Den Haag in Oktober in de ban van India

15

Oktober is de maand vol met India-activiteiten in Den Haag. Aanleiding is de uitdaging die wethouder De Jong heeft neergelegd bij de Surinaams-Hindostaanse gemeenschap om de Hindostaanse hoofdstad te worden van het Europese vasteland. Niet voor niets, want de Surinaams Hindostaanse gemeenschap is met 45.000 zielen de grootste etnische groep in Den Haag en daarmee ook de grootste groep van mensen met Indiase roots op het Europese vasteland. De Haagse burgemeester Van Aartsen reist bovendien midden oktober naar India af om deze ambitie kracht bij te zetten.

De keuze voor de maand oktober ligt voor de hand omdat 2 oktober de geboortedag is van Mahatma Gandhi en op 26 oktober hindoes wereldwijd het lichtjesfeest Divali vieren. Haags PvdA gemeenteraadslid Rajesh Ramnewash: “We willen Nederland in die maand oktober laten kennismaken met de rijkdom van de Indiase cultuur. Daarom zijn er in Den Haag tal van activiteiten. Gevestigde Haagse culturele organisaties zoals Korzo theater, het Haags historisch museum,het residentieorkest en de Koninklijke schouwburg werken eraan mee. En in de Haagse bibliotheken is er een tentoonstelling over het leven en werk van Gandhi”.

Onder de naam ‘India maand‘ heeft Rajiv Girwar van City Mondial samen Kosmopolis het initiatief genomen om Den Haag voor een maand om te toveren tot het magische Bollywood. Voor Ramnewash is de opening van het Indiaas Cultureel Centrum in de verbouwde Pniël kerk in de Tesselsestraat te Scheveningen op 2 oktober het hoogtepunt. “Net als in Suriname gaat India nu structureel investeren in de verspreiding van de Indiase kunst en cultuur. Dankzij het lobbywerk van wethouder Baldewsingh hebben we de nek aan nek race gewonnen van Rotterdam en Amsterdam. De regering van India gaat nu miljoenen investeren in dit cultureel centrum. Dat is niet alleen goed voor het culturele leven in de hofstad, maar ook voor de economie.

En als afsluiting van de India maand is er het Divali festival dat door City Mondial wordt georganiseerd. Vanaf het hart van Little India, het Paul Krugerplein, waar het weekend voor Divali een spirituele markt is, zal op dinsdag 25 oktober een optocht vertrekken naar het Stadhuis waar op het Spuiplein Burgemeester Jozias van Aartsen (net terug uit India) de grootse dia van Europa zal aansteken.

Bekijk ook:


15 REACTIES

 1. Beloning!

  Als beloning wordt de dag van Devali een Gemeentelijke Feestdag in den Haag. Dus iedereen in den Haag een vrije dag om de festiviteiten bij te kunnen wonen, toch?


  Maak melding

 2. Mi dati mi na Srrrrrrnangmang! Ik wil niets te maken hebben Afrika, China, Indonesia, India, Holland, Libanon or wheresoever.

  Misschien worden wij op een zekere dag nog Surinamers als u begrijpt wat of ik poog te bedoelen.


  Maak melding

 3. Hmm, dan zal ik maar verhuizen naar Den Haag en een lieve en knappe hindoestaanse vrouw gaan zoeken.
  Om de grapjassen voor te zijn: elke etnische groep kent mooie en lelijke vrouwen


  Maak melding

 4. Nee we begrijpen niet wat u poog te bedoelen omdat u aan geheugenverlies lijd.Ik zal proberen u geheugen op te frissen voor u,weet u nog hoe blij en trost u ben met u indiaan als president die kleine indiaanse jongen.
  Paraman-pinto als je naar suriname gaat moet je voor het gemak kijken hoeveel hindoestaanse landgenoten naar hun geboorte land met vakantie gaan.Paraman-pinto jij hebt kronkel in jou hoofd daarom ben jij in mijn ogen een grote draaikont.


  Maak melding

 5. Nee paraatje ik begrijp je niet, ik wil niet.
  bemoei je met je eigen en niet met Hollandse zaken.

  Hoe voelt dat voor de verandering?

  ok,ok, vrede…….,
  wees maar trots op je kondremangs!!!!

  *Musk, nee geen vrije dag, het is s’avonds anders kun je de lichtjes niet bewonderen….

  *Pico, het zijn geen mai-was uit nickerie, dus je zult heel erg je best moeten doen, succes!


  Maak melding

 6. Nr 2 Pariaman: Dus als ik goed lees ben je geen Surinamer!!

  Misschien worden wij op een zekere dag nog Surinamers letterlijk gedicteerd/ jou woorden!! ezel!!

  en wat jij ermee bedoel is dat je echt een PARIA MAN bent!! Wetende dat jou roots in Somalië of zimbabwe ligt. Ghana kan het nooit zijn!! Ga op diepgaand onderzoek!!

  Ik hoop dat je succes zult hebben.


  Maak melding

 7. het is trouwens..paraman….uit de districkt para?….herkomst afrika?…of een indiaan die niet geschoold is …hmm..who knows….een heel domme reactie van jou…


  Maak melding

 8. Als ik de foto’s bekijk waar Weidman omhangen wordt met een pangie en het monument van de van de hindoestanen beklad wordt dan heb ik geen goed gevoel bij.De racistische perikelen rond de onafhankelijkheid hebben we ternauwernood overleefd.Als er maar één keer bloed vloeit aan enerzijde door racisme dan is Sur een gedoemd land.Ook na een deling gaat er geen verzoening zijn.Maar er gaat steeds bloed ge-eist worden.Laat de regering er aan werken dat niemand van wege zijn ras onderdrukt voelt.Racistische geesten zijn niet te bedwingen.

  Cobie.


  Maak melding

 9. Dus omdat de lichtjes in het donker zijn te bewonderen, daarom overdag geen vrij.

  De kerstverlichting gaat toch ook pas aan als het donker is, maar wel bij daglicht al vrij zijn, om uitgebreid te kunnen ontbijten, te lunchen of brunchen en ’s avonds wederom uitgebreid alles naar binnen proppen.

  Zijn daarom alle christelijke feestdagen nationale vrije dagen? (Voor de enorme vreetpartijen). Wat heet deze dagen zijn zelfs internationale vrije dagen.

  Bovendien wanneer moeten de voorbereidingen getroffen worden om zogauw de zon ondergaat het divali feest te kunnen vieren.

  Waarom zijn de meeste christenen zulke egoisten, dat ze anders gelovigen geen vrije dag gunnen om hun religieuze feestdagen te kunnen vieren?

  Als die beloning mocht komen, dan niet alleen voor de Hagenezen, maar vooral voor alle hindoes in heel Nederland.
  Maar dat is en blijft een utopie.

  Met het suikerfeest waren veel schoolbanken leeg. De Moslims hebben hun schoolgaande kinderen gewoon thuis gehouden of ze nu wel of geen toestemming hadden gevraagd.

  Divali valt dit jaar op een woensdag en ook nog in de herfstvakantie.
  Steeds meer werkende hindoes nemen vrij op die dag. Maar niet alle werkgevers willen hindoes op die dag vrij geven onder het mom van: het werk laat het niet toe.


  Maak melding

 10. Nr 3 Pico: Het lijkt erop alsof de Vrouwen voor het rapen zijn, zo goedkoop!!

  Ik ga zeker naar toe verhuizen hoor en wie weet kom ik jou zus of moeder tegen die voor het rapen ligt!! als het zo mag zijn Strontkop die je hebt!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.