Goudkoorts treft Suriname’s Brownsberg reservaat

19

PARAMARIBO, 13 sep – Het was een kwestie van tijd. De goudkoorts heeft in zijn grenzeloze vraatzucht het Brownsberg natuurreservaat bereikt. Volgens de commissie Ordening Goudsector slaan porknokkers (gouddelvers,red.) al kraters in het unieke gebied in Brokopondo. De situatie mag best alarmerend genoemd worden.

“Er is gemeld dat de porknokkers met zwaar materieel bezig zijn het gebied te bewerken voor maar enkele grammetjes goud. Ze vernielen de omgeving en dat kan niet, want het gebied behoort tot het Centraal Suriname Natuurreservaat”, zegt commissievoorzitter Gerold Dompig tegenover de Times of Suriname. Het Centraal Suriname Natuurreservaat staat nota bene op de werelderfgoedlijst van Unesco. Vernietiging van ook maar een onderdeel kan niet zonder gevolgen blijven.

De commissie zet daarom even andere activiteiten aan een kant. “Er zijn grotere problemen in het Brownsberggebied en die hebben onze volle aandacht nodig”, aldus Dompig. Behalve dat ze kraters slaan, vergiftigen de porknokkers het gebied ook met kwik. Dat zal ook zijn beslag hebben op omliggende gemeenschappen. Stinasu, beheerder van Brownsberg, sloeg enkele jaren terug al alarm toen goudzoekers er neerstreken. Er werd toen kordaat opgetreden.

Bekijk ook:


19 REACTIES

 1. Lonnie heeft een concessie om dat heel gebied te mijnen.Waarom dan het geschreeuw?
  De goudzoekers zijn net een waterbed.Onderdruk je de onrust hier dan komen ze ergens anders te voorschijn.Ze kunnen alleen zichtbaar gemaakt worden door ze meer dan de wereldmarktprijs te bieden voor hun geroofde goud.En dan langzaam de lijnen strakker aantrekken om de beoogde ordening te krijgen.Dan gaan wij zien wie er allemaal een belang hebben in de mijning en waarom er geen ordening kan komen.

  Cobie.


  Maak melding

 2. Wat zou de reden zijn om niet direct in te grijpen.Dit is verboden terrein voor goudedelvers.
  Of wachten jullie weer totdat de nederlanders het gaan opknappen.
  Waar zijn de boslandcreolen nu.
  We wachten het even af.


  Maak melding

 3. Ten aanzichte van deze hebzuchtige woekeraars heb ik maar 1 oplossing. Gewoon een paar stevige trotyl putten aanleggen, dan snappen ze het vanzelf wel.


  Maak melding

 4. De oplossing is heel simpel. Stuur commandant Giovanni Nijbroek met enkele manschappen van CTU (met voldoende schiettuig) naar dit gebied en je zult zien dat alles weer normaal wordt.

  Surinamers willen in het algemeen niet luisteren of gehoorzamen, en moeten derhalve hard worden aangepakt.


  Maak melding

 5. De hebzucht zal maken dat er nog meer in de natuur wordt vernietigd, deze hebzucht is duidelijk waar te nemen bij de beleidmakers. Zo leiders zo een deel van het volk, de domme aanhangers. Moordenaars,drugsbonzen,geweldenaars,leugenaars. Voorwaar Suribabwe.


  Maak melding

 6. Hoe kan het dat een natuurreservaat wat op de werelderfgoedlijst staat niet beschermd kan worden tegen goudzoekers???

  De goudkoorts heeft van het binnenland een ware wilde westen gemaakt waar er geen wet en regel is. Ik hoop dat de regering tijdig kan ingrijpen om te redden wat er nog te redden valt. Voordat het verder escaleert.


  Maak melding

 7. Degene die voor orde moeten zorgen zijn ook medeplichtig aan deze anarchie dus niets nieuws.Deze criminele president is incompetent hij kan het niet hij is te dom en eigenwijs om een land te besturen kijk naar de jaren 80 en 90 ook toen heeft hij gefaald.


  Maak melding

 8. Bye bye Brownsberg.

  Het inkt van Dominique’s pen is nauwelijks droog, http://www.waterkant.net/suriname/2011/09/08/wereld-natuurfonds-geeft-suriname-pluimpje/

  of ziedaar een tegenberichtje, die je haren te berge doet rijzen.

  Daarom geloof ik die theoretische luchtballonnetjes van deze regering niet.
  Het is schering en inslag, dat na een zogenaamd positief bericht in de media er binnen enkele seconden een tegenbericht volgt, met daarin de harde realiteit.

  Lekker doorgaan met liegen…….regering.

  Gelukkig heb ik Brownsberg nog in mijn jeugd mogen bezoeken.
  Ik vind het verschrikkelijk wat er nu gebeurt.
  Het komt nooit meer goed …………….


  Maak melding

 9. enhet gros van de domme aanhangers zingen……stree de foe stree.di di bri na oeng fisimang.Wanneer straks al het drinkwater vol met kwik is vergiftigd dan ga je ze horen krijsen………de eerste slachtoffers zullen babies en kleine kinderen zijn. Ook het gros van al degenen die in dit gebied en omgeving wonen en hun hebzucht willen stillen met het slijk der aarde. Tide tamara we go K………………moro vara…klinkt het tijdens het delven naar het goud, leve de beleidsmakers die duidelijk maffio’s in dienst hebben.


  Maak melding

 10. ondanks alle machtsmiddelen alle faciliteiten alle tools van het land alle macht..

  deze lijder de meest criminele moordenaar drugsdealer heler kan hij het land geen richting geven geen maatregelen treffen geen ordening brengen geen toekomst bieden..,het volk is diep ingestort.

  het hele land met name de movinas is hij naar de hel aan het loodsen met zijn geestelijke lijder erbij die door de staat betaald wordt en zijn hele familie..

  nog geen twee jaar aan het bewind,wat wordt de toekomst over twee jaar later..


  Maak melding

 11. Vraag eens aan Ronnie Brunswijk wat hij daar allemaal aan het doen is!!
  en hoe hij de vergunning gekregen heeft voor een consessie.
  Paraman en ik zijn het vaker niet dan wél eens, maar in dit geval wel!!
  “Afwachten” is een gevleugeld woord in Suriname en ook hier op het forum bedienen mensen zich hiervan, maar de natuur kán niet afwachten, want dan is ze er gewoonweg niet meer!
  Snoeihard optreden eisen!!


  Maak melding

 12. Hebzucht, hebzucht en nog eens hebzucht. Surinamers zijn zo hebzuchtig geworden dat ze desnoods hij eigen mooie land naar de kl… helpen! Het zal ze een zorg wezen. Switi Sranang is allang Switi Sranang niet meer. Ga daar maar eens kijken hoe switi het nog is… Hard ingrijpen lijkt me meer dan noodzakelijk. Desnoods gewapenderhand.


  Maak melding

 13. De Berg van Brown!

  Stel dat Brown een avonturier was, dan was deze Berg al vele malen vernietigd. Maar Brown was geen avonturier maar een eerlijke vissionair. Hij zag dat deze Berg de bescherming zou krijgen van de Unesco en liet de prachtige natuur voor wat het was.

  OK, Brown liet een toeristische trekpleister forceren om de mens toch te kunnen laten genieten van deze omgeving. Omhoog, maar je kan ook omlaag.

  Omdat de grote hebzucht en vernielzucht van menig in Suriname woonachtigen niet te stuiten is, gaat de kwaliteit van dit gebied alleen maar omlaag. De Berg van Brown is helaas niet de Brownsberg meer, maar de Goudberg. TRIEST!


  Maak melding

 14. Vernieting en verdoemenis hebben hun intrede gedaan op 25 februari 1980. Alle domme jeugdigen die stemden op mensenrechten schenders en moordenaars zijn in principe kinderen der vernieting en verdoemenis. Na revo pikiensma.


  Maak melding

 15. Determist, nr 17.

  Vernietiging en verdoemenis vind al plaats sinds 1975 na de onafhankelijkheid.

  Er is geen enkel land waar zwarten hun land goed besturen en kunnen leiden. Suriname is daar geen uitzondering op. Haiti is een extreem voorbeeld. Een land wat geleid wordt door zwarten is gelijk aan zelfdestructie op termijn. Zie Suriname die zijn eigen natuur vernietigd en vergiftigd. Voor een paar centen en niet denkend aan de lange termijn.

  Snel geld maken de rest zien we wel morgen. En natuurlijk hebben mensen van de regering hun tjoekoes al gekregen voor de nodige vergunningen. Zo werkt het allemaal.


  Maak melding

 16. Om te beginnen behoort het Brownsberg natuurpark niet tot het CSNR of te wel het Centraal Suriname natuur reservaat. Ik weet niet hoe meneer Dompig aan deze infomatie komt maar hij kan de kaart van Suriname beter instuderen. Ten tweede zijn de ze activiteiten niet van nu maar al uit de jaren 90. De omvang is alleen sterk gegroeit. Ten 3de: het is de huidige directeur Frans Kasantaroeno van STINASU die nu daar tezamen met fargos (tankstation Brownsweg) in het park aan het graven is naar goud. Wat heeft Dompig hierop te zeggen????


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.