Gezocht: onderwijzers voor Surinaams binnenland

20

PARAMARIBO, 7 sep – Het ministerie van Onderwijs & Volksontwikkeling, Minov, is naarstig op zoek naar leerkrachten voor het binnenland. Er zijn direct honderd vacatures te vullen op de scholen. Of het ook echt lukt, is zeer de vraag. Het ministerie dreigt in tijdnood te raken.

Bij het aanvragen van de zogenaamde uitrustingsvergoeding hoort een bepaalde procedure. Om die in te zetten, moet er wel een aanvrager zijn natuurlijk. En daar wordt nog naar gezocht. Het is niet makkelijk leerkrachten te vinden voor het binnenland. Eigenlijk gaat dit op voor heel Suriname, maar het binnenland trekt veel minder. Dat gaat voor jonge mensen al helemaal op. De vergoeding, driehonderd Surinaamse dollar (ongeveer vijftig euro) is er juist om het wat sappiger te maken.

Maar er komen ook te weinig nieuwe leerkrachten bij. “Het aantal geslaagden is bitter weinig”, zegt Bert Eersteling, topfunctionaris op Minov, tegenover de Ware Tijd. Vooral de bovenbouw van het basisonderwijs is zo het kind van de rekening. Voor de drie hoogste klassen zijn steeds te weinig leerkrachten beschikbaar. Het kan dan gebeuren dat een kleuteronderwijzeres ineens de opdracht krijgt er les te geven. Vooral bij de christelijk geënte scholen wordt gepleit voor extra prikkels oom het lesgeven in het binnenland aantrekkelijk te maken.

Bekijk ook:


20 REACTIES

 1. Vroeger was iedere kweekschool afgestudeerde, het zij man of vrouw verplicht om tenminste 5-jaren in het achterland van Suriname te dienen.

  De oudeste dochter van mijn zus heeft daar zelfs het Saramaccaans accent aan overgehouden.

  Nowerdays lopen honderden bevoegde leerkrachten in Paramaribo rond van marron komaf, die het zelf verdommen om in de binnenlanden van het land hun krachten te gaan geven.

  Wie moeten het dan wel doen??? Vertel!!!

  Als zij zelf geen enkele vorm van lotsverbondenheid willen tonen met de mensen.


  Maak melding

 2. Misschien een baan voor; Neus, Wikileaks, Henk Molenaar, etc. etc.
  Hiervoor zijn jullie wel geschikt (denk ik) want dan zijn we eindelijk van jullie verlost op dit forum !


  Maak melding

 3. Waar zijn ze?

  Staatsolie zoekt geschoolde arbeiders in het buitenland en Onderwijs zoekt leerkrachten voor het binnenland.

  Waar zijn dan de schoolverlaters van het afgelopen jaar? In de politiek? Ik hoop het echt niet!
  Het is al jaren zo dat elke afgestudeerde jurist of advocaat de politiek in gaat. Nu gaan ook leerkrachten hun achterna? Jammer!

  100 vacatures voor het onderwijs in het binnenland. Dit hadden we moeten zien aankomen, toch? Zeer slecht beleid van Minov.
  Goed beleid is vooruitzien. We doen dat niet dus blijft over om de vergoeding van 300 naar 500 SRD te verhogen. Zien wat er op af komt. Het is toch maar een schijntje van wat de vrouw van de president krijgt voor haar vertier in het buitenland ipv het binnenland.

  Als we wachten tot het Kalf verdrinkt dan weten we dat het ons geld gaat kosten.
  Het ministerie van onderwijs heeft in deze gefaald. Ze had het moeten zien aankomen.


  Maak melding

 4. Voor Srd 300,– wil ik mijn leven niet op het spel zetten door de boeven of beroofd worden in de jungle!

  kan die vrouw van Bouta waldering niet daar les gaan geven want zij krijgt toch Srd 2000,-p/m. Of Brunsie/somo??

  Srd 300,– wat een lachertje zeg!! kowboy money?? een pakketje vanuit Nederland is nog duurder.

  Liever ga ik soepgroente planten en verkopen op de centralemarkt in Par’bo, kom ik veel beter uit.

  Wedden dat er voor die 300,– srd geen bal van terecht komt??


  Maak melding

 5. Beste ….,

  Ik ben geinteresseerd in een uitdagende baan in het buitenland. Wilt U mijn CV ontvangen? Stuur dan een mail naar:

  **maaiketergrote@hotmail.com**

  Met vriendelijke groeten,
  Maaike ter Grote


  Maak melding

 6. Gewoon chinezen inzetten; want de aanhangers van Brunsie en consorten voelen zich nu te hoog hiervoor. De antieke politieke parijen hebben nooit voor deze bewoners. mmar hun eigen partijen doen nog minder want iederren is nu mooi geaccomodeerd.
  tot de volgende verkiezingen met nog meer loze beloften.
  stelletje clini clowns


  Maak melding

 7. Wie volgt?

  Maaike gaat al; wie nog meer? Uitdaging aangaan en genieten van het mooie binnenland.
  Ik heb gesolliciteerd bij Staatsolie en perceel gekocht te Saramacca. Wie volgt?


  Maak melding

 8. Vorige maand werd bericht dat enkele tientallen afgestudeerde leerkrachten op de wachtlijst staan om geplaatst te worden, terwijl, naar nu blijkt, er elders in het land problemen ontstaan door vacatures die niet ingevuld kunnen worden. Kan iemand me uitleggen hoe dit precies zit?
  Iedereen die iets met het Surinaams onderwijs te maken heeft is verontwaardigd omdat de prestaties van de leerlingen zwaar onder de maat zijn. Maar als het gaat om structurele oplossingen kijkt blijkbaar iedereen de andere kant op, omdat die waarschijnlijk te veel inspanning kosten.

  Aan iedereen in het onderwijs in Suriname zou ik willen zeggen: Als je geen onderdeel bent van de oplossing, ben je een onderdeel van het probleem!


  Maak melding

 9. Onderwijs is geen gunst, maar een plicht – een grondrecht – voor iedereen. Dus, mijn dunk, iedere afgestudeerde in het onderwijs verplichten, na het afstuderen eerst naar het binnenland te gaan. Net als vroeger toen was het heel gewoon. Maar, de vroegere regeringen hebben dit gedeelte van het land als het ondergeschoven kind behandeld. Hiervoor moet de wet van vroeger weer uit de kast gehaald worden. Mocht er überhaupt zoeen wet wel bestaan? Als je kijkt naar het salaris, dan zal niemand geprikkeld worden er naar toe te gaan. Deze toekomstige onderwijzers zouden juist een extraatje moeten krijgen voor de ontberingen die hen daar te wachten staat. Als er hierin geen oplossing komt, krijgen we dezelfde situatie als in de stad. Maar in dit geval zal het vele malen erger worden, een generatie die lezen noch schrijven kan. Dit is duidelijk een erfenis van de oude politiekepartijen. Met de NPS als vaandel drager. Bewust de massa dom houden. Want veel beloven en weinig geven doe de gek in weelde leven. Want daar was men steeds mee bezig, om die massa zoet te houden.

  Parbol


  Maak melding

 10. Sommige leerkrachten na ndp nanga ac sma, help het land opbouwen met de paarse karavaan. Nu hebben ze het nakijken, wroke de ma pe. Boesisma sa de leerkracht srefi o wani da fa dang fottosma.


  Maak melding

 11. ja ja, en dan verkracht worden door je weet niet wie, je kan ook in het kolkende water terechtkomen en ergens dood tussen de grang grang boven water komen. er zijn wel gevallen bekend. wie zal de jufs beschermen.


  Maak melding

 12. @ Roman
  Wat een onzin schrijf je toch. Je vraagt om uitleg. Ik zal je deze geven.
  Een voorbeeld. Je woont in Amsterdam en in Delfzijl is een baan voor 30 uur . Misschien heb je een partner die een baan heeft in Amsterdam en schoolgaande kinderen (om het nog iets moeilijker te maken)
  Wat doe je? Iedere dag op en neer reizen? Verhuizen? Of wachten op de baan in je eigen omgeving?
  In Suriname ligt dit helaas!! makkelijker . De man is de Baas en vrouw en kinderen moeten zich schikken naar de grote baas.
  Je hebt het vervolgens over structurele oplossingen. Je beschuldigt mensen dat ze de andere kant op kijken. Bedoel je dat ze jouw oplossing niet toepassen. Is jouw oplossing structureel? Welke oplossing overigens
  Je gaat verder om mensen te bestempelen tot een probleem als ze geen oplossing van het probleem willen zijn.
  Wederom onzin. Vergelijk je zin met: als je niet voor mij bent dan ben je tegen mij. Natuurlijk niet.


  Maak melding

 13. ddb hoeft met zn ogen te knipperen en china levert hem 10.000. grapje natuurlijk, china kan ondanks alle geld dit soort problemen niet oplossen. het probleem is mn het gebrek aan nieuwe aanwas van leerkrachten. de oorzaak moet eens onderzocht worden waarom er minder gepresteerd wordt. het antwoord is simpel (denk Ik) de vooruitzichten als je er eindelijk ben (diploma/afgestudeerd) zijn beperkt du waarom zou je.


  Maak melding

 14. Paramanpinto,
  Die verkrachters waar jij het over hebt zitten in de regering en andere zijn Hoofd van de CIVD.
  De regering moet mensen uit het binnenland opleiden als leerkrachten.


  Maak melding

 15. Wikik@,
  Voor Zorreguieta heb jij te Soesdijk de rode loper uitgegooid, in koor het Argentijnse volkslied aangeheven en de rode loper uitgerold.

  Het aantal wandaden van DDB zijn waarschijnlijk niet toereikend voor een betere rating. So be it!!!


  Maak melding

 16. ach ja, een idioot die de ene misdaad als referentiekader misbruikt om andere misdaden tegen de menselijkheid goed te praten is naar mijn mening een domme en achterlijke EZEL.
  Paraman a.u.b


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.