Trailer ‘Slavery-The Game’ is viral van nieuwe TV serie

4

De publieke omroep NTR blijkt de afzender te zijn van de omstreden gametrailer ‘Slavery – The Game’, die op 1 september jongstleden werd gelanceerd. De trailer suggereert dat je in deze videogame slaven kunt kopen en verkopen, landen kunt veroveren en zelfs je eigen zweep en brandmerk kunt kiezen. Vandaag is onthuld dat de trailer fictief is en dat het gaat om een bewustmakingscampagne in het kader van de nieuwe NTR serie ‘De Slavernij’. Doel is om mensen enerzijds te confronteren met deze donkere pagina’s uit de vaderlandse geschiedenis, anderzijds om mensen ervan bewust te maken dat slavernij anno 2011 nog steeds bestaat. De serie wordt vanaf zondag 18 september vijf weken lang op zondagavond uitgezonden op Nederland 2 om 20.10 uur.


Verontwaardiging en discussie
De trailer is een fictieve productie van Javelin Reds, dat een anagram is van ‘De Slavernij’. In de trailer wordt getoond hoe spelers wapens en brandmerken kunnen kiezen om, als in het verleden, als slavendrijver fortuin te maken en de wereld te beheersen. Wereldwijd werd er verontwaardigd gereageerd op de game en vooral online ontstond er veel discussie. De trailer is 1 september jongstleden online geplaatst en spreidde de dagen erna als een olievlek uit op internet; social media, blogs en sites, maar ook op radio en tv werd erover gesproken. Zelfs in landen als Amerika, Frankrijk en Japan werd de viral opgepikt door grote nieuwssites. De video is op YouTube al zo’n 400.000 keer bekeken en honderden sites en blogs schreven over de trailer. “Het doel van deze viral was om de serie en daarmee slavernij op de kaart te zetten. Het is goed om te zien dat een fictieve game als deze zoveel beroering teweeg brengt en dat zoveel mensen zich kennelijk betrokken voelen bij het onderwerp”, aldus Carla Boos, eindredacteur NTR.

Slavernij toen en nu
Uit straatinterviews blijkt dat Nederlanders niet goed op de hoogte zijn van het vaderlandse slavernijverleden en ook geen idee hebben van de omvang van hedendaagse slavernij. “We willen mensen bewust maken van het Nederlandse aandeel in de geschiedenis van de slavernij, maar daarnaast benadrukken dat er wereldwijd nog steeds zo’n 27 miljoen mensen worden verhandeld en/of uitgebuit. Zelfs in Nederland komt moderne slavernij voor, in de seksindustrie, maar ook in groentekassen en in de havens van Rotterdam.”

‘De Slavernij’ op televisie
‘De Slavernij’ is een 5-delige geschiedenisserie die het meest verzwegen en omstreden hoofdstuk uit onze vaderlandse geschiedenis behandelt: het aandeel van Europeanen en ook Nederlanders in de trans-Atlantische slavernij. De serie wordt gepresenteerd door Daphne Bunskoek en Roué Verveer. Daphne Bunskoek vertelt het grote historische verhaal rond slavernij en Roué Verveer brengt de geschiedenis van slavernij heel dichtbij door een persoonlijke zoektocht naar zijn roots. De serie benadert slavernij vanuit het perspectief van gewone mensen – aan de hand van dagboeken, persoonlijke documenten en gesprekken met nazaten. ‘De Slavernij’ is vanaf 18 september elke zondag te zien op Nederland 2 om 20.10.

De Slavernij Junior
Tegelijkertijd met de serie start ‘De Slavernij Junior’, een zesdelige geschiedenisserie voor kinderen, gepresenteerd door Lisa Wade. Deze serie behandelt het verleden van slavernij, kinderarbeid in Nederland en moderne slavernij zoals die nu nog te vinden is in bijvoorbeeld Benin en Bangladesh. ‘De Slavernij Junior’ is ook vanaf 18 september te zien, elke zondag bij Z@PP op 3 om 18.15 uur.
Bij de junior serie is ook een game ontwikkeld: Lekker Goedkoop. Met dit spel wil de NTR op een laagdrempelige manier inzichtelijk maken wat het verband is tussen de arbeidsomstandigheden aan de andere kant van de wereld en de spullen die wij kopen. Deze game is vanaf 18 september te spelen op www.deslavernij.nl.

Bekijk ook:


4 REACTIES

 1. Ik zie aan de trailer dat de serie gaat over ” DE” slavernij. Vervolgens wordt de slavernij in Afrikanen belicht. Deze slavernij was echter 1 van de vele slavernijen in de geschiedenis. Ik had gehoopt dat de serie eerst zou beginnen met honderden jaren ” witte slavernij ” ( o.a. de slavische volkeren). Waarom wordt daar nooit aandacht aan besteed?
  Als de serie inderdaad pas in de 17 e eeuw begint, is geschiedsvervalsing wederom een feit en is de serie voor mij bij voorbaat niet de moeite waard om te bekijken.


  Maak melding

 2. Anton de Kom:Wij Slaven van Suriname.

  Anton de Kom heeft in gewoond in de Nederlandse samenleving en ook ervaren wat het is om niet als een gelijke geaccepteerd en behandeld te worden.

  Is dit in de huidige tijd anders geworden?
  Neen, ik zie overal in de Nederlandse samenleving het opbloeien van de gedachte en gedrag van het verschijnsel ”SLAVERNIJ”.

  Denk hierbij aan talrijke voorbeelden van allochtonen die boven het maaiveld uitsteken, maar waarvan hun hoofd wordt afgehakt.Neen, zij mogen niet meer zijn dan de autochtoon.Kan niet, bestaat niet!!!!

  Denk ook aan het onderwijs waarbij allochtone kinderen te vaak als minder worden beschouwd.

  Denk ook maar aan aan al de tv-shows waar allochtonen wel mogen exelleren, omdat met deze allochtonen de autochtoon hiermee veel geld kan verdienen.
  Grote vorm van gemaaktheid!!!!!

  Dat er nu eindelijk een TV serie komt om de autochtoon te confronteren met zijn/haar verleden binnen de slavernij is voor mij niet meer dan educatief.

  Feit blijft,dat de algehele regie van deze TV serie onder controle en dus in handen blijft van de autochtonen, binnen hun eigen calvinistische denkwijze.
  De allochtoon krijgt alleen de UNCLE SAM-status aangeboden en de cirkel van meester en knecht is weer rond.

  Surineds e.a., juliie zijn nu aan zet!
  Srika


  Maak melding

 3. schande dat ze dit spel uitgeven en ze mogen de creoolse mensen in zuid amerika en midden , noord amerika wel een vergoeding geven wat ze hun voorouders hebben aangedaan in plaats van de grieken geld geven waarom krijgen de joden uit de twee de wereld wel een jodenfonds maar ik heb niks tegen de joden ik heb een sterk vermoeden dat de blanken weer geld willen maken met de game slavery ik heb geen woorden voor .


  Maak melding

 4. Nederland gaat eindelijk de confrontatie aan met haar slavernijverleden….zou je denken….dus niet! Het is de zoveelste aanval op de waarheid, een zoveelste poging om de zwarte, mensonterende, misdadige wijze waarop Nederland slavernij heeft gevoerd te verdraaien. Roue Verveer, een grappenmaker en mw Bunskoek, een TV-juf gaan uit de doeken doen wat er in de slaventijd is gebeurd. Let wel, het wordt gebracht als te zijn de waarheid en niets dan de waarheid en wel vanuit de Nederlandse bril gezien. Nu is bekend van ex-kolonisators dat ze notoire geschiedvervalsers zijn en hierin zal het niet anders zijn. Wederom is het ze gelukt om een zwarte te vinden die voor hun de zaak gaat bagatelliseren zodat ze weer kunnen roepen:’zie je wel, je eigen soort zegt hetzelfde als ik”. Het is jammer dat er nog steeds mensen, grappenmakers rondlopen die het vuile werk voor hun broodheren doen, wetend wat de gevoelens in de zwarte gemeenschap op dit vlak. Wiens brood men eet,…. Maar zoals velen voor hem zal dhr Verveer afgedankt worden als hij zijn werk heeft gedaan en niet meet van nut is, voorbeelden te over. Hij, en velen met hem zijn geestelijk nog niet vrij en zullen geconditioneerd als ze zijn, altijd de slaaf blijven. Ik roep een ieder op deze serie kritisch te volgen en op de geeigende wijze commentaar te leveren, hetzij middels ingezonden stukken, discussies of forums als deze. Ik vraag mij af wie de deskundigen zijn die zullen worden gepresenteerd als te zijn een autoriteit op dat gebied. Ach ja, het zullen weer de standaardnamen zijn als “professor” G Oostindie en consorten.
  We gaan het zien…..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.