Staatsolie zoekt arbeiders buiten Suriname

22

PARAMARIBO, 6 sep – Staatsolie wil zevenhonderd arbeiders uit het buitenland laten halen. Dit meldt de Times of Suriname. De arbeiders zijn nodig bij de aanleg van de raffinaderij. Het vlaggenschip van de Surinaamse industrie heeft een aanvraag lopen bij het ministerie van Arbeid Technologische Ontwikkeling & Milieu, ATM. Het is nog lang niet zeker dat het bedrijf zijn zin ook krijgt.

De regering wil juist dat zoveel mogelijk lokaal wordt geworven. Wel bekeken zou het staatsbedrijf daar geen uitzondering op mogen maken. “Daarom is Staatsolie gevraagd exact aan te geven welke werkzaamheden de vreemdelingen zullen verrichten”, zegt Steven Relyveld, topfunctionaris op ATM. De vraag is of het soort arbeiders dat gezocht wordt, niet in Suriname beschikbaar is. Staatsolie heeft namelijk niet aangegeven om welke expertise het gaat.

Het aanleggen van olieraffinaderijen is doorgaans specialistisch werk. “Als de lokale markt niet voldoet, zal wel toestemming worden verleend om vreemdelingen te laten halen”, aldus Relyveld. Het trainen van lokale mensen is mogelijk een optie. Daarom ook is er afstemming met Staatsolie. Zoveel arbeiders van elders laten halen betekent dat Surinamers banen aan hun neus voorbij zullen zien gaan. En dat een ander land zal profiteren van de wellicht hoge lonen.

Bekijk ook:


22 REACTIES

 1. Daar gaan weer honderden miljoenen Surinaamse dollars naar het buitenland voor niets terwijl onze arme volk langs de lijn zit te kijken. Zie wegenbouwers en bouwvakkers, allemaal chinezen uit china.

  Het lijkt me goedkoper om eventueel voor dit soort specifieke beroepen, opleidingen, externe leerkrachten in te huren om onze eigen werkloze kinderen op te leiden. Waarom dringt het niet door tot de regering. Ik kan het nog steeds niet begrijpen.

  Als je 700 dure mensen gaat inhuren vanuit het buitenland wat voor voordeel gaat het de Surinaamse economie opleveren….Nietssss. Het is dwijlen met de kraan open, omdat de winsten naar het buitenland zullen wegstromen en Suriname en zijn volk zullen arm blijven. Wanneer gaan onze ogen open????


  Maak melding

 2. Wijsheid!

  Pure wijsheid is nogal schaars in de Surinaamse politiek. Specialistisch werk is in de Suri politiek net zoiets als de Franse Slag slaan. Op Hoop van Zegen. Onwijs!

  Erbij wetend dat veel Surinaamse arbeiders vandaag komen en morgen niet, is voor elke werkgever beangstigend. Staatsolie kiest voor zekerheid en is bereid een aantal Surinamers op te leiden bij specialistische werkzaamheden.
  Ik ga ook solliciteren als het zo ver is dus overheid, wees wijs!


  Maak melding

 3. Buitenlandse arbeiders zijn veel koper dan surinaamse.En hebben veel meer werkdiscipline dan wij Suri’s.Zij laten meestal hun gezinnen achter om wat geld te maken voor hun.Dus worden er geen feesten gehouden.[geen second sunday]

  Cobie.


  Maak melding

 4. “De vraag is of het soort arbeiders dat gezocht wordt, niet in Suriname beschikbaar is. Staatsolie heeft namelijk niet aangegeven om welke expertise het gaat.”

  Dit vooral, laat men eerst duidelijk aangeven om wat voor soort banen het gaat, dat er specialisten van buiten nodig zijn, daar twijfelt niemand aan. Maar we gaan geen gewone stenenleggers uit het buitenland halen.

  Daarnaast moet er voor alle banen, vacature advertenties geplaats worden in Suriname en Nederland, wie weet zijn er genoeg Sur-Neds met die speciale kwaliteiten die graag terugwillen om hun steentje bij te dragen.


  Maak melding

 5. Het is gebleken dat veel Surinaamse mannen niet willen werken , maar andere beroven van hun geld en sieraden . Volgens mij moet er een werk plicht komen voor zulke lieden . Een keiharde aanpak van zulke landlopers en rovers is gewenst . Verder heeft SME weinig productieve arbeidskrachten , om zulke grote projecten te klaren ,ook gelet op wat in de planning staat qua MEGA-Projecten. Filipijnse arbeidkrachten zal in deze situatie goed uit komen . Na verloop van een x termijn kunnen deze gastarbeiders gerepatrieerd worden


  Maak melding

 6. Het gaat er niet om dat de Surinamers niet willen of kunnen werken, maar dat ze voldoende skilled zijn en know how hebben om deze werkzaamheden uit te voeren.
  Wat jezelf niet in huis hebt moet je inkopen en als bedrijf zou je dit zeker moeten doen, want dit gaat ten koste van jou continuiteit.

  Staatsolie heeft skilled, educated & trained professionals in the oil & gas industry nodig en die heeft Suriname niet. Er zijn maar een handvol van deze lieden beschikbaar en dan houdt het op !

  Het zelf opleiden van deze mensen is geen optie want na een gedegen technische studie duurt het nog 5 a 10 jaar om jezelf prof te mogen noemen.

  Dus; Neus, Wikileaks, Henk Molenaar, etc etc. jullie hadden naar je ouders moeten luisteren en beter je best op school moeten doen want ook hiervoor zijn jullie ongeschikt!


  Maak melding

 7. nou ik heb zelf in voor een bedrijf in argentinie gewerkt ,duitsland,belgie enz,daar in die landen wonen milioenen mensen dus ik weet niet wat het probleem is als er buitenlanders tijdelijk in suriname komen werken


  Maak melding

 8. Probeer toch tussen de bomen de gorilla te zien!!

  Staatsolie laat hiermee blijken dat de beoogde economische ontwikkeling in Suriname rechtevenredig verbonden is aan de technische ontwikkeling van de arbeidersklasse. En daarin zit een vacuum.

  Ik denk de leiding van Staatsolie in deze goed te kennen om hier te kunnen beweren dat zij altijd eerst op zoek gaan naar eigen Sranangmangs / -umas om een vacature te vullen.

  Staatsolie weet dat deze hoog technisch opgeleide mensen niet in Suriname te vinden zijn en zal dus moeten uitkijken naar buitenlanders. Ik hoop dat Surineds hiervoor ook belangstelling tonen.

  Feit blijft, dat de richting van de sociaal-economische ontwikkeling van Suriname mede gedragen zal moeten worden door de behoefte aan hoog opgeleide (specifiek) technisch kader.

  De regering van Suriname zal deze stille boodschap van Staatsolie zeer ter harte moeten nemen.
  Srika


  Maak melding

 9. Kunnen de plaatselijke autoriteiten of de bendes die ook niet goed kunnen opereren daarginds zichzelf te laten vervangen? want in mijn ogen hebben zij geen balle verstand waar zij mee bezig zijn!

  Klojo’s leidt je eigen mensen op, investeer in hun en heb lang profijt van ze! en zij andersom ook! en vergeet de staatskas niet!!


  Maak melding

 10. Hoe jammer het ook mag zijn,het lijkt een beetje krom,maar de praktijk is heel anders.In de bouw waar veel chinezen werken:begin tijd 6 uur `s ochtends,niet zoals we gewend zijn 9 u.Waar gaat dit eigenlijk om?Knowhow/skills.In Dubai werken alleen maar India-ers,indonesiers en geen arabieren.Maar 50-50 is een optie.


  Maak melding

 11. er zijn zeker geen NDP-ers die daar kunnen en willen werken.
  misschien moet er hiervoor ook weer een commissie in het leven geroepen worden om dit te onderzoeken…

  wat dacht men van een zooitje overtollige overheids-ambtenaren of geef iedereen de functie van leerling-assistent-directeur-in- opleiding; LADIO dus…


  Maak melding

 12. #1,2,5,6,7,10 jullie hebben allen in enigzins een punt.

  Dhr Relyveld legt terecht niets anders uit dan de te volgen procedure voor het verkrijgen van een werkvergunning voor expats, die veelal duurder zijn dan lokalen (zeker wanneer het om skilled persons gaat), vooral ook omdat in hun verblijf/huisvesting moet worden voorzien. Je ziet dan ook steeds meer buitenlandse bedrijven in Su geleidelijk overgaan naar lokaal personeel.


  Maak melding

 13. Zoals hier eerder opgemerkt, is een gemiddelde Surinamer(man)in voor een baan als WACHTER; toch liever gewoon HOSSELAAR, en in het uiterste geval iets van TAXI-MANG!

  Zolang de ADEKUS eigenlijk een MBO is…
  Want een TITEL voor (of achter) jouw naam; plus een ‘hoogdravend’, on-definieerbare bedrijfsnaam op je visite-kaart, zet ook gelijk geen zoden a/d dijk!!

  Trouwens, PAAGAL *1: Is het nu ‘DWIJLEN met de kraan open’ of: ‘KWEILEN’??
  (Dit schiet dus ook al niet op…).


  Maak melding

 14. @ Milton fleur
  Dus;Neus, Wikileaks, Henk Molenaar, etc etc. jullie hadden naar je ouders moeten luisteren en beter je best op school moeten doen want ook hiervoor zijn jullie ongeschikt!
  Wellicht val ik ook onder de groep etc.
  Ik heb misschien niet of niet genoeg naar mijn ouders geluisterd, maar jij hebt wel geluisterd en je hebt je best gedaan, zo goed je best gedaan, je hebt alles uit de kast getrokken.
  Helaas er zat niets in de kast.
  Wat is erger ? Iemand die niet zijn best doet zoals Neus, maar toch een topniveau behaald of iemand die zijn best doet en niets bereikt.
  Trouwens het enige wat uit de kast komt tegenwoordig zijn ……


  Maak melding

 15. Eigen schuld dikke buld. Dit heeft men aan zich zelf te danken liever te lui dan moe. Zelfgemaakte vaklieden die geen ene moer kunnen en het werk ter plekke uitproberen en toch beweren dat ze vaklieden zijn, een hele boel voor de gek houwerij. Komen en gaan wanneer ze willen en jij maar kan stikken. Zeven even mentaliteit brengt niemand vooruit. werk aan je zelf en verandert je mentaliteit dan pas kom je aan bod zodat je eigen mensen in het land het vertrouwen van je kan winnen. Te begrijpen al was ik het ook ik kies voor zekerheid en niet voor de vraag of ze wel of niet op tijd zullen komen en het werk ook afkrijgen.
  Bewijs jezelf om zo het vertrouwen terug te kunnen winnen A Tang So Yeh men Go leri foe wroko nanga wang boeng fierie zodat oeng allamala abi preserie.

  Miss Beep


  Maak melding

 16. beste mensen zo hard werkende mesne heb je ook niet veel hoorr ik woon in nederland en werk bij een staal fabriek van de meeste mensen die wij over de vloer krijg moets ik van kotsen de heletijd met hen blackberry over de werkvloer en dan maar overwerken ik denk dat je in elk land wel rotte apels heb ( ik ben een surinamer maar hou van me werk ) ik heb geen hbo gedaan maar met mijn inzet heb ik toch wel een podium berijkt dus staatolie lijd je eigen mensen op dan hoeven wij in de toekomst zij niet meer uit het buitenland te halen


  Maak melding

 17. Waar staan de Surinamers om bekend zeven even dat is hun werkstijl. Nooit op tijd en altijd er heel even uit. Staatsolie is van de staat en de staat kent hun eigen mensen wel degelijk. Niet voor niets zoeken zij zelf de mensen eerder buiten dan binnen. Dit zegt al genoeg. Sranang worden jullie wakker en denkt hierover na WERK AAN DEZE VERVELENDE MENTALITIET dan komen er veranderingen niet eerder maar daarna. Niet klagen maar dragen en ook niet al te snel het beleid van staatsolie bekritiseren. Zij weten wat ze doen NA SO ADI a tang so.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.