Geen testaapjes meer op vluchten Surinam Airways

7

PARAMARIBO, 8 sep – De SLM vervoert geen apen meer die bestemd zijn voor laboratoriumonderzoek. Dit zegt SLM-directeur Ewald Henshuys. Het besluit volgt op lobbywerk van de Amerikaanse Animal Rights Foundation of Florida. Wie nog apen op SLM-vliegtuigen wil krijgen, kan liever het juiste antwoord klaar hebben.

Het aanbieden van de primaten voor vrachtvervoer is niet meer wat het was. “Bij de nieuwe procedure zullen we er in het bijzonder op letten dat ons personeel ook vraagt waarvoor zo’n dier vervoerd wordt”, zegt Henshuys tegenover de Ware Tijd. Het vliegbedrijf wil niet langer geassocieerd worden met het kwetsen van de beestjes en sluit zo bij een reeks andere regionale carriers aan. Bovendien is dochteronderneming Mets helemaal gericht op duurzaam toerisme.

Dat levert morele verplichtingen op. “We proberen het Amazone-gebied in stand te houden, ook met alle dieren die er leven”, aldus Henshuys. De Amerikaanse dierenrechtenwaakhond is blij met het besluit, maar de stichting Dierenbescherming Suriname is ietwat ingetogener. Surinaamse aapjes zijn nog niet echt gevrijwaard. “De mogelijkheid blijft bestaan dat ze via charters vervoerd worden. Zolang Suriname de export niet verbiedt, zal het doorgaan”, zegt voorzitter Leontien Bansse.

Bekijk ook:


7 REACTIES

 1. Maar de apen in Suriname worden nog steeds afgeschoten om te worden geconsumeerd. Het is een lekkernij voor de inheemsen.
  De SLM zou ook een campagne moeten sponseren om dit na te laten. een aap hoort thuis in de natuur en niet als huisdier te worden aangelegd aan een ketting.


  Maak melding

 2. Konkroe tete, De inheemsen consumeren al sinds mensenheugenis apenvlees. Wie zijn wij om ze dat te komen verbieden? In het binnenland van Suriname zijn er geen supermarkten waar je kippenvlees, lamsvlees, biefstuk enz. kan kopen. Zolang de inheemsen de aapjes afschieten voor eigen gebruik en niet voor de verkoop is er niets aan de hand. Als je de andere bevolkingsgroepen (misschien kunnen we een uitzondering maken voor de Marrons) wil verbieden om apenvlees te consumeren dan heb ik daar geen bezwaar tegen.


  Maak melding

 3. Over leven!

  Jaren lang heeft de Aap als proefdier voor de mens gefungeerd. Allerlei medicijnen zijn daarbij ontdekt die ervoor konden zorgen dat de Mensheid kon overleven. Vele ziektes zijn een halt toegeroepen en vele produkten zijn aan onze midicamenten toegevoegd.

  Zo heeft een Pools-Amerikaanse onderzoeker in zijn strijd met een andere wetenschapper de Groene Apen in West Afrika uitgemoord om een middel te vinden tegen menselijke ziektes. Uit de nieren van deze Aapsoort zou het middel tegen epidemien moeten komen. Dit middel heeft hij met behulp van Belgische artsen in de monden gegoten van Afrikaanse dorpelingen. Toen brak de hel los! AIDS was geboren en verspreid. Lang leve het onderzoek.

  Overleven in de rimboe van inheemsen houdt in dat apenvlees mag worden genuttigd. Deze inheemsen maken alleen dood wat ze kunnen op eten. Mensen die dit niet kunnen inzien wil ik erop wijzen dat ze ook geen Kip, Varken of Koe mogen slachten omdat het ook allemaal levende wezens zijn.
  Dat de aap volgens Darwin onze voorouder is, geeft hem nog niet het recht om niet geslacht te worden voor consumptie en andere dieren wel.
  Het spijt me Konkru Tetee, maar ieder mens moet eten. Ook de inheemsen die geen slachterij om de hoek hebben zoals jij.

  Toch neem ik het de wetenschap kwalijk dat ze na al die jaren geen andere wijze heeft ontwikkeld om onderzoek te doen. Arm dier!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.