Nabestaanden geëxecuteerde Surinamers vergoed

31

PARAMARIBO, 11 sep – De nabestaanden van zeven in 1987 door militairen geëxecuteerde burgers zijn volledig vergoed. Dit meldt de voor dit doel opgerichte stichting Beheer Fondsen Aloeboetoe. In totaal is ruim vierhonderd en vijftig duizend dollar betaald aan tien ouders, tien echtgenotes en vier en twintig kinderen. Het duurde weliswaar één en twintig jaar.

Net zo lang geleden sprak het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens, IACHR, vonnis in de zaak van Daison Aloeboetoe en zes anderen. Een en twintig jaar is ook precies de tijd die nodig was tot de jongste nabestaande de volwassen leeftijd bereikte. Zes van de zeven mannen werden op één en dertig december 1987 doodgeschoten te Tjongalangapassi, in Brokopondo, nadat ze gevangen genomen waren. De zogenaamde Binnenlandse Oorlog tegen het Jungle Commando was toen op zijn hoogtepunt.

Aloeboetoe vluchtte, raakte gewond toen hij beschoten werd, maar kon nog verslag uitbrengen aan mensenrechtenorganisatie Moiwana ’86. Hij stierf korte tijd later. Moiwana ’86 kaartte de zaak met succes bij het hof aan. Het geld is in drie porties betaald, nadat het was uitgezet bij trustfondsen, zoals het hof had bepaald. Ook zijn twee sociale projecten uitgevoerd in het dorp Guyaba, waar de mannen woonden. Het betreft de opzet van een volledig ingerichte kraamzaal en een schoolgebouw. Ook dat had het hof bevolen.

Bekijk ook:


31 REACTIES

 1. Dit soort verhalen moeten tot het verleden gaan behoren.
  Ik snap niet dat men in opstand komt(oorlog begint), dat heel ding daar wordt oncontroleerbaar dan is het logisch dat er doden vallen.
  Dan nu wie geeft wie de schuld.(probleem toch)
  Want die domoren die begonnen zijn verantwoordelijk.


  Maak melding

 2. En wie heeft dit betaald?????? Niet de schuldigen maar de overheid dus is de overheid de hoofdschuldige van de moorden!
  Zal dit ook gelden voor de door het jugle comando gedode militairen hun familie??????
  Ik zie brunsje al zeggen ma ik heb keen keld stuur de rekening maar naar Desie


  Maak melding

 3. Neus no lul,
  Jij was er niet bij! Niets dan goeds over de doden, maar het waren ordinaire struikrovers die vanuit hun dekking ermaaroplosschoten op militairen en als zij in het vizier kwamen precies de andere kant op keken.

  Aan de zijde van de militairen zijn er meer dan 70 doden gevallen, waarvoor blijkbaar geen enkekel schutter verantwoordelijk is.

  Dit is tere materie, houdt je erbuiten als ziekelijke outsiders.

  Toen die strontkogels vielen was jij niet hier zakkenwasser!


  Maak melding

 4. De opdrachtgever is nu president van mijn land.
  Dit laat nogmaals zien wat voor gewetenloze moordenaar deze beesten zijn. daarom willen ze niet dat de jeugd weet wat voor misdaden deze BEESTEN hebben gepleegd in Suriname.
  Kan iemand mij uitleggen waarom de massaslachting op 8 december 1980 niet internationaal aangekaart kan worden??
  Ik ben echt benieuwd wat TTheo,Sanders,paramanpinto,Milton,LUCIEN,
  Srika vinden van deze gruwelijke misdaden tegen de menselijkheid.  


  Maak melding

 5. Domme Papa W.

  “Dit soort verhalen moeten tot het verleden gaan behoren”

  “Want die domoren die begonnen zijn verantwoordelijk.

  Ik denk dat dit soort Surinamers als Papa W, de regering krijgt die het verdiend.


  Maak melding

 6. Mensen laten we wel wezen, waar er gehakt wordt vallen er spaanders !
  Geen enkele gewapende opstand, oorlog of what ever heeft een mooi verloop en ook een happy end.
  Er moet objectief naar dit hoofdstuk uit de Surinaamse geschiedenis worden gekeken, waarna dit wordt vastgelegd. Waarom en hoe is deze ontstaan ? Hoe en uit welke middelen werd deze gefinancierd ?

  De opstandelingen in het binnenland waren ook geen lievertjes en hadden bewust gekozen om de confrontatie met het nationaal leger aan te gaan.
  Een nationaal leger hoort niet tegen haar eigen burgers ingezet te worden, maar als de staatsveiligheid in het gedrang komt beslist het opperbevel wat er gebeuren moet.

  Het is jammer dat er aan weerskanten doden zijn gevallen, echter vind ik dat Bouterse toentertijd juist en correct had opgetreden tegen een bankrover en z’n aanhang.

  Ik ben daarom zeer trots op deze President !


  Maak melding

 7. De daders blijven vervloekt, ongeloofelijk dat ze aanbeden worden, terecht een kakkerlak is van nature wijzer dan de gehele na dedesma partij samen. hihi


  Maak melding

 8. Dit mooi land is vruchtbaar en rijk aan bodemschatten. Maar wordt sinds 1975 langzaam maar zeker verontreinigd door het gros van de politici. Kreken vol kwik, allemaal begonnen in de jaren tachtig met garimpeiros in dienst van ndpers…kaalkap begin jaren negentig door Soemitanus en co ( Musa)Mungranus ( Berdaya )..Nu worden chinezen met open armen ontvangen, straks komen de afrikanen, deze regering e o serie a kondre. Ma goed, de paarse karavaan trekt verder, de honden blaffen niet meer. Es goed, zegge de oliedomme stommelingen die de karavaan proberen bij te benen voor gratis ete drinke ….want grote schaarste ,erger dan in jaren tachtig o go kong bakka..


  Maak melding

 9. De verantwoordelijke DB moest het uit eigen zak betalen.
  Hem maakt het niet uit. Nu grote sier gaan spelen hoe goed deze regering o.l.v een moordenaar wel is


  Maak melding

 10. `Mensenrechten schenders, moordenaars, rovers,geweldenaars, drugsbonzen hebben de domme aanhangers gekozen……nog zullen ze het niet leren uit de vele mensenrechten schendingen, moorden, berovingen, geweldsdelicten, drugscriminaliteit die ze over hun hoofden hebben laten komen. wee u oliedomme dwazen die stemden en kozen voor deze misleidende duivels .wee u di di bri heerst over u.


  Maak melding

 11. Ja, goed,prima…maaar hoe zit het met de nabestaanden die meneer lachmon en zijn clubje hebben dood geschoten op groningen,op een erf..vader ,zoon en schoonzoon,zijn we die vergeten.de mensen die op ddb hebben gestemd zijn net zo schuldig als hun baas.Triest…heel triest


  Maak melding

 12. Pôti Papa W. heeft u het verslag waar geacht lid neus gewag van maakt reeds gelezen?!

  Lang leve uw president noh! Of is het levenslang in Santo Boma met uw president?
  U weet wel veilig achter slot en grendel.

  “Want die domoren die begonnen zijn verantwoordelijk.”

  Met bovenstaand ben ik het helemaal eens!
  De domoren die op 25/02/1980 zich schuldig gemaakt hebben aan hoogverraad zijn verantwoordelijk, voor alle ellende die erop volgde.


  Maak melding

 13. Ik ben zeker 1 van die journalisten, die Brunswijk via Albina en Cayenne heeft doorgesluisd naar den Haag, alwaar hij gebrainwashed werd en logistiek ondersteund om samen met blanke huurlingen hier dood en verderf te zaaien. Welnu het Atjoni verhaal is een der uitwassen daarvan.


  Maak melding

 14. Wanneer gaan de nabestaanden van de decembermoorden vergoed worden ?Gaat het ook een keer gebeuren ?
  Ontvoerd,Gemarteld en Vermoord.De criminelen lopen vrij rond en hebben zich enorm verrijkt.


  Maak melding

 15. goede zaak dat het nu tot een einde is gekomen ,maar wanneer wordt er een onderzoek verricht naar de moorden van de soldaten te kraka waren dat geen mensen,en te bedeknen in vredes tijd,waneer wordt er recht uit gesoroken voor de moorden die bruinswijk heeft gepleegd tijdens bank overvallen in moengo waren die geen misdaden tegen de mensheid wie heeft de huurlingen betaald om ons land aan tevallen wat voor rol heeft dhr hoost,somo en anderen gehad wees 12 december niet te vergeten maar wat is de reden daar voor geweest gegroed sranang mi lobi joe


  Maak melding

 16. Milton Fleur 8,
  Op 25 feb 1982 is deze ellende begonnen toen hebben een aantal landverrader hoogverraad gepleegd door met buitenlanders samen te werken om de democratie omver te werpen in Suriname.
  Ik vindt het echt onmenselijk hoe jij de moord om onschuldige Surinamers bagatelliseert, geeft ook een kijkje in jullie geestelijke toestand.De aanhangers van Bouterse zijn onmenselijk, beestachtig, barbaars, reactie op nummer 8 is een duidelijk voorbeeld.Een monster die op 8 dec 1982 onschuldige mensen vermoord en dat 5 jaren later herhaald is een gevoelloos psychopaat. Milton Fleur jij bent trots op die massamoordenaar die nu jou president is. Ik vraag mij af hoe de aanhangers van Massamoordenaar Bouterse hun kinderen opvoeden, hoe breng je fatsoen normen en waarden respect over aan jou kind terwijl je moord op onschuldige mensen toejuicht.en ons maar afvragen waarom er zoveel uitval is op de scholen in Suriname.Ik geloof in een rechtstaat waar recht gesproken wordt door rechters en niet door een bloeddorstige monster Delano Desi Bouterse.


  Maak melding

 17. Triest dat altijd eerst het IACHR moet worden ingeschakeld door Suri’s om recht te verkrijgen in eigen land. Zijn de slachtoffers van Moiwanna reeds vergoed?


  Maak melding

 18. Degene die zich afvragen waarom de gevangenissen in Suriname vol zitten met bepaalde groepen Suriname hebben hier het antwoordt en ook waarom jongens als sampi Suriname terroriseerde.
  wat je zaait dat oogst je.
  Nu zijn die zelfde beesten weer aan het zaaien over een aantal jaren zullen we ons weer afvragen waarom dit en waarom.


  Maak melding

 19. #5.

  Lees het rapport zoals aangeboden via neus.
  Wie weet krijgt u wroeging.

  Als suppletiemilitair moet u weten dat er conventies zijn en deze dienen gerespecteerd te worden. Ook door Surinaamse misdadigers.

  Wij de samenleving werden ook nog geconfronteerd met een zoon van een van de slachtoffers. En jullie vragen nog respect voor een regering vol misdadigers.


  Maak melding

 20. Beste mensen,

  Een moord is een moord. Of ht nu gebeurt of 20 jaren terug is gebeurd het blijft een moord en dient onderzocht te worden. Er bestaat geen verjaring op Moord (degene die niet weten wat verjaring betekent mogen het gaan opzoeken). Zolang er geen verjaring is moet geen enkel halfgebakken idioot me zeggen dat het lang terug is gebeurd en dat we het moeten vergeten.

  Ik ben er sterk tegen dat bepaalde mensen de december moorden aan een kant willen plaatsen, omdat het lang terug is gebeurt.


  Maak melding

 21. Beste, Milton fleur

  Ik ben helemaal eens met je over al deze moorden, deze mensen verdienen het zoals de 8 december moorden en de moiwana moorden. Goed van je hoor Milton fleur.

  Ga zo door.


  Maak melding

 22. Wij heeft ons tegen elkaar opgezet om dit land in de nasleep van die 08 december tragedie ten gronde te richten. Nu zijn Bouta, Brunsie en Somo dikke maatjes en gaan schouder aan schouder, zij aan zij om dit land naar grotere hoogten te tillen. Die macht zullen zij at al cost niet meer uit handen geven.

  Alle redimussugezeur hier ten spijt.


  Maak melding

 23. @ 23

  wat een genadeloze vrouw ben je.Uit welk milieu kom je.Heb je kinderen en fam.Was dit maar jou kind of een fam overkomen, dan zou je anders blaffen.Wij vrouwen, moeder van kinderen, echtgenotes gedragen ons niet als ellendelingen.Bij verlies van je kind of echtgenoot op zo’n brute wijze zal het je altijd bij blijven. Je leeft dan met een wraak en haat omdat jouw geliefde op een beestachtige wijze gemarteld en vermoord is. Ben je soms een buitenbeen van een van deze moordenaars, want vrouwen die deze ellendelingen aanhangen zijn rupsen.Ze hebben geen ruggegraad.Ze houden van veel geld en hoeven niet te werken. Rijden in dure auto’s en hebben de mooiste huizen met alles erop en eraan.Wij, harde werkers moeten ervoor betalen, ons zuurverdiende geld, de belastingen.Schaam jij je niet als vrouw om zo te praten.Wiens brood men eet……….
  Den soort oema dies na deng saka saka oema.

  Danitia


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.