Geen pardon Surinaamse agenten met losse handjes

0

PARAMARIBO, 15 sep – Het Korps Politie Suriname, KPS, zal hard optreden tegen agenten die zich misdragen tegenover burgers. Dit zegt politiewoordvoerder John Jones. Vooral politieagenten die overdreven veel fysiek geweld hanteren mogen rekenen op strenge straffen. Schorsing of ontslag zijn niet uitgesloten.

Dat hangt de twee agenten nu boven het hoofd, die een burger mishandelden bij een nachtclub. De man beklaagde zich tegenover nieuwsmedia, wat het korps op zich betreurt. “De man heeft de pers gebruikt om zijn verhaal te doen in plaats van naar OPZ (Onderzoek Personeelszaken, red.) te gaan. Politieonderzoek begint op het politiebureau en niet bij de pers”, zegt Jones tegenover de Ware Tijd. Volgens de man was hij bang, na door agenten te zijn bedreigd.

Een collega van de twee had hem zelfs uitgedaagd zijn beklaagd te doen bij OPZ. Jones vindt het juist wel belangrijk dat de man zich aanmeldt. Agenten zijn zelfs thuis bij hem geweest, maar daar werd hij niet aantroffen. Het korps wil de zaak niet blauwblauw laten. Het is zero tolerance geblazen. Onlangs ondervond een hoge officier het al. Hij schoot na een woordenwisseling vier keer op zijn buurman en is nu geschorst. “We grappen niet meer met politiemannen die over de schreef gaan”, aldus Jones.

Bekijk ook: