Regering Suriname heeft geen last van homofobie

8

PARAMARIBO, 12 sep – De regering heeft geen last van homofobie. Dit zegt minister Martin Misiedjan van Justitie & Politie. Het besluit om aanbevelingen van de Verenigde Naties naast zich neer te leggen heeft meer met realiteitszin te maken. De aanbevelingen over erkenning van homorechten, zijn niet zo eenvoudig als ze lijken.

Onder meer wordt aanbevolen wetgeving in te voeren om de mensen te beschermen. De timing is niet bepaald geschikt. “Het is wel zo dat we gewoonweg meer draagvlak nodig hebben om de nodige maatregelen te stellen. De sociaal-maatschappelijke verhoudingen in Suriname zijn nog niet van dien aard om de rechten van deze groep te erkennen ”, zegt Misiedjan tegenover de Ware Tijd. Van een antihouding geen sprake dus.

De regering voelde zich wel met de rug tegen de muur gedrukt. “Deze aanbevelingen kun je of aannemen of afwijzen. Ruimte om een middenweg te kiezen en om je standpunt te beargumenteren, is er nauwelijks”, aldus Misiedjan. Hij wil op de eerstkomende bijeenkomst over mensenrechten wel de eigen argumenten op tafel leggen. Ook Surinaamse lobbygroepen zullen de bijeenkomst in Geneve, Zwitserland, bijwonen. “Ik ben benieuwd zijn (Misiedjan’s) plannen te horen”, zegt Tineke Sumter van de Women’s Way Foundation.

Bekijk ook:


8 REACTIES

 1. Dit zijn woorden uit de mond van een minister en iemand die meent op te komen voor de rechten van de mens.Wat bedoeld Misiedjan met de sociale-maatschappelijke verhouding?
  Surinamers zijn kampioen in het negeren van dingen die onder hun ogen plaats vinden.
  Ga naar dames voetbal of basketbal wedstrijd dan zal je zien dat wat er daar gebeurd homo’s heb je overal dus ook in Suriname en het is niet iets van nu, lesbisch relatie komt jaren voor in Suriname onder het mom van me fisiti.


  Maak melding

 2. Goed zo meneer Misiedjan.
  Soms is het verstandig een aanbeveling op te volgen, maar soms ook niet. Je eigen politieke keuzes maken staat voorop. Als er te weinig maatschappelijke draagkracht voor iets is dan mag een kleine, vaak schreeuwende, groep niet bepalen wat goed of slecht is voor de samenleving. Vaak laten politici hun hoofd hangen naar de schreeuwende massa. U (in dit geval) niet. Klasse.


  Maak melding

 3. Ik heb eerlijk gezegd niets tegen boelers, hoewel ik het niet kan vatten.

  Zolang ze zich “normaal” gedragen heb ik er niets op tegen. Dat je met een string door de stad in een parade moet lopen om kenbaar te maken dat je homo ben vind ik niet nodig. Dat doen hetero’s ook niet.


  Maak melding

 4. “De regering heeft geen last van homofobie”

  Waarom onze ministers altijd gewichtig moeten praten mag de duivel weten. Vaak weten ze niet wat een woord betekent. Waarschijnlijk wilde hij zeggen, ‘de regering heeft geen problemen met homo’s, maar……..’, of de regering heeft geen homofobie. Maar dat klinkt te gewoontjes, je bent minister of je bent het niet, dus je doet gewichtig, al zeg je onzin.

  Wat is een fobie precies? Uit Wikipedia halen we het volgende: Een fobie (Grieks: φοβος, fobos = angst, vrees) is een psychische aandoening waarbij iemand, om doorgaans onduidelijke redenen, een ziekelijke angst ontwikkelt voor specifieke zaken of situaties. Deze angst staat niet in verhouding tot de reële bedreiging die van de situatie of het object uitgaat en de lijder is zich hiervan goed bewust.

  Na de definitie gelezen te hebben is het duidelijk dat we weer met een ‘briljante’ uitspraak uit de mond van Misiedjan te maken hebben. Natuurlijk heeft de regering geen last van homofobie (uitgezonderd die leden die het geheim houden dat ze homo zijn), je kan er alleen last van hebben als je homo bent, homo’s hebben er last van dat anderen een ziekelijke angst of vrees hebben voor homo’s. Onze regering heeft ook geen last van rastamanfobie. De enige persoon in onze regering die daar last van zou ondervinden, als het bestond, is Misiedjan. Stel dat iedereen, net als die hindoestaanse parlementariër (ben zijn naam kwijt), van tevoren een ongegronde ziekelijke angst had voor de rastaman Misiedjan, dan was hij nu niet in de gelegenheid zijn gewichtige uitspraak te doen in het parlement.

  Onze regering moet ernaar streven homofobie in onze samenleving terug te dringen, homo’s hebben namelijk dezelfde mensenrechten als iedereen, ze zijn immers mensen en niemand wordt benadeeld als die rechten hen worden toegekend. Om dat te realiseren kun je niet te vroeg zijn, wel (te) laat.


  Maak melding

 5. Wat een eigenaardige reactie van de minister. Ik begrijp best dat het invoeren van nieuwe wetgeving tijd vergt. Maar om nu als argument te gebruiken dat de sociaal-maatschappelijke verhoudingen in Suriname zijn nog niet van dien aard om de rechten van deze groep te erkennen lijkt mij toch wat apart, terwijl door deze reactie impliciet wordt erkend dat homofiel geaarde medemensen dezelfde rechten hebben als iedereen. Volgens mij is wetgeving er nu juist voor om mensen sociaal maatschappelijk correct met elkaar te laten omgaan. Als wetgeving altijd moet afhangen van de sociaal maatschappelijk verhoudingen dan komt er zeker geen wijziging in standpunten. Soms moet je iets afdwingen en daar gebruik je wetgeving voor. Dat ligt in ieder geval vast hoe men zich te gedragen heeft. Dat dat in de praktijk soms of vaak anders is weet ik ook wel, maar van overheidswege zijn er dan straf/correctie maatregelen mogelijk. In dit geval lijkt het erop dat de minister het wel best vindt zoals het is. Getuigd niet van veel medeleven, begrip voor de medemens en toont ook geen daadkracht.

  Gr Polderman


  Maak melding

 6. Ik had het bericht hier op Waterkant gelezen, in ‘de Ware Tijd’ ben ik nergens de zinsconstructie,“Regering Suriname heeft geen last van homofobie” tegengekomen
  Als Misiedjan het niet zo heeft gezegd, dan moet men mijn kritiek op Misiedjan als niet uitgesproken beschouwen.


  Maak melding

 7. Hebben ze in de regering de problemen die het volk heeft bekeken? hoe zal men die aan pakken?Homofobie heb je altijd gehad het is niet iets nieuws.Ik zeg laat deze mensen in vrede.Het Surinaams volk heeft werk, huizen en eten nodig,dat wil het volk zien.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.