Heruitgave boek over Marronoorlogen Suriname

2

PARAMARIBO, 7 sep – Het boek De Marronoorlogen in de Achttiende Eeuw in Suriname wordt weer uitgegeven. Allochtonen Uitgeverij Laetitia te Rotterdam, Nederland, doet dit in verband met Marrondag op 10 oktober. Dan wordt het sluiten herdacht van het vredesverdrag van 1760 tussen de koloniale overheid en de Aucaners. “Niemand behoeft zich ervoor te schamen afkomstig te zijn van slaven”, stelt de auteur, Walther Donner, in het voorwoord.

Het slaat dan ook nergens op de ‘zwarte mens’ af te schilderen als schlemiel, zielenpoot en slachtoffer van het verleden. In de jaren vijftig besloot Donner zelf te onderzoeken of alles in de slaventijd inderdaad kommer en kwel was. “Ik stuitte daarbij op de heroïsche strijd, die de marrons hadden geleverd voor hun vrijheid. De machthebbers uit die tijd waren gedwongen om vrede met hen te sluiten”, stelt Donner.

En vrede kan alleen gesloten worden met gelijkwaardigen, niet met minderwaardigen. De Marronoorlogen in de Achttiende Eeuw in Suriname verscheen voor het eerst in 1957. Het werd toen een feuilleton in het Antilliaanse dagblad Beurs- en Nieuwsberichten. “Om de Surinamers op de Antillen in staat te stellen met andere ogen naar het verleden van hun land te kijken en met meer kennis van zaken denigrerende opmerkingen daarover te pareren.”

Bekijk ook:


2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.