding

 11. Bouterse, Somo en Brunsi staan niet ter discussie.

  Hun opdracht wordt door de voorziennigheid ingegeven.

  God heeft bepaald dat zij nu sturing geven aan de ontwikkelingsprocessen in Suriname.

  Zeur niet langer pessimisten en lever jou bijdrage of rot anders maar op.


  Maak melding

 12. Beste Purple Sunrise :

  “Een persoon kan pas een crimineel genoemd worden, als zijn schuld is bewezen door rechtelijke uitspraak en niet door Bakra’s(slaven drijvers)

  En door types zoals jij wordt het nooit wat met Suriname. Kansloos.


  Maak melding

 13. Beste Vleermuis,

  Ik denk dat je gelijk hebt. Een man als Brunswijk kan in Suriname ook nog gekozen worden als de volgende president.Dat zegt toch heel veel over Suriname.


  Maak melding

 14. Wikileaks,

  Dat jij Bouterse ontzettend veracht en daar ook een uitgesproken mening over hebt is begrijpelijk en te waarderen.
  Dat jij die man van alles en nog wat vindt dat
  is jouw mening en niemand kan jou beletten
  dat te doen. Ik dus ook niet.

  Maar keer op keer blijkt weer dat juist door die haat voor Bouterse jouw kijk op de surinaamse zaak vertroebeld is en niet helemaal helder is. Ik ben anti-Bouterse maar ik ben wel pro Suriname. En daar verschillen jij en ik van visie. Jij bent anti Bouterse maar ook nog anti Suriname.
  Terecht geef je aan dat mensen als Bouterse,
  Brunswijk en ook Somohardjo eigenlijk niet in
  staat moesten worden gesteld om het volk te vertegenwoordigen. Net als jij vind ik dat ook onbegrijpelijk. Tot zover ben ik het ook volledig met jou eens.

  Maar nu komt het. Toen Venetiaan ruim tien jaar geleden aan de macht kwam was de status van deze drie heren ook dezelfde. Ook toen
  was ik van mening dat Brunswijk, Bouterse en Somohardjo niet in staat moesten worden gesteld om het volk te vertegenwoordigen.

  Wikileaks, ik heb een aantal vragen voor jou.
  Wanneer je die vragen plausibel(geloofwaardig) kunt beantwoorden dan zal ik mijn kijk op jou
  volledig herzien.

  Venetiaan was een man die het moraal hoog had staan. Venetiaan werd ook de man met de tien schone vingers genoemd.
  -Hoe is het dan mogelijk dat Venetiaan dat moraal volledig aan de kant schoof om aan de macht te komen en samen een regering te vormen met deze misdadigers? Waren Brunswijk en Somohardjo toen wel goed genoeg?
  -Welke wetten heeft Venetiaan gemaakt of aangenomen om deze misdadigers uit de voksvertegenwoordiging te weren?
  – waarom was Venetiaan in 2010 wederom bereid om met deze misdadigers samen te werken?

  Bouterse werd in 1999 door Nederland veroordeeld.
  -Wat heeft Venetiaan toen tegengehouden om Bouterse keurig aan Nederland uit te leveren?
  -heeft Venetiaan enige moeite gedaan om zelf
  Bouterse op te laten pakken in Suriname?

  Wikileaks, wat ik eigenlijk probeer uit te leggen is dat Venetiaan ruim 10 jaar lang de kans heeft gehad om wetten te maken en aan te
  nemen om deze misdadigers uit te sluiten voor
  welke publieke functie dan ook.
  Jij zal het uiteraard niet met me eens zijn maar het is Venetiaan die de gunstige omstandigheden voor deze misdadigers heeft gecreëerd om goed te kunnen gedijen.
  Venetiaan heeft deze mannen tien jaar lang
  gedoogd, gekoesterd en gepamperd.

  Wanneer venetiaan meteen korte metten had gemaakt met deze mannen dan zaten wij nu niet
  met de gebakken peren.
  Denk je nou werkelijk dat indien NPS of VHP bij de nieuwe verkiezingen aan de macht kan komen met behulp van Somohardjo en Brunswijk dat zij dat zullen nalaten? Ik denk het niet.
  In de surinaamse politiek moet er een volledige
  cultuur omslag plaatsvinden waarbij er geen
  plaats is voor hypocriet gedrag.
  Maar ik vrees dat jij dat niet meer zal kunnen beleven, Wikileaks.
  Ik ben nog een twintiger dus ik zou dat misschien nog mee kunnen maken.


  Maak melding

 15. Purple Sunrise of Purple Rain?

  Elk levend wezen kan de eer aan zichzelf houden door te passen voor bepaalde funkties wanneer hij/zij/het weet dat hij/zij/het verkeerde, strafbare zaken heeft gepleegd.

  Zelfs bij de Baboen-Aap kan en mag een soortgenoot die een noot van een ander gepikt heeft, nooit leider van de groep worden. Die wordt voor langere periode verbannen uit de groep.

  In Suriname is eer en eergevoel samen met normen en waarden vervangen door verering van vandalen, volksverraders en volksdoders.
  En we durven, net als Brunswijk, te wijzen naar eerlijke kansen? Wie houdt wie voor de gek? Jou hebben ze wel te pakken, dat merk ik, Purple Rain.


  Maak melding

 16. Als ik onderstaand berichtje mag geloven, heeft brunsie er persoonlijk voor gezorgd,
  dat er 15000 suri’s naar FG zijn gevlucht.
  Op dit moment wonen er circa 70.000 Suri-Fransen in FG.

  http://www.presseurop.eu/nl/content/article/944871-frans-guyana-de-poort-naar-europa

  “Frans-Guyana is al langer een toevluchtsoord voor Surinamers in nood. De eerste stroom vluchtelingen kwam in juli 1986 op gang tijdens de Binnenlandse Oorlog, toen toenmalig legerleider Desi Bouterse strijd leverde tegen het junglecommando van Ronnie Brunswijk. 15.000 Surinamers trokken naar Saint-Laurent.”

  Ik vermoed dat velen op zoek zijn naar goud, om zo snel mogelijk het land te kunnen verlaten!
  De binnenlandbewoners zijn slimmer dan men denkt.

  Brunsie go home, je hebt niets voor je eigen kiezers gedaan. Je hebt ze integendeel verjaagd!


  Maak melding

 17. Mooi streven van Romeo Bravo. Ik zie het echter de eerstkomende honderd jaar nog niet gebeuren dat de huidige achterban van de VHP of van de PL massaal zal stemmen op AC. Brunsie kan daarom, zonder veel verlies aan stemmen, figuren als Doekhie in elkaar blijven slaan wanneer hij daar zin in heeft.


  Maak melding

 18. NPS wees gewaarschuwd! Want voor een blakka mang is het ws beter zich aan te sluiten bij een echte nationalistische beweging zoals van Brunswijk dan bij “for the happy few” NPS.

  Brunsi, als dit je droom is, 100% ervoor gaan.


  Maak melding

 19. Beste Paraman:

  Bouterse, Somo en Brunsi staan niet ter discussie. God heeft bepaald dat zij nu sturing geven aan de ontwikkelingsprocessen in Suriname”

  Ik denk dat God nog een appeltje te schillen heeft met jou 3 helden.

  Laat God er lekker buiten.


  Maak melding

 20. @ shanice,
  voor een 20 jarige kan jij goed liegen en bedriegen.
  waar is de eigen verandwoordelijkheid van jou president bij al die vragen die jij steld? doe je best op school en probeer zelf een cultuur omslag te maken,het is en blijft een grote schande om jou land te laten vertegenwoordigen vertegenwoordigen door genocide pleger en drugs veroordeelde. gezien jou leeftheid wil ik bij deze de discussie sluiten met jou zoek aub jou gelijke op of vraag aan jou ouders informatie over de militaire periode in suriname of ga maar googelen.

  .


  Maak melding

 21. Wat ik tot mijn verdriet keer op keer weer moet aanhoren van mijn medesurinamers is de intensiteit waarmee men zich uit wanneer de politieke bazen zich roeren.

  Die intensiteit bestaat volgens mij uit onvrede over de gang van zaken dat dieven , moordenaars, bandieten etc aan de macht zijn.

  Wie mij nu een land op deze machtige aarde kan aanwijzen die gerund wordt door personen met schone handen verdient een pluim.
  Ik praat het verleden van onze machthebbers niet goed, maar begrijpen jullie wel hoe de wereld in elkaar zit?
  Bestaan er nog zoveel naievelingen?
  Onze machthebbers zijn niet de slimste omdat zij niet al te veel moeite deden om hun daden te bedekken.
  Dat kan je van het westen niet zeggen aangezien zij vele jaren ervaring hebben in misleiden van het general public!


  Maak melding

 22. Brunswijk: AC wordt partij voor alle Surinamers

  Wat zegt VHP, alle hindustanen komen jullie terug.

  Alleen leden van een nationale politieke partij in Suriname, die openstaat voor alle rassen en etniciteiten, zijn voor mij echte waarachtige Surinamers.

  Brunswijk heeft het tenminste begrijpen en heeft ingezien dat een Marron ooit wel President van Suriname kan worden, maar dan hoort hij lid te zijn van een brede nationale partij, geen etnisch gedoe.

  Voor mij mag NOOIT een VHP’er president worden, zolang hun partij geen nationale partij is die openstaat voor alle rassen en etniciteiten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.