Alcoa vaag over toekomstplannen in Suriname

9

PARAMARIBO, 15 sep – Multinational Alcoa en dochterbedrijf Suralco houden zich op de vlakte wat betreft hun voornemens met de bauxietindustrie in Suriname. Volgens minister Jim Hok is de regering niet bepaald ingenomen met deze houding. “We willen nog wel honderd jaar in Suriname doorgaan”, zegt vicepresident van de multinational Franklin Feder weliswaar.

Voor de regering is dit alles behalve een geruststelling. “De bauxietovereenkomst loopt tot 2024, wat er daarna gebeurt is een grote vraag voor ons. Als je zegt dat je nog honderd jaar blijft en je kan die vraag niet beantwoorden, dan hebben we een probleem”, zegt Hok tegenover ATV. Voor Suriname is duidelijkheid op korte termijn van groot belang. Er zijn redelijk wat bauxietreserves en de raffinaderij te Paranam doet het nog. Maar Suralco heeft juist de import van Braziliaans bauxiet stopgezet.

Suriname heeft zo het nakijken. Aan de industrie wordt bijna niets verdiend. Aan de andere kant wordt flink betaald voor energie vanuit Suralco’s waterkrachtcentrale te Afobakka. “Het was niet de bedoeling de zaak zodanig te managen dat het bedrijf energie zou leveren in plaats van aluminium te produceren. Dat levert een spanningsveld op. Wij hebben ons aan ons deel van de afspraken gehouden. Ik vraag me af of we dat ook van Suralco kunnen zeggen”, aldus Hok.

Bekijk ook:


9 REACTIES

 1. Sleeptouw!

  Suriname laat zich door allerlei multinationals op sleeptouw nemen. De regeringen die zeze afspraken met Alcoa/Suralco en IAMGOLD hebben gemaakt zijn
  economisch ongeschoold. Ze hebben gefaald op dit gebied.

  Dat het voor deze regering moeilijk wordt om Alcoa en IAMGOLD tot betere contracten te dwingen weten u en ik al. Want ook in deze club zitten ongeschoolde, onervaren politici.

  Betalen voor energie op je eigen bodem en het laten wegslepen van Bauxiet en Goud kan voor bepaalde tijd, maar niet voor lange tijd.


  Maak melding

 2. Door de toegenomen controle en nog te verwezenlijken verscherpte controle op wat er allemaal gemijnd word, zien ze het daar niet erg meer zitten. Het is publiek geheim dat onder het mom van bauxiet mijnen, er ook goud en andere delfstoffen ongeregistreerd naar het buitenland verdwenen. Eerder vroeg dan laat bereikt de controle ook dit bedrijf, dus zien ze het niet meer zo zitten.


  Maak melding

 3. Diepzeehaven moet markten bij elkaar brengen
  zondag, 11 september 2011 03:23

  Paramaribo – Suriname heeft zich aangesloten bij het Forum voor Oost-Azië en Latijns-Amerika (Fealac). Het land wil zich hiermee verder bundelen als voorbereiding op de dreigende internationale financiële crisis die momenteel Europa en de VS in een wurggreep houdt. Middels het lidmaatschap van Fealac wil Suriname zich strategisch positioneren op een scheepvaartroute om …

  de connectie te zijn voor Unasur, Caricom en de Oost-Aziatische landen. “De diepzeehaven komt eraan”, zegt minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken (Buza).

  Foto: Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken (Buza)

  De diepzeehaven zal als centrale tussenstation moeten dienen voor de ontsluiting van nieuwe markten in vrijwel de hele regio. Met de dreigende internationale financiële crisis is het volgens Buza vooral belangrijk om ook andere markten in beeld te brengen, zodat bij een eventuele recessie in Europa en de VS Suriname een rol kan spelen bij de internationale handel.

  Nieuwe markten in Azië zouden voor zowel afzet als afname kunnen zorgen. “De noodzaak is nog scherper gebleken voor handel en investeringen op alle gebieden”, zegt minister Lackin. Voor Suriname staat in Fealac-verband centraal handel in de bouwsector, luchttransport, infrastructuur, informatie en communicatietechnologie en toerisme.

  De toetreding tot Fealac wordt in een breder perspectief benaderd door de regering waarbij niet alleen de Caricom en Cariforum in beeld komen, maar ook Europa via de oostgrens. De bouw van de brug naar Frans-Guyana staat nog recht overeind. Buza gaat binnenkort om de tafel met de private sector om deze mogelijkheden verder te bespreken.

  Centraal staat toch dat de diepzeehaven voor de kust van Suriname een strategische rol zal vervullen in de handelsrelatie met Fealac, Caricom, Unasur en EU. China heeft zich intussen bereid verklaard om op te draaien voor de financiering van het megaproject. Discussies worden nog gevoerd over de locatie van de diepzeehaven.

  Hoewel de eerste signalen van president Desi Bouterse waren om de haven voor de kust van Commewijne te laten bouwen, wordt vernomen dat eventueel wordt uitgekeken naar een andere locatie waaronder 20 kilometer voor de kust van Coronie.
  ( B.Chandralall)
  Uit het bovenstaande blijkt dat
  Suriname genoeg mogelijkheden heeft om de economie te diversificeren . Nu dat wij bijna niets verdienen aan Alcoa , kunnen zij dan maar beter vertrekken uit Suriname . Verder dient het bedrijf zicht te houden aan de eerder gemaakte afspraken , zo niet wordt de stuwdam genationaliseerd.


  Maak melding

 4. Suriname moet afscheid nemen van ALCOA, het heeft het land niets maar dan ook niets opgeleverd, niet financieel, noch industrieel! Er zijn tegenwoordig meer smaken dan alleen de Noord-Amerikanen en smaken die niet, kan je altijd zelf een eigen procedé opstarten! Voor ons Suri’s zal zo’n ingrijpende beslissing zwaar zijn, aangezien we ALCOA/SURALCO als een Surinaams ding beschouwen.

  70 jaar een buitenlands bedrijf in huize hebben en als land niets of nauwelijks eraan verdienen noch opleveren, dan wordt het tijd dat er een lampje gaat branden in een rokerige achterkamer nabij de Nationale Assemblee!


  Maak melding

 5. Dit is pure chantage van de suralco..

  Als ik de lijder van het land was,dan zou ik zeggen ,,,pak je biezem en donder op..verder geen commentaar..

  Er zijn veel meer huizen dan kerken..laat ze maar gaan..je verdient er toch niks aan..jim hok denk goed na..


  Maak melding

 6. Bout heeft alle florerende bedrijven naar knoppen geholpen in het verleden.Waarom deze niet?We krijgen nog wat stroom van hun.Na 2024 kunnen wij dan zelf stroom opwekken.

  Cobie.


  Maak melding

 7. Duiken!

  Duiken in en nabij een nieuwe diepzeehaven is het mooiste wat er is. Alcoa dook jaren geleden in de binnenlanden van Suriname op en heeft vele Amerikaanse gezinnen enorm verrijkt. Zelfs grote Amerikaanse steden zijn gebouwd op de winsten uit El Dorado.
  Alleen het Surinaamse volk kreeg en krijgt nog steeds niets.

  Zoals TTheo het schetst, zal het een pracht van een scenario zijn om er in te duiken.
  Maar de domme massa van ons land zal de komst van 10.000 uit China afkomstige, zeer mannelijke arbeidskrachten tegen houden om reden van: “en wij dan?” Men is bang voor het Alcoa effect waarbij anderen rijk worden en zij niet. Geef ik ze gelijk? NEEN! en nog eens NEEN! Suriname heeft plek genoeg voor nog eens honderd duizen harde werkers. Zijn dat nou Chinezen of Libanezen, laat maar komen. Zij moeten de diepzeehaven gaan bouwen, wie anders? Misschien dat er dan een kruimeltje valt voor het Surinaamse volk.

  De diepzeehaven van TTheo en Lackin mag voor mijn part op Coroniaanse bodem komen te staan, nog meer redenen om de Oost-West verbinding en het Middenpad van Kwatta goed te onderhouden en het vergeten cocos-distrikt opnieuw op de werkzoekenden kaart te zetten. Het is maar te hopen dat ook de Coronianen er rijk van worden en dat er niet alleen grote steden en volkeren in China worden gefinancieerd, volgens het Alcoa-concept.

  Het wordt in Suriname tijd om Amerikaanse invloeden los te laten. Dashboard, cellulair,
  party, showroom en andere Amerikaanse woorden of benamingen uit het dagelijkse leven verbannen en vervangen door Ham Siep en Ham Tow!
  We duiken met z’n allen in de Chinese taal en daarna in de diepzeehaven. En vanuit die haven zetten we Alcoa met hebben en houden op de boot, richting Amerika. AlGoweh!


  Maak melding

 8. @TTheo

  Wat doet je verhaal over de diepzee haven bij dit artikel?? Of bedoel je soms te zeggen dat nu Alcoa geen bauxiet meer uit Brazilie naar SME vervoerd de bodem volkomen weg geslagen is uit het megalomane plan van de diepzeehaven??

  In dat laatste geval heb je volkomen gelijk. Het idee was zo wie zo al onzin en zeker nu zal geen enekele financier meer geld lenen aan een land als SME voor dergelijke twijfelachtige projecten.
  Komt bij dat financiers door Griekeland weer goed beseffen dat leningen aan landen heel riskant zijn. Goed Veni heeft alle schulden altijd volledig afbetaald maar met DDB zullen ze de kans heel groot inschatten dat er afgeschreven kan worden leningen aan SME. Dat een lening van 2 miljoen aan SME van de een op de andere dag nog maar in een terug betaling van 1 milj zal resulteren.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.