Unie van Surinaamse Vrouwen: zelfmoord is complex

6

PARAMARIBO, 14 sep – Zelfmoord is een complex fenomeen waar niet zonder meer overheen valt te stappen. Dit stelt de Unie van Surinaamse Vrouwen, USV. Mensen die zelfmoordneigingen vertonen, verkeren in nood. Professionele hulpverleners zouden daar zonder meer op moeten inspelen en geen afwijzende houding mogen aannemen. In Suriname is dit lang niet zo vanzelfsprekend.

Hulpverlening aan deze groep schiet vaak tekort en laat zelfs veel te wensen over. Mensen die zelfmoordpogingen ondernemen, “bevinden zich in een acute psychische crisissituatie, waarbij crisisinterventie noodzakelijk is. De poging is een teken, dat ze iets aan hun toestand willen veranderen, ze verlangen naar een ander leven en niet zozeer naar de dood”, stelt de USV. In Suriname is de hulpverlening er niet op gericht de gewenste bijstand te verlenen.

De opvang komt vaak niet verder dan de spoedeisende afdeling van het ziekenhuis. “De lichamelijke zorg voor deze patiënten is uiteraard zeer belangrijk. Daarnaast is een degelijke psychosociale evaluatie en opvang cruciaal, onder andere met het oog op het voorkomen van herhaald gedrag”, aldus de USV. Het hele hulpverleningsspectrum, vanaf de overheid tot verzekeraars, behoeft aanpassing. Pas dan kan zelfmoord in Suriname grondig worden aangepakt.

Bekijk ook:


6 REACTIES

 1. Zelfmoord is een bevrijding van al die ellende die een persoon heeft meegemaakt.
  De persoon zelf heeft zich zelf in de pinarie gebracht. Als die persoon zelf moord wil plegen en de ander houd dat tegen vind ik dat dit onjuist is. De zelfmoord pleger wil alles achter zich laten en dat recht heeft hij of zij. Iemand die dat probeert te vermijden moet dan zelf zulke mensen helpen om verder te leven en niet op gemeenschaps geld.


  Maak melding

 2. Zelfmoord wordt in de hand gewerkt door demonen, mensen die God verwerpen, geen geloof noch hoop hebben, geven zich over aan deze kwade dodelijke neiging. Vreselijk wordt het daarna, in de hel.


  Maak melding

 3. in Suriname zijn er ongeveer 500 pandits en als zij tenminste een keer per week aantal uren lessen zouden geven aan geloofsgenoten, dan zou er onder de hindoestraanse gemeenschap misschien geen zelfdoding plaatsvinden.Als een pandith denkt dat dit niet waar is, dan zie ik reaktie gaarne tegemoet.


  Maak melding

 4. Nr 1 Harry: Jou wil ik wel op mijn pad zien kruisen!! je weet het wel hoop ik, hoe jij eraan zult gaan! in elk geval geen zelfmoord!

  Vergeet niet dat deze mensen ook hun bijdrage in de gemeenschap hebben geleverd! Het mag stemmen uitbrengen zijn, belastingen betaald hebben of whatever en in welk vorm dan ook!

  In mijn ogen hebben deze catogorieën zondermeer recht op hulp! en waar die vandaan komt maakt mij geen ene reet uit.

  Stel dat jij straks gebeten bent door een Black-Mamba, wie komt jou ten hulp? Hoop dat jij het overleeft.

  Maar ……. door mij??????


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.