Chinezen komen Suriname makkelijker binnen

23

PARAMARIBO, 8 sep – Het visumbeleid voor Chinese staatsburgers wordt versoepeld. Dit zegt minister Winston Lackin van Buitenlandse zaken, Buza. Er komen speciale categorieën voor dit soort migranten. Het beperkingsbeleid van de vorige regering was niet politiek correct.

Het gaat immers om China. “Eigenlijk zeg je met goed fatsoen aan een land, waarmee je veel samenwerkingsmodellen wil aangaan van, jouw toeristen zijn bij mij niet welkom”, zegt Lackin tegenover de Times of Suriname. Dat beleid is niet vol te houden, vinden de huidige regeerders. Er is dan ook een speciale afgezant naar Beijing afgevaardigd voor overleg. Het nieuwe beleid moet Suriname toegankelijker maken, zonder dat bijvoorbeeld de nationale veiligheid op het spel wordt gezet.

Er worden dan ook veiligheidskleppen ingebouwd. “We willen ook niet overspoeld worden”, aldus Lackin. Dat was ook het streven van de vorige regeerders. Die hebben op een bepaald moment het uitgeven van het corruptiegevoelige toeristenvisum stopgezet. In plaats daarvan kwam de zogenaamde Machtiging tot Kort Verblijf, die mooi van Nederland is afgekeken. Onlangs bepleitte casinohouder Oemar Chiragally versoepeling voor Amerikanen om toerisme te bevorderen.

Bekijk ook:


23 REACTIES

 1. Lackin is even huichelachtig als zijn baas.Het gaat niet om chinese toeristen maar uitschot die zich hier komen vestigen.Als deze chinezen binnen zijn,komen ze in de kortste keren aan een permanent verblijf en binnen een jaar zijn ze Suri’s zonder enige Sur.taal machtig te zijn.Het enigste dat ze kunnen,is ons als vuil behandelen.Intussen lopen er een paar chinese junks rond al probeert de chinese gemeenschap hun binnenhuis te houden.Ik me vraag wat de toegevoegde waarde van de chinezen zijn voor onze gemeenschap dan allemaal afzichtelijke handelszaken opzetten naast elkaar.Met chinese namen op die wij niet eens kunnen lezen.

  Cobie.


  Maak melding

 2. Eigenlijk zeg je met goed fatsoen aan een land, waarmee je veel samenwerkingsmodellen wil aangaan van, jouw toeristen zijn bij mij niet welkom”, zegt Lackin,

  Nu snap ik dus waarom Nederlanders o.a. ook die in Suriname geboren zijn 50 euro moeten betalen voor de goedkoopste visum.


  Maak melding

 3. Lacking is de slechtste minister van buitenlandse zaken die ik ooit in suriname hebt gezien, als hij een microfoon ziet ratelt hij maar door.Nog meer chinezen het land in daar komt het op neer.Ik vindt die nieuwe chinezen brutaal ze hebben geen enkel respect.De diaspora mogen mogen een dure ticket en visum betalen als ze naar hun geboorte land willen toch.straks hebben wij niets meer te zeggen in Suriname de chinezen en brazilianen zijn straks de baas in het land.Toen Herrenberg ambassadeur was in china werd het land overspoeld met chinezen nu gaan we weer de zelfde kant op.


  Maak melding

 4. Straks is Suriname, China nr 2. Ach Lackin kan jou nou schelen! maak toch een klotezooi van Suriname, wetende dat je straks toch op gaat rotten van deze bendezooi regering! en straks ook de pijp uit!

  Je bent echt een Rat! hopelijk dat je nooit gelukkig zult zijn. Hoop dat je wel weet wat je de Surinaamse burgers straks aan zult doen! Tenminste als je een beetje hersen hebt. Neem voorbeelden van buitenland wat met buitenlanders en de ingezetenen gebeuren en hoe?! Vergeet zeer zeker het land niet leegkop!

  GOD ZIJ MET SURINAME EN WEG MET DIT SOORT DUIVELS!


  Maak melding

 5. Ik weet ook niet wat de meerwaarde is van meer Chinezen in Suriname. Wat heeft de gemiddelde Surinamer eraan als de Chinezen naar Suriname komen om op iedere hoek van de straat een winkeltje neer te zetten, die ze met elkaar runnen. Als het nou gaat om Chinezen die hun kennis willen delen op het gebied van technologie en dergelijke zijn ze van mij van harte welkom.


  Maak melding

 6. Welja. Straks is er na ieder huis een omoe snesie. Ik heb persoonlijk niets tegen Chinezen, maar ik heb wel iets tegen SLECHTE Chinezen. Die hebben namelijk schijt aan de normen die de regering stelt. En: wiens brood men eet, diens woord men spreekt. Wanneer komt de versoepeling van het beleid ten opzichte van de oprechte SuriNed? Lackin is een meewaaier die alleen kijkt naar wat Chiname er beter van kan worden. China is de grootste financier van Chiname. Import van nog meer malafide goederen en nog meer SLECHTE Chinezen. Lackin, terug naar de tekentafel. Dit is een klap in het gezicht van de oprechte Surinamers!


  Maak melding

 7. Alsof het in de afgelopen jaren moeilijk was geweest voor Chinezen om hier binnen te komen en binnen no time gefaciliteerd te worden. Lood om oud ijzer?…We zullen zien…


  Maak melding

 8. Niet te stoppen!

  De Chinese invloed op de wereld is niet te stoppen. Zo is de Chinese migratie ook niet te stoppen, door geen enkel land. Noem me 1 land waar er geen Chinezen zijn. Noem 1 land waar er geen CHina Town bestaat en noem me 1 land dat geen produkten uit China importeert.

  Suriname mag -op inwonersaantal- Chinezen toelaten die geen handelaren zijn, maar technici. Het nog net geen half miljoen aantal inwoners in Suriname is te weinig om een goede economie draaiend te houden. Geef 250duizend Chinezen en 250duizend Haitianen
  en/of Brazilianen de gelegenheid zich te vestigen in SU maar dan wel werkzoekende lui in de techniek en de bouw. Er mogen ook wat agrariers bij zijn die het land gaan bewerken dan denk ik direkt aan Nederlandse boeren die ook in de veeteelt thuis zijn.

  Suriname schept op over haar multi-etnische-en culturele ingezetenen dus waarom niet nog meer variaties er bij?
  Ons land is te groot voor het kleine aantal inwoners en te mooi om ongekend te laten.
  Er wacht prachtig bouwland en vruchtbare grond om bebouwd en beplant te worden om er economisch een slag uit te slaan.
  Die paar Surinamers die zitten te schreeuwen dat ze overspoeld worden doen niets anders dan hun handje op houden. Dat zijn de echte schijterds die niets kunnen of willen en maar jaloers zijn op hardwerkende Chinezen en Brazilianen. Verder willen ze niet leren of studeren en maar afzeiken die Chinezen vanaf de hoek waar ze staan niets te doen.

  Vooruitgang van Suriname heeft Chinees geld nodig en werklui/arbeiders die lange werkdagen maken. Veel van die 7even broers en zusters van me hebben een hekel aan de Chinese vooruitgangsdrang. “Er zijn te veel winkels naast elkaar!” Vinden ze. Maar ze gaan ze ook allemaal in en uit! Zo ook de Chinese restaurants. Ze kunnen allemaal een boterham verdienen, wel met hard werken en zuinig leven. Twee witte Tshirts en twee blauwe spijkerbroeken en een Delailah slipper is hun bezit. En de Creool maar lachen: “Omoe Chinesie no sab modo!”
  Wong, Ashonko, Alwin en Ako zeiden in 1965 al in gebroken Taki-Taki tegen mij:
  “a balakkamang a lessi!”

  Vooruitgang betekend opoffering. Dus als de zwarte man ons niet vooruit kan branden, dan moet het maar met Chinezen, Brazilianen en Haitianen of Nederlandse Boeroe’s.
  Uit eigen ervaring weet ik hoe hard deze Boeroe’s op het land en in de Veeteelt werken omdat ik vaak bij ze mocht logeren.
  Ver van alle luxe en danspartijen zorgden deze mensen samen met de Hindustanen voor onze melk, vlees en groente voorraad. Af en toe kwamen ze naar de stad om hun produkt af te leveren en om een Roti of een stukje Bloedworst te kopen.

  Suriname heeft ruimte voor nog een half miljoen ingezetenen. Als we ervoor zorgen dat iedereen die het wil de kansen krijgt die men nodig heeft en daar hard voor wil werken waarom niet?
  Alleen egoisten eisen hun land voor zichzelf op. De wereld is van iedereen en iedereen is van de wereld. “Nederland is met zijn vier maal kleiner oppervlak vol!” 15 miljoen mensen op een heel klein stukje Aarde.
  Suriname daarentegen is nog lang niet vol met haar half miljoen mensen op een vier keer zo groot stukje Aarde.

  Nogmaals: om een goede economie in een land draaiend te houden heb je meer dan een miljoen mensen nodig, zei Dr. Chang Mei ruim tachtig jaar geleden.
  Dat Lackin dit nog niet zegt is omdat hij nog te kortzichtig is en niets van economie begrijpt. Hij wil een Chinese lening los maken en brabbelt maar wat. Ons land heeft technici en agrariers nodig en geen handelaren. Als je dat in het visum van de toegelatenen plaatst, dan kan je altijd corrigerend optreden.

  Suriname is nog lang niet vol!


  Maak melding

 9. Thumbs up bout!!!

  Goed plan mang, eindelijk krijgt Suri haar eigen Chinatown, behalve de Brasileiro-town.
  Leuk hoor… met al die winkeltjes, kapsalonnetjes en massagesalons.

  Gelukkig laat bout 16000 hokjes bouwen, kunnen ze gelijk hun intrek nemen. Ik hoop dat het aantal genoeg is.
  Ik ben nl gek op Chinees -eten, geen afhaal hoor….

  Aaai paraatje, maar goed ook, dat de Brasileiros vrij binnen kunnen komen.
  Een lekkere caparina gaat er bij mij ook wel in.

  En zo wordt suri door bout tot grote culinaire hoogtes gebracht!

  Eeh paraatje vanavond ga ik met mijn suri-toeristen naar de borgoe-party, en op 25 sept gaan we naar de Santhoki-meeting, erugghh jammer dan je er niet bij kunt zijn.


  Maak melding

 10. Een tsunami van Chinezen in Suriname.

  Hoeveel Chinezen ‘toeristen’ komen er eigenlijk naar Suriname. En de minister zegt dit allemaal met droge ogen. Surineds moeten een duur visum aanschaffen om geld in hun land uit te geven. En de Chinezen en Brasilianen mogen gratis het land in…

  Schiet mij maar lek….


  Maak melding

 11. Dat de Chinezen makkelijk Suriname kunnen binnenkomen, daar zal wel niets mis mee zijn. Wat is de meer waarde voor Suriname hierin?, wie het weet mag het zeggen! Wat mij beangstigt is dat de meeste niet als toeristen naar Suriname zullen komen, maar naar de “goudvelden” zullen trekken. Want in een documentaire op GoedTV(onder de titel wat doet Suriname voor het milieu?), liet men zien dat er heel wat van deze lui in het binnenland goud aan het delven zijn. Suriname voor zo’n kleinland, als wij niet overspoelt willen worden, moeten we uitkijken, dat Suriname geen Chineze enclave wordt. Een springplank naar de rest van de regio. Waar ik moeite mee heb, is dat zij geen Surinamers in dienst hoeven te nemen (bv in de winkels of bij andere activiteiten). Maar wel anderen/meer van hun mensen laten overkomen om voor hen te werken. In de meeste landen in de regio waar ik geweest ben (van Cuba tot Barbados) is het heel normaal, dat de ingezetenen in dienst “moeten” worden genomen, maar in Suriname is dit waarschijnlijk niet belangrijk, wat jammer is voor de werkgelegenheid. Wat wel zo is in de meeste landen ben je verplicht de ingezetenen in dienst te nemen, daar moeten de beleidmakers aan gaan werken. Het ministerie van werkgelegenheid moet hierin verandering in brengen, want er is er zogenaamd geen werk, maar als wij steeds meer mensen bij laten komen. Dan ik zie ik de toekomst somber in. Waar een wil is is er ook een weg, vooral als men pragmatisch te werk gaat, lukt het altijd.

  Parbol


  Maak melding

 12. MPP Surinaamse Politici!!!

  What about de Surineds? Wanneer komen wij er “makkelijker” in?

  Ik snap dit vwb China 100%, maar vind het raar dat Chinezen tegemoet gekomen worden, maar dat wij als Surineds het voorlopig alleen maar met loze woorden moeten doen.

  Want met die denkwijze van de directeur van het kabinet van de President, gaan we nergens komen.


  Maak melding

 13. weer zo’n leugen en het volk vind het maar prima. het gaat idd niet om toeristen maar om uitschot die het overbevolkte china kwijt wil. in ruil daarvoor krijgt de regering geld om om hun succes (vooral persoonlijke) projecten uit te voeren. de surinamer zal schrikken na 5 jaar wanneer de gevolgen zich openbaren.


  Maak melding

 14. Als we kijken naar het aantal inwoners, dan zeg ik wij zijn bezig ons kwetsbaar te maken, op de lange termijn. Want straks zijn wij geen gewone minderheid, maar een kleine minderheid in eigen land. De Chineze komen om geld te verdienen en naar hun eigen land weg sluizen. China heeft een bloeiende met ruim 9 miljoen inwoners heb er maar een handje vol Chinezen, maar nu al kan je dat niet van Suriname zeggen. Want bijna op ieder hoek heb een Chinezetoko en met de hygiëne nemen ze het ook niet zo nauw. Ga naar China en dan zult u zien wat voor een behandeling u te wachten staat.

  Torpedo


  Maak melding

 15. Het overgrote deel van de suri-neds is middels een toeristenvisa Nederland binnengekomen, waar of niet?

  Dus lackin doe mij een lol met je toeristenvisa.
  De troepen van de vreemdelingendienst staan standby om a la minuut een verblijfsvergunning uit te delen aan de Chinezen!

  Inderdaad weer een leugen.


  Maak melding

 16. Waar maken jullie je druk om? Suriname is bijkans 5(vijf) maal zo groot als Holland. Surinamers zijn niet in staat om het land bevolken. Het land bestaat voor nog zeker 7/8 deel uit maagdelijk bos.


  Maak melding

 17. Paraman-pinto
  Ik heb even op Google gekeken.
  Lees jou reactie bij dit bericht
  ”Suriname Visa te koop aangeboden in China”
  Paraman-pinto jij hebt geen principe , die nieuwe chinezen het geen enkele respect voor Surinamers, in mij tijd was dat anders omoe deed zijn uiterste best om surinaamse te leren. over een paar jaar spreek ik jou over deze zelfde onderwerp.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.