Eerste vijfhonderd runderen op weg naar Suriname

32

PARAMARIBO, 10 sep – De eerste vijfhonderd runderen die bij Brazilië zijn besteld, komen binnenkort aan. Dit zegt Edmund Rozenblad, topfunctionaris op het ministerie van Landbouw Veeteelt & Visserij, LVV. Als het goed is, zijn de beesten al eind september binnen. Het is de eerste van reeks, waarmee de schaarste wordt opgevangen. Niet iedereen is er blij mee.

Veehouder en grootondernemer Armand van Alen is bang dat de veesector ernstig zal lijden. De prijs van vlees zal zodanig afnemen, dat het niet aantrekkelijk meer is. De overheid heeft juist de beste bedoelingen. “Zodra de kuddes hier zijn aangesterkt en weer een gezond evenwicht is bereikt, zal de importregeling worden afgeschaft”, zegt Rozenblad tegenover de Ware Tijd. De regeling volgt op sprongen in de prijs van vooral rundvlees.

Door onder meer toegenomen slacht is de veestand behoorlijk afgenomen. Van Alen denkt dat het stimuleren van de sector eerder resultaten zal opleveren. Zoals het helpen uitbreiden van lokale bestanden. “Maar import zal alleen maar leiden tot verkoopprijzen die lager liggen dan de kostprijs. De veehouders worden gedwongen hun vee te slachten en het vlees onder de marktprijs te verkopen”, zegt Van Alen. De regering wil elke maand vijfhonderd runderen laten halen.

Bekijk ook:


32 REACTIES

 1. Logisch vorig jaar heb ik een stier gekocht voor 2200 srd. Nu heb je onder de 3500 srd bijna niets meer voor de Offerfeest. Dit is een verhoging van meer dan 50 procent binnen 1 jaar. Daarom vindt ik het terecht dat de regering van het buitenland importeert. Ik ben het absoluut volkomen meer eens met deze regering voor wat betreft, dit punt.

  Van mij mogen er zelfs duizend runderen per maand ingevoerd worden. Als de vraag hoog is en je veel goedkoper kan krijgen waarom dan niet. De regering zit er niet om het volk uit te melken maar om die te helpen.

  Als je ook doksen en kippen kunt invoeren voor de helft van de Surinaamse marktprijs, graag. Mensen willen te snel miljonair worden in Sme en het volk lijdt eronder.

  Suriname heeft veel land en toch is vlees verschrikkelijk duur…..Daarom denk ik dat aan veeteeld en landbouw veel meer aan gedaan moet worden incl.veevoer.


  Maak melding

 2. Ik heb altijd gezegt dat wij onze stemmers gaat regelen.
  Goedkoop vlees voor al die arme volk van Sranang.
  Zo blijven wij altijd vantevoore denke.
  Dat kan we niet van alle regeringe zegge.


  Maak melding

 3. Hoe is dit nou mogelijk dat een land als suriname runderen moet impoteren. het moet niet langer duren met deze criminele regering want anders komt suriname er nooit meer boven op.


  Maak melding

 4. De prijs van dit vlees is goedkoper dandat van de eigen runderen. Dit is ook het geval bij import kippen welke goedkoper is dan eigen kweek.
  De import van steenslag uit Trinidad is vele malen goedkoper dan de steenslag in Suriname.
  Maar je krijgt geen importvergunning om steenslag uit trinidad te importeren dus ben je verplicht heel duur in te kopen.
  Hoe kan dit allemaa?????????
  Wie kan het uitleggen, buiten de regel van “bescherming Surinaams product”, wij hebben het tpoch altijd over liberalisatie van markten of niet.


  Maak melding

 5. Wat zijn de aanhangers van de na dedesma partij, oliedomme stommelingen. hihi..ieja geef ons ete drinke en bermspele, kabouterhuisje …alles gratis…we hebbe onze zile gegeve aan di di bri…hij ga voor ons zorge en ons vrede en voorspoed geve…gratis….hahahaha


  Maak melding

 6. @7 Konkroe tete
  Ik heb te weinig informatie om je uit te leggen. Hoewel, je geeft mij een handvat
  Liberalisatie. Daar wil ik het verlengde aan toevoegen namelijk vrije mededinging oftwel concurrentie. Dit gaat denk ik wel op voor het vlees, maar niet vor steenslag.
  Als het eigen vlees te duur is en het buitenlandse vlees goedkoper zal de surinaamse boer of failliet gaan of met zijn prijs moeten zakken tot een aanvaardbaar niveau. Concurrentie. De prijs hoeft mag best iets hoger liggen dan de concurrent,maar dan moet je extra’s aanbieden.
  Wat steenslag betreft gaat dit niet op.De reden hiervoor is dat dit geen markt van vrije mededinging/concurrentie is. Dit is meer een markt van monopoly/oligopoly ( een aanbieder respectievelijk weinig aanbieders)
  Zij beheersen de markt en hoeven niet te concurreren. Zij kunnen de markt op verschillende manieren beheersen. Vaak beheersen zij de markt met behulp van de overheid.
  Op deze site is vaker de vraag gesteld van wie de sleepboot is. De eigenaar is tevens de persoon die met behulp van stromannen zijn (steenslag)zakken vult.


  Maak melding

 7. Aan de deskundigheid te oordelen van de dagelijkse commentaren op dit forum m.n. uit Nederland, vraag ik me af wanneer het importeren naar Suriname kan beginnen van de 350.000 runderen in Nederland. Het grootste deel van deze runderen heeft nauwelijks een opleiding genoten en houden hun hand maandelijks open voor de Sociale Diensten in Nederland.
  Bij importeren naar Sur. snijdt het mes aan twee kanten: Nederland is deze vele nietsnutten voorgoed kwijt (o.a. ruimte in de gevangenissen en flinke financiële ruimte bij de uitkeringsinstanties terwijl in Surimaribo ze weer te vreten hebben.


  Maak melding

 8. In Suriname is bijna alles mogelijk.Mensen van de omliggende dorpen kopen groenten en peper op de C.markt. rara hoe is het mogelijk?
  Zijn ze lui?/weten ze hoe de peper en groenten groeien?Liever lui dan moe..wat is het heet!


  Maak melding

 9. die onschuldige dieren weten het niet dat ze een reis maken om hun lichaam af te staan om de tongen van anderen te bevredigen.
  mijn instelling is LEVEN EN LATEN LEVEN.het doet een dier ook pijn als hij een mes in zijn nek gedrukt krijgt.ook hij huilt en smeek [in zijn taal]om in leven te blijven.wat zijn wij toch hard.


  Maak melding

 10. Van Alen moet niet zeuren. Hij heeft persoonlijk baat bij een hogere rundvleesprijs. Maar als je als veehouder ongelimiteerd laat slachten nog voordat er nakomelingen zijn, vreet je je eigen veestapel op. Zo is het gegaan in Suriname. Gierig zijn ze. Men heeft niet willen wachten op uitbreiding van de veestapel. Het is net zoals met de Surinaamse tomaten. Die worden al geplukt als ze de grootte van een kers hebben. Al leg je ze een maand in de koelkast, ze blijven nog keihard en piepklein. En gewoon 10 SRD vragen voor een zakje cherry-tomaatjes.
  Goed idee om dieren te importeren totdat de veestapel weer op het niveau is dat het ooit was. En Van Alen moet gewoon bouwmaterialen produceren, want van de veehouderij heeft hij blijkbaar geen verstand.


  Maak melding

 11. Marlies H.
  Runderen zijn volgzame beesten die nooit protesteren of verzetten, zie hier de vergelijking met die NDP runderen ze zijn geknecht vernederd onderdrukt voor de camera afgeranseld in de rij moeten staan voor hun eerste levensbehoeften en toch roepen ze allemaal in een dogmatische koor dat Bouterse hun verlosser is. Marlies ik vindt jou reactie arrogant en een beetje dom. Als wij hier in Nederland een maand niet naar Suriname gaan en geen financiele hulp sturen zal jij zien wie niet gaat vreten, achterlijk ding dat je bent.


  Maak melding

 12. @blaka bakra

  Je praat weer over zaken waar je niets van afweet of begrijpt. Louter en alleen maar om Baas naar de mond te praten.

  Bij slachtvee heb je altijd het probleem van de zgn. varkenscycli. Als de winsten hoog zijn besluiten veel boeren op dat vee over te stappen met als gevolg dat een aantal maanden later al die boeren hun slachtvee willen verkopen en er overschot ontstaat. De prijs daalt dan onder de kostprijs. Gevolg veel boeren stoppen weer en een aantal maanden later is er weer en te kort. De het slachtvee wordt weer met winst verkocht en de cyclus begint van vooraf aan.
  Voor individuele boeren is het onmogelijk omzicht te houden op waar in de cyclus het land zich bevindt. En voor een kleine economie als SME al helemaal.

  Een tijd terug heb ik al aangegeven dat voor de kippen de geeigende plaats om dit proces te beheersen, cq cycli te voorkopen, gevonden kan worden bij de leveranciers van de kuikens. Omdat SME klein is hebben die een goed zicht en die zouden verplicht moeten worden of zelf er voor zorgen dat er een stabiel aantal kuikens wordt afgeleverd.

  Voor ander slachtvee kunnen mogelijk soortgelijke oplossingen bedacht worden of moet de overheid zorgdragen dat de markt transparant is door statistieken over de geboorte en import van slachtkalveren te publiceren.

  Hoe het ook zij. Gegeven het cyclische karakter van dit probleem moet de overheid HOOGUIT tijdelijk importeren en ZEKER NIET zoals nu structureel gaan importeren. Dat verergert de cyclusproblemen alleen maar, zal tot vernietiging van de sector leiden en betekend een onnodig verlies aan valuta.


  Maak melding

 13. Wat gebeurt er dan met de lokale aanbieders? Kunnen zij hiertegen concurreren nu daar er Braziliaanze gesubsidieerde overschot wordt gedumpt in suriname? watch out !!


  Maak melding

 14. @Marlies H. : Hou toch lekker op hoor. Is niet leuk meer wat je doet, zogenaamd onrust stoken en wachten op negatieve reacties. Ik hoop echt dat je je leven betert en een goed mens wordt. Help je medemens , erken dat je zelf niet veel beter ben dan anderen, lees goede verhalen uit goede boeken. Ik vermoed zelf dat je een jaloerse type ben. Aan jouw woorden te zien heb je iets tegen mensen met een donkere huidskleur. Zelf in je hart zou je ook zo willen zijn, maar omdat je weet dat het een status is die je nooit van je leven zal bereiken, heb je jezelf in een hoekje geplaatst en zit je negatief te doen over mijn kondremangs. Ik wens je een fijne tijd in suriname en ik hoop dat je de magie die de Surinaamse bevolking bind jouw ineens het licht zal doen zien. Vooralsnog , je mag mij dissen als je wilt, maar ik verwacht het al, dus mij verras je niet. Samengevat: Wordt een goed mens, vandaag nog , op dit moment. Jezus houd ook van jouw.Amen.


  Maak melding

 15. @ Pico
  Monopoly wordt gezien vanuit één (marktbeheerser)aanbieder (Theorie). Maar wat er in Suriname gebeurt is dat de overheid diegene tot een monopolist verheft terwijl, gezien het product en het aantal aanbieders, hiervan geen sprake kan zijn.
  Dit noem ik de zogenaamde schijnmonopolisme ondersteunt en in stand gehouden door de overheid.
  Dit kan niet in een vrije markt economie (liberalisatie) daar de kwaliteit en de prijs hand in hand bij de bepaling wie de markt zal gaan leiden.


  Maak melding

 16. ” het importeren naar Suriname kan beginnen van de 350.000 runderen in Nederland”

  Hallo Marlies H,

  Jou posting getuigt van een mens zonder besef van moraal. Het vergelijken van mensen als runderen. Ik ga vanuit dat je ook een mens bent. Kijk in de spiegel. Lijk je op een rund ? Ik denk van niet. Dus hebt respect. Als het het niet kan opbrengen blijft dan weg van deze site, omdat jij de mensheid te schande maakt !!

  Ik heb gesproken !


  Maak melding

 17. “Eerste vijfhonderd runderen op weg naar Suriname”

  Is dit aantal inclusief: Sabiso Paraman, Nulton Pleur, NDP Domever, ToitoiTheo en nog meer van dat rundersoort?
  Kortom; rijp voor de slachtbank.


  Maak melding

 18. @balamatie en
  @Hojot

  Maken jullie je geen zorgen. Jullie allebei maken zeker ook deel uit van die 350.000 naar Surimaribo te exporteren runderen. Net als het overgrote deel van de reagerende “pseudo academici” op dit forum, maken jullie binnenkort ook de reis van je leven.
  Ik bezoek jullie vlak vóór de slachting nog in BROKO PERNASSIE.


  Maak melding

 19. Brand-Blus-Apparaat

  Dit staat je o.a te wachten als je vol goede moed naar suri denkt terug te keren,om een bedrijfje te starten.

  Deze regering heeft zijn mond vol van zelfredzaamheid en een gunstig ondernemingsklimaat,
  maar bij het minste en geringste laten ze de kleine ondernemer vallen.

  Ipv proactief te werk te gaan worden er aan de lopende band brandjes geblust.
  Overleg met betrokkenen is not done, vooruitkijken is niet aan de orde.
  Ach ja goud zat, blijf maar runderen inkopen.

  Paraatje ik zou zo snel mogelijk een “koei” en een stier aanschaffen.
  Als je dochter gaat trouwen ben je verzekerd van een bruidsschat.
  Een “buriekie” is strax goud waard……


  Maak melding

 20. Hojot

  Ik hoop dat je je morele vinger ook zal blijven heffen, wanneer wikileak, determinist en al het ander gespuis zonder moraal besef, Surinamers en andere forumleden ezels noemen en dergelijke.

  Weet je wat begin maar met Batotobita op 23.

  Niets verbaasd mij meer op waterkant, het is wat het is en wat ervan wordt gemaakt.


  Maak melding

 21. ” Het is de eerste van reeks, waarmee de schaarste wordt opgevangen. ” Staat duidelijk in het stukje.

  En waar komt neus #17 mee, de onbenul die waarschijnlijk graag zijn neus terugziet op dit forum.

  De reacties zijn niet om naar huis te schrijven.

  “Gegeven het cyclische karakter van dit probleem moet de overheid HOOGUIT tijdelijk importeren en ZEKER NIET zoals nu structureel gaan importeren.”

  het is de eerste van een reeks, totdat de schaartste is opgevangen, domme neus. Dus is het tijdelijk en NIET structureel, met je cyclische gezicht.


  Maak melding

 22. Heren, heren…., laten jullie marliesje met rust.
  Als ze blond is, gaat ze vrijuit….

  Marliesje, meid whats up?
  Vanwege de Arabische-lente -zomer en nu bijna –herfst, dreigt er een tekort aan moslims die je kunt pesten, dus d8 je uit verveling: effe Suri-nedjes pesten.

  Niet doen meid.

  Ik begrijp wel dat je woest bent, omdat jou suri-projectje je heeft opgemieterd.
  tsja… eigen schuld dikke bult.
  Suri-mannen zijn niet geschikt voor watjes…


  Maak melding

 23. @ 17 Neus: Ik denk dat je uit mijn postings wel kan opmaken dat ik geen “baas” heb. Dus die hoef ik ook niet naar de mond te praten.

  Ten tweede ben ik verbaasd over je reactie, want daarin staat precies wat ik ook bedoel. Om die cyclus rond te maken heb je geduld nodig. Omdat de rundvleesprijs op een gegeven moment aantrekkelijk hoog was, heeft men a la dol vooral de vrouwelijke dieren geslacht. Hoe staat het dan met die cyclus? Die is al doorbroken omdat er geen nakomelingen meer zijn. En de import is niet structureel, het is slechts een tijdelijke maatregel om de veestapel weer op het oude peil te brengen. En ik heb er een hard hoofd in of de rundvleesprijzen door deze maatregel inderdaad zullen gaan dalen.


  Maak melding

 24. RUND!

  Ik zou ipv 500 Runderen uit Brazilie, gewoon 5 Hollandse Boeroe’s importeren met de man 50 Fokrunderen.
  Ze pachten een stuk land en gaan “Fokken” zodat er vlees genoeg is voor de vleeseters.

  Het elke maand importeren van 500 Runderen om te slachten en op te eten is het beleid van mensen die van dag tot dag leven. Geen visie tot verbetering van de situatie.
  Opmaken wat we hebben en als er niet meer is dan gaan we maar importeren.

  Deze regering verzwaard eerst de lasten van het volk om dan mooi weer te gaan spelen met goedkoop Rundvlees. Water naar Zee dragen van het Rund.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.